0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλουν να κάνουν. Ο διαγωνισμός ΑΣΕΠ δεν περιόρισε τον αριθμό των διορισμών. Επιτυχόντες υπήρχαν υπεραρκετοί σε όλες τις ειδικότητες πλην των δασκάλων κάποια στιγμή -αλλά αυτοί είναι μια κατηγορία από μόνοι τους. Αυτό που έκανε ο διαγωνισμός ήταν να αλλάξει το ποιοι θα διορίζονταν.[/b]
Όταν έσκασε ο πρώτος διαγωνισμός το 1998, ο φρέσκος απόφοιτος ΑΕΙ, ακόμα και των Παιδαγωγικών Τμημάτων χωρίς προηγούμενη επαγγελματική εμπειρία τον είδε τον γραπτό ως μια θέση στον... ήλιο της μονιμότητας, το ίδιο κι ένας επίσης απόφοιτος που εργαζόταν σε δουλειές του ποδαριού για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, ασχέτως αν υπήρξαν αντιδράσεις από την πλειοψηφία της εκπαιδευτικής κοινότητας, κάτι που άλλαξε άρδην με την πάροδο των χρόνων. Τότε δεν είχαν όλοι μεταπτυχιακά παρά μόνο όσοι επιζητούσαν θέσεις σε πανεπιστήμια και δεν υπήρχε βιομηχανία μεταπτυχιακών, δε διέθεταν όλοι Proficiency και γενικότερα επάρκεια σε ξένες γλώσσες, ελάχιστα ήταν τα σεμινάρια της ειδικής αγωγής ..οι αναπληρωτές ήταν απόφοιτοι κυρίως από τις κατηργημένες Ακαδημίες (για τους δασκάλους και νηπιαγωγούς εννοώ), όπως και όσοι είχαν τελειώσει καθηγητικά Τμήματα σε ΑΕΙ και γύριζαν την επαρχία. Μετά τα δεδομένα άλλαξαν...Για κάποιους τότε ο δημόσιος τομέας με τον τρόπο πρόσληψης που εφαρμόστηκε (γραπτός και μόνο) ήταν μονόδρομος.
Νοιάστηκε ποτέ το Υπουργείο και οι Υπουργοί για τους εκπαιδευτικούς και τα προβλήματά τους; Αντίθετα φροντίζει να τους δημιουργεί μεγαλύτερα με την υποχρεωτική παραμονή 2 ετών στον τόπο διορισμού, την αύξηση του αριμού των μαθητών ανά τάξη, αύξηση διδακτικού ωραρίου κ.ο.κ... Φυσικά και είναι επικοινωνιακό παιχνίδι ο διαγωνισμός ότι να, αξιολογώ... οι καλύτεροι θα διοριστούν κ.τ.λ. ....αλλά και δίνει ελπίδα στους νέους αποφοιτήσαντες, πολλοί από τους οποίους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να κάνουν μεταπτυχιακά, διδακτορικά, γλώσσες..... ,στην δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρισκόμαστε, ώστε να μπορούν να δουλέψουν με τα υπάρχοντα δεδομένα. Άλλωστε και το 1998 ο διαγωνισμός γι' αυτό "πέρασε" . Διότι οι τότε νέοι απόφοιτοι δεν θα δούλευαν ποτέ με την επετηρίδα σε πολλές ειδικότητες.Και για να είμαι δίκαιη να προσθέσω ότι δεν έχουν άδικο. Και τότε διορίστηκαν άτομα που δεν θα διορίζονταν διαφορετικά και θα συμβεί και τώρα αν γίνει ο διαγωνισμός. Δυστυχώς ταυτόχρονα αδικήθηκαν και πάρα πολλοί που περίμεναν να διοριστούν με την επετηρίδα. Γι' αυτό μετά έγιναν οι παράλληλοι πίνακες ...
Οι καλύτεροι που γράφουν καλά, όχι απαραίτητα ότι οι δύο μέρες μίας γραπτής δοκιμασίας αναδεικνύουν εκείνο τον εκπαιδευτικό που μπορεί όχι απλώς μόνο να σταθεί στην τάξη, αλλά να επιτύχει σε μέγιστο βαθμό την εκπαιδευτική διαδικασία. Με διαδικασίες ΑΣΕΠ διορίστηκα κι εγώ, οπότε όλοι ξέρουμε ότι η θεωρία με την πράξη απέχουν παρασάγγης.Αλλά ας μην παρεκτρεπόμαστε στη συζήτηση.
