newteacher1 και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Τέλος πάντων, το πήγαμε πολύ μακριά.
Το βασικότερο "πρόβλημα" (κατ'εμέ τουλάχιστον) αυτών που στρέφονται στην αθεΐα (ή άλλες πιο "βολικές" θρησκείες που υπόσχονται π.χ. 72 παρθένος μετά θάνατον) είναι ο φόβος τους απέναντι στην ιδέα ότι μετά την κοίμηση τους (τον "θάνατο") υπάρχει Κρίση για τα πεπραγμένα τους επί γης κι ανάλογα ανταμοιβή (Παράδεισος) ή "τιμωρία" (κόλαση), με αιώνιο (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης) μάλιστα χαρακτήρα. Επειδή λοιπόν αυτό τρομοκρατεί από τη μία κι από την άλλη περιορίζει την έμφυτη τάση για yolo κι "ελευθερία", πασπαλίζουν τη στροφή τους αυτή με διάφορα "επιχειρήματα", προσπαθώντας να πείσουν εαυτούς κι αλλήλους.
Το βασικότερο "πρόβλημα" (κατ'εμέ τουλάχιστον) αυτών που στρέφονται στην αθεΐα (ή άλλες πιο "βολικές" θρησκείες που υπόσχονται π.χ. 72 παρθένος μετά θάνατον) είναι ο φόβος τους απέναντι στην ιδέα ότι μετά την κοίμηση τους (τον "θάνατο") υπάρχει Κρίση για τα πεπραγμένα τους επί γης κι ανάλογα ανταμοιβή (Παράδεισος) ή "τιμωρία" (κόλαση), με αιώνιο (με την κυριολεκτική έννοια της λέξης) μάλιστα χαρακτήρα.
trust no one για μένα, ως άθρησκο, δεν υπάρχει κάτι μετά θάνατον. Ή, σε μιαν αλλιώτικη διατύπωση, το μόνο που υπάρχει είναι η θύμηση που θα φέρνουμε στους ανθρώπους που μας αγάπησαν.
Δεν χρειάζεται να μηδενίζουμε ό,τι δεν ξέρουμε. Απλά δεν το ξέρουμε.
Για τούτο δήλωσα κι αγνωστικιστής (όχι άθεος). Επειδή δε γνωρίζω. Αλλά όπως ο πιστός θεωρεί πως υπάρχει μετά θάνατο ζωή (χωρίς να ξέρει) έτσι εγώ θεωρώ πως δεν υπάρχει (χωρίς να ξέρω).
Αν δηλώνεις αγνωστικιστής, δεν μπορείς να λες πως θεωρείς ότι δεν υπάρχει μετά θάνατον ζωή, γιατί αυτό είναι θέση.Αγνωστικιστής σημαίνει να λες ότι δεν ξέρεις αν υπάρχει ή δεν υπάρχει.
Αγνωστικιστής σημαίνει πως δε γνωρίζω περί θεού. Όχι πως δε γνωρίζω ότι καμμιά σχέση ο θεός, αν υπάρχει, με το θεό των θρησκειών. Ξέρω, δηλαδή, σίγουρα τι δεν είναι ο θεός (μου το διδάσκει αυτό η επιστήμη) κι όχι τι είναι (αγνωστικισμός). Οι θρησκείες ερμηνεύονται κοινωνιολογικά (επιστημονικά δηλαδή) κι ουδεμιά σχέση ο θεός που πρεσβεύουν με την αλήθεια.
Η επιστήμη βεβαιώνει πως δεν υφίσταται άλλος κόσμος που πηγαίνει η ψυχή ή το πνεύμα. Οι νοητικές λειτουργίες, που παράγουν τα νοητικά και συναισθηματικά φαινόμενα, είναι απόρροια ζωικής λειτουργίας.
Με την ίδια λογικη, leon, εγω δεν κατανοώ πχ πώς πολλοί γιατροί είναι τόσο θρησκευόμενοι.
Κοίταξε apri. Οι θρησκείες λεν διάφορα. Αν πολλά απ' αυτά είναι ψέματα αποδεικνυόμενα απ' την επιστήμη, για παράδειγμα τ' άγιο φως που αψηφά τους νόμους της φυσικής κι ανάβει μόνο του, τότε είν' αφελές ν' αποδεχθώ τη θρησκεία για τ' άλλα που λέει. Με απλά λόγια υπάρχει σοβαρό ζήτημα αξιοπιστίας των θρησκειών.
Επίσης δέχομαι και το ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ιδιαίτερη ευαισθησία σε σύμβολα, είτε εθνικά είτε θρησκευτικά και πιστεύω ότι χρειάζεται κάποια προσοχή σε αυτό. Δεν εννοώ γιατί να εκτεθεί ένα έργο σε έναν εθνικό φορέα, αλλά μέσα στο σχολείο όπου υπάρχουν μαθητες που μπορεί να είναι πολύ θρήσκοι, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Το σκεφτόμουν όταν με ρώτησαν οι μαθητες μου, πώς θα ένιωθα αν πήγαινε το παιδί μου με το σχολείο σε αυτήν την έκθεση. Τότε τους εξήγησα ότι δεν θα με απασχολούσε και ότι βασικά οι περιοδικές εκθέσεις συγκεκριμένων καλλιτεχνών και ειδικά της σύγχρονης τέχνης, δεν είναι κάτι στο οποίο συνήθως πηγαίνουν τα σχολεια, τα σχολεία πηγαίνουν στις μόνιμες συλλογές.
Εμένα δεν με ενοχλεί η χρήση ενός συμβόλου σε ένα έργο τέχνης. Δεν συγκινούμαι γενικα από τις μοντέρνες τεχνικές σε ζωγραφική, γλυπτική και γενικα installations κλπ, ούτε πείθομαι πάντα ότι υπάρχει όντως σε όλες τις περιπτώσεις ένα συγκροτημένο αφήγημα πίσω από την εκάστοτε χρήση ενός συμβόλου, αλλά δεν θα πω ποτέ ότι δεν έχει θέση να εκτεθεί στην Εθνική Πινακοθήκη, Γλυπτοθήκη κοκ.