0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Είναι μεγάλη συζήτηση. Είναι της μόδας η καραμέλα ότι χρειαζόμαστε περισσότερους προγραμματιστές, μηχανικούς και εξειδικευμένους στα τουριστικά και τη ναυτιλία. Η αλήθεια είναι πως πληρώνουν καλά αυτές οι δουλειές, αλλά τα λεφτά είναι μόνο το θέμα? Μακάρι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι φιλόλογοι, οι θεολόγοι και οι κοινωνιολόγοι έτσι ώστε να ανέβει κάποια μέρα το πνευματικό επίπεδο αυτού του τόπου.
Μακάρι να αυξηθούν ακόμη περισσότερο οι φιλόλογοι, οι θεολόγοι και οι κοινωνιολόγοι έτσι ώστε να ανέβει κάποια μέρα το πνευματικό επίπεδο αυτού του τόπου.
Κάθε νόμος έχει άρθρα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους νομικούς συμβούλους. Τον "παγώνει" σημαίνει ότι τον καταργεί "προσωρινά" . Επομένως τον καθιστά ανενεργό.
Το σίγουρο είναι επίσης ότι η μεταβατική διάταξη του νόμου Γαβρόγλου που επιτρέπει την πρόσληψη αναπληρωτών από παλιούς πίνακες ισχύει μόνο για το διδακτικό έτος 2019-2020 και οι πάγιες διατάξεις του νόμου από εκεί και πέρα εξαρτούν την πρόσληψή τους από την προκήρυξη θέσεων μονίμων. Άρα, αν θέλει να έχει αναπληρωτές στο σχολικό έτος 2020-2021 το Υπουργείο θα πρέπει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά είτε να εφαρμόσει τις πάγιες διατάξεις του ισχύοντος νόμου (άρα, να προκηρύξει έστω λίγες θέσεις μονίμων με το νόμο Γαβρόγλου), είτε να φέρει νέο νόμο που θα αντικαθιστά συνολικά τις ισχύουσες διατάξεις για το ενιαίο σύστημα διορισμών και προσλήψεων στην εκπαίδευση, είτε -το λιγότερο- να φέρει κάποια νομοθετική διάταξη που θα ρυθμίζει τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών για εκείνη τη χρονιά (π.χ με μια παράταση της χρήσης παλιών πινάκων) ή σε μόνιμη βάση αλλά πάντως με διαφορετικό τρόπο από τον προβλεπόμενο στο νόμο Γαβρόγλου.Δεν ξέρω τι θα επιλέξουν. Πάντως, δεν μπορούν να μην κάνουν απολύτως τίποτα, γιατί θα προκύψει πρόβλημα.
Ρέα, δεν υπάρχει στη νομική επιστήμη "προσωρινή κατάργηση νόμου" και "πάγωμα". Υπάρχει εφαρμογή ισχύοντος νόμου και κατάργηση νόμου με την ψήφιση νέου. Αυτήν τη στιγμή, αυτό που "πάγωσε" και δεν προχώρησε είναι η προκήρυξη των διορισμών της γενικής αγωγής που θα γίνονταν βάσει του ισχύοντος νόμου. Δεν πάγωσαν τα άρθρα του νόμου με το σύστημα διορισμών, πολύ περισσότερο συνολικά ο νόμος, που αφορά πλήθος άλλων θεμάτων (π.χ για το πανεπιστήμιο στη Θεσσαλία). Ο νόμος λέει στα επίμαχα άρθρα πώς θα γίνουν οι διορισμοί μονίμων σε γενική και ειδική αγωγή, εφόσον και όποτε προκηρύξει θέσεις η εκάστοτε κυβέρνηση, και πώς θα γίνονται οι προσλήψεις αναπληρωτών.Για τις θέσεις μονίμων που προκηρύχθηκαν (ειδική αγωγή) ο νόμος εφαρμόζεται κανονικά.Για τις θέσεις μονίμων που δεν προχώρησε η προκήρυξη, εξ ορισμού δεν τίθεται θέμα εφαρμογής νόμου. Ομοίως, και όταν δεν γίνονται διορισμοί στο δημόσιο, δεν εφαρμόζονται οι ισχύουσες διατάξεις περί διορισμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι παύουν να ισχύουν.