Δεν κατάλαβα τι εννοείς να μην παρεκτρεπόμαστε στη συζήτηση. Αναφέρεσαι σε κατι που έχω γράψει ; Γιατί εγώ δεν διαφωνώ με αυτά που γράφεις. Είναι όπως τα λες. Εγώ αναφέρθηκα στο πώς πλασάρεται ο διαγωνισμός στον κόσμο. Γνωρίζω πολύ καλά τι συμβαίνει με το διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Είμαι «μεγαλούτσικη» βλέπεις και έχω συμμετάσχει επίσης και όχι μόνο σε έναν. Και αν έχω διοριστεί σήμερα το οφείλω στη συμμετοχή μου στον πρωτο διαγωνισμό του 1998 που με βοήθησε να αποκτήσω προϋπηρεσία και να διοριστώ.
Η "παρεκτροπή" αφορά το κατά πόσο ένας επιτυχών στον γραπτό ΑΣΕΠ και στη συνέχεια διοριστέος, μπορεί να ανταπεξέλθει με άνεση στις δυσκολίες του επαγγέλματος, να μπει στα βαθιά δηλαδή. Υπήρξε αριστούχος συνάδελφος επιτυχών του διαγωνισμού που στην τάξη μέσα γινόταν χαμός. Αυτό εννοώ.
Κι υπάρχουν άτομα που διορίστηκαν με 10 χρόνια προϋπηρεσία και γίνεται ακόμη μεγαλύτερος χαμός. Δεν έχει να λέει αυτό. Η διαφορά του γραπτού με το τωρινό σύστημα, είναι ότι διορίζονται σίγουρα αυτοί που κατέχουν το γνωστικό κομμάτι. Το υπόλοιπο κομμάτι δεν το καλύπτει κανένα σύστημα. Απλά με το τωρινό σύστημα έχουμε απλά παράθεση χαρτιών που δε μεταφράζονται απαραίτητα σε γνώσεις.
Ότι είμαστε απόφοιτοι δεν αρκεί; Ότι πχ έχω καλό βαθμό δεν αρκεί; Γιατί πρέπει να δώσω ξανά εξετάσεις;
Από τη μία έχετε το επιχείρημα ότι δε μπορεί η εξέταση 2 ημερών να με κρίνει, από την άλλη όμως ο βαθμός πτυχίου που μπορεί να αποκτήθηκε υπό Χ συνθήκες (που να οδήγησαν σε κακό βαθμό πτυχίου), είναι ικανός να με κρίνει εφ όρου ζωής. Ένας δηλαδή με βαθμό πτυχίου 7.5, είναι εξ ορισμού καλύτερος εκπαιδευτικός από έναν με βαθμό 7. Ή έχει περισσότερες γνώσεις. Για να μη μιλήσω για διαφορετικές σχολές, σε διαφορετικές πόλεις, με διαφορετικό βαθμό εισαγωγής, διαφορετικό πρόγραμμα σπουδών, διαφορετικό βαθμό δυσκολίας, αλλά που αποδίδουν την ίδια ειδικότητα.Ούτε να μιλήσω για τις διακυμάνσεις του βαθμού δυσκολίας μέσα στη κάθε σχολή στο πέρασμα των χρόνων. Έχει ένα μάθημα ο Χ καθηγητής, το περνάς με 5 κι ανοίγεις σαμπάνια. Το παίρνει ο Υ και το 9 είναι κακός βαθμός. Σε οποιαδήποτε εταιρεία πληροφορικής πάντως (αλλά και γενικά εταιρείες), δε βασίζονται στο βαθμό πτυχίου. Είναι απλά το πρώτο φίλτρο για να κόψουν κόσμο. Μετά έχει εξετάσεις για να δουν τις πραγματικές σου γνώσεις. Ξέρω, άλλο ο ιδιωτικός τομέας.
