0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
@apriΩς προς το πρώτο σχόλιο, με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη στο θεωρητικό πλαίσιο. Ο προβληματισμός μου είναι στην πρακτική του εφαρμογή στην εκπαίδευση και σε ποιο βαθμό έχει νόημα η διδασκαλία των αρχαίων -και με ποιο τρόπο- στην διδασκαλία της νέας ελληνικής ως γλώσσα 1.
Στο δεύτερο σχόλιο τώρα, έχω κάποιες ενστάσεις. Η Syntese του DALF, όσο την κοίταξα με τα λίγα γαλλικά που ξέρω- μοιάζει με την παραγωγή λόγου του Cervantes στο C2. Αν κατάλαβα καλά, ζητάει να γραφτεί ένα ενιαίο κείμενο με συγκεκριμένο θέμα και σε συγκεκριμένο επικοινωνιακό πλαίσιο, βασισμένο σε συνδυασμό κάποιων πληροφοριών από τα κείμενα και της προσωπικής άποψης του γράφοντος. Δεν είναι compte rendu, μπορεί να γίνει επιλογή όποιων πληροφοριών από τα κείμενα εξυπηρετούν το γράφοντα για να γραφτεί ένα πλήρες κείμενο.
Στα περισσότερα κρατικά συστήματα του εξωτερικού που γνωρίζω, στο Ι
Τι ακριβώς σημαίνει θα βαθμολογηθούν α ν α λ ό γ ω ς;
Στην Ελλάδα εγείρεται θέμα υποκειμενικότητας, γιατί έχουν παρουσιαστεί βαθμολογικές αποκλίσεις που δεν συνηθίζονται στα υπόλοιπα μαθήματα, αλλά και γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός για την είσοδο στο πανεπιστήμιο και γι' αυτό κάθε μονάδα έχει μεγάλη σημασία. Στο εξωτερικό δεν καίγονται όλοι να μπουν στο πανεπιστήμιο.Ξαναλέω: Δεν προτείνω να μην υπάρχει το μάθημα της Έκθεσης στο σχολείο. Μόνο για τις Πανελλήνιες μιλάω και μόνο για την έκθεση προσωπικής άποψης. Οποιαδήποτε άλλη εξέταση της γλωσσικής επάρκειας του μαθητή συμφωνώ να υπάρχει, για να μπει στο Πανεπιστήμιο.
Σύμφωνα με αυτό, θα πρέπει να μην εξετάζονται ερμηνευτικές στα αρχαία. Τα τελευταία χρόνια έχουν παρατηρηθεί τεράστιες αποκλίσεις, μέχρι και 6-7 μόρια με άριστα το 10 (ή το 15 παλαιότερα) Έχουμε δει γραπτό -τραβούσαμε τα μαλλιά μας, με διαφορά 99-91, με 6 μονάδες διαφορά στην ερμηνευτική. Ο ένας έδωσε 15/15 και ο άλλος 9/15. Σε μεσαία γραπτά, είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα, απλώς δε φαίνεται γιατί οι διαφορές των 6-7 μορίων (με άριστα το 10 επαναλαμβάνω) είναι τεράστιες αναλογικά, αλλά δε φτάνουν σε αναβαθμολόγηση. Να τις καταργήσουμε λοιπόν τις ερμηνευτικές στα αρχαία, τι λέτε;
Αλλά δε μπορεί να λέω "έξω η προσωπική άποψη το 2020 από τις πανελλήνιες γιατί το 1986 που έδωσα με εντελώς άλλα δεδομένα υπήρχαν τεράστιες αποκλίσεις". Και μια λίγο προβοκατόρικη ερώτηση: Αν όταν βγουν τα αποτελέσματα, ξαφνικά και ως δια μαγείας δεν υπάρχουν αποκλίσεις, αυτό θα κάνει την εξέταση σωστή;
Όχι. Γιατί για εμένα το πρόβλημα δεν είναι μόνο η υποκειμενική βαθμολόγηση αλλά και η ''υποχρεωτική'' συμμόρφωση στην αναμενόμενη άποψη, υποχρεωτική λόγω του φόβου της αποτυχίας. Μπορεί πλέον αυτό να αφορά μικρότερο κομμάτι της εξέτασης σε σχέση με το μακρινό παρελθόν, αλλά το μήνυμα που εισπράττει ο μαθητής είναι το ίδιο.
