*

Αποστολέας Θέμα: Πίστη Αγνωστικισμός Αθεΐα. Εθνισμός Διεθνισμός Αεθνισμός. Απόψεις.  (Αναγνώστηκε 6080 φορές)

0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Εθνική Ηθική Διαπαιδαγώγηση
    • Προφίλ
Τις ψυχικές διαγνώσεις εσύ τις κάνεις που συστήνεις ψυχραιμία στον έναν και τον άλλον.
Εγώ είπα απλά τη γνώμη μου στους προβληματισμούς σου και σχολίασα τον τρόπο που επεξεργάζεσαι τα δεδομένα, για να καταλήξεις σε συμπεράσματα.

Και το θέμα σταματάει εκεί. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κύκλους.
Η ψυχραιμία δεν είναι ψυχική διάγνωση. Εσύ όλο μου γράφεις πως έχω ψυχολογικά. ;D Είναι λίγο αστειούλικη η αντιμετώπισή σου, αλλά δείχνει κάτι. Πάντως ό,τι θέλετε μπορείτε να γράφετε, εγώ δεν παρεξηγώ κι ούτε θίγομαι από άλλες απόψεις. ;)
« Τελευταία τροποποίηση: Απριλίου 30, 2025, 11:23:45 pm από leon. »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Είναι εντυπωσιακό το πώς μια τόσο τεκμηριωμένη και βαθιά τοποθέτηση, όπως αυτή της apri, καταλήγει να απορρίπτεται ως "καταπιεστική" κατά κάποιον τρόπο. Δεν προσέβαλε, δεν λοιδόρησε, δεν ειρωνεύτηκε – απλώς απαίτησε κάτι που λείπει συχνά στον δημόσιο διάλογο: βάθος, αυτογνωσία και λογική συνέπεια. Αν αυτό θεωρείται λογοκρισία, τότε μάλλον έχουμε φτάσει σε ένα σημείο όπου η ελευθερία του λόγου συγχέεται με την ευκολία του "λέω ό,τι θέλω και απαιτώ να μη με κρίνουν".
Λες πως "είμαι ελεύθερη να ποστάρω και όποια άποψη και όποιο γεγονός θέλω". Μα γιατί να το κάνω αυτό; δεν έχει κανένα νόημα να γράφουμε παράλληλα ό,τι μας έρχεται στο νου. Εσύ πχ. μας έβαλες ένα σωρό ζητήματα της θεσμικής εκκλησίας που δεν σχετίζονται με την πίστη, που δεν αφορούν θεολογικές θέσεις και τα συμπεράσματα που θες να βγάλουμε είναι πως έχεις δίκιο. Άρα ορθά σου είπε ο trust no one πως πρέπει να αλλάξει ο τίτλος της ανάρτησης. Ένας τίτλος που θα ταίριαζε είναι: "Αποδομώντας την χριστιανική πίστη με τον leon! Βασιζόμαστε σε πολλά ιντερνετικά άρθρα και πολλές απόλυτες απόψεις από τον ίδιο". Ούτε χριστιανοί έχουν θέση σε κάτι τέτοιο, ούτε αγνωστικιστές, ούτε άθεοι. Οι μόνοι που μπορούν ουσιαστικά να συμμετέχουν είναι οι πολέμιοι του χριστιανισμού.
Μου φαίνεται αδιανόητο να μην καταλαβαίνει ένας τόσο έξυπνος άνθρωπος πού λαθεύει στο όλο ζήτημα.Και σου μιλάω με αγάπη.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 01, 2025, 01:50:30 am από ppil »
