0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έχει δίκιο η tihea. Από το "λέγω" προέρχεται. Το "ειπ-" είναι το θέμα του αορίστου β', από το οποίο σχηματίστηκε κανονικά στα νέα ελληνικά και το "ειπώθηκε- έχει ειπωθεί- είχε ειπωθεί" για τον αόριστο και τον παρακείμενο-υπερσυντέλικο (καθώς και οι τρεις σχηματίζονται με θέμα αορίστου).Τώρα, η γνώμη μου όσον αφορά το "ειπώνεται" είναι η εξής: Θεωρώ ότι πλάστηκε λανθασμένα από τους παραπάνω τύπους και κατ' αναλογία προς άλλα ρήματα. Τι εννοώ; Συνήθως τα θέματα του αορίστου β' δημιουργούν προβλήματα στους σύγχρονους ομιλητές, γιατί δεν τα αναγνωρίζουν εύκολα ως θέματα αόριστου, καθώς δεν έχουν το χαρακτηριστικό "σ" (βλ. εξήγαγα, είπα, είδα). Έτσι, στη συγκεκριμένη περίπτωση από το "ειπώθηκα" "έχω ειπωθεί" κάποιοι ακολούθησαν αντίστροφη πορεία και έφτιαξαν το "ειπώνομαι" (κατά το "λύθηκα" , "έχω λυθεί"------ λύνομαι). Θεωρητικά οι τύποι που χρησιμοποιούν θέμα αορίστου σε χρόνους που απαιτούν θέμα ενεστώτα είναι λανθασμένοι (π.χ ειπώνεται). Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι κάποια στιγμή δεν θα επικρατήσουν και ότι δεν θα έχουμε κάποια στιγμή ένα ρήμα "ειπώνω". Ο χρόνος θα δείξει. Κάποτε το να πεις "θα παράξω" θεωρούνταν λάθος αντί του σωστού "θα παραγάγω". Τώρα, ακριβώς για τους ίδιους λόγους έχει ομαλοποιηθεί το ρήμα και όλο και περισσότεροι λένε "θα παράξω". Ίδωμεν λοιπόν...
Υποβάλλω τραγική ερώτηση ως φιλόλογος αλλά επειδή δεν το βρήκα στα βιβλία ρωτάω εσάς και ζητάω την κατανόηση σας και όχι τα γέλια σας!Το ρήμα ειπώνεται, επώνονται , ειπωθεί, πιανού ρήματος είναι ?Ποιο είναι το αρχικό ρημα, ετυμολογία, Και ποιοι οι χρόνοι του?
Το 'πιανου' ετσι γραφεται? Ή γραφεται 'ποιανου'? Δε θελω να διορθωσω κανενα, αλλα ειχα την εντυπωση οτι ειναι τι δευτερο. Λαθος?