0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Μια τροποποίηση του τύπου να υπάρχουν και μαθήματα επιλογής στο λύκειο δεν θα ήταν κακή ιδέα.
Νομίζω ότι η εισαγωγή και επιