0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
...ότι πολλαί και καλαί ελπίδες ημίν είεν σωτηρίας... (σωτηρίας: γενική αντικειμενική;)..ημείς γαρ εμπεδούμεν τους των θεών όρκους... (των θεών: γενική αντικειμενική;)
Επίσης, ισχύει ότι τις αντωνυμίες εκείνος, όδε, ούτος τις λαμβάνουμε πάντα ως κατηγορηματικούς προσδιορισμούς
και ότι η αντωνυμία αυτός είναι κατηγορηματικός εκτός κι αν συνοδεύεται από άρθρο, οπότε είναι επιθετικός;
συναδελφοι οι ερωτησεις μου αφορούν την γραμματικη κυριως...ονοματικοι τυποι ενος ρηματος ειναι μοναχα το απαρεμφατο και η μετοχη.αν μια ασκηση μας ζηταει να βρουμε γενικα τους ονοματικους τυπους τι ψαχνουμε?επίσης, ρηματικοι τυποι ειναι μοναχα το ρημα σε χρονο-εγκλιση-φωνη ή ψαχνουμε να βρουμε και μετοχες και απαρεμφατα στο κειμενο που μας δωσανε? οι ερωτησεις μου ειναι λιγο χαζες ,αλλα δεν ξερω γιατι μπερδευτηκα κι εχω αμφιβολιες...
apri δηλαδή τόνδε τόν άνδρα είναι κατηγορηματικός; !!!!!!!!!!!!!δεν βλέπω καμιά παροδική ιδιότητα.
Λέτε στους μαθητές σας να μάθουν ρήματα που συντάσσονται με προληπτικό κατηγορούμενο, γενική κατηγορηματική κ.λπ.?
Επαναφέρω απορία συναδέλφου από παλιότερο post για να δω την άποψή σας"κατά την διαίρεσιν ταύτην" Το ταύτην είναι κατηγορηματικός ή όχι; Γιατί κάποιοι απάντησαν ότι είναι επιθετικός και έχω προβληματιστεί
Παράθεση από: bania στις Σεπτεμβρίου 21, 2012, 03:16:32 pmΛέτε στους μαθητές σας να μάθουν ρήματα που συντάσσονται με προληπτικό κατηγορούμενο, γενική κατηγορηματική κ.λπ.?Να μάθουν συγκεκριμένα ρήματα απέξω, όχι.Χρειάζεται όμως η υπόδειξη ότι το προληπτικό κατηγορούμενο συντάσσεται με ρήματα που σημαίνουν αύξηση, ανάπτυξη, εξέλιξη (και δίνεις ενδεικτικά κάποια) για να καταλάβει τη λειτουργία του. Μέσα από την εξάσκηση και τα παραδείγματα θα καταφέρνει να το αναγνωρίζει. Για τη γενική κατηγορηματική είναι επίσης απαραίτητη η υπόδειξη ότι χρειάζεται οπωσδήποτε συνδετικό ρήμα (αλλιώς δεν μπορεί να υπάρξει γενική κατηγορηματική). Τα δύο συχνότερα ρήματα που δημιουργούν τέτοια δομή είναι το εἰμί και το γίγνομαι.Σ' ευχαριστώ πολύ κ πάλι Κατερίνα!