0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μήπως θα μπορούσατε να με βοηθήσετε στην εξής απορία μου:Όταν η αναφορική πρόταση έχει θέση ετερόπτωτου προσδιορισμού π.χ γενική διαιρετική είναι προσδιοριστική σε έναν συγκεκριμένο όρο ή ονοματική;Έχω μπερδευτεί λίγο με διαφορετικές εκδοχές συντακτικών για είδη αναφορικών προτάσεων.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!!
Και μια και το γύρισα στο νεοελληνικό, μου έρχονται διάφορες προτάσεις στο νου, που ξεφεύγουν από τα κλασικά παραδείγματα.Π.χ1. Οι άνθρωποι των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν διαμαρτύρονται.2. Ο σκοπός για τον οποίο πολεμήσαμε ήταν ιερός.3. Ο άνθρωπος από τον οποίο πήρα τα λεφτά χάθηκε.4. Η κοπέλα κοντά στην οποία καθόσουν είναι η αρραβωνιαστικιά του.Πώς θα χαρακτηρίζατε συντακτικά τις παραπάνω προτάσεις; Είναι αναφορικές προσδιοριστικές περιοριστικές; Και ως τι λειτουργούν;
Να ρωτησω και εγω κατι...στο ακολουθο κομμάτι:και μηδεν ουτω δεινόν νομίζειν, ως το κακως ακούειν υπό των πολιτών.τι είναι συντακτικά το "ως το ακούειν";;;μπορώ να βγάλω τη μτφ, και τίποτα να μη θεωρεί τόσο φοβερό, όσο το να κακολογείται από τους πολίτες. αλλά δεν μπορώ να καταλάβω τι είναι συντακτικά το απαρέμφατο. αυτό που σκέφτηκα ειναι της αναφοράς από το δεινόν ή ως β'ορος συγκρισης... (δεν θα επρεπε να λεει η ως...για να ειναι β ορος??))ευχαριστώ εκ των προτερων για οποιαδηποτε απαντηση!!
... αυτό που σκεφτόμουν είναι μήπως υπάρχει κάποια χρήση του ως η οποία μου διαφεύγει. μου έβγαινε η παραβολική δευτερεύουσα αλλά αυτή δεν εκφέρεται με απαρέμφατο.. δεν σκέφτηκα καν να εννοήσω άλλο ρήμα..
... τα απαρέμφατα τα υπόλοιπα (το πραττειν, το πολιτευεσθαι κλπ) εγώ τα έβαλα ως κατηγορούμενα στο συμμαχίαν και το συμμαχίαν υποκείμενο στο είναι..
επίσης, αν είναι να υπάρχει παραβολική και να εκφέρεται με απαρέμφατο...για ποιο λόγο να εννοήσουμε το νομίζειν...δεν μπορούμε κατ'ευθείαν να συντάξουμε το ακούειν;;;;