0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Κοίταξε, δεν είναι ακριβώς έτσι. Η ύλη των μαθηματικών στην πρώτη γυμνασίου συνιστά εμβάθυνση της ύλης της έκτης δημοτικού. Μ' αντί ο μαθηματικός να εμβαθύνει αναγκάζεται να διδάξει τα στοιχειώδη γιατί ο δάσκαλος δεν τα δίδαξε καλά στο δημοτικό. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα. Κι η εμβάθυνση, απαραίτητη για τις ερχόμενες γυμνασιακές τάξεις, πάει περίπατο.
Καταλαβαίνω την αγωνία όλων να βρουνε μία επαγγελματική στέγη και πάνω στην απελπισία τους ο καθένας ισχυρίζεται ότι θέλει αλλά η πραγματικότητα είναι άλλη. Αν βάζαμε φιλολόγους και μαθηματικούς από την πρώτη δημοτικού σε εγγυώμαι ότι όχι απλά δεν θα είχαμε καλύτερες επιδόσεις αλλά ακριβώς το αντίθετο τα παιδιά δεν θα μάθαιναν απολύτως τίποτα καθώς το παιδαγωγικό έλλειμμα των καθηγητών είναι τεράστιο.
Αυτό που λες για την επαγγελματική στέγη μπορεί κάλλιστα ν' αντιστραφεί. Και να ειπωθεί πως οι δάσκαλοι δε θεν καθηγητές στα δημοτικά απ' το φόβο τους μη χάσουν θέσεις. Όσο για το άλλο δε μου αρκεί η προσωπική σου εγγύηση. Κι εγώ σου εγγυώμαι το αντίθετο. Να μπουν καθηγητές και να δούμε συγκριτικά. Το θέλετε ή το φοβάστε; Μάλιστα η Παιδαγωγική ως Επιστήμη σπουδάζεται απ' τους αποφοίτους του ΦΠΨ των Φιλοσοφικών Σχολών. Κι όχι απ' τους δασκάλους. Επίσης όταν εγώ έδωσα εισαγωγικές με τις δέσμες οι δάσκαλοι πήγαιναν απ' την τέταρτη δέσμη με μέσους όρους 10-12. Ενώ οι φυσικομαθηματικοί απ' την πρώτη δέσμη με μέσους όρους 18-20.
Για τα Φιλολογικά δεν ξέρω, αλλά στα Μαθηματικά των δυο τελευταίων τάξεων του Δημοτικού υπάρχει εμφανής αδυναμία των δασκάλων να τα διδάξουν. Το ίδιο και στη Φυσική. Μιλάμε για πολύ σοβαρό πρόβλημα στις ανεπαρκέστατες γνώσεις των δασκάλων στα Φυσικομαθηματικά. Δε μπορούν να τα διδάξουν σωστά στα παιδιά. Απλά δε μπορούν. Και το ξέρουν κι οι ίδιοι άσχετα αν τ' ομολογούν κατ' ιδίαν κι όχι δημοσίως.
@leon. δεν ξέρω αν έχετε δει τα βιβλία μαθηματικών της Ε' και Στ' δημοτικού, αλλά είμαι σίγουρος πως ακόμα και καθηγητής πανεπιστημίου να προσπαθούσε να διδάξει το μάθημα χρησιμοποιώντας τα βιβλία αυτά θα αποτύγχανε παταγωδώς στα περισότερα δημοτικά σχολεία της χώρας. Οι μαθητές πλέον έχουν τεράστια ελλείμματα ακόμα και στις πιο απλές γνώσεις και δεξιότητες (και σε αυτό δεν ευθύνονται οι δάσκαλοι αλλά όλο το περιβάλλον στο οποίο ζουν και ειδικά η περίοδος της καραντίνας). Αν θέλετε να έρθετε στο δημοτικό (με ελλιπέστατη παιδαγωγική κατάρτιση οι περισσότεροι), τότε να ξέρετε πως μπαίνοντας σε μια τυπική Ε' δημοτικού θα χρειαστεί να μάθετε (ξανά και ξανά) στα παιδιά τις 4 βασικές μαθηματικές πράξεις, την προπαίδεια και το πως να χρησιμοποιούν τον χάρακα. Αν το καταφέρετε για ένα μεγάλο ποσοστό των μαθητών σας (δύσκολο), τότε ίσως προχωρήσετε και σε απλά καθημερινά προβλήματα με τις 4 αυτές πράξεις. Οπότε αν θέλετε να ξεχάσετε όλες τις εξειδικευμένες γνώσεις που αποκομίσατε από το πανεπιστήμιο σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία.
Ωραία σε ρωτώ το εξής : οι 5 που αναγνωρίζουν όλα τα είδη δευτερεύουσων όπως λες πώς τα μάθανε; Εκεί δεν φταίει ο δάσκαλος ; Το γεγονός ότι δεν φτάνουν όλοι οι μαθητές με το ίδιο επίπεδο στο γυμνάσιο δεν οφείλεται στην έλλειψη γνώσης των δασκάλων ειδάλλως κανένας δεν θα είχε κατακτήσει την υλη. Ας το δούμε όμως και από την άλλη πλευρά. Άνοιγνωστική κατάρτιση πάνω σε ένα αντικείμενο είναι το μόνο που χρειάζεται για να εξασφαλίσουμε ότι όλα τα παιδιά μαθαίνουν σωστά τότε με αυτή τη λογική δεν θα υπήρχε τόσο μεγάλη πτώση στο γυμνάσιο
Εγώ πάλι λέω να ανάμορφωθεί το πρόγραμμα στα παιδαγωγικά με περισσότερες διδακτικές μαθημάτων και να αρχίσουν δάσκαλοι να διδάσκουν σε γυμνάσια. Καλή ιδέα!
Κ ποια μαθήματα θα διδάσκουν οι δάσκαλοι; Μπορούν να διδάξουν αρχαία πχ; Είναι δυνατόν; Εδώ καλά καλά στα νέα ελληνικά, εκ του αποτελέσματος δυσκολεύονται.Ουκ ολίγες φορές, έρχονται παιδιά στην α γυμνασίου κ ούτε μια ολοκληρωμένη παράγραφο δεν ξέρουν να γράψουν! Πόσο μάλλον έκθεση ολόκληρη!
Κι αυτό θεωρείς ότι είναι έλλειψη γνώσεων των δασκάλων; Δηλαδή ένας απόφοιτος παν/μιου δεν έχει τος αναγκαίες γνώσεις για να διατυπώνει κσι να δομεί σωστά ένα κείμενο; Αν ήταν έτσι κανένας επαγγελματίας δεν θα μπορούσε να γράψει δυο προτάσεις, αν θεωρούμε ότι αυτό είναι πρόβλημα επιστημονικής επάρκειας.