0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους.Οι εκπαιδευτικοί έχουμε εξεταστεί στο διδακτικό μας αντικείμενο αφού έχουμε πτυχίο. Δώσαμε εξετάσεις για να το πάρουμε. Δεν μας το χάρισαν.Οι εκπαιδετικοί έχουμε παιδαγωγική κατάρτιση. Έχουμε εξεταστεί σε αυτήν.Δεν είναι απαραίτητο κάποιος να εχει επιτυχία ΑΣΕΠ για να κριθεί επαρκής. gia 96 επειδή υπάρχει ανωνυμία δεν είναι απαραίτητο να λέτε ότι σας κατεβάσει προσβάλλοντας συναδέλφους με τους οποίους θα κληθείτε να συνεργαστείτε στον ίδιο σύλλογο διδασκόντων.
Η επιτυχία στον γραπτό ΑΣΕΠ ήταν απαραίττη για τον διορισμό, τον "σύννομο" διορισμό, μέχρι πρότινος κι αυτός ήταν ο μοναδικός τρόπος ως προς την επιλογή και την κατάταξη των χιλιάδων υποψηφίων εκπαιδευτικών. Έτσι δεν είναι; Πού είναι η παρανόηση; Δεν είπα ότι δεν έχουν όλοι οι συνάδελφοι πτυχίο (αν κι εδώ πάλι υπάρχει υποκειμενικότητα, αφού άλλο διάβασμα χρειάστηκε ένας που τελείωσε π.χ. το ΦΠΨ κι άλλο, ένας που τελείωσε το κλασικό Φιλολογικό κι άλλο τελικά βαθμό πτυχίου έχουν κι άλλο διάβασμα ένας που τελείωσε το Μαθηματικό στην Αθήνα κι άλλο ένας που το τελείωσε στη Σάμο, κλπ. κλπ.).Δεν προσβάλλω κανέναν και φροντίζω να συνεργάζομαι σωστά με τους συναδέλφους στα σχολεία όπου εργαζόμουν κι εργάζομαι, για το καλό των μαθητών, κυρίως! Αλλά να μηδενίζουν έτσι απλά επιτυχίες σε γραπτό διαγωνισμό όσοι δεν πήγαν ποτέ να εξεταστούν (για τους δικούς τους λόγους) και να κρίνουν αβίαστα τους επιτυχόντες όσοι δεν τους δόθηκε ποτέ από το Υπουργείο η ευκαιρία συμμετοχής σε γραπτό ΑΣΕΠ και συνεπώς δεν έχουν προσωπική αντίληψη και εκτίμηση των πραγμάτων, αυτό με ξεπερνάει! Μπορεί ο συνάδελφος pan 1983 να πάει να κάνει εγχείριση αν χρειαστεί σ' έναν χειρούργο πολύτεκνο ή σε έναν με πτυχίο Ιατρικής από τη Ρουμανία, είναι δικό του θέμα η υγεία του και δε με αφορά, αλλά το να γράφει πως η επιτυχία σε γραπτό ΑΣΕΠ, δεν είναι επιτυχία και να αμφισβητεί τις γνώσεις των επιτυχόντων, είναι φαιδρό! Τον έχουν απασχολήσει οι γνώσεις και η κατάρτιση των αποτυχόντων ή όσων πολύτεκων και τρίτεκνων διδάσκουν σήμερα στα δημόσια σχολεία, άνευ επιτυχίας;;; Ποιο είναι γι' αυτόν το μέτρο, σύμφωνα με το οποίο κρίνει και αξιολογεί ο ίδιος τους εκπαιδευτικούς;;;
@gia Δεν είπα ότι δεν έχουν όλοι οι συνάδελφοι πτυχίο (αν κι εδώ πάλι υπάρχει υποκειμενικότητα, αφού άλλο διάβασμα χρειάστηκε ένας που τελείωσε π.χ. το ΦΠΨ κι άλλο, ένας που τελείωσε το κλασικό Φιλολογικό κι άλλο τελικά βαθμό πτυχίου έχουν κι άλλο διάβασμα ένας που τελείωσε το Μαθηματικό στην Αθήνα κι άλλο ένας που το τελείωσε στη Σάμο, κλπ. κλπ.).gia, το θέμα δεν είναι μόνο να έχει γνώσεις ο εκπαιδευτικός ή να έχει βαθμό πτυχίου "άριστα", αλλά να είναι ικανός να τις "μεταλαμπαδεύσει" και να γίνει "ελκυστικό" το μάθημα, ώστε να ενδιαφέρονται οι μαθητές. Και το σπουδαιότερο να τους μάθει "πώς να μαθαίνουν" ώστε να ελέγχουν ακόμα και τον εκπαιδευτικό.
