*

Αποστολέας Θέμα: Λατινικά: Σύνταξη  (Αναγνώστηκε 241437 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος eleni

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Φύλο: Γυναίκα
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Λατινικά: Σύνταξη
« Απάντηση #224 στις: Μαρτίου 01, 2010, 07:16:26 pm »
παντα απλη αφαιρετικη απολυτη τη λεμε. Νόθη απο που κι ως που; και τι ειναι το πρωινό;μηπως εννοεις το μαθημα στο σχολειο;
"δαπανηρό πράγμα ο βίος. Ναυλώνεις έναν κόσμο για να κάνεις το γύρο μιας βάρκας"

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:28:40 »

Αποσυνδεδεμένος eleni

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #225 στις: Μαρτίου 01, 2010, 07:18:19 pm »
η αναλυση της si intercepta sit.
"δαπανηρό πράγμα ο βίος. Ναυλώνεις έναν κόσμο για να κάνεις το γύρο μιας βάρκας"

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #226 στις: Μαρτίου 01, 2010, 07:47:25 pm »
στο κεφάλαιο 45 η μετοχή intercepta είναι νόθη ή απλή απόλυτη; το βοήθημα του Λαμαζάκη την χαρακτηρίζει απλά απολυτη και όχι νόθη.στο πρωινό την είπαν νόθη. πιστεύω ότι είναι απλή. τι λέτε;

να σας πω εγω τι ισχυει και στο πρωινο, αλλα και στο απογευματινο-βραδυνο τμημα. Ατυχουλα μου, κοιταξε:

intercepta : υποθετικη μτχ, νοθη αφαιρετικη απολυτη, με (συντακτικο) υποκειμενο το epistula.  το λογικο υποκειμενο (= το συντακτικως ποιητικο αιτιο δηλ.)ταυτιζεται με το λογικο υποκ.του cognoscantur. H εν λογω νοθη αφαιρετικη απολυτη ισοδυναμει με την θποθετικη φραση  Curat et provident ne, si epistula intercepta sit, nostra consilia ab hostibus cognoscantur.
εξαρτημενος υποθετικος λογος: si intercepta sit (υποθεση) - cognoscantur ( αποδοση)δηλωνει το πραγματικο προσδοκωμενο προτεροχρονο (α'ειδος)

στον ανεξαρτητο λογο : si intercepta erit - cognoscentur.
« Τελευταία τροποποίηση: Μαρτίου 01, 2010, 07:50:14 pm από MARKOS »
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #227 στις: Μαρτίου 01, 2010, 07:49:30 pm »
Δε λειτουργούν ως υποθετικοί λόγοι, με την έννοια ότι δε βρίσκεις υπόθεση- απόδοση και είδος. Όπως είπες δηλώνουν σύγκριση. Απλά οι υποθετικές- παραβολικές δηλώνουν μια υποθετική σύγκριση (πχ. σαν να είναι σκόπελος...έτσι να αποφεύγεις την ασυνήθιστη και πρωτάκουστη λέξη ή σαν να μιλάς με τη μητέρα του Ευάνδρου (δε μιλά όμως, είναι υποθετική η σύγκριση). Γι' αυτό νομίζω ότι έχει και τη σημείωση στο βιβλίο ότι λειτουργούν ως υποθετικοί λόγοι χωρίς απόδοση. Περισσότερο σημασιολογική είναι η ομοιότητά τους.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 23:28:40 »

Αποσυνδεδεμένος stefanosk

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #228 στις: Μαρτίου 01, 2010, 07:50:31 pm »
Πιστεύω πως το intercepta epistula είναι αφαιρετική απόλυτη γνήσια. Για όλα τα υπόλοιπα συμφωνώ με τον Μάρκο.