Η "υποχρεωτική" συμμόρφωση, κατά τη γνώμη σου, είναι πρόβλημα της εξέτασης ή του συστήματος;
Ένα μεγάλο πρόβλημα των φιλολόγων είναι ότι μπορεί να αγαπούν πολύ το επάγγελμα και να έιναι πολύ συνεπείς και επιμελείς, αλλά έχουν μια τελείως στρεβλή άποψη για την επιστήμη που διδάσκουν. Από αυτό ξεκινούν πολλές από τις παθογένειες της εξέτασης των φιλολογικών μαθημάτων. Η λατρεία για το συντακτικό, η παπαγαλία της γραμματικής, η άγνοια βασικών αρχών της γλωσσολογίας, σε συνδυασμό με τον βαθύ συντηρητισμό της ελληνικής κοινωνίας, δημιουργούν ένα προβληματικό μείγμα. Θυμάμαι κι από το πανεπιστήμιο, που άκουγα συμφοιτήτριες να απορούν γιατί δεν κάνουμε συντακτικό και αντί γι αυτό μας μιλούν για κριτικό υπόμνημα. Τραγικό. Επίσης θλιβερό, απόφοιτοι φιλολογίας που έχουν κάνει τουλάχιστον 2 εξάμηνα γλωσσολογία, να μπερδεύουν τη γλώσσα με τα κείμενα που γράφτηκαν σ' αυτήν, και να μιλούν για πλούσιες γλώσσες εννοώντας πλούσιες γραμματειακές παραδόσεις -κ ακόμα πιο θλιβερό να νιώθουν απειλή αν τους εξηγήσεις 2-3 επιστημονικά πραγματάκια. Απ' αυτήν την άποψη λοιπόν, είναι πολύ επικίνδυνη η έκφραση προσωπικής γνώμης στην έκθεση. Γιατί μπορεί όντως κάποιος να πει ότι δεν του αρέσει να διαβάζει ποίηση (κι εγώ που είμαι φιλόλογος, δεν διαβάζω εύκολα ποίηση κι αν το κάνω, είνια κυρίως από επιστημονικό ενδιαφέρον, όχι γιατί με ευχαριστεί στον ελεύθερο χρόνο μου, ενώ μυθιστορήματα ξεκοκαλίζω), ότι προτιμά να διαβάζει εκλαϊκευμένα επιστημονικά έργα (αυτό άραγε σαν αναγνωστική δραστηριότητα μετράει;), ότι την ανάγκη του για μυθοπλασία την καλύπτει από τον κινηματογράφο ή το θέατρο κλπ, ή πολύ απλά, ωμά και ειλικρινά, να πει ότι απλώς δεν του αρέσει γιατί θέλει να κάνει άλλα πράγματα. Εκεί δεν ξέρω πόσο εύκολα θα κρατούσε αποστάσεις ο βαθμολογητής, αν θα βαθμολογούσε μόνο τη δομή, την τεκμηρίωση, τη γλώσσα. Αυτά όμως όλα είναι πρόβλημα ποιότητας των διδασκόντων, όχι του μαθήματος. Κάτι έχει πάει πολύ στραβά στην κατάρτιση των φιλολόγων, γιατί ενώ κατά τεκμήριο είμαστε από τους πιο ευσυνείδητους και συνεπείς κλάδους, άψογοι στο τυπικό κομμάτι, πάντα πολύ προετοιμασμένοι, έχει επικρατήσει μια τελείως φροντιστηριακή νοοτροπία, όπου φροντιστηριακή εννοώ τον περιορισμό της επιστήμης σε αυτά που αξιολογούνται στις εξετάσεις. Έτσι τόσες χιλίάδες φιλολόγων ξέχασαν οτιδήποτε έκαναν 4 χρόνια στο πανεπιστήμιο και μετέτρεψαν την επιστήμη σε μια μίζερη προγύμναση για τις πανελλήνιες, και καταλήγουμε ο μέσος απόφοιτος λυκείου να μην μπορεί να διαβάσει και να κατανοήσει όχι λογοτεχνία, ούτε καν το editorial του madame figaro ή του auto motor sport.
Του συστήματος γενικότερα. Η πρωτότυπη ή απλώς διαφορετική άποψη δεν ενθαρρύνεται.Προσωπικά, έφτασα στο μεταπτυχιακό για να ακούσω από καθηγητή να μου λέει ''Δεν μου αρκεί να γράψεις ό,τι λένε τα βιβλία. Θέλω και την προσωπική σου άποψη.''Για να ξαναγυρίσουμε στο σχολείο, και στο συντακτικό των αρχαίων ελληνικών λχ δεν έχεις την ελευθερία να γράψεις κάτι διαφορετικό από αυτό που γράφει το σχολικό εγχειρίδιο, ακόμα κι αν στηρίζεται βιβλιογραφικά. Αν το κάνεις, παίρνεις ένα ρίσκο. Απλώς, στην Έκθεση αυτό το στοιχείο ήταν πάντα πιο έντονο. Γι' αυτό και γίνεται λόγος.