Να σου θυμίσω ότι στην Ιατρική Ηρακλείου φέτος μπήκαν με 18, 19 μόρια και πέρυσι στην ίδια ακριβώς σχολή με 18, 52. Επιπλέον, να σου θυμίσω πως πολλά Ελληνόπουλα πηγαίνουν και σπουδάζουν Ιατρική (αλλά και Οδοντιατρική, Φαρμακευτική) σε χώρες, όπως Ρουμανία, Σλοβακία, Τσεχία κλπ. του παλιού ανατολικού μπλοκ κι έρχονται ύστερα εδώ ως Ιατροί και αναγνωρίζοντας πολύ απλά τα πτυχία τους, θεωρούνται ικανότατοι στο επάγγελμα αυτό. Να σου θυμίσω ακόμη ότι πολλοί περνούν εδώ στην Ελλάδα, σε σχολές παραιατρικές (Νοσηλευτική π.χ.) και μετά δίνουν εξετάσεις κι έχοντας κάνει ένα σωρό φροντιστήρια, εισάγονται στο 2ο έτος της Ιατρικής, που κάποια στιγμή την τελειώνουν.
Δεν είπα ότι δεν έχουν όλοι οι συνάδελφοι πτυχίο (αν κι εδώ πάλι υπάρχει υποκειμενικότητα, αφού άλλο διάβασμα χρειάστηκε ένας που τελείωσε π.χ. το ΦΠΨ κι άλλο, ένας που τελείωσε το κλασικό Φιλολογικό κι άλλο τελικά βαθμό πτυχίου έχουν κι άλλο διάβασμα ένας που τελείωσε το Μαθηματικό στην Αθήνα κι άλλο ένας που το τελείωσε στη Σάμο, κλπ. κλπ.).
Κακό πράμα η αξιολόγηση. Εμάς τα σχολεία πάνε μπόμπα. Οι γονείς των 800 ευρώ τα σκάνε από δευτέρα δημοτικού για Αγγλικά μέχρι τρίτη λυκείου για όλα. Οι μαθητές πάνε σχολείο από τις 8-2 φοράνε ακουστικά για να διαβάσουν για φροντιστήριο κ τελειώνουν το μάθημα καλές δέκα το βράδυ! Άρα οι μαθητές βαράνε 12ωρα, οι γονείς βαράνε 12ωρα για να πληρώσουν κάνα φροντιστήριο. Όλοι ευχαριστημένοι εκτός τους καθηγητές που είναι μόνιμοι δια βίου , κάνουν το 3ωρο-4ωρο κ εξαφανιζολ κ ξεκούραστοι κάνουν ιδιαίτερα , πάνε στο μαγαζί της γυναίκας-μαμας, έχουν κάνα rbnb . Πολύ ωραίο συστήμα. Περιμένουμε εναγωνίως να μας αντιγράψει κάποιος από έξω- αλλά δεν. Αυτοί είναι ηλίθιοι.
