0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Συμφωνώ πως δεν γίνεται ο εμπρόθετος να είναι επεξήγηση. Συμφωνώ και πως το καταχαρίζεσθαι είναι επεξήγηση, αλλά το επί πριν τω καταχαρίζεσθαι τι ρόλο παίζει?
Και οι τρεις εμπρόθετοι (επι τούτω, επί τω καταχαρίζεσθαι, επί τω κρίνειν) είναι του σκοπού. Επιπλέον, το "τω καταχαρίζεσθαι" λειτουργεί ως επεξήγηση στο "τούτω".Το "τα δίκαια" είναι αντικείμενο του "καταχαρίζεσθαι" και "ο δικαστής" είναι υποκείμενό του.
Επειδή αυτή τη στιγμή δεν έχω εύκαιρο τον Μπαχαράκη...http://www.greek-language.gr/greekLang/ancient_greek/tools/composition/page_029.html§3.24. Τα μεταβατικά ρήματα, ανάλογα με τον αριθμό των αντικειμένων τους, διακρίνονται σε δύο κατηγορίες:(α) μονόπτωτα, που η σημασία τους συμπληρώνεται με ένα αντικείμενο σε μία από τις τρεις πλάγιες πτώσεις: γενική, δοτική ή αιτιατική.(β) δίπτωτα, που η σημασία τους συμπληρώνεται με δύο αντικείμενα σε πλάγιες πτώσεις: δύο αιτιατικές, αιτιατική και γενική, αιτιατική και δοτική, γενική και δοτική. Τα δύο αντικείμενα των δίπτωτων ρημάτων διακρίνονται σε άμεσο και έμμεσο: άμεσο είναι το αντικείμενο σε αιτιατική, ενώ έμμεσο εκείνο σε γενική ή δοτική· όταν και τα δύο αντικείμενα είναι σε αιτιατική, τότε άμεσο είναι αυτό που δηλώνει πρόσωπο· τέλος στην περίπτωση δύο αντικειμένων σε γενική και δοτική, άμεσο είναι το αντικείμενο σε γενική.Οι δευτερεύουσες ονοματικές προτάσεις και το απαρέμφατο ως αντικείμενο του ρήματος ισοδυναμούν με αιτιατική πτώση.
Δεν τον έχω στο σπίτι αυτή τη στιγμή... ώστε δεν το έχει ο ΘΕΟΣ... Τέλος πάντων... να είσαι καλά
Γενικά υπερισχύει η αιτιατική. Αν έχεις απαρέμφατο και αιτιατική θα υπερισχύσει η αιτιατική. (αιτιατική άμεσο και απρμφτο έμμεσο)'Οταν έχεις απαρέμφατο και δοτική, υπερισχύει το απαρέμφατο.. (δοτική έμμεσο και απρμφτο άμεσο)
Και ανάμεσα από τη γενική πτώση και τη δοτική ποιά υπερισχύει;;;