0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τα κενά του νόμου του 1985 είναι θεωρητικά κενά που δίνουν το ταβάνι στον αριθμό των οργανικών κάθε ειδικότητας. Κάπου έπρεπε να πατήσουν ώστε να είναι καλυμμένοι από τον νόμο. Στην πραγματικότητα οι διορισμοί έγιναν σε λειτουργικά κενά, καθώς ο αλγόριθμος υπολογισμού της δευτεροβάθμιας δεν αντιστοιχεί στα κενά του νόμου 1985. Απλά ο αριθμός των διορισμένων σε κάθε ειδικότητα της δευτεροβάθμιας δεν πρέπει να ξεπερνά τον θεωρητικό ταβάνι των οργανικών του , που προκύπτει από τον συγκεκριμένο νόμο
Γιατί στις μεταθέσεις χρησιμοποιούν τον αλγόριθμο που περιορίζει τα κενά , καθώς αφαιρεί οργανικές από πρότυπα πειραματικά Ωνάσεια κτλ. Κ θεωρώ ότι οι 10000 διορισμοί ήταν απόφαση της τελευταίας στιγμής για να αντιστραφεί το κλίμα γενικότερα. Στην πρωτοβάθμια έγιναν πολύ χειρότερα καθώς ίδρυσαν οργανικές σε ειδικότητες εν μια νυκτί τον Ιούλιο και δεν έδωσαν καν δικαίωμα στους μετατιθεμενους του 24 να διεκδικήσουν εκ νέου μια καλύτερη θέση.
Αλήθεια τώρα? δήλαδη γιατί αυτό το ταβάνι των κενών που προβλέπει ο νόμος δεν τα έδωσε στις μεταθέσεις αφού υπάρχει ο νόμος που προηγούνται οι υπηρεσιακές μεταβολές.Αν ισχύει αυτό που λέτε γ ταβάνι κ δεν προηγήθηκαν οι υπηρεσιακές μεταβολές τότε μπορούμε άνετα ν πατήσουμε κ ν δικαιωθούμε.
Οι διορισμοί δεν έγιναν σε λειτουργικά κενά. Σε οργανικά κενά έγιναν, αλλά όχι σε αυτά των μετατάξεων. Έγιναν σε αυτά του Ν.1566/1985. Αυτά των μετατάξεων είναι τα εναπομείναντα μετά τις μεταθέσεις και φυσικά είναι βγαλμένα στη βάση του τρελού αλγόριθμου υπολογισμού κενών και πλεονασμάτων της Βθμιας, τον οποίον έπρεπε να είχαν αλλάξει. Θα έπρεπε και οι μεταθέσεις να γίνονται στα κενά του Ν.1566/1985, κάτι που γίνεται με την Αθμια.
Ξέρω δεν είναι η ώρα γι' αυτή την ερώτηση, αλλά μπορούμε να ξέρουμε αν κάποιος έχει ανακαλέσει την αίτησή του για μετάθεση; Βγαίνουν κάπου επίσημα αυτές οι ανακλήσεις;
Στην πρωτοβάθμια δεν γίνεται αυτό, διότι υπάρχει δικλίδα επικαιροποίησης των οργανικών θέσεων, η οποία γίνεται σε ετήσια βάση μέσω της διαδικασίας των σχολικών μεταβολών (η εγκύκλιος βγαίνει κάθε Νοέμβριο και το ΦΕΚ σχολικών μεταβολών κάθε Αύγουστο). Επομένως, η οργανικότητα συμβιβάζεται με τη λειτουργικότητα, αν όχι ετήσια, τουλάχιστον σε βάθος μερικών ετών (με μόνη εξαίρεση τη επικαιροποίηση των οργανικών θέσεων του ολοημέρου που έχει πολλά χρόνια να γίνει, με κραυγαλέα επίπτωση στους ΠΕ60). Αντιθέτως, οι οργανικές του κουβά στη δευτεροβάθμια δεν έχουν επικαιροποιηθεί ΠΟΤΕ. Και δεν είναι φυσικά μόνο 50.376 (όπως προέβλεπε ο Ν. 1566/1985), αλλά έφτασαν περίπου τις 95.000 στο απόγειο της εποχής των χρυσών κουταλιών στην Ελλάδα (κάθε χρόνο προκειμένου να γίνουν και άλλοι διορισμοί προστίθενταν