*

Αποστολέας Θέμα: Ρατσισμός στα σχολεία  (Αναγνώστηκε 15784 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος k_k

• Πλήρες μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Ρατσισμός στα σχολεία
« Απάντηση #28 στις: Μαρτίου 09, 2008, 02:09:37 pm »

Αλήθεια πιστεύετε ότι μόνο του το σχολείο μπορεί να κάνει κάτι?

Δυστυχώς δεν μπορεί . Μόνο με τα μικροπροβλήματα στο σχολείο μπορεί να ασχοληθεί .

Για παράδειγμα : η τηλεόραση (και το διαδίκτυο) έχουν μεγαλύτερη δύναμη απο το σχολείο .

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 17:29:59 »

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #29 στις: Μαρτίου 09, 2008, 02:31:16 pm »
http://www.unicef.gr/reports/racism.php#top

Έρευνα της Unicef, με θέμα Διακρίσεις - Ρατσισμός - Ξενοφοβία στο Ελληνικό Εκπαιδευτικό Σύστημα, το 2001. Κάποια συμπεράσματα είναι τρομακτικά. Παραθέτω αυτά που, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να μας ανησυχήσουν περισσότερο:

...Σύμφωνα με τη συγκριτική ανάλυση των στοιχείων της έρευνας, διαφοροποιήσεις εμφανίζονται στις απαντήσεις των εκπαιδευτικών ανάλογα με το φύλο και την ηλικία τους. Πιο επιρρεπείς στις διακρίσεις εμφανίζονται οι γυναίκες και οι νεαρότεροι σε ηλικία εκπαιδευτικοί....

...Οι φορείς κοινωνικοποίησης των μαθητών, δάσκαλοι, καθηγητές και γονείς, εμφανίζονται στις απαντήσεις τους πιο αρνητικοί τόσο απέναντι στην παρουσία των παιδιών των μεταναστών στα ελληνικά σχολεία, όσο και εν γένει απέναντι στην παρουσία των αλλοδαπών στη χώρα μας, σε σχέση με το υποκείμενο της κοινωνικοποίησης, τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα οι μαθητές του δημοτικού εμφανίζουν την καλύτερη γνώμη και συμπεριφορά απέναντι στους αλλοδαπούς συμμαθητές τους....

Ας κοιτάξουμε πρώτα τον εαυτό μας στον καθρέφτη, συνάδελφοι. Το σχολείο είναι "καθρέφτης" της κοινωνίας, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για εμάς.

Αποσυνδεδεμένος syrrahm

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
    • Προφίλ
« Απάντηση #30 στις: Μαρτίου 09, 2008, 03:10:09 pm »
Αυτό ήταν το ποίηµα που προτάθηκε από τα Ηνωµένα Έθνη ως το καλύτερο του 2006.
Για τους περισσότερους Άγνωστο. Όµως η διαχρονική του αξία ενάντια στο ρατσισµό τεράστια!

Γραµµένο από ένα παιδί από την Αφρική.

Όταν γεννιέµαι, είµαι µαύρος
Όταν µεγαλώσω, είµαι µαύρος
Όταν κάθοµαι στον ήλιο, είµαι µαύρος
Όταν φοßάµαι, είµαι µαύρος
Όταν αρρωσταίνω, είµαι µαύρος
Κι όταν πεθαίνω, ακόµα είµαι µαύρος

Κι εσύ λευκέ άνθρωπε...

Όταν γεννιέσαι, είσαι ροζ
Όταν µεγαλώνεις, γίνεσαι λευκός
Όταν κάθεσαι στον ήλιο, γίνεσαι κόκκινος
Όταν κρυώνεις, γίνεσαι µπλε
Όταν φοßάσαι, γίνεσαι κίτρινος
Όταν αρρωσταίνεις, γίνεσαι πράσινος
Κι όταν πεθαίνεις, γίνεσαι γκρι

Και λες εµένα έγχρωµο;

Mπράβο Νίνα ! Πολύ καλή η επιλογή σου να παραθέσεις αυτό το ποίημα!

