0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Γεια σας!Γνωρίζει κανείς να μου πει τι είναι συντακτικά η παρακάτω δοτική:Ου παραδοτέοι εισίν οι σύμμαχοι τοις Αθηναίοις=δεν πρέπει να παραδίνονται οι σύμμαχοι στους ΑθηναίουςΠιστεύω ότι δεν είναι δοτ.προσωπική αλλά τι είναι;
Έχω λίγο μπερδευτεί πάνω σ' ένα θέμα που αφορά τις μετοχές και θα ήθελα τις γνώμη σας. Μέχρι τώρα ήξερα ότι η μετοχή δίπλα σε συνδετικά ρήματα είναι κατηγορηματική.π.χ Συνεληλυθότες ήσαν άνδρες Μισούντες γίγονται τους κακούς Έστι ταύτα την ραθυμίαν υμών επαυξάνονταΞεφύλλιζα πριν από λίγο το συντακτικό του Ασωνίτη και πρόσεξα κάτι που δεν είχα ξαναδεί. Λέει λοιπόν ότι μπορεί να έχουμε και επιθετική μετοχή δίπλα σε συνδετικά σε θέση κατηγορουμένου. Παραθέτει μάλιστα τα παρακάτω παραδείγματα: Ην το δείπνον πεποιημένον εν ΘήβαιςΗν Περικλέους γνώμη νενικηκυία.Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω με ποιο κριτήριο έχουμε στην πρώτη περίπτωση κατηγορηματική μετοχή και στη δεύτερη επιθετική.Στο διαδίκτυο που έψαξα, βρήκα ότι για να είναι κατηγορούμενο η επιθετική μετοχή πρέπει να είναι έναρθρη.π.χ Ούτος ην ο αδικήσας ημίν.Μου φαίνεται λογικό κριτήριο, γιατί όντως εδώ η επιθετική μετοχή έχει το ρόλο κατηγορουμένου.Αυτό σημαίνει όμως και ότι τα παραδείγματα που παραθέτει ο Ασωνίτης με την επιθετική ως κατηγορούμενο είναι ανεπιτυχή και ότι τελικά εκεί έχουμε κατηγορηματική μετοχή.Εσείς τι λέτε;
Έβαλαν στο σχολείο της ανιψιάς μου ως άσκηση την πρόταση "Ην το δείπνον πεποιημένον εν Θήβαις". Όταν με ρώτησε, εγώ της είπα ότι είναι κατηγορηματική η μετοχή, αλλά γυρίζοντας σπίτι παρατήρησα ότι όλα τα παραδείγματα που τους είχε βάλει η καθηγήτρια ήταν από το κεφάλαιο της επιθετικής μετοχής στον Ασωνίτη και λίγο κλονίστηκα. Μάλλον θα επιμείνω στην αρχική μου απάντηση.
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις