0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Γνωρίζει κάποιος πως βαθμολογείται με ακρίβεια η έκθεση στη Γ' Λυκείου? Ξέρουμε ότι το 50% αφορά σε περίληψη (25%) και ασκήσεις θεωρίας(25%) ενώ το άλλο 50% είναι η έκθεση το οποίο όμως μοιράζεται σε κάποια επιμέρους ποσοστά(έκφραση, δομή περιεχόμενο).Νομίζω πως αυτές οι ποσοστώσεις αναφέρονται με ακρίβεια στις οδηγίες που δίνονται στους βαθμολογητές των πανελληνίων. Έχει υπ' όψιν του κάποιος σχετικά στοιχεία ν' αναφέρει?Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
.....μαθητης παραδιδει λευκη κολλα σε διαγωνισματα και τεστ σε ολα τα βασικα μαθηματα....αγραφος σε ασκησεις και εργασιες για το σπιτι...κακη συμπεριφορα στην ταξη... του εβαλα (επιεικως) 6....οι υπολοιποι συναδελφοι απο 11-13 για να το ''βοηθησουν'' το παιδι.....ηρθαν οι γονεις του να ρωτησουν γιατι αυτη η διαφορα...τους εξηγησα την κατασταση,τους εδειξα τους βαθμους του και οι ανθρωποι με συνεχαρησαν για την αντικειμενικοτητα μου και απορουσαν με την νοοτροπια των υπολοιπων...εγω πιστευω οτι η νοοτροπια αυτη στα λυκεια περισσοτερο και στα γυμνασια λιγοτερο εχει κουρελιασει την αξιοπιστια του απολυτηριου...ποσες φορες δεν εχουμε ακουσει γυρω μας την χλευαστικη φραση ''και η κουτση μαρια παιρνει απολυτηριο''...τοσο δυσκολο ειναι να αποδιδουμε τα του καισαρος τω καισαρι και να περνανε την ταξη οσοι πραγματικα αξιζουν;δεν καταλαβαινουμε οτι με την επιβραβευση του ανιδεου και τεμπελη απογοητευουμε και το φιλοτιμο παιδι αφου τους εξισωνουμε;και οτι συμβαλουμε ακομα περισσοτερο στην μορφωτικη και επαγγελματικη παρακμη της κοινωνιας μας αφου αυτοι οι ανθρωποι αυριο θα κατεχουν καιριες θεσεις στον ιδιωτικο και δημοσιο τομεα ;
Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος εκπαιδευτικός, ο οποίος θεωρεί ότι το σχολείο οφείλει να χαρίζει απολυτήρια. Από την άλλη όμως, αυτό που είναι επίσης ξεκάθαρο, είναι ότι ο αδιάφορος μαθητής μέσα στην τάξη είναι ευθύνη του καθηγητή. Συμφωνώ απόλυτα ότι δεν πρέπει να χαρίζουμε βαθμούς. Η βαθμολόγηση ωστόσο είναι τμήμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας, τόσο για τον διδάσκοντα όσο και για τον μαθητή. Όσο "τουρίστας" και να είναι ένας μαθητής στην τάξη (γιατί νομίζω πως όλοι μας έχουμε συναντήσει τέτοιες περιπτώσεις), η βαθμολόγηση του από εμάς πρέπει να έχει τον χαρακτήρα της συμμόρφωσης και όχι της τιμωρίας. Και λυπάμαι που το λέω, το 6 είναι βαθμός τιμωρίας. Κι αν δεν είναι, ο μαθητής θα το δει έτσι. Οπότε έχουμε αποτύχει εντελώς ως προς τον αρχικό στόχο της βαθμολόγησης. Είμαι σαφώς υπέρ του 9 και του 8. Και με τους δύο βαθμούς, αναγκάζεται ο μαθητής να διαβάσει για να γράψει στις τελικές εξετάσεις. Με 6 όμως, πρέπει να φτύσει αίμα για να περάσει. Ωμά και ξεκάθαρα, τι βαθμό πρέπει να γράψει με 6άρια στο τρίμηνο για να περάσει την τάξη; Του δηλώνεις ξεκάθαρα ότι δεν έχει πλέον κανένα νόημα ούτε κάν να προσπαθήσει. Δεν έχει ελπίδα πλέον να περάσει την τάξη. Και αυτό μου φαίνεται ότι έχει ακριβώς τον αντίθετο στόχο από αυτόν που υποτίθεται ότι εξυπηρετεί το 6. Αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι, να γίνουμε πιο αυστηροί ως προς τον τρόπο προαγωγής. Δεν γίνεται να ανεβαίνει ο μέσος όρος εξαιτίας κάποιων μαθημάτων. Δεν λέω, σημαντικά μαθήματα είναι και η γυμναστική και τα καλλιτεχνικά και όλα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιος με 20 στη γυμναστική πρέπει να προβιβαστεί και στα μαθηματικά. Ας γίνουν κύκλοι μαθημάτων. Να έχει κάποιος μέσο όρο 9.5 σε όλα τα φιλολογικά και 9.5 σε όλα τα Φυσικομαθηματικά, και σε οποιοδήποτε άλλο τρόπο ομαδοποίησης των μαθημάτων θέλετε. Αλλά αν δεν τον έχει, να μένει μετεξεταστέος.