0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Καλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τον παρακείμενο των αφωνόληκτων ρημάτων. Το γ πληθυντικό όπως όλοι γνωρίζουμε σχηματίζεται περιφραστικά. Υπάρχει περίπτωση να σχηματίζεται και μονολεκτικά? π.χ γέγραφνται??? Ρωτώ γιατί ένας μαθητής μου ισχυρίζεται ότι το είπε η καθηγήτρια στο σχολείο του!
Παράθεση από: kivelaki στις Απριλίου 19, 2013, 10:20:09 pmΚαλησπέρα! Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τον παρακείμενο των αφωνόληκτων ρημάτων. Το γ πληθυντικό όπως όλοι γνωρίζουμε σχηματίζεται περιφραστικά. Υπάρχει περίπτωση να σχηματίζεται και μονολεκτικά? π.χ γέγραφνται??? Ρωτώ γιατί ένας μαθητής μου ισχυρίζεται ότι το είπε η καθηγήτρια στο σχολείο του!Μονολεκτικά; "Γέγραφνται"; Και βέβαια όχι! Πολύ φοβάμαι ότι η καθηγήτρια, αν όντως το είπε, πρέπει να ξανακάτσει στα μαθητικά θρανία...
Καλησπέρα, θα μπορούσε να μου πει κάποιος γιατί στο β΄ενικό οριστικής του παθητικού μέλλοντα β΄χρησιμοποιείται μόνο ο τύπος -ει (γραμματική Οικονόμου) και όχι και -ῃ, όπως σε όλους τους μέσους και παθητικούς τύπους;
Συμφωνα με τη γραμματικη της αρχαιας,στο σχηματισμο ρηματων,τα ουρανικοληκτα παιρνουν ξ στο μελλοντα,τα φωνηεντοληκτα σ κ.ο.κ. Στα νεα ελληνικα,όμως,σε ορισμενα ρηματα αυτο δεν ειναι ξεκαθαρο πχ κυριευω:κυριεψα ή κυριευσα.Τι συμβαινει σε αυτη την περιπτωση;Μπορουμε να πουμε ποιο απο τα 2 ειναι πιο σωστο;