Σύνολο ψηφοφόρων: 289
0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Έμαθα από γνωστό μου άτομο ότι την περασμένη εβδομάδα σε μια πρωινή δημοσιογραφική εκπομπή (μάλλον της ΝΕΤ) αναφέρθηκε ότι οι μαθητικές παρελάσεις πρωτοκαθιερώθηκαν το 1924 , δηλ . επί Α' Ελληνικής Δημοκρατίας , όταν πρόεδρος ήταν ο Παπαναστασίου. Ήταν κάτι που δεν το γνώριζα.
Γιατι η εμπειρια στα σχολεια δειχνει δυστυχως πως η πλειοψηφια των μαθητων αγνοει τον πλουτο του ιστορικου μας παρελθοντος
συνεπως ουτε καμια αυτοπεποιθηση διαθετει,ουτε καμια ακλονητη σιγουρια για τη εθνικη τους ταυτοτητα.Ε... ναι... Εκει λοιπον που χωλαινει η ουσια,ενα καποιο στηριγμα ας παραμεινει ο τυπος.Ετσι για να μην ξεχναμε κι ας ειναι αφορμη η παρελαση.
Εμένα πάλι η ποδιά με βόλευε. (βέβαια το κατάλαβα αργότερα όταν έψαχνα κάθε πρωί τι να φορέσω). Και μην ξεχνάς φίλη apri ότι και τότε φαινόταν ποιος είναι πλούσιος και ποιος όχι. Άλλο να φοράς ποδιά "Τσεκλένης" και άλλο από λαϊκή. Αλλά αυτό το πράγμα με την μίνι φούστα μέχρι τον ποπό δεν την καταλαβαίνω. Ούτε στο σχολείο ούτε στις παρελάσεις.
Δεν έχω όμως τέτοιο κόλλημα εναντίον του στρατού, ώστε να θεωρώ ότι οτιδήποτε έχει σχέση μ΄αυτόν σημαίνει καταπίεση της προσωπικότητας.
Και μια έκθεση φωτογραφίας μπορεί να καταντήσει μέσο προπαγάνδας, αν κάποιος το θέλει.
Ρε παιδια, ειλικρινά δεν το καταλαβαινω το κόλλημα με τις παρελάσεις.. Και διαβλεπω από αρκετους από σας και ενα φόβο μηπως μετα αρχισουν να καταργουνται και γιορτες κλπ.. Τι σχεση εχει το ένα με το άλλο;..Το ερωτημα ειναι "να καταργηθουν οι μαθητικες παρελασεις;" Αυτό ειναι: Ούτε για γιορτες λεει, ουτε για σταυρους, ουτε για προσευχές, ουτε..... Έλεος!
Κανείς δεν είπε ότι οι παρελάσεις είναι κακές απλώς επειδή έγιναν "θεσμός" επί Μεταξά, αλλά επειδή είναι συνυφασμένες με την ιδεολογία των φασιστικών καθεστώτων του μεσοπολέμου (εθνικισμός, φυλετισμός, μιλιταρισμός κλπ)
Και ενώ στις άλλες χώρες καταργήθηκαν μετά τον πόλεμο, στην Ελλάδα διατηρήθηκαν, για λόγους που δεν έχουν να κάνουν με το νόημα των εθνικών επετείων, αλλά με τη μετεμφυλιακή πολιτική πραγματικότητα (παρεμπιπτόντως, έχουμε σκεφτεί γιατί στην Ελλάδα επιλέχθηκε ως εθνική γιορτή -για τον
Δεν συνηθίζω όμως να βλέπω σε κάθε φορέα μόνο τις αρνητικές του εκφάνσεις. Ο στρατός έχει κάποια χρησιμότητα. Δεν συγκροτήθηκε με μοναδική αποστολή να καταπιέζει ανθρώπους, τουλάχιστον στα δημοκρατικά καθεστώτα.