Τα λέω όλα αυτά, για να ακριβολογούμε.Από εκεί και πέρα, το τι έχουν στο μυαλό τους να κάνουν οι ιθύνοντες δεν το ξέρω, γιατί προς το παρόν τηρούν σιγή ιχθύος.Το σίγουρο είναι ότι δεν επιθυμούν να κάνουν 10.500 διορισμούς στη γενική αγωγή, ανεξάρτητα από το σύστημα διορισμού που προτιμούν. Θέτουν θέμα καταμέτρησης των κενών, δεν θέλουν αναλογία 1 πρόσληψης προς 1 αποχώρηση, δεν προχώρησαν την προκήρυξη της προηγούμενης κυβέρνησης. Νομίζω πως είναι σαφείς ως προς αυτό.Δεν είναι σαφείς για το αν θα κάνουν λιγότερους ή κανέναν μόνιμο διορισμό. Αυτό το έχουν αφήσει ανοικτό. Ίσως και να μην το έχουν αποφασίσει ακόμα.Το σίγουρο είναι επίσης ότι η μεταβατική διάταξη του νόμου Γαβρόγλου που επιτρέπει την πρόσληψη αναπληρωτών από παλιούς πίνακες ισχύει μόνο για το διδακτικό έτος 2019-2020 και οι πάγιες διατάξεις του νόμου από εκεί και πέρα εξαρτούν την πρόσληψή τους από την προκήρυξη θέσεων μονίμων. Άρα, αν θέλει να έχει αναπληρωτές στο σχολικό έτος 2020-2021 το Υπουργείο θα πρέπει μέσα στην τρέχουσα σχολική χρονιά είτε να εφαρμόσει τις πάγιες διατάξεις του ισχύοντος νόμου (άρα, να προκηρύξει έστω λίγες θέσεις μονίμων με το νόμο Γαβρόγλου), είτε να φέρει νέο νόμο που θα αντικαθιστά συνολικά τις ισχύουσες διατάξεις για το ενιαίο σύστημα διορισμών και προσλήψεων στην εκπαίδευση, είτε -το λιγότερο- να φέρει κάποια νομοθετική διάταξη που θα ρυθμίζει τον τρόπο πρόσληψης των αναπληρωτών για εκείνη τη χρονιά (π.χ με μια παράταση της χρήσης παλιών πινάκων) ή σε μόνιμη βάση αλλά πάντως με διαφορετικό τρόπο από τον προβλεπόμενο στο νόμο Γαβρόγλου.Δεν ξέρω τι θα επιλέξουν. Πάντως, δεν μπορούν να μην κάνουν απολύτως τίποτα, γιατί θα προκύψει πρόβλημα.
Στη νομική επιστήμη υπάρχουν "άπειρα" παράθυρα. Οι μεταβατικές διατάξεις υπάρχει δυνατότητα να ισχύσουν χρόνια. Αν ίσχυαν οι νόμοι και όχι άπειρες μεταβατικές διατάξεις τώρα θα είχα διοριστεί και εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι επιτυχόντες.
Και ''παράθυρα'' υπάρχουν και προσωρινή αναστολή (όχι κατάργηση) νομοθετικών διατάξεων μπορεί να υπάρξει με την παράταση μεταβατικών διατάξεων.
Apri , η παραβίαση των νόμων είναι "ρουτίνα".
Το σίγουρο ,κατά τη γνώμη μου, είναι ότι θα προσλαμβάνονται αναπληρωτές με κάποιο σύστημα. Ποιο θα είναι και πόσο θα παραταθεί είναι άγνωστο.
Εννοείται. Κι αυτό θέμα πολιτικής βούλησης είναι.Το σημαντικό είναι να απασχολήσει τους κυβερνώντες άμεσα, για να μην καταλήξουν τελευταία στιγμή σε πρόχειρη λύση. Γιατί η δημιουργία νέων πινάκων με οποιοδήποτε σύστημα θέλει κάποιο χρόνο.
Ξεχάσαμε ότι οι πίνακες αναπληρωτών και διορισμών πρέπει να είναι ενιαίοι? Για να πάρει αναπληρωτές πρέπει να κάνει πίνακες διορισμών. Ανάγκες υπάρχουν. Μπορεί να κάνει 5-6000 διορισμούς εφαρμόζοντας κάποιο σύστημα. Έπρεπε να είναι προετοιμασμένοι γιαυτο. Έχουν ένα χρόνο περίπου. Μετά δεν υπάρχουν δικαιολογίες.