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Μα δε μπορώ να καταλάβω γιατί θέλετε ν' αλλάξει ο τίτλος. Όπως είπα υπάρχουν οι απόψεις υπάρχουν και τα γεγονότα. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Ίσα ίσα όπου τα γεγονότα ενισχύουν (ή αποδομούν) τις απόψεις. Η αλλαγή τίτλου, συνεπώς, ή ο αποκλεισμός αναφοράς και περιγραφής γεγονότων συνιστά λογοκρισία. Και το σκληρό πυρήνα της λογοκρισίας μάλιστα. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε κάτι τέτοιο. Ξεκινήσαμε απ' τον καλλιτέχνη της Πινακοθήκης και τη λογοκρισία που υπέστη. Κάποιοι την υποστηρίξατε γιατί προσέβαλε ιερά και όσια. Κάποιοι όχι. Αναπτύξαμε τις απόψεις μας αναλυτικά. Περί πίστης περί θρησκείας περί θεού. Και παράθεσα ιστορικά συμβάντα που συνδέονται με λογοκρισία κι αναθεματισμό λόγω προσβολής ιερών και όσιων (όπως σήμερα). Δε γίνεται όλοι να συμφωνούμε μεταξύ μας. Η ανεκτικότητα είναι βασική προϋπόθεση. Ό,τι υποστηρίζετε ελεύθερα το λέτε χωρίς καμμιάν απόπειρα λογοκρισίας από μένα. Όποιο ιστορικό συμβάν το αναφέρετε για να στηρίξετε τη θέση σας χωρίς και πάλι εγώ να σας ζητώ να μην το πράξετε. Ουδέποτε ζήτησα σ' αυτό το νήμα να λογοκριθεί ο οποιοσδήποτε. Εσείς γιατί το ζητάτε; Καταλαβαίνω ότι το ζητάτε γιατί η άλλη άποψη (ή το γεγονός) θεωρείτε ότι προσβάλλει τα πιστεύω σας. Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό. Σκεφτείτε πως φτάνετε στο σημείο να ζητάτε λογοκρισία επειδή κάτι δε σας αρέσει. Μα τι διαφορετικό έκαναν οι λογοκριτές της επταετίας; Δε λέω ότι έχετε ίδια μυαλά μ' αυτούς. Ούτε καν. Αλλά ότι η πίστη σας σας φτάνει στο ίδιο σημείο με αυτούς που κάποτε ανελεύθερα λογόκριναν. Δε θα πρέπει αυτό, ως ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους, να σας απασχολήσει; Να πείτε "μα εγώ δε θέλω να λογοκρίνω, δε λειτουργώ φασιστικά, είμαι δημοκράτης βαθιά, τότε γιατί το ζητώ;". Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας και σκεφτείτε όντως αυτό είναι πίστη; Όντως ο Χριστός αυτό μας δίδαξε; Μήπως η εκκλησία η θρησκεία το δόγμα μας οδηγεί τελικά σ' επικίνδυνες ατραπούς μακρυά απ' τη διδασκαλία του Ιησού; Αν δεν το δουλέψετε αυτό με τον εαυτό σας εγώ τι άλλο να κάνω; Μόνον να σας πω ότι εγώ ούτε λογοκρίνω κι ούτε λογοκρίνομαι και τελεία και να συνεχίζω να εκφράζομαι ελεύθερα. Θεωρώ, βασικό, λοιπόν ζήτημα την καταφυγή σε λογοκριτικές πρακτικές των πιστών. Για τούτο κι οι ιστορικές αναφορές σε τέτοιες πρακτικές που αναβίωσαν στο σήμερα στην πινακοθήκη.

Αποσυνδεδεμένος trust no one

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ86 (ΠΕ19)
    • Προφίλ
Μα δε μπορώ να καταλάβω γιατί θέλετε ν' αλλάξει ο τίτλος. Όπως είπα υπάρχουν οι απόψεις υπάρχουν και τα γεγονότα. Δεν αναιρεί το ένα το άλλο. Ίσα ίσα όπου τα γεγονότα ενισχύουν (ή αποδομούν) τις απόψεις. Η αλλαγή τίτλου, συνεπώς, ή ο αποκλεισμός αναφοράς και περιγραφής γεγονότων συνιστά λογοκρισία. Και το σκληρό πυρήνα της λογοκρισίας μάλιστα. Δεν πρόκειται να συναινέσω σε κάτι τέτοιο. Ξεκινήσαμε απ' τον καλλιτέχνη της Πινακοθήκης και τη λογοκρισία που υπέστη. Κάποιοι την υποστηρίξατε γιατί προσέβαλε ιερά και όσια. Κάποιοι όχι. Αναπτύξαμε τις απόψεις μας αναλυτικά. Περί πίστης περί θρησκείας περί θεού. Και παράθεσα ιστορικά συμβάντα που συνδέονται με λογοκρισία κι αναθεματισμό λόγω προσβολής ιερών και όσιων (όπως σήμερα). Δε γίνεται όλοι να συμφωνούμε μεταξύ μας. Η ανεκτικότητα είναι βασική προϋπόθεση. Ό,τι υποστηρίζετε ελεύθερα το λέτε χωρίς καμμιάν απόπειρα λογοκρισίας από μένα. Όποιο ιστορικό συμβάν το αναφέρετε για να στηρίξετε τη θέση σας χωρίς και πάλι εγώ να σας ζητώ να μην το πράξετε. Ουδέποτε ζήτησα σ' αυτό το νήμα να λογοκριθεί ο οποιοσδήποτε. Εσείς γιατί το ζητάτε; Καταλαβαίνω ότι το ζητάτε γιατί η άλλη άποψη (ή το γεγονός) θεωρείτε ότι προσβάλλει τα πιστεύω σας. Αυτό, όμως, δεν είναι σωστό. Σκεφτείτε πως φτάνετε στο σημείο να ζητάτε λογοκρισία επειδή κάτι δε σας αρέσει. Μα τι διαφορετικό έκαναν οι λογοκριτές της επταετίας; Δε λέω ότι έχετε ίδια μυαλά μ' αυτούς. Ούτε καν. Αλλά ότι η πίστη σας σας φτάνει στο ίδιο σημείο με αυτούς που κάποτε ανελεύθερα λογόκριναν. Δε θα πρέπει αυτό, ως ελεύθερα σκεπτόμενους ανθρώπους, να σας απασχολήσει; Να πείτε "μα εγώ δε θέλω να λογοκρίνω, δε λειτουργώ φασιστικά, είμαι δημοκράτης βαθιά, τότε γιατί το ζητώ;". Κάντε αυτές τις ερωτήσεις στον εαυτό σας και σκεφτείτε όντως αυτό είναι πίστη; Όντως ο Χριστός αυτό μας δίδαξε; Μήπως η εκκλησία η θρησκεία το δόγμα μας οδηγεί τελικά σ' επικίνδυνες ατραπούς μακρυά απ' τη διδασκαλία του Ιησού; Αν δεν το δουλέψετε αυτό με τον εαυτό σας εγώ τι άλλο να κάνω; Μόνον να σας πω ότι εγώ ούτε λογοκρίνω κι ούτε λογοκρίνομαι και τελεία και να συνεχίζω να εκφράζομαι ελεύθερα. Θεωρώ, βασικό, λοιπόν ζήτημα την καταφυγή σε λογοκριτικές πρακτικές των πιστών. Για τούτο κι οι ιστορικές αναφορές σε τέτοιες πρακτικές που αναβίωσαν στο σήμερα στην πινακοθήκη.
Ο τίτλος παραπέμπει στο "εγώ είμαι Άθεος/Χριστιανός/Μουσουλμάνος κλπ γιατί χ,ψ,ω", όπως ήταν οι πρώτες σου τοποθετήσεις. Οι μετέπειτα τοποθετήσεις σου ήταν "τα άπαντα του γιατί θεωρώ ότι κανένας δεν πρέπει να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος"
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 01, 2025, 10:13:25 pm από trust no one »

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)

Αποσυνδεδεμένος Mr_Staind

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Ο τίτλος παραπέμπει στο "εγώ είμαι Άθεος/Χριστιανός/Μουσουλμάνος κλπ γιατί χ,ψ,ω", όπως ήταν οι πρώτες σου τοποθετήσεις. Οο μετέπειτα τοποθετήσεις σου ήταν "τα άπαντα του γιατί θεωρώ ότι κανένας δεν πρέπει να είναι Χριστιανός Ορθόδοξος"
Ας μην κρίνουμε εξ όνυχος τον λέοντα. Πράγματι ο συνάδελφος υπήρξε λάβρος κατά της θεσμικής εκκλησίας και κατακεραύνωσε με παραδείγματα τις στάσεις ορισμένων ταγών και εκπροσώπων της. Ίσως, να εμφορείται από την πλάνη της αντήχησης (όπως και οι περισσότεροι από εμάς) και να περίμενε οι απόψεις του να επιβεβαιωθούν από τα υπόλοιπα μέλη σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν είδα όμως να εκτοξεύει αντιχριστιανικό μένος ή να καλεί τους πιστούς να απεμπολήσουν τα ιδεώδη της θρησκεία τους.

