0 μέλη και 4 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
ασχετο, αλλα επειδη διαβασα τη συζήτηση έχω μια ερώτηση; το συντακτικο του μπαχαράκη είναι τόσο καλό?? δεν το ειχα ακουσει ποτε!!να το αγορασω ??
Παράθεση από: pontiki!!! στις Νοεμβρίου 27, 2009, 12:22:55 pmασχετο, αλλα επειδη διαβασα τη συζήτηση έχω μια ερώτηση; το συντακτικο του μπαχαράκη είναι τόσο καλό?? δεν το ειχα ακουσει ποτε!!να το αγορασω ??Να το αγοράσεις.... χθες Αν και το καινούριο δεν είναι τόσο καλό όσο το πανάρχαιο στην καθαρεύουσα, είναι πραγματικά από τα φιλολογικά εργαλεία που, κατά τη γνώμη μου, κάθε φιλόλογος πρέπει να έχει στη βιβλιοθήκη του. Μαζί με το... Ευαγγέλιο ... το Λεξικό Liddell Scott!!!
σε ευχαριστω πολυ! αν δεν κανω λαθος διοριστηκες κ εσυ, σωστα?πολλα πολλα συγχαρητηρια κ σε σενα λοιπον!!!
Σωστά τα λες! ἐπί τῶ καταχαρίζεσθαι και ἐπί τῶ κρίνειν είναι επεξήγηση στο ἐπί τούτω. (Ο δικαστής δε συνεδριάζει γι'αυτό, δηλ για να αποδίδει χαριστικά το δίκαιο, αλλά για να εκφέρει κρίση). Κι επειδή το καταχαρίζεσθαι δεν παύει να είναι ρηματικός τύπος, του κάνουμε σύνταξη κανονικά, οπότε τα δίκαια είναι σύστοιχο αντικείμενο. Ελπίζω να βοήθησα...ΥΓ: η συγκεκριμένη πρόταση υπάρχει στο παλιό συντακτικό του Ασωνίτη που έχω από μαθητρια!
οι εμπρόθετοι επί τω καταχαρίζεσθαι και επί τω κρίνειν λειτουργούν και οι δυο ως επεξήγηση. ο αντιθετικός σύνδεσμός αλλά συνδέει παρατακτικά τους δυο εμπρόθετους...παραθέτω κανόνα :