Αποσυνδεδεμένος mat

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #31 στις: Μαρτίου 09, 2008, 04:43:11 pm »
http://www.unicef.gr/reports/racism.php#top

...........
Ας κοιτάξουμε πρώτα τον εαυτό μας στον καθρέφτη, συνάδελφοι. Το σχολείο είναι "καθρέφτης" της κοινωνίας, όχι μόνο για τους μαθητές, αλλά και για εμάς.
Tα συμπεράσματα της έρευνας που αναφέρεις elranna απαντούν κατά πολύ στο ερώτημα της diotima για το που έγινε το λάθος...
Η άγνοια δε και η ημιμάθεια τροφοδοτούν, και αναπαράγουν με το πιο αποτελεσματικό τρόπο τον ρατσισμό, την ξενοφοβία κτλ. Επίσης ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα καταπολέμησης του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του εθνικισμού είναι ότι δύσκολα μπορούν οι άνθρωποι να πειστούν πως όσα γνωρίζουν ή νομίζουν ότι γνωρίζουν δεν ανταποκρίνονται και στην πραγματικότητα. Η αλήθεια της καθημερινότητας μας δεν συμπίπτει κατ' ανάγκη με την επιστημονική γνώση (και λέγοντας επιστημονική γνώση εννοώ τα αντικειμενικά στοιχεία που τεκμηριώνουν την όποια άποψή μας) που θα μας επιτρέψει την ορθολογική κατανόηση της κοινωνικής πραγματικότητας. Αντίθετα η αλήθεια της καθημερινότητας μας εμπεριέχει υπερβολές, διαστρεβλώσεις, υπεραπλουστεύσεις και αυθαίρετες γενικεύσεις που απλά ενισχύουν αντιλήψεις, ιδέες (στερεότυπα) και συμπεριφορές ρατσιστικές χωρίς μάλιστα να το αντιλαμβανόμαστε. Ας έχουμε στην άκρη του μυαλού μας λοιπόν πως δεν είναι τόσο εύκολο να γνωρίζουμε την αλήθεια, ή την ιστορία γιατί διαβάσαμε απλώς κάποια βιβλία ή γιατί  βιώσαμε, αποκωδικοποιήσαμε (εν βρασμό) με προσωπικό τρόπο κάποια γεγονότα. Η αλήθεια και η ιστορία είναι πολυσήμαντες, πολύπλοκες για αυτό ας περνούμε και κάποια απόσταση από τα πράγματα για να μπορούμε να τα κρίνουμε αν μη τι άλλο με μια όσο πιο καθαρή ματιά γίνεται. Ακούγεται δύσκολο αλλά, είναι ζήτημα κόπου και εκπαίδευσης.
"Υπάρχουν τριών ειδών άνθρωποι. Εκείνοι που βλέπουν, εκείνοι που βλέπουν όταν τους δείχνουν κι εκείνοι που δεν βλέπουν." Λεονάρντο Ντα

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 17:29:59 »

Αποσυνδεδεμένος mantarini

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #32 στις: Μαρτίου 09, 2008, 11:04:39 pm »
Τα όσα ειπώθηκαν έχουν πραγματικά ενδιαφέρον. Όσο για τις εντάσεις ήταν αναμενόμενες σε ένα τόσο πολυδιάστατο ζήτημα...
"Πού κάναμε λάθος;" Αναρωτιόμουν στο πρώτο μου post αυτού του θέματος. Σαφώς και το ερωτημα ήταν ρητορικό για μένα. Σαφώς και το έχω απαντήσει μέσα μου: Τα τελευταία χρόνια, λοιπόν, πάντα πίστευα πως η μόνη λύση για να μην γκετοποιηθούν οι οικονομικοί μετανάστες και να ζήσουμε ειρηνικά εμείς οι