και άλλες με τροποποίηση του αρχικού νόμου). Στους ΠΕ05, για παράδειγμα, οι 1.376 οργανικές που υπήρχαν το 1985 έφτασαν τις 3.500 το 2010, μετά από τους αθρόους διορισμούς υπεράριθμων καθηγητών της δεκαετίας του 2000, με αποτέλεσμα να πλεονάζουν μέχρι και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας (έχουν πλέον μόνο 1.200 άτομα μόνιμο προσωπικό), παρά τις εκατοντάδες μετατάξεις στην πρωτοβάθμια και τις χιλιάδες συντάξεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια (αντίστοιχα και σε άλλους κλάδους). Αν στις μεταθέσεις (ή τους διορισμούς) δίνονταν όλες αυτές οι θέσεις, καταλαβαίνετε νομίζω πως δεν θα μπορούσαν να απασχοληθούν δεκάδες χιλιάδες καθηγητές στην πράξη. Και εδώ έρχεται ο αλγόριθμος να βάλει τάξη, καθορίζοντας ποιες ανάγκες είναι πάγιες και ποιες όχι. Οπότε για να διορθωθεί η κατάσταση, αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι ο αλγόριθμος υπολογισμού των κενών και η τάξη θα επανέλθει από μόνη της. Αυτό όμως είναι που δεν θέλουν στο ΥΠΑΙΘΑ και γι' αυτό δεν προχωρούν στην αλλαγή του. Πέρυσι φάνηκε ξεκάθαρα πως αυτό που θέλουν είναι να διορίζουν και (αναγκαστικά) να μεταθέτουν κατά βούληση στους κλάδους και τις περιοχές που αυτοί επιθυμούν, προκειμένου να μπαίνουν πιο εύκολα τα δικά τους παιδιά (όπως τη δεκαετία του 2000). Άρα τζάμπα το συζητάμε το θέμα: αν θέλουν να επαναλάβουν τους περσινούς διορισμούς τότε θα παραβιάσουν τα αλγοριθμικά δεδομένα των ΔΔΕ, θα μηδενίσουν τα πλεονάσματα και θα επιτρέψουν μετακινήσεις από και προς πλεονασματικές περιοχές (ίσως και στοχευμένα στις περιοχές που εκείνοι επιθυμούν). Δεν υπάρχει άλλωστε άλλη λύση, καθώς μη ικανοποιημένη μετάθεση ισοδυναμεί και με μη διορισμό στην περιοχή αυτή (δηλαδή σε όλη σχεδόν την Ελλάδα, όπως θα φανεί στα νούμερα που θα βγουν τις επόμενες μέρες).
Οπότε στην Αθμια δεν έχουν δικά τους παιδιά;
Παντού υπάρχουν τέτοια "παιδιά". Και γι' αυτό βρίσκουν πάντα τρόπους για να τα βάλουν από το παράθυρο (θυμηθείτε π.χ. την εξαφάνιση κενών ολόκληρων περιοχών στην εγκύκλιο μετατάξεων το 2022 στους ΠΕ70, αλλά την εμφάνιση τους στους μετέπειτα διορισμούς). Απλώς τα παραθυράκια στη δευτεροβάθμια είναι πάρα πολλά. Δείτε τι γίνεται στις μεταθέσεις των μουσικών και των καλλιτεχνικών σχολείων, δείτε το ψηφιακό φροντιστήριο, τις θητείες σε πρότυπα και πειραματικά κλπ. Παντού υπάρχει αδιαφάνεια και αυτό συμβαίνει διότι υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι με χιλιάδες υποψήφιους (μόνιμους και αναπληρωτές) που θέλουν ο ένας να φάει τον άλλο στις αναθέσεις των μαθημάτων. Δεν μπορεί να υπάρξει ένας κοινά αποδεκτός τρόπος υπολογισμού του μεριδίου του καθενός, γι' αυτό και συμβαίνουν όλα αυτά. Οπότε και το υπουργείο το εκμεταλλεύεται και αφού