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #229 στις: Μαρτίου 01, 2010, 08:03:31 pm »
στο κεφάλαιο 45 η μετοχή intercepta είναι νόθη ή απλή απόλυτη; το βοήθημα του Λαμαζάκη την χαρακτηρίζει απλά απολυτη και όχι νόθη.στο πρωινό την είπαν νόθη. πιστεύω ότι είναι απλή. τι λέτε;

να σας πω εγω τι ισχυει και στο πρωινο, αλλα και στο απογευματινο-βραδυνο τμημα. Ατυχουλα μου, κοιταξε:

intercepta : υποθετικη μτχ, νοθη αφαιρετικη απολυτη, με (συντακτικο) υποκειμενο το epistula.  το λογικο υποκειμενο (= το συντακτικως ποιητικο αιτιο δηλ.)ταυτιζεται με το λογικο υποκ.του cognoscantur. H εν λογω νοθη αφαιρετικη απολυτη ισοδυναμει με την θποθετικη φραση  Curat et provident ne, si epistula intercepta sit, nostra consilia ab hostibus cognoscantur.
εξαρτημενος υποθετικος λογος: si intercepta sit (υποθεση) - cognoscantur ( αποδοση)δηλωνει το πραγματικο προσδοκωμενο προτεροχρονο (α'ειδος)

Μάρκο, νόθη αφαιρετική απόλυτη είναι η μετοχή της οποίας το υποκείμενο μετά τη μετατροπή της θα είναι ίδιο με το υποκείμενο του ρήματος. Άρα, η μετοχή είναι γνήσια αφαιρετική απόλυτη. si epistula intercepta sit: υποκείμενο είναι πάλι το epistula και όχι το consilia που είναι το υποκείμενο του ρήματος. Τώρα, αν το λογικό υποκείμενο και των δύο είναι "οι εχθροί", αυτό δε νομίζω ότι έχει σημασία. Τουλάχιστον στη θεωρία περί νόθων και γνήσιων απόλυτων μετοχών εγώ δεν το έχω συναντήσει.

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #230 στις: Μαρτίου 01, 2010, 08:45:39 pm »
ετσι το εχει η μεταφραση του Κανελλοπουλου. μαλιστα το αιτιολογει και στο συντακτικο του σελ 75 και 76.
 δηλ. το υποκειμενο του ρηματος της προτασης στην οποια ανηκει η νοθη αφαιρετικη απολυτη,να ειναι το υπαρχον ή εννοουμενο ποιητικο αιτιο της μτχ.
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος Ίρμα

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #231 στις: Μαρτίου 01, 2010, 09:15:49 pm »
ετσι το εχει η μεταφραση του Κανελλοπουλου. μαλιστα το αιτιολογει και στο συντακτικο του σελ 75 και 76.
 δηλ. το υποκειμενο του ρηματος της προτασης στην οποια ανηκει η νοθη αφαιρετικη απολυτη,να ειναι το υπαρχον ή εννοουμενο ποιητικο αιτιο της μτχ.

Μόλις το είδα στον Κανελλόπουλο. όντως έτσι το λέει. Δεν είναι όμως λίγο τραβηγμένο από τα μαλλιά;;
Νομίζω ότι περισσότερη σύγχυση θα πάθουν παρά θα διευκολυνθούν. Δηλαδή πρέπει να τη λέω νόθη αφαιρετική απόλυτη;; ??? Πολύ ανάποδο μου φαίνεται. 8) Αχ αυτά τα λατινικά :-X

Αποσυνδεδεμένος Iaki

• Πλήρες μέλος
  • docendo discimus
    • Προφίλ
« Απάντηση #232 στις: Μαρτίου 11, 2010, 09:11:53 pm »
Καλησπέραααα!!!

Στη φράση homo hominis lupo τι είναι συντακτικά η γενική hominis  ??? ???
dum vita est, spes est ... ;)

Αποσυνδεδεμένος Iaki

• Πλήρες μέλος
  • docendo discimus
    • Προφίλ
« Απάντηση #233 στις: Μαρτίου 11, 2010, 09:12:45 pm »
Καλησπέραααα!!!

Στη φράση homo hominis lupo τι είναι συντακτικά η γενική hominis  ??? ???

λίγο άσχετο το ερώτημα με το θέμα...αλλά μου έχει δημιουργηθεί απορία....  :) :)

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #234 στις: Μαρτίου 11, 2010, 09:20:29 pm »
Αν σκεφθώ ότι στο "εχθρός του ανθρώπου" τη γενική τη λέμε κτητική, τότε και το "hominis lupus" πρέπει να είναι το ίδιο.
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος apri

• Ιστορικό μέλος
  • Dum spiro, spero
    • Προφίλ
« Απάντηση #235 στις: Μαρτίου 11, 2010, 09:34:42 pm »
Τώρα το έψαξα στο διαδίκτυο, είδα ότι η φράση είναι " homo homini lupus". Άρα, έχουμε δοτική αντικειμενική (??)
......τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,
είναι πι' όμορφοι οι άγνωστοι πάντα γιαλοί.... (Κ. Χατζόπουλος)

Αποσυνδεδεμένος Iaki

• Πλήρες μέλος
  • docendo discimus
    • Προφίλ
« Απάντηση #236 στις: Μαρτίου 11, 2010, 09:46:56 pm »
Τώρα το έψαξα στο διαδίκτυο, είδα ότι η φράση είναι " homo homini lupus". Άρα, έχουμε δοτική αντικειμενική (??)

α μπράβο... μήπως όμως είναι αντιχαριστική;

και κάτι άλλο τώρα που το θυμήθηκα... στο κείμενο 14 το effigiei είναι δοτική ή γενική αντικειμενική;;; (similem effigiei mortui)
εγώ λεω ότι ή θα είναι γενική αντικειμενική ή δοτική ως συμπλήρωμα του επιθέτου similem. τι νομίζεις ότι είναι πιο σωστό;;

γενικά υπάρχει η δοτική αντικειμενική;;;;

ευχαριστώ πολύ για ακόμα μια φορά!!

Αποσυνδεδεμένος tihea

• Ιστορικό μέλος
  • ΑΣΕΠ=Αποτελεσματικό Σύστημα Εξόντωσης Πτυχιούχων
    • Προφίλ
« Απάντηση #237 στις: Μαρτίου 11, 2010, 09:57:23 pm »

Μάρκο, νόθη αφαιρετική απόλυτη είναι η μετοχή της οποίας το υποκείμενο μετά τη μετατροπή της θα είναι ίδιο με το υποκείμενο του ρήματος. Άρα, η μετοχή είναι γνήσια αφαιρετική απόλυτη. si epistula intercepta sit: υποκείμενο είναι πάλι το epistula και όχι το consilia που είναι το υποκείμενο του ρήματος. Τώρα, αν το λογικό υποκείμενο και των δύο είναι "οι εχθροί", αυτό δε νομίζω ότι έχει σημασία. Τουλάχιστον στη θεωρία περί νόθων και γνήσιων απόλυτων μετοχών εγώ δεν το έχω συναντήσει.

Τα λυσάρια τη χαρακτηρίζουν ως νόθο αφαιρετική απόλυτη γιατί θεωρούν ότι πρέπει κατά την ανάλυση μετοχών σε προτάσεις να καταλήγουμε στην ενεργητική σύνταξη όταν είναι εφικτό. Στον συγκεκριμένο υποθετικό λόγο καλό είναι να φτάσουμε την ανάλυση ως την ενεργητική σύνταξη. Τότε πράγματι υποκείμενο απόδοσης και υπόθεσης συμπίπτουν. Άρα η μετοχή απ' την οποία προήλθε η υπόθεση μπορεί να χαρακτηριστεί νόθος.
Η γοητεία του πληθυντικού αριθμού και η μοναξιά του σχοινοβάτη εκπαιδευτικού.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182685
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 681
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)