Επειδή εγώ ανέφερα τις γιορτές...το παραγενίκευσες το θέμα. Δεν ανέφερα ούτε για προσευχές ούτε για σταυρούς ούτε τίποτα τέτοιο! Roll Eyes (εκτός κι αν εννοούσες τα λεγόμενα κάποιου άλλου)Όσο για την σχέση που έχει το ένα με το άλλο, πιστεύω ότι οι παρελάσεις είναι ένα μικρό κομματάκι στο παζλ. Θα αλλάξουν πολλά γιατί έτσι επιβάλλουν τα δεδομένα της εποχής. Μας αρέσει δε μας αρέσει, οφείλουμε να ακολουθήσουμε το ρεύμα στα πλαίσια του "εξευρωπαϊσμού" μας, για να μην είμαστε οι μόνοι ( όταν όλοι οι υπόλοιποι τα έχουν καταργήσει), για να μη θεωρούμαστε συντηρητικοί, εθνικιστές, κολλημένοι με το παρελθόν...κλπ...κλπ. Όπως είπα, έτσι όπως είναι οι παρελάσεις, ελάχιστα μ' ενδιαφέρει το αν θα συνεχίσουν να υπάρχουν! TongueΑυτά, για να ξεκαθαρίσω τη θέση μου, γιατί βλέπω να έχει "φουντώσει" αναίτια πολύ η κουβέντα...
apri η μοναδική αποστολη του στρατου δυστυχως είναι να επιτιθεται ή να αμυνεται, σε καθε περιπτωση να σκοτωνει..Η δημοκρατια ειναι λεξη αγνωστη εκεί, οπως άλλωστε η δημοκρατια στον πολεμο. Στον πόλεμο υπάρχει το δικιο του ισχυροτερου.. Δεν το κατηγορω, ειναι η φυση του στρατου τετοια: επιβαλλει για να επιβαλλεται..
Dr Michael, οι συμμετέχοντες στην παρέλαση δεν έχουν την ελευθερία κριτικής; Να κρίνουν τι; Την πομπή με τη σημαία; Απότιση φόρου τιμής είναι. Και στην κατάθεση στεφάνου, και εκεί οι συμμετέχοντες θεωρείται ότι δεν έχουν ελευθερία κριτικής; Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε την κριτική ικανότητα, υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που προσφέρονται γι' αυτόν το σκοπό, όπως π.χ. η έκθεση φωτογραφίας που τόσο σου αρέσει. Γι' αυτό και είπα ότι είμαι υπέρ του να γίνεται συνδυασμός εκδηλώσεων.
Παράθεση από: apri στις Οκτωβρίου 30, 2007, 08:13:05 pmDr Michael, οι συμμετέχοντες στην παρέλαση δεν έχουν την ελευθερία κριτικής; Να κρίνουν τι; Την πομπή με τη σημαία; Απότιση φόρου τιμής είναι. Και στην κατάθεση στεφάνου, και εκεί οι συμμετέχοντες θεωρείται ότι δεν έχουν ελευθερία κριτικής; Αν θέλουμε να καλλιεργήσουμε την κριτική ικανότητα, υπάρχουν άλλες δραστηριότητες που προσφέρονται γι' αυτόν το σκοπό, όπως π.χ. η έκθεση φωτογραφίας που τόσο σου αρέσει. Γι' αυτό και είπα ότι είμαι υπέρ του να γίνεται συνδυασμός εκδηλώσεων.Οι συμμετέχοντες σε μια παρέλαση είναι άβουλα, ομοιόμορφα, «ρομποτάκια». Σκοπός είναι να τιμούμε γεγονότα με έθιμα που καλλιεργούν το πνεύμα και την ψυχή. Οι παρελάσεις δεν το πετυχαίνουν διόλου.
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι ότι θα έπρεπε να σταματήσουμε να βλέπουμε τις παρελάσεις ως στρατιωτικά αγήματα, ακόμα κι αν κάποτε λειτούργησαν έτσι. Προσωπικά, τις βλέπω ως πομπές που αποτίουν φόρο τιμής στους νεκρούς. Αν μας ενοχλεί ο τρόπος βηματισμού και μας παραπέμπει αλλού, θα μπορούσαμε να τον αλλάξουμε.
Daniel εννοείται πως όλοι μας χαιρόμαστε για την πρόοδο της Ελλάδας ή κάποιου τέκνου της μεμονωμένα και γι ΄αυτό "σκοτωνόμαστε " ως εκπαιδευτικοί. Ο ελληνικός λαός κατά την ταπεινή μου γνώμη θέλει να τονώνει την αυτοεκτίμησή του(όπως ο καθένας μας άλλωστε) και δεν μπορεί κανένας μας να του το απαγορεύσει. Αν η παρέλαση τον βοηθάει σ΄αυτό, όλοι εμείς πρέπει να υποκλιθούμε στη βούλησή του και να σιωπήσουμε μέχρι να αλλάξουν οι συνθήκες που θα επιτρέψουν το αντίθετο.