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ86 (ΠΕ19)
    • Προφίλ
Ας μην κρίνουμε εξ όνυχος τον λέοντα. Πράγματι ο συνάδελφος υπήρξε λάβρος κατά της θεσμικής εκκλησίας και κατακεραύνωσε με παραδείγματα τις στάσεις ορισμένων ταγών και εκπροσώπων της. Ίσως, να εμφορείται από την πλάνη της αντήχησης (όπως και οι περισσότεροι από εμάς) και να περίμενε οι απόψεις του να επιβεβαιωθούν από τα υπόλοιπα μέλη σε μεγαλύτερο βαθμό. Δεν είδα όμως να εκτοξεύει αντιχριστιανικό μένος ή να καλεί τους πιστούς να απεμπολήσουν τα ιδεώδη της θρησκεία τους.
Επαναλαμβάνω. Το θέμα παρέπεμπε κυρίως στο γιατί είμαι τάδε, όχι γιατί ΔΕΝ είμαι τάδε.

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
Δεν είδα όμως να εκτοξεύει αντιχριστιανικό μένος ή να καλεί τους πιστούς να απεμπολήσουν τα ιδεώδη της θρησκεία τους.

Ούτε εγώ θεωρώ πως έχει μένος.
Θεωρώ ωστόσο ότι έχει αυτοπαγιδευτεί στη λογική αντίφαση "είμαι υπέρ της απεριόριστης ελευθερίας έκφρασης των κατά την κρίση μου φωτισμένων αλλά εναντίον της απεριόριστης ελευθερίας άλλων που θεωρώ σκοταδιστές". Και ίσως ναι, να περίμενε να επιβεβαιώσει μέσα από τη συζήτηση αυτό που κατά βάθος ξέρει πως δεν στέκει.

Διότι η θεωρία της απεριόριστης ελευθερίας έκφρασης μιας πεφωτισμένης δεσποτείας ανήκει στη φιλοσοφία της τυραννίας. Κάθε τύραννος θεωρεί ότι ο ίδιος είναι φωτισμένος και οι άλλοι ανίδεοι που οφείλουν να τον υφίστανται. Κι ο ζωγράφος της Πινακοθήκης πίστευε ότι ήταν φωτισμένος και ο βουλευτής που του έσπασε τα έργα.

Η θεωρία ότι η ελευθερία πρέπει να έχει κάποιους ελάχιστους ηθικούς φραγμούς χάριν του κοινωνικού συνόλου ανήκει στη σφαίρα της δημοκρατίας και του Διαφωτισμού.

Αυτή η μίνιμουμ αυτοθυσία για το καλό των άλλων ονομάστηκε τον 19ο αιώνα "αλτρουισμός" και έκτοτε θεωρήθηκε κοινωνική αρετή, όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική δικαιοσύνη, γιατί μετατρέπει τις ανθρώπινες σχέσεις από σχέσεις επιβολής του εκάστοτε ισχυρότερου σε σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και ανεκτικότητας και διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή. Ποτέ δεν νοήθηκε ως καταπίεση, παρά μόνο όποτε ξέφυγε από τα όρια του στοιχειώδους σεβασμού και πέρασε στην πλήρη κατάργηση της ατομικής έκφρασης. Δηλαδή, όποτε διαστράφηκε η έννοιά του, για να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι τυραννίας.

Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος υποχρεωτικά θρήσκος, για να σέβεται την ανθρώπινη υπόσταση των άλλων είτε είναι θεοσεβούμενοι είτε όχι.
Είναι θέμα κυρίως ανθρωπιάς, αλτρουισμού και δημοκρατικότητας.
Και σεβασμός δεν σημαίνει "κλείνω τα αυτιά μου και λέγε ο,τι θες ελεύθερα, αλλά εγώ δεν θα απαντάω επί της ουσίας" ούτε "λέω ο,τι θέλω χωρίς να αναλαμβάνω καμία ευθύνη για το πώς νιώθεις".
Ελευθερία και ευθύνη είναι έννοιες αλληλένδετες.
Αυτά, αν θέλουμε να είμαστε άνθρωποι.

Και τα γράφω, γιατί ενώ ήταν το κεντρικό ζήτημα, υπήρξε μια επιμονή στο να κάνουμε άσχετους κύκλους. Γι' αυτό είπα κιόλας ότι βαρέθηκα από ένα σημείο και μετά. Και γι' αυτό δεν συνεχίζω. Απλώς, με παρακίνησε το μήνυμα σου να δώσω κάποιες διευκρινίσεις.

« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 01, 2025, 08:28:29 pm από apri »
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Ο καλλιτέχνης της πινακοθήκης δε λογόκρινε κανέναν. Άλλοι τον θέλουν λογοκριμένο.

Δε γίνεται ν' αυτολογοκρινόμαστε επειδή θα θιγούν τα πιστεύω των άλλων. Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Όχι στο τι θεωρεί ο καθένας ιερό. Εγώ θεωρώ την ΑΕΚ. Αλλά θα 'μουν και μεγάλος βλαξ αν απαιτούσα να μη ρίξετε καντήλια στην ΑΕΚ επειδή εγώ την έχω εικόνισμα.

Απλά πράγματα για να μπορούμε να συνυπάρχουμε. Κι αυτό ας το καταλάβουν επί τέλους όσοι πιστοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί τους έθιξαν την Πατρίδα τη Θρησκεία την Οικογένεια.

Κάποτε ο Τζίμης Πανούσης έβγαλε μιαν αφίσα με το σταυρό της σημαίας ν' αντικαθίσταται από σφυροδρέπανο. Οι πιστοί, δεν έχουν και χιούμορ τα ξαναείπαμε, ωρύονταν τον κατήγγειλαν τον έσυραν στα δικαστήρια. Τους πρόσβαλε τα θεία γαρ.

Κάποτε είχα βάλει στο προφίλ μου αυτήν την αφίσα του Τζιμάκου. Έφαγα εδώ στο pde 1.472.749 ρηπόρτ και την κατέβασα. Αυτό δείχνει σε τι εποχή μεσαιωνική σκοταδισμού ζούμε. Χριστιανορθόδοξος φονταμενταλισμός. Επικίνδυνα πράγματα.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 01, 2025, 08:57:51 pm από leon. »

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ86 (ΠΕ19)
    • Προφίλ
Ο καλλιτέχνης της πινακοθήκης δε λογόκρινε κανέναν. Άλλοι τον θέλουν λογοκριμένο.

Δε γίνεται ν' αυτολογοκρινόμαστε επειδή θα θιγούν τα πιστεύω των άλλων. Σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή. Όχι στο τι θεωρεί ο καθένας ιερό. Εγώ θεωρώ την ΑΕΚ. Αλλά θα 'μουν και μεγάλος βλαξ αν απαιτούσα να μη ρίξετε καντήλια στην ΑΕΚ επειδή εγώ την έχω εικόνισμα.

Απλά πράγματα για να μπορούμε να συνυπάρχουμε. Κι αυτό ας το καταλάβουν επί τέλους όσοι πιστοί διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί τους έθιξαν την Πατρίδα τη Θρησκεία την Οικογένεια.

Κάποτε ο Τζίμης Πανούσης έβγαλε μιαν αφίσα με το σταυρό της σημαίας ν' αντικαθίσταται από σφυροδρέπανο. Οι πιστοί, δεν έχουν και χιούμορ τα ξαναείπαμε, ωρύονταν τον κατήγγειλαν τον έσυραν στα δικαστήρια. Τους πρόσβαλε τα θεία γαρ.

Κάποτε είχα βάλει στο προφίλ μου αυτήν την αφίσα του Τζιμάκου. Έφαγα εδώ στο pde 1.472.749 ρηπόρτ και την κατέβασα. Αυτό δείχνει σε τι εποχή μεσαιωνική σκοταδισμού ζούμε. Χριστιανορθόδοξος φονταμενταλισμός. Επικίνδυνα πράγματα.
Πραγματικά έχω αρχίσει να πιστεύω ότι δε διαβάζεις καν αυτά που σου γράφει η apri. Σου έχει εξηγήσει ίσα με 1500 φορές ότι δεν είναι ελευθερία το να κάνεις "χιούμορ" με την Πίστη του άλλου. Είναι έλλειψη σεβασμού. Έχει δίκιο ότι κάνουμε κύκλους. Εσύ θεωρείς ότι όσοι δεν κάθονται να τους κοροϊδεύεις την Πίστη, απλά δεν έχουν χιούμορ. Εγώ πάλι λέω στους μαθητές μου ότι αυτός που αποφασίζει αν τελικά κάτι ήταν αστείο ή όχι, είναι αυτός που το δέχεται. Αν δε γελάσει, τότε δεν ήταν αστείο και του οφείλεται μία συγνώμη και να μην επαναληφθεί. Εσύ κατά τα φαινόμενα είσαι οπαδός του stand up comedy που ορίζει ότι ΟΛΑ μπορούν να τύχουν σάτιρας. Και νομίζω ότι κάπου εδώ όλοι όσοι έχουμε τοποθετηθεί ήδη, έχουμε κλείσει τον κύκλο μας στο παρόν νήμα.