Η σχολή είναι 4 χρόνια, ο διαγωνισμός είναι δύο μέρες και δυστυχώς ήμουν από τα άτομα που με κόπο την έβγαλα. Και όλα αυτά που λέτε για καθηγητές και δυσκολίες τμημάτων εννοείται πως θα έπρεπε να "εξεταστούν" σε ένα σύστημα που θα πριμοδοτουσε περισσότερο το βαθμό. Προφανώς και ο κάθε φοιτητής ξέρει ότι ο μέσος όρος της σχολής του θα τον κυνηγάει μια ζωή και ίσως του στερήσει κάτι ο χαμηλός βαθμός πχ υποτροφία ή μια θέση εργασίας. Απλά επειδή έτυχε να δω κάποια θέματα από γραπτό διαγωνισμό δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κριθεί η επαγγελματική μου πορεία σε πράγματα που ως φοιτήτρια έχω εξεταστεί.
trust.. προσωπικά πιστεύω ότι εκπαιδευτικος με 10 χρόνια προϋπηρεσία, σε γραπτό διαγωνισμο κάτω από 55 στο γνωστικό, δεν θα είναι μόνο αποτυχων στο διαγωνισμό αλλά και κάτι... Να μην πω. Επειδή όμως σε ένα γραπτό το 55 είναι επιτυχών και το 54 αποτυχων,εδω αν κάνω λάθος θελω να με διορθωσεις, επειδή πλέον συζητάμε για διορισμό, αν δύο εκπαιδευτικοί ο πρωτος γράψει 55 στο γνωστικό και 55 στη γενική διδακτική-παιδαγωγικά και ο δεύτερος γράψει 54 στο γνωστικό και 85 Γενικη διδακτική-παιδαγωγικά. Στην περίπτωση αυτή δεν παίζουν κανενα ρόλο τα παιδαγωγικά;;;
Για να καταταγεί στους πίνακες υποψήφιος πρέπει:i) να συγκεντρώνει μέσο όρο βαθμολογίας πενήντα πέντε (55) τουλάχιστονμονάδες με άριστα το εκατό (100) και ii) να έχει λάβει σε κάθε θεματική ενότητα πενήντα (50) τουλάχιστονμονάδες.Σημ.: όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 22 Ν.3475/2006,ΦΕΚ Α 146/13.7.2006.Εφόσον επιτυγχάνεται η συνολική αυτή βαθμολογία, προστίθενται σε αυτήν:α) Σε πτυχία με άριστα το δέκα (10), οι πάνω από το βαθμό πέντε μονάδες και κλάσματα αυτών, με αναγωγή στο πρώτο δεκαδικό ψηφίο.β) Δύο (2) μονάδες για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών βάσει φοιτήσεως ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στην ειδικότητα του κλάδου για την οποία διαγωνίζεται ο υποψήφιος .γ) Τρεις (3) μονάδες για κατοχή μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών βάσει φοιτήσεως ενός (1) τουλάχιστον ακαδημαϊκού έτους στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου για την οποία διαγωνίζεται ο υποψήφιος ή στα παιδαγωγικά.δ) Τέσσερις (4) μονάδες για κατοχή διδακτορικού τίτλου στην ειδικότητα του κλάδου για την οποία διαγωνίζεται ο υποψήφιος.ε) Πέντε (5) μονάδες για κατοχή διδακτορικού στη διδακτική της ειδικότητας του κλάδου για την οποία διαγωνίζεται ο υποψήφιος ή στα παιδαγωγικά.Οι πτυχιακοί και μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών της αλλοδαπής γίνονται δεκτοί εφόσον έχουν αναγνωρισθεί από το ΔΙ.Κ.Α.Τ.Σ.Α..στ) Μονάδες λόγω εκπαιδευτικής προϋπηρεσίας ως ακολούθως:1) Μισή (0,5) μονάδα για προϋπηρεσία ενός (1) τουλάχιστον εξαμήνου.2) Μία ( 1 ) μονάδα για προϋπηρεσία δύο (2) τουλάχιστον εξαμήνων.3) Μια και μισή (1`5) μονάδες για προϋπηρεσία τριών (3) τουλάχιστον εξαμήνων4) Δύο (2) μονάδες για προϋπηρεσία τεσσάρων (4) τουλάχιστον εξαμήνων.5) Δύο και μισή (2,5) μονάδες για προϋπηρεσία τριών (3) τουλάχιστον ετών.6) Τρεις ( 3 ) μονάδες για προϋπηρεσία τεσσάρων (4) τουλάχιστον ετών.7) Τρεις και μισή (3,5) μονάδες για προϋπηρεσία πέντε (5) τουλάχιστον ετών. Τέσσερις (4) μονάδες για προϋπηρεσία έξι (6) τουλάχιστον ετών.9) Τέσσερις και μισή ( 4,5) μονάδες για προϋπηρεσία οκτώ ( τουλάχιστον ετών.10) Πέντε (s) μονάδες για προϋπηρεσία δέκα (l0) ετών και άνω.