μπορεί, διορίζει κατά το δοκούν σε θέσεις που εκείνο ορίζει, ανάλογα με το ποιον θέλει να ευνοήσει κάθε φορά (ενώ αν ακολουθούσε τον αλγόριθμο θα έπρεπε να διορίσει στις θέσεις που έχουν προκύψει από τις μεταθέσεις, δηλαδή με βάση τις επιλογές και τα μόρια των ίδιων των εκπαιδευτικών, κάτι που δεν το συμφέρει). Και αν μετά κανένας παραπονεθεί θα πει "εμείς διορίσαμε παραπάνω και από τα κενά σας και έχετε και παράπονο;"
Ενώ στην Αθμια που μπορεί σχολεία που λειτουργούν π.χ.με 6 τάξεις να τα κρατούν με οργανικότητα μεγαλύτερη του 7 (6 οργανικές για τις τάξεις + 1 οργανική για το ολοήμερο) δεν υπάρχει άπλετος χώρος να διορίζουν και να μεταθέτουν σε εικονικά κενά;
Δεν είναι εικονικά κενά, διότι υπάρχουν οι ανάγκες. Οι υπεράριθμοι δάσκαλοι καλύπτουν μερικά από τα χιλιάδες λειτουργικά κενά (όπως γίνεται και στη δευτεροβάθμια μετά τους πλεονασματικούς διορισμούς και γινόταν ευρέως και στο παρελθόν). Εδώ έχουμε φτάσει να βγαίνουν Μάρτιο μήνα τοπικές προσκλήσεις (χωρίς αποτέλεσμα) και συζητάμε για εικονικά κενά; Μπορεί ο τρόπος υπολογισμού των κενών της πρωτοβάθμιας να φαντάζει ευνοϊκότερος αυτή τη στιγμή σε σχέση με της δευτεροβάθμιας, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Διότι όταν αυξάνονται οι ανάγκες σε εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθμια (π.χ. αύξηση τμημάτων), δεν αυξάνονται αυτόματα και οι οργανικές θέσεις, λόγω της προαπαιτούμενης διαδικασίας των σχολικών μεταβολών που προανέφερα (ενώ στη δευτεροβάθμια η αύξηση των τμημάτων φαίνεται αμέσως στα οργανικά κενά λόγω του αλγορίθμου). Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι ΠΕ60 που ενώ έχουν πλέον πάνω απο 5.000 τμήματα ολοημέρου, οι αντίστοιχες οργανικες μένουν καθηλωμένες στις 3.000. Αντίστοιχα, όταν στα μέσα της δεκαετίας του 2010 άρχισε να αυξάνεται ο μαθητικός πληθυσμός στα δημοτικά (και άρα και τα τμήματα), οι οργανικές θέσεις ΠΕ70 δεν αυξήθηκαν και η λειτουργικότητα έφτασε να ξεπερνάει κατά χιλιάδες την οργανικότητα (μέχρι και το 2021 το σύνολο της λειτουργικότητας στους ΠΕ70 ήταν μεγαλύτερο από εκείνο της οργανικότητας σε πανελλαδικό επίπεδο, όσο και αν σας κάνει εντύπωση). Γι' αυτό και καταργήθηκε ο υπεύθυνος του ολοημέρου, ώστε να αποδεσμευτεί προσωπικό από το ολοήμερο και να στελεχώσει τα συνεχώς αυξανόμενα πρωινά τμήματα. Δεν υπάρχει επομένως καμία εύνοια της πρωτοβάθμιας, αλλά μια δύσκολη συγκυρία όπου πλέον λόγω της υπογεννητικότητας υπάρχει συρρίκνωση των λειτουργικών αναγκών. Αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή πολιτικής ώστε να σταματήσει το κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων και υποβιβασμών σχολείων, τότε αυτές οι οργανικές δεν θα υπάρχουν για πολύ ακόμα (ήδη ξεκίνησε η αποψίλωση σε κάποια ΠΥΣΠΕ).