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Η σάτιρα ένα όριο έχει. Να μη στοχεύει στον αδύναμο ικανοποιώντας τον ισχυρό. Τ' άλλα, να μη θίξει πίστη ή ό,τι άλλο, δεν ισχύουν.

Αποσυνδεδεμένος ppil

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Πίστευα πως με το να βάζεις όλα αυτές τις αναρτήσεις ήθελες να δείξεις ότι η Εκκλησία έχει κάνει λάθη σχετικά με την ελευθερία του λόγου. Παρόλο που δεν είναι πάντα ακριβώς έτσι τα πράγματα και υπάρχουν και άλλα δεδομένα που δεν λαμβάνεις υπόψη σου, όπως το ιστορικό πλαίσιο και τη στάση των υπόλοιπων ιερέων και πιστών σε κάθε περίπτωση, άντε να το δεχτούμε για να δεις το άδικο που έχεις. Από πού προκύπτει ότι η στάση της Εκκλησίας δηλώνει τη στάση των πιστών; Σε αναλογία, σκέψου το Υπουργείο Παιδείας. Επειδή το Υπουργείο Παιδείας κάνει λάθη, δεν είναι καλοί όλοι οι εκπαιδευτικοί μήπως; Ή ακόμη χειρότερα, δεν είναι καλή η μόρφωση;

Χριστιανορθόδοξος φονταμενταλισμός. Επικίνδυνα πράγματα.
Μετά από αυτό, δεν υπάρχει λόγος να συζητάμε και αποχωρώ. Δεν χρειάζεται να απαντήσεις στην ερώτηση.

ΥΓ. Ειλικρινά εγώ περίμενα συζήτηση τύπου: "Ο Καντ υποστήριζε πχ αυτό. Ποια είναι η θέση της Εκκλησίας γι΄αυτό το ζήτημα;" Εδώ μάλιστα, γίνεται διάλογος γόνιμος μεταξύ χριστιανού και άθεου. Δεν είχες προφανώς κάτι τέτοιο στο μυαλό σου.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 01, 2025, 09:54:01 pm από ppil »
Ξόδεψα την καρδιά μου όλη για να σε ντύσω αστραπή

Αποσυνδεδεμένος leon.

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
Από πού προκύπτει ότι η στάση της Εκκλησίας δηλώνει τη στάση των πιστών;
Απ' τη στιγμή όπου στα συλλαλητήρια για τις ταυτότητες (το ΧΟ) επί Σημίτη συμμετείχαν εκατομμύρια. Απ' τη στιγμή όπου στα συλλαλητήρια για το μακεδονικό, μετά και το κάλεσμα της εκκλησίας επεμβαίνοντας στα πολιτικά πράγματα, συμμετείχαν εκατομμύρια. Απ' τη στιγμή όπου δεν καταδίκασε κανείς τους αφορισμούς στο παρόν νήμα παρά μόνο ζήτησε να λογοκριθούν (να μην τα δημοσιεύω, δηλαδή) κι άρα συμφωνεί. Ειδικά η περίπτωση του Κοσμά Αιτωλού κι η προσπάθεια δικαιολόγησής του που επαναλήφθηκαν αντισημιτικά στερεότυπα είναι δηλωτική του τι συμβαίνει. Κουνά το δαχτυλάκι του ένας δέσποτας και τρέχουν ξοπίσω όλοι οι πιστοί. Μέχρι και κόμμα πιστών βγάλανε στη Βουλή που προωθήθηκε απ' τους μοναχούς. Όλα αυτά είναι τρομαχτικά. Δεν είναι πρόβλημα ενός χουντικού μητροπολίτη. Εδώ μιλάμε για μαζική παράκρουση κι επιθετικότητα σ' ό,τι δε συμφωνεί με το τρίπτυχο των συνταγματαρχών.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαΐου 01, 2025, 10:48:35 pm από leon. »

