0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Και επισης: οποιαδηποτε μετατροπη κι αν ζητησουν στις εξετασεις μεσα απο το κειμενο δε θα ειναι? Υπαρχει περιπτωση να βαλουν ασκηση εκτος κειμενου? Εγω για καθε συντακτικο φαινομενο επικεντρωνομαι κυριως σε εφαρμογες των κειμενων κι οχι τοσο σε εξτρα ασκησεις.
Καλημέρα σας!!Κάνω μια άσκηση από το βιβλίο με τις ασκήσεις αξιολόγησης των Λατινικών της Γ' Λυκείου του Κ.Ε.Ε. (κεφ. 36), η οποία έχει να κάνει με την αντικατάσταση της αιτιατικής του σουπίνο με δευτερεύουσα τελική πρόταση. Επειδή θέλω να εξασκηθεί η μαθήτριά μου σε όλους τους τρόπους εκφοράς του σκοπού, θα ήθελα τη γνώμη σας για δύο παραδείγματα, όπου δεν είμαι σίγουρη πώς μπορεί να εκφέρεται ο σκοπός (ad/in + αιτιατική ουσιαστικού).1. Dominus servos misit agros cultum.... ut colerent agros.... qui colerent agros.... causa/gratia agros colendi (δεν κάνω ακόμη τη γερουνδιακή έλξη, γιατί δεν την έχω διδάξει).... ad/in agros colendum (δεν κάνω ακόμη τη γερουνδιακή έλξη, γιατί δεν την έχω διδάξει).... ad/in culturam agri. 2. Hostes eos viros mittunt istud scelus factum.... ut scelus faciant.... qui scelus faciant.... causa/gratia scelus faciendi (δεν κάνω ακόμη τη γερουνδιακή έλξη, γιατί δεν την έχω διδάξει).... ad/in scelus faciendum (δεν κάνω ακόμη τη γερουνδιακή έλξη, γιατί δεν την έχω διδάξει).... ad/ in factum sceleris.
Παράθεση από: γιωτακι στις Δεκεμβρίου 27, 2010, 11:51:49 amΚαι επισης: οποιαδηποτε μετατροπη κι αν ζητησουν στις εξετασεις μεσα απο το κειμενο δε θα ειναι? Υπαρχει περιπτωση να βαλουν ασκηση εκτος κειμενου? Εγω για καθε συντακτικο φαινομενο επικεντρωνομαι κυριως σε εφαρμογες των κειμενων κι οχι τοσο σε εξτρα ασκησεις.ολες οι ασκησεις ειναι εντος κειμενου...εκφορα του σκοπου υπαρχει σε συγκεκριμενα κειμενα..τις κανεις και τελος..δεν φορτωνουμε τα παιδια περιττα πραγματα γιατι τα Λατινικα σαν μαθημα εχει πολλες λεπτομερειες και καθε κειμενο απαιτει ιδιαιτερη εμβαθυνση...ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΑΓΝΩΣΤΟ ΣΤΑ ΛΑΤΙΝΙΚΑ...
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Πάντα με προβλημάτιζε το ad/in + ουσιαστικό. Αν θυμάμαι καλά το σχολικό την αναφέρει, άσχετα αν δεν είναι πάντα εφικτό να γίνει τέτοιου είδους αντικατάσταση.