0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μέχρι στιγμής, έχουμε ειδοποιηθεί για έκτακτο σύλλογο μέσα στην εβδομάδα για περαιτέρω ενημέρωση.....με μία γρήγορη ανάγνωση διαφαίνεται κάπως ανεδαφική η εμπλοκή των αναπληρωτών ή των για πρώτη φορά τοποθετημένων στην εκάστοτε σχολική μονάδα.Έχετε κάποια πληροφορία που αποσαφηνίζει το τι μέλλει γενέσθαι ή κάποια άποψη για ευκαιρίες ή και προβλήματα που ανακύπτουν;
Προπομπός απολύσεων είναι.
Τα 2-3 θέματα που αναφέρεις τα αντιμετωπίζουμε και στο δικό μου σχολείο και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως πρέπει να τα συζητήσουμε με ειλικρίνεια και χωρίς διάθεση για φαγωμάρα. Σχετικά, όμως, με το αν πρέπει να τα γνωρίζει κάποιος εξωτερικός παράγοντας σκέφτομαι -πιθανόν αδαώς- πως, αφού τα σχολεία δεν έχουν τη δυνατότητα να θεραπεύσουν αυτόνομα κάποια θέματα που χρειάζονται -οικονομικούς κυρίως- πόρους όπως, προμήθεια υλικοτεχνικής υποδομής, τοποθέτηση βοηθητικού προσωπικού (π.χ. επιστάτες, γραμματείς), κατάρτιση/επιμόρφωση εκπαιδευτικών, εν τοις πράγμασι, δεν πρέπει να επικοινωνηθούν με όσους έχουν τη δυνατότητα να τα φροντίσουν; (βλ. ΥΠΑΙΘ).
Εγώ είμαι πρόθυμος για πολιτισμένη συζήτηση και το αν συμφέρουν το διευθυντή ή όχι μου είναι αδιάφορο (στο κάτω-κάτω, δεν έχει εξουσία πάνω σου. Κατέχει μία διοικητική θέση με απώτερο σκοπό την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου κ' όχι την τιμωρία των εκπαιδευτικών ή την υπόδειξη για το πως θα επιτελέσουν το διδακτικό τους έργο). Στο πνεύμα της αξιολόγησης ως εργαλείο (αυτο)βελτίωσης, το προσωπικό συμφέρον εντοπίζεται στην ορθή εφαρμογή της και μόνο εκεί.
Για όσους είμαστε σε δύο ή περισσότερα σχολεία, τι γίνεται με την "αξιολόγηση" ; Καλούμαστε να συμμετέχουμε σε όλες τις σχολικές μονάδες που διδάσκουμε;
Δεν συμμετέχουμε σε καμία αξιολόγηση. Συμπληρώνουμε την δήλωση για απεργία-αποχή κατά της αξιολόγησης.
Και γραμμή για πειθαρχικό και απόλυση.
Ο νόμος 4692/2020 και το ΦΕΚ 140 τ.
Η κοινωνία απαιτεί εκσυγχρονισμό, δεν ονειρεύται κανέναν παράδεισο τυπου σοβιετίας, πράγμα που φαίνεται άλλωστε και σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις.
Αρχικά θα πρέπει να γίνει κάποιου είδους «φροντιστήριο» στου διευθυντές, πιθανώς από τα ΠΕ.ΚΕ.Σ, προκειμένου αυτοί να γνωρίζουν τι να ζητήσουν και που να επικεντρώνονται.Οι αναπληρωτές ασφαλώς και θα πρέπει να εμπλακούν καθόσον αποτελούν δυναμικό του κάθε σχολείου που εμπλέκεται στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το μείζον- αλλά και αναμενόμενο- είναι ότι πέραν της εσωτερικής αξιολόγησης/ αυτοαξιολόγησης προβλέπεται και η εξωτερική αξιολόγηση. Εκεί θα γίνονται .. « ......συνολικές συνοπτικές παρατηρήσεις σχετικά με την υλοποίηση ...» αλλά και «....7. άλλες επισημάνσεις, κατά την κρίση του ΠΕ.Κ.Ε.Σ.» Αυτά θα είναι η έγνοια και τα προβλήματα που ο κάθε διευθυντής θα καλείται να αντιμετωπίσει.
Ασφαλώς διαφωνώ με τον αλλά σε κάθε περίπτωση το σχολείο θα πρέπει να μείνει μακριά από κομματικές αντιπαραθέσεις και ευνοιοκρατίες.
Σε κάθε περίπτωση η σωστή αξιολόγηση μπορεί να βελτιώσει την εικόνα της δημόσιας εκπαίδευσης αλλά δεν την θεραπεύει.
Οι ανάγκες των σχολείων είναι τεράστιες και απαιτείται ΟΡΑΜΑ για την Παιδεία, το οποίο να κατευθύνει τις ενέργειες του Υπουργείου.Ενα νομοσχεδιάκι που να καλει σε αξιολογηση ή κατι άλλο δεν λεει απολύτως τιποτα, γιατί ασφαλώς τα προβλήματα είναι τοσο μεγαλα που δεν περιμένουμε καμία αυτοαξιολόγηση για να τα καταστήσει γνωστά στο Υπουργείο.Αλλά και πάλι, δεν είναι οι ελλείψεις προσωπικού ή υλικού που το ελληνικό σχολείο παραπαίει.Μια αξιολόγηση έχει αποτελέσματα εάν είναι σε θέση να εντοπίσει τα σφάλματα ή ελλείψεις στους κανόνες λειτουργίας ενός συστήματος. Επειδή το όποιο σύστημα που επιιθυμούμε να αξιολογήσουμε πρώτα το «στηνουμε» και το υποχρεώνουμε να λειτουργήσει με τους κανονες που θεσπίσαμε, μόνο τότε τα αποτέλεσματα της αξιολόγησης θα μας οδηγήσουν σε ασφαλή συμπεραματα.Οι διευθυντές το πολύ πολύ να καταγράφουν προβλήματα που άπτονται της αρμοδιότητας τρίτων, πάντως όχι λόγω δικής τους υπαιτιότητας, επομένως το πολύ πολύ να καταγράφουν ελλείψεις υλικού, προσωπικού και άλλα αόριστα πράγματα. Αυτά θα συσσωρεύονται, επειδή δεν θα διατίθενται τα ανάλογα κονδύλια και κάθε χρόνο θα καταγράφουν τα ίδια.Και στο τέλος θα δημιουργηθεί μια λιστα «γνωστων» προβλημάτων του κάθε σχολείου. Εσι για να υπάρχει δηλαδη...Απαιτείται όραμα και χρήματα λοιπόν. Αν δεν υπάρχει όραμα δεν υπάρχει στόχος και χωρίς στόχο οτιδηποτε είναι καταδικασμένο.Προσωπικά είμαι υπέρ της αξιολόγησης αλλά πολύ φοβάμαι ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει, τουλάχιστον στον κοντινό ορίζοντα, για δύο λόγους: 1. Οι εκπαιδευτικοί είναι μεγάλης ηλικίας και δεν θέλουν αλλαγές. 2. Αν ρωτήσουμε ένα μαθητή Γ Λυκείου «που έμαθες ; Στο σχολείο ή στο φροντιστήριο;» Η απάντηση θα είναι στο φροντιστήριο δυστυχώς.Εν ολίγοις, ένα σύστημα το οποίο είναι ήδη απαξιωμένο από τους μαθητές και γονείς, δεν είναι η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας αυτή η οποία θα κάνει τους μαθητές να πιστέψουν σε αυτό.Θα έλεγα μάλιστα ότι η αξιολόγηση του ελληνικού σχολείου και του εκπαιδευτικού μας συστήματος κατ επέκταση, είναι ήδη καταγεγραμμένη από τους μαθητές, τους γονείς , διεθνείς φορείς και η εκτίμηση είναι πολύ αρνητική. Ως εκ τούτου φατντάζει ψευτικο αν όχι κουτό το να προσπαθήσοπυμε ενδεχομένως να «φορτωσουμε» στην έλλειψη αξιολόγησης τα τοσα προβληματα που έχει η εκπαιδευση.Ειναι σαν να στέλνουμε μηχανικούς να επιθερήσουν τα παράθυρα ενός ετοιμόρροπου κτιρίου αντί για το ίδιο το κτίριο συνολικά.Οραμα λοιπόν για μια καλύτερη Παιδεία, μόνο τότε πράγματι μπορούμε να έχουμε ένα καλύτερο σχολείο.
Εύχομαι ολόψυχα το ίδιο! Προσωπικά, αν και μπορεί να ακουστεί αιρετικό σε πολλούς, πιστεύω ακράδαντα πως σε χώρους εκπαίδευσης, είτε είναι σχολεία ή πανεπιστήμια, ο κομματικός λόγος και η κομματική ατζέντα που θέλουν να προωθούν οι εκάστοτε παρατάξεις είναι άχρηστη, επιζήμια και δε θα έπρεπε να βρίσκει έδαφος εκεί για να καλλιεργείται.