Αποσυνδεδεμένος Mr_Staind

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Apri, συμφωνώ μαζί σου για την αξία της ανεκτικότητας, της διαλλακτικότητας και του αλτρουισμού για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας της δημοκρατίας. Όπως και για το ότι ο διάλογος χάνει το νόημά του, όταν ορισμένοι συμμετέχοντες αυτοαναγορεύονται ως πεφωτισμένοι και υφαίνουν υπόρρητες σχέσεις εξουσίας με τους συνομιλητές του. (Κι εδώ που τα λέμε, είναι δύσκολο να παραιτηθούμε από την ανάγκη να έχουμε πάντα δίκιο. Απαιτείται μπόλικη πνευματική προσπάθεια, ώστε να απαλλαγούμε από την εγωκεντρικότητά μας.)
Ενώ λοιπόν, αυτές οι αρχές είναι εξαιρετικά επιθυμητές στις διαπροσωπικές μας σχέσεις, όταν μεταφερόμαστε στα πεδία της επιστήμης, της πολιτικής, της ηθικής, της θρησκείας, τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα: πρόκειται για χώρους που συνεχώς γεννιούνται, αναμοχλεύονται και ανατροφοδοτούνται ιδεολογίες. Εδώ πέρα, το να επικρατήσει ο αυτοπεριορισμός και η ουδετερότητα ταυτίζεται με την αναπαραγωγή και διαιώνιση των κυρίαρχων αφηγημάτων και των επιβληθεισών θεωριών. Δηλώνει συντήρηση, υποταγή και πιθανόν κοινωνική στασιμότητα. Αντίθετα, πιο προοδευτικά μυαλά και άνθρωποι ιδεολόγοι,  πιστεύουν ότι το να αυτολογοκριθούν ή το να προσέξουν μήπως θίξουν ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες,  δεν είναι η ενδεδειγμένη στάση. Λένε, επομένως, με παρρησία τη γνώμη τους, ξέροντας ότι δεν πρόκειται να είναι αρεστοί και ερχόμενοι αντιμέτωποι με έναν σωρό από χαρακτηρισμούς ("ασεβείς", "ιερόσυλοι", "αιρετικοί", "δήθεν προοδευτικοί" κτλπ).
Η εξέλιξη και η πρόοδος δεν επιτυγχάνονται πάντοτε με την αυτοσυγκράτηση και τον μειλίχιο λόγο. Κάποιες φορές απαιτούν ωμές διατυπώσεις, αιχμηρές λέξεις και καταγγελτική διάθεση. Ο Μαρξ, για παράδειγμα, άσκησε δριμεία κριτική στους μεγαλοαστούς αποκαλώντας τους στυγνούς εκμεταλλευτές. Δεν έπρεπε να τους δυσαρεστήσει; Ο Κοπέρνικος με τη θεωρία του για το ηλιοκεντρικό σύστημα, απογοήτευσε όσους γοητεύονταν από την ιδέα ότι ο άνθρωπος αποτελεί τη κεντρομόλο δύναμη του σύμπαντος. Έπρεπε να τους αφήσει να αιθεροβατούν;

Αποσυνδεδεμένος zoek

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
Ο καλλιτέχνης της πινακοθήκης φυσικά και λογόκρινε τα πιστεύω της ορθόδοξης πίστης και κατ' επέκταση του κάθε πιστού. Η τέχνη οφείλει να έχει όρια, να σέβεται.  Αν ένας ζωγράφος.... αναπαραστήσει μια σκηνή βιασμού ενός παιδιού δεν θα θιγούμε? Δεν θα προσβληθούμε ως άνθρωποι? Δεν θα το καταγγείλουμε? Επειδή η τέχνη κατά τη γνώμη κάποιων δεν έχει όρια?  Σίγουρα θα γινόταν χαμός. Αυτή είναι η υγιής αντίδραση της κοινωνίας που δεν τα καταπίνει όλα αμάσητα,  αλλά αντιδρά στο χυδαίο, το πρόστυχο,  το απεχθές.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182562
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 686
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)