Στην δημόσια εκπαίδευση τα πράγματα έχουν βαλτώσει εδώ και δεκαετίες. Η αυτοκριτική των εκπαιδευτικών είναι εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση γιατί το σύστημα εμφανίζει τόσες δυσλειτουργίες να ακυρώνουν στην πράξη, την αξία ή την καλή προαίρεση του εκπαιδευτικού.Ο εκπαιδευτικός απλά προσπαθεί να αμυνθεί όσο μπορεί, θωρακισμένος με την γραφειοκρατία-την επίφαση νομιμότητας-που συνιστά το μίνιμουμ των απαιτήσεων. Ο κάθε ένας από εμάς βλέπει τα προβλήματα αλλά τον ξεπερνούν για να μπορεί να κάνει κάτι.Και μόνο ο διάλογος εδώ στο φόρουμ , η κριτική του ενός στον άλλο , στην πραγματικότητα είναι αυτοκριτική αφού ανώνυμα και χωρίς συμφέρον γίνεται. Όλοι συνειδητοποιούμε ,απ' την σκοπιά του ο καθένας, το πρόβλημα .
Το ότι η βάση εισαγωγής στις διάφορες σχολές είναι διαφορετική σχετίζεται με τη ζήτηση και όχι απαραίτητα με το βαθμό δυσκολίας των σπουδών. Δεν σημαίνει δηλαδή ότι η Φιλολογία Αθηνών είναι η δυσκολότερη όλων των Φιλολογιών της Ελλάδας ούτε σημαίνει πως ο απόφοιτος του ΦΠΨ διάβασε λιγότερο. Μπορείς να πεις ίσως ότι δεν είχε τον ίδιο αριθμό φιλολογικών μαθημάτων στο πρόγραμμα σπουδών, αλλά όχι ότι το επίπεδο των σπουδών του ήταν χαμηλότερο.Από εκεί και πέρα, όλες οι επιτυχίες σε δοκιμασίες είναι σημαντικές. Σημαντικό είναι να περάσεις στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, σημαντικό να περάσεις στην Ιατρική Αθηνών αλλά και στην Ιατρική Ηρακλείου, σημαντικό να περάσεις και σε μια Ιατρική των ανατολικών χωρών, γιατί δεν είναι εκεί όλα τα πανεπιστήμια της πλάκας (ειδικά αυτό του Καρόλου στην Τσεχία είναι από τα παλιότερα και πιο φημισμένα), σημαντικό είναι να κάνεις μεταπτυχιακό ή διδακτορικό εφόσον κοπιάσεις γι' αυτό.Επίσης, για εμένα είναι αξιοθαύμαστοι όσοι τελειώνουν μια σχολή όπως τις διάφορες παραϊατρικές και έχουν το κουράγιο να δώσουν κατατακτήριες στην Ιατρική, δηλ. είναι διατεθειμένοι να αφιερώσουν άλλα 10+ χρόνια από τη ζωή τους για προπτυχιακά και ειδικότητα. Είναι άτομα που έχουν μέσα τους καημό, γιατί δεν πέρασαν εξ αρχής στην Ιατρική από αναποδιά (και το λέω γιατί ξέρω τέτοια άτομα), κι αυτό είναι πολύ σημαντικό για το πόσο αγαπάνε αυτό το αντικείμενο.Μπορώ να πω μάλιστα ότι για εμένα αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία από τις επιτυχίες των εξετάσεων της μιας μέρας είναι το πόσο περνάς δοκιμασίες σε βάθος χρόνου, δηλαδή κατά τη διάρκεια των σπουδών και πολύ περισσότερο μετά από αυτές, μετά και από την επαγγελματική αποκατάσταση. Και αναφέρομαι σε δοκιμασίες και ως προς τις γνώσεις και ως προς τα υπόλοιπα προσόντα που απαιτεί το κάθε επάγγελμα.Εκεί φαίνεται πόσο πραγματικά αγαπάς αυτό με το οποίο ασχολείσαι, πόσο ενδιαφέρεσαι να γίνεις καλύτερος ή αν απλά επαναπαύεσαι στις δάφνες μιας παλιάς επιτυχίας ή μιας εύνοιας της τύχης. Δεν ξέρω όμως πόσο εύκολα μπορούν να αξιολογηθούν με δικαιοσύνη όλα αυτά, αν δεν είναι διασφαλισμένο ότι ο βασικός στόχος του εκάστοτε αξιολογητή θα είναι μόνο το καλό της εκπαίδευσης.