0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: dmath στις Μαΐου 21, 2010, 10:49:25 amΠαράθεση από: Siobaras στις Μαΐου 21, 2010, 10:45:46 amΑυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι να θέσεις x = g(u), όταν η g δεν είναι "1-1".Oπότε σωστά και επεσήμανε ότι δε λύνεται με αντικατάστση το Γ4 (θ=χ^2+1)!Γνώμη μου είναι ότι λύνεται και με αντικατάσταση.Είναι διαφορετικό να θέσεις x = g(u) και u = g(x). Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορείς καν να βρεις τα νέα όρια ολοκλήρωσης.Στη 2η περίπτωση, κανονικά πρέπει να το σπάσεις σε διαστήματα στα οποία η g περιορισμένη να είναι 1-1, αλλά στο συγκεκριμένο παράδειγμα η τελική συνάρτηση που ολοκληρώνουμε έχει τον ίδιο τύπο όταν το x ανήκει στα διαστήματα [-1,0] και [0,1], άρα και να το σπάσεις σε δύο ολοκληρώματα, θα σου βγουν με αντίθετα όρια, άρα κάνει 0.
Παράθεση από: Siobaras στις Μαΐου 21, 2010, 10:45:46 amΑυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι να θέσεις x = g(u), όταν η g δεν είναι "1-1".Oπότε σωστά και επεσήμανε ότι δε λύνεται με αντικατάστση το Γ4 (θ=χ^2+1)!
Αυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι να θέσεις x = g(u), όταν η g δεν είναι "1-1".
για το "θεωρημα αλλαγης μεταβλητης" δεν ειναι αναγκαιο να ειναι 1-1 η συναρτηση αλλαγης.αν η συναρτηση προς ολοκληρωση ειναι συνεχης και η συναρτηση αλλαγης εχει συνεχη παραγωγο, τοτε μπορουμε να εφαρμοσουμε το "θεωρημα".(ειναι ετσι?)(πιθανον αυτο να αποδεικνυεται και με τις σχολικες γνωσεις)
Παράθεση από: Siobaras στις Μαΐου 21, 2010, 11:16:54 amΠαράθεση από: dmath στις Μαΐου 21, 2010, 10:49:25 amΠαράθεση από: Siobaras στις Μαΐου 21, 2010, 10:45:46 amΑυτό που απαγορεύεται δια ροπάλου είναι να θέσεις x = g(u), όταν η g δεν είναι "1-1".Oπότε σωστά και επεσήμανε ότι δε λύνεται με αντικατάστση το Γ4 (θ=χ^2+1)!Γνώμη μου είναι ότι λύνεται και με αντικατάσταση.Είναι διαφορετικό να θέσεις x = g(u) και u = g(x). Στην πρώτη περίπτωση δεν μπορείς καν να βρεις τα νέα όρια ολοκλήρωσης.Στη 2η περίπτωση, κανονικά πρέπει να το σπάσεις σε διαστήματα στα οποία η g περιορισμένη να είναι 1-1, αλλά στο συγκεκριμένο παράδειγμα η τελική συνάρτηση που ολοκληρώνουμε έχει τον ίδιο τύπο όταν το x ανήκει στα διαστήματα [-1,0] και [0,1], άρα και να το σπάσεις σε δύο ολοκληρώματα, θα σου βγουν με αντίθετα όρια, άρα κάνει 0.To δίνεις σωστό σε κάποιον που δεν παρατήρησε όλα τα παραπάνω ;
Μιλώντας για τρύπες στα Σ-Λ, τι γνώμη έχετε για το ερώτημα με την ταχύτητα;Τυπικά, το γράφει ατόφιο στο βιβλίο, άρα θεωρείται σωστό. Αλλά, από μαθηματική σκοπιά, δεν έπρεπε να γράφει ότι η f είναι παραγωγίσιμη;Δίνω και παράδειγμα : Σώμα κινείται ευθύγραμμα με σταθερή ταχύτητα Α για χρόνο t1 και μετά με σταθερή ταχύτητα
"Ας είμαι ένα χορτάρι, ένα χαμόκλαδο,μα όσο ανεβαίνω, μόνος να ανεβαίνω"Πολύ καλό συνάδελφε Siobara ! Υ.Γ. βγήκα λίγο εκτός θέματος ..
Παράθεση από: knkn στις Μαΐου 21, 2010, 12:23:00 pm"Ας είμαι ένα χορτάρι, ένα χαμόκλαδο,μα όσο ανεβαίνω, μόνος να ανεβαίνω"Πολύ καλό συνάδελφε Siobara ! Υ.Γ. βγήκα λίγο εκτός θέματος .. Ναι και μάλλον το έχω γράψει και λίγο λάθος...Το original ποίημα νομίζω λέει :"Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα,σε ξένα αναστηλώματα δεμένο,ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόκλαδο,μα, όσο ανεβαίνω, μόνος ν'ανεβαίνω..."(Και πώς να βρεθεί και φιλόλογος σε αυτό το θέμα να μας πει αν το έχω γράψει σωστά!!!)
Παράθεση από: Siobaras στις Μαΐου 21, 2010, 10:12:38 pmΠαράθεση από: knkn στις Μαΐου 21, 2010, 12:23:00 pm"Ας είμαι ένα χορτάρι, ένα χαμόκλαδο,μα όσο ανεβαίνω, μόνος να ανεβαίνω"Πολύ καλό συνάδελφε Siobara ! Υ.Γ. βγήκα λίγο εκτός θέματος .. Ναι και μάλλον το έχω γράψει και λίγο λάθος...Το original ποίημα νομίζω λέει :"Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμα,σε ξένα αναστηλώματα δεμένο,ας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόκλαδο,μα, όσο ανεβαίνω, μόνος ν'ανεβαίνω..."(Και πώς να βρεθεί και φιλόλογος σε αυτό το θέμα να μας πει αν το έχω γράψει σωστά!!!)πειράζει να απαντήσει μαθηματικός που αγαπάει την ποίηση; Ώ θαλασσοθεμέλιωτα και ηλιόσκεπα παλάτια,Χτισμένα από τα σύννεφα της θερινής βραδιάς,"Δεν θέλω του κισσού το πλάνο ψήλωμασε ξένα αναστυλώματα δεμένοας είμαι ένα καλάμι, ένα χαμόδεντρο,μα όσο ανεβαίνω, μόνος ν' ανεβαίνω.Δεν θέλω του γιαλού το λαμποφέγγισμαπου δείχνεται άσπρο με του ήλιου τη χάρηθέλω να δίνω φως από τη φλόγα μουκι ας είμαι ένα ταπεινό λυχνάρι"Γ.ΔΡΟΣΙΝΗΣ
πειράζει να απαντήσει μαθηματικός που αγαπάει την ποίηση;
Παράθεση από: domenica στις Μαΐου 21, 2010, 10:24:45 pmπειράζει να απαντήσει μαθηματικός που αγαπάει την ποίηση; Φυσικά και δεν πειράζει και σε ευχαριστώ και για την συνέχεια που είναι εξίσου όμορφη!!!