0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: olgalia στις Δεκεμβρίου 22, 2009, 03:47:40 pmΠαράθεση από: pariel στις Δεκεμβρίου 22, 2009, 01:32:04 pmΌχι δεν παίρνουν αντικείμενο. Μονο το μέλει μοι τινός, μεταμέλει μοι τινός κάι το μέτεστι μοι τινός παιρνουν.Και σ' αυτές τις περιπτώσεις η δοτική μοι τι είναι; δοτική προσωπική του κρίνοντος προσώπου;Δοτική προσωπική του ενεργούντος προσώπου.
Παράθεση από: pariel στις Δεκεμβρίου 22, 2009, 01:32:04 pmΌχι δεν παίρνουν αντικείμενο. Μονο το μέλει μοι τινός, μεταμέλει μοι τινός κάι το μέτεστι μοι τινός παιρνουν.Και σ' αυτές τις περιπτώσεις η δοτική μοι τι είναι; δοτική προσωπική του κρίνοντος προσώπου;
Όχι δεν παίρνουν αντικείμενο. Μονο το μέλει μοι τινός, μεταμέλει μοι τινός κάι το μέτεστι μοι τινός παιρνουν.
Επί τη ευκαιρια να ρωτήσω κάτι!Στη β' γυμνασίου μου ήρθε το παιδί με ορισμό στο τετραδιο που έλεγε.....Όταν μπροστά από απρόσωπο ρήμα ή έκφραση βρίσκεται μία δεικτική αντωνυμία τότε το απρόσωπο ρήμα λειτουργεί ως προσωπικό. Ισχύει και μου διαφεύγει?
Εγώ έδωσα παράδειγμα στο παιδί '' Ταύτα ου δυνατόν εστίν ανθρώποις ευρείν.''Και τότε μου είπε ότι αυτό δε γίνεται και δεν είναι απρόσωπη σύνταξη. Της λέω γιατί το λες αυτό?? Και μου έφερε το τετράδιο με αυτό τον ορισμό και χωρίς παράδειγμα........Γι αυτό ρωτάω ...υπάρχει κάτι και μου διαφεύγει??
Πρἀγματι στο παραδειγμα το ταύτα είναι αιτιατική.Την περίπτωση της ονομαστικής τους την έδωσε σε άλλο ορισμό χωριστά......Ότι δηλαδή αν σε μία πρόταση υπάρχει οποιαδήποτε ονομαστική η σύνταξη είναι προσωπική.........Δεν ξέρω τι να πω....Διδάσκει σε β γυμνασιου....είναι πολύ μεγάλη και τους ζητάει πράγματα υπερβολικά......Όταν πρωτομπήκε ζήτησε υποτακτική και ευκτική ενὠ τα παιδιά δεν τα έίχαν μάθει ακόμα.......Δεν παραδίδει και πολυ....τους διαβάζει κανόνες και τους γράφουν και μετά μόνα τους πρέπει να βγάλουν άκρη......Παραδίδει και ζητάει πράγματα που ζητάνε στο λύκειο.....Με αυτό τον κανόνα για τη δεικτικη αντωνυμία τι να πω.....Δεν το είχα ξανακούσει και για αυτό ήθελα τη γνώμη σας.....Αλλά μάλλον λάθος έγινε είτε από το παιδί είτε από την ίδια....Πηγαίνει σχεδόν με μπαστούνι στο σχολείο....Και δε το λέω υποτιμητικά ....απλά προδιαθέτει και τα παιδιά αρνητικά με τη στάση της απέναντι στο μάθημα.....Αν βρειτε κάτι σχετικό με τις δεικτικές αντωνυμίες ενημερωστε με παρακαλώ....
Παράθεση από: iris_papadop στις Δεκεμβρίου 23, 2009, 03:23:56 pmΠρἀγματι στο παραδειγμα το ταύτα είναι αιτιατική.Την περίπτωση της ονομαστικής τους την έδωσε σε άλλο ορισμό χωριστά......Ότι δηλαδή αν σε μία πρόταση υπάρχει οποιαδήποτε ονομαστική η σύνταξη είναι προσωπική.........Δεν ξέρω τι να πω....Διδάσκει σε β γυμνασιου....είναι πολύ μεγάλη και τους ζητάει πράγματα υπερβολικά......Όταν πρωτομπήκε ζήτησε υποτακτική και ευκτική ενὠ τα παιδιά δεν τα έίχαν μάθει ακόμα.......Δεν παραδίδει και πολυ....τους διαβάζει κανόνες και τους γράφουν και μετά μόνα τους πρέπει να βγάλουν άκρη......Παραδίδει και ζητάει πράγματα που ζητάνε στο λύκειο.....Με αυτό τον κανόνα για τη δεικτικη αντωνυμία τι να πω.....Δεν το είχα ξανακούσει και για αυτό ήθελα τη γνώμη σας.....Αλλά μάλλον λάθος έγινε είτε από το παιδί είτε από την ίδια....Πηγαίνει σχεδόν με μπαστούνι στο σχολείο....Και δε το λέω υποτιμητικά ....απλά προδιαθέτει και τα παιδιά αρνητικά με τη στάση της απέναντι στο μάθημα.....Αν βρειτε κάτι σχετικό με τις δεικτικές αντωνυμίες ενημερωστε με παρακαλώ....Μηπως κατηγορειτε τη συναδελφο που το ισχυριστηκε αδικα? Πιθανον να εννουσε για ρηματικα επιθετα οπου υπαρχει ουδετερο επιθετου, που επιτρπει τοσο την προσωπικη συνταξη του ρημ επιθ. (με το κλασσικο σχημα Ρ-Υ-Κ), εφοσον εκλαμβανεται το υ ως Ονομαστικη, οσο και την απροσωπη εφοσον θεωρηθει Αιτιατικη (με απρ. ρημα, δοτ. πρ.ενεργ. προσ, και Αντικ).