0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Στη φυσική υπάρχει ένα είδος κίνησης που λέγεται "Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση"Εξηγώ στους μαθητές μου οτι η λέξη "ομαλά" κολάει στο επιταχυνόμενη (άρα σταθερή επιτάχυνση)Ωστόσο τους εξηγώ οτι αν προσδιόριζε το "κίνηση" θα ήταν "ομαλή" και όχι ομαλά...Δέν ξέρω όμως να τους πώ αν είναι επιθετικός προσδιορισμός ή κάτι άλλο...Άν μπορεί να βοηθήσει κάποιος φιλόλογος τον ευχαριστώ εκ των πρωτέρων...
Παράθεση από: koleygr στις Δεκεμβρίου 12, 2009, 01:25:28 pmΣτη φυσική υπάρχει ένα είδος κίνησης που λέγεται "Ευθύγραμμη ομαλά επιταχυνόμενη κίνηση"Εξηγώ στους μαθητές μου οτι η λέξη "ομαλά" κολάει στο επιταχυνόμενη (άρα σταθερή επιτάχυνση)Ωστόσο τους εξηγώ οτι αν προσδιόριζε το "κίνηση" θα ήταν "ομαλή" και όχι ομαλά...Δέν ξέρω όμως να τους πώ αν είναι επιθετικός προσδιορισμός ή κάτι άλλο...Άν μπορεί να βοηθήσει κάποιος φιλόλογος τον ευχαριστώ εκ των πρωτέρων...το θέμα με έχει απασχολήσει κι εμένα (προ αμνημονεύτων ετών!)Κατέληξα στο να επισημαίνω στους μαθητές οτι το "ομαλά" αναφέρεται στην κίνηση και όχι στην "ευθύγραμμη" βάζοντας κόμμα (το σημείο στίξης) και κάνοντας μια μικρή παύση. Ευθύγραμμη, (παύση) ομαλά επιταχυνόμενη κίνησηΕναλλακτικά μπορείς να λες "ευθύγραμμη κίνηση, ομαλά επιταχυνόμενη"Νομίζω πως έτσι το πιάνουν το νόημα καλύτερα.
Νομίζω ότι η καλύτερη λύση, αν μπερδεύονται, είναι αυτή που σου προτάθηκε: "ευθύγραμμη κίνηση, ομαλά επιταχυνόμενη". Διαφορετικά, θα κάνεις τη συντακτική ανάλυση που σου είπαν και οι προλαλήσαντες, δηλ. ευθύγραμμη=επιθετικός προσδ. στο κίνηση, ομαλά=επιρρηματικός προσδ. στη μετοχή επιταχυνόμενη.