0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Θα ήθελα μια διευκρίνιση σχετικά με την επιθετική μετοχή. Η έναρθρη επιθετική μετοχή έχει υποκείμενο αποκλειστικά το άρθρο της ή εφόσον υπάρχει στην πρόταση το νοηματικό της υποκείμενο τότε αυτό είναι το υποκείμενο; Π.χ. αρχαία Α΄λυκείου: επί τας αφεστηκυιας αυτων πόλεις. Ποιο είναι το υποκείμενο το τας ή το πόλεις; Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο αξιόπιστο συντακτικό που να περιλαμβάνει τον αντίστοιχο κανόνα πολύ θα με βοηθούσε. Ευχαριστώ!
Συγγνώμη για την απορία μου, αλλά ναι μεν μια μετοχή που συνοδεύεται από άρθρο θεωρείται επιθετική και συνηθίζουμε να αναφέρουμε ως υποκείμενό της το άρθρο τηςφτάνει όμως το άρθρο αυτό να συνοδεύει (να ανήκει κατά κάποιον τρόπο) όντως στη μετοχή και όχι όπως εδώ που-νομίζω πως γίνεται εύκολα αντιληπτό πως το τας είναι το άρθρο του ουσιαστικού πόλεις....
- στη μεν φράση "επί τας αφεστηκυίας αυτών πόλεις" η μετοχή ανήκει στη δεύτερη περίπτωση (επιθετική μετοχή) και έχει ως υποκείμενο το άρθρο της (άντε ας το καταπιώ κι αυτό ),- ενώ αν ήταν "επί τας πόλεις αφεστηκυίας αυτών", η μετοχή θα ανήκε στην πρώτη περίπτωση (αναφορική μετοχή) και θα θεωρούσα υποκείμενό της το "τας πόλεις". Αυτό που δεν μπορώ να καταλάβω εγώ είναι η πρώτη σύνταξη (με το χαρακτηρισμό της ως επιθετικής). Τι είναι αυτό που μας οδηγεί στο να χαρακτηρίσομε τη μετοχή αφεστηκυιας επιθετική; Δεν είναι αρκετά σαφές ότι α) ο εμπρόθετος εχθρικής διάθεσης είναι το : "επί τας....πόλεις"β) ότι το άρθρο δεν ανήκει στη μετοχή αλλά στον ουσιαστικό πόλεις;
Ακόμα κι αν το δούμε από πρακτικής άποψης θεωρώ αδύνατο στις πανελλήνιες να υπογραμμμίσουν μια τέτοια μετοχή για συντακτική αναγνώριση χωρίς να έχουν σκεφτεί πως επιδέχεται εναλλακτικούς χαρακτηρισμούς.
Όσο για το υποκείμενο της μετοχής αν πρέπει να λέμε ότι είναι/δεν είναι το άρθρο της είμαι της άποψης πως μπορούμε να το λέμε όχι επειδή το αναφέρει το ένα ή το άλλο συντακτικό, αλλά επειδή ήδη από την εποχή του Ομήρου το άρθρο ήταν δεικτική αντωνυμία. Έτσι όπως θέτουμε ως υποκείμενο το: ο μεν (σε κάποιο ρήμα για παράδειγμα) που στην ουσία είναι ένα άρθρο, έτσι και σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να πούμε πως το άρθρο της επιθετικής μετοχής είναι το υποκείμενό της!