Αποσυνδεδεμένος elytron

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • ΠΕ 02 - Η εκπαίδευση είναι μεγάλο σχολείο
    • Προφίλ
« Απάντηση #33 στις: Μαρτίου 10, 2008, 04:01:56 am »
Επειδή έτυχε να ζήσω μερικά χρόνια στη Γερμανία ως παιδί (άλλοι με μακρότερη θητεία θα είχαν τόμους εμπειριών να καταθέσουν) κι επειδή ένα μέρος αυτής της σύντομης θητείας το πέρασα σκουπίζοντας τα αίματα από τα κεφάλια των Τούρκων συμμαθητών μου γιατί στο χιονοπόλεμο τα Γερμανάκια φρόντιζαν να βάζουν και πετρούλες στις χιονόμπαλες την ώρα που μου έλεγαν στο αυτί ότι οι Τούρκοι βρωμάνε χειρότερα απ' τα γουρούνια, νομίζω ότι έχω το δικαίωμα να συμμετάσχω στην κουβέντα για το ρατσισμό. Κι όταν έφαγα την πρώτη μου τούμπα από το ποδήλατο, σε ένα προάστειο της Κολωνίας, τα παιδάκια που με είδαν στάθηκαν πάνω από το κεφάλι μου που βούιζε και είπαν: "Τι δουλειά έχεις εδώ, ξένη (Auslaenderin); Να γυρίσεις στη χώρα σου". Είδα το βλέμμα τους, και δε θα το ξεχάσω ποτέ.
Στο γερμανικό δημοτικό σχολείο μου, ο δάσκαλός μου ήταν ένας κύριος εξήντα χρονών που είχε υπηρετήσει στο ναζιστικό στρατό. Την τρίτη μέρα που γνωριστήκαμε μας έμαθε τι ήταν ο ναζισμός και τα εγκλήματα του Χίτλερ, έκανε την αυτοκριτική του και μας κατέθεσε τις εμπειρίες του από την αιχμαλωσία του από τον αμερικανικό στρατό. Σε ηλικία έξι χρονών έμαθα τι ήταν ο ναζισμός, το κατάλαβα, αντιλήφθηκα γιατί είναι κακό πράγμα, κι επίσης έμαθα ότι ένας δάσκαλος μπορεί ταυτόχρονα να είναι κλόουν, μετανοημένος ναζί, κι επίσης να βγάζει αυγά από τα αυτιά μας, να μας πιτσιλάει με μαγική μελάνη που σβήνει σχεδόν αμέσως, να μαθαίνει τουρκικά για να επικοινωνεί με τους Τούρκους, ελληνικά για να επικοινωνεί με τους Έλληνες, στο υποχρεωτικό μάθημα της κατήχησης  έφερνε ανθρώπους που είχαν ξεπεράσει προβλήματα με τη δύναμη της θέλησης... και τόσα άλλα...
Για να έρθω στην Ελλάδα, και να συνεχίζω να αγαπώ τη Γερμανία για όλα αυτά που μου πρόσφερε (και δεν ήταν μόνον αυτά, βέβαια), για όλα αυτά που μου πρόσφερε ο χαρισματικός Γερμανός μου δάσκαλος, κι επισκίασαν τις άλλες, άσχημες, εμπειρίες της μετανάστριας. Κι ό,τι έχω ν' αγαπώ από την επαφή μου με τη Γερμανία έχει να κάνει με το σχολείο μου στο Frechen, και είναι τόσο πλούσια αυτή η εμπειρία, ώστε ακόμα το ονειρεύομαι. Και αυτή η εμπειρία με έχει καθορίσει σαν εκπαιδευτικό: γλωσσολογία, μειονοτικά σχολεία, διαπολιτισμικά σχολεία, θέλω να αναπαραγάγω αυτό το καλό.
Αν βάλετε στη θέση της αφηγήτριας κάποια Αλβανίδα ή κάποια Ρωσίδα, κι αλλάξετε τη χώρα προορισμού σε Ελλάδα, θα καταλάβετε ίσως για ποιο λόγο τα λέω αυτά. Τα βίντεο είναι τουλάχιστο βλακώδη και ασυνάρτητα. Μη χρησιμοποιείτε το α΄ πληθυντικό, εκτός κι αν είστε συνένοχοι. Μην επικαλείστε το κράτος, εκτός κι αν πλουτίζετε απ' αυτό. Είμαι φιλόλογος, και θα σας συνιατούσα να χρησιμοποιείτε το α'  ενικό, με όλες τις ευθύνες που συνεπάγεται.

Αποσυνδεδεμένος utenar

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #34 στις: Μαρτίου 10, 2008, 07:59:12 am »
Φτάσαμε στο σημείο να μη νιώθουμε υπερήφανοι σχεδόν για κανένα κομμάτι της μοντέρνας Ελλάδας. Όταν λοιπόν εκπέμπουμε τέτοια παρακμή, πώς θα ήταν ποτέ δυνατόν να μεταλαμπαδεύσουμε κάτι θετικό στους ξένους που ήρθαν στη χώρα μας;

Εχεις δικιο.

Παράθεση
Μεγάλωσα με ανόητα ψεύδη, ότι τάχα οι Έλληνες είμαστε οι πιο έξυπνοι του πλανήτη, ότι όλα ξεκίνησαν από αυτή τη μικρή χώρα, ότι είμαστε οι εκλεκτοί. Και τώρα πια ξέρω πως δεν ισχύουν αυτά. Ότι στον 21ο αιώνα, είμαστε από τους χειρότερους στην Ευρώπη, ότι οι άλλοι λαοί μάς περιγελούν.

Οι λαοι δε μας περιγελουν, οι πολιτικοι μάς περιγελουν. Οι λαοι δε γνωριζουν τι εστι σημερινη Ελλαδα για να μας περιγελασουν, ξερουν μονο οσα βλεπουν στις τουριστικες διαφημισεις με τα πανεμορφα ασπρα νησακια  καταμεσης της καταγαλανης θαλασσας.

Αποσυνδεδεμένος MATH

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #35 στις: Μαρτίου 10, 2008, 11:09:12 am »

.................................................
απο Nina P

Ανατριχιαζω και μονο στην ιδεα να σ' εχουν δασκαλα τα παιδια μου

ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ :

Απευθύνομαι σε όλους : Αυτές οι αναφορές είναι άστοχες και δεν βοηθάνε την κουβέντα.Προσπαθούμε να αναλύουμε τις απόψεις και όχι να απορρίπτουμε στιγματίζοντας τους συνομιλητές μας. Νομίζω ότι ένα συγνώμη ήταν απαραίτητο.
Τώρα στο θέμα μας:
  α) Τα βίντεο είναι μεν ανόητα , αλλά δυστυχώς έχουν τρομερή επίδραση στους εφήβους και στα παιδιά. Αυτά είναι ακόμα αδιαμόρφωτα και μια δυνατή πληροφορία - εικόνα και όπλα - μπορεί να χαραχθεί στο υποσυνείδητο και να παραμένει για μια ζωή ως η κύρια θέση.
  β) Ο λαός μας έχει πέσει κάτω από τα όρια της αμορφωσιάς: άλλος σκοτώνει για την προτεραιότητα , άλλος κυκλοφοράει με DVD , άλλος συκοφαντεί ....και χίλια τόσα. Δεν θα έλεγα τίποτα ,αν αυτό  ήταν εξαίρεση. Οι Έλληνες πίστεψαμε ότι είμαστε και θα είμαστε  αφεντικά, διότι κάποιοι έξυπνοι δανίστηκαν μερικά δις εκατομμύρια από τις διεθνείς τράπεζες , πήραν αυτοί  τα περισσότερα - όπως από την εποχή του Καποδίστρια - και έμειναν μερικά ψίχουλα στις μάζες. Η εργασία δεν θεωρείται πια ως δραστηριότητα επιβίωσης , έστω δημιουργίας για τους πιο τυχερούς, αλλά ως μέσο γρήγορου και ανάξιου πλουτισμού. Τα είπαν πιο πάνω τα κορίτσια (έχω μείνει με τη σχολική φρασεολογία  :)) , να μην τα επαναλαμβάνω. Αλλά αφού όλοι έγιναν ή ένοιωσαν αφεντικά , μια και  αρκούσε να γνωρίζουν ένα βουλευτή ή να ψηφίζουν  το κόμμα εξουσίας - άρα και αυτοί στην εξουσία, τι τους απέμεινε ;
  Μα να αποκτήσουν και σκλάβους ! Εδώ είναι που διαφέρει ο έχων παιδεία από τον ημιμαθή ή τον αγράμματο - αμόρφωτο: ο πρώτος θέλει το μετανάστη βοηθό - συνεργάτη , μέρος της παραγωγής και της κονωνίας του και ο δεύτερος σκλάβο και υποτακτικό !(...)  Και αφού ως λαός λεφτά είχαμε , ήρθαν και οι μετανάστες ! Ευκαιρία να αποδείξουμε ότι είμαστε ανώτερος λαός και κάνουμε ό,τι μας γουστάρει!
   Πίστεψε κανένας σας ότι υπήρχε περίπτωση να τους εντάξουμε γρήγορα στην πατρίδα μας και να τους κάνουμε φίλους μας ; Να τους δώσουμε τα στοιχειώδη ; Το αντίθετο ! Ως λαός καταφέραμε την απόλυτη βλακεία : έχοντας 10 εκατομμύρια στη διασπορά και την ξενητειά , έχοντας ζήσει στα τελευταία 60 χρόνια άλλοτε προσφυγιά(Κύπρος) , άλλοτε διωγμούς (δικτατορίες) και άλλοτε μετανάστευση(μέσα και έξω από τη χώρα) , έχοντας τόση εμπειρία  από πόνο και εξευτελισμό, αντί όλους αυτούς τους ανθρώπους να τους κάνουμε φίλους και Έλληνες μέσα σε μια νύχτα ,  πετύχαμε να τους κάνουμε εχθρούς μας.  Τους κυνηγούσε η αστυνομία , τους κορόιδευαν τα αφεντικά , τους έκλεβε το κράτος (πόσοι κρατικοί υπάλληλοι δεν έχουν γίνει πλούσιοι με τις κάρτες παραμονής , παίρνοντας φακελάκια από εξαθλιωμένους ανθρώπους για να παραμείνουν ενα χρόνο παραπάνω και τόσα άλλα; ) και μεις βρήκαμε ως μόνιμο θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης τους αλλοδαπούς μαθητές και τη σημαία ! Μέχρι εκεί έφτασε η ευαίσθητη μεγαλοψυχία μας!
  Αλλά φίλοι μου , επειδή εμείς ξέρουμε τη δύναμη και την αξία της παιδείας , το καταλαβαίναμε : ο λαός μας θα οδηγούνταν γρήγορα στο ρατσισμό. Η έλλειψη γνώσης , η έλλειψη ενδιαφέροντος , ηέ λλειψη πολιτικού σχεδιασμού ,  η ανεπάρκεια της διοίκησης  και η άσκημη οικονομική εξέλιξη θα έφερναν σύντομα έντονα αρνητικά στοιχεία ξεονοφοβίας και ρατισμού. Το χειρότερο είναι ότι και τώρα δεν γίνεται απολύτως τίποτα για να αλλάξει το κλίμα. Αν βάλετε και τη δύναμη των βίντεο  και των ΜΜΕ , φοβάμαι ότι δύσκολα θα αναχαιτίσουμε αυτή την κατάσταση.
  Αλλά Καθαρή Δευτάρα είναι, ας μείνω εδώ. Να βγάλω λίγο και την κόρη μου βόλτα  !Ευτυχώς όταν τη ρώτησα μια μέρα πώς τη λένε τη φίλη της που έκανε στο νηπιαγωγείο , μου ειπε : Μαρσέλα!
Με γονείς Αλβανούς(αυτό το λέω εγώ). Μπράβο κορίτσι μου της λέω. Και θέλοντας να πειράξω τη γυναίκα μου : από ανώτερα κοινωνικά στρώματα άρχισε τις επαφές η κόρη μας. Δεν της άρεσε μάλλον. Αλλά όταν σκέφτηκα ότι έξι χρονών περπατούσα με μπαλωμένο παντελόνι  και χαλασμένα παπούτσια μία ώρα μέσα στα βουνά της Πίνδου , πότε με χιόνι , πότε με βροχή και πότε με πλημμύρες για να πάω στο σχολείο , ένοιωσα χαρά που η κόρη μου ξεκινάει τη ζωούλα της με αγάπη για όλα τα παιδιά , ψάχνοντας να βρει αυτά που την εννώνουν με τα άλλα παιδάκια και τους ανθρώπους  και όχι αυτά που τη διχάζουν.
 Και γω  που από αυτή τη χώρα περίμενα κάτι παραπάνω , αναρωτιέμμαι για άλλη μια φορά:
Μήπως τελικά τα παιδιά έχουν καλύτερα κριτήρια από τους μεγάλους ; Μήπως η παντελής έλλειψη ιστορικών γνώσεων είναι καλύτερη από την ημιμαθή ή διαστρεβλωμένη και αποσματική επιδερμική αποστήθισή της .Μήπως την ιστορία οι λαοί τη διδάσκονται με λάθος τρόπο; Μήπως μόνο λίγοι άνθρωποι μπορούν να καταλάβουν και να μάθουν από την ιστορία ;  Και μήπως ο Russel είχε δίκαιο όταν έλεγε :

Ο άνθρωπος γεννιέται έξυπνος και αδαής. Ανόητος γίνεται με την εκπαίδευση !!!

Καλή Σαρακοστή  και με υγεία το Πάσχα !

Αποσυνδεδεμένος Nina P

• Έμπειρο μέλος
  • ΠΕ18.02 (18.35) χαμόγελο-ευγένεια-εξυπηρέτηση
    • Προφίλ
« Απάντηση #36 στις: Μαρτίου 10, 2008, 01:05:23 pm »
MATH σίγουρα συμφωνώ με αυτά που λες. Και αν σκεφτείς πως γεννήθηκα στη Γερμανία η κατηγορία απο τον/την arlekino ήταν τουλάχιστον άτοπη. Εγώ που είμαι μεγάλη και δεν είμαι παιδάκι σαν το κοριτσάκι σου (να σου ζήση) έχω φίλη (και ενοώ φίλη όχι γνωστή) μια
Γίνε εσύ ο ίδιος η αλλαγή που θέλεις να φέρεις στον κόσμο.

Αποσυνδεδεμένος ekalaitz

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ86
    • Προφίλ
« Απάντηση #37 στις: Νοεμβρίου 24, 2008, 10:36:20 pm »
Γεια σας. Στην περίπτωση που πέσει στην αντίληψη κάποιου εκπαιδευτικου περίπτωση ψυχολογικής βίας, εκφοβισμού, ρατσισμού απο μαθητές λυκείου σε συμμαθητές τους τι πρέπει να κάνει ? Είναι η πρώτη φορά που διδάσκω σε λύκειο και αντιμετωπίζω μια περίπτωση και θα ήθελα να ξέρω πως αντιμετώπισαν οι πιο έμπειροι συνάδελφοι κάτι παρόμοιο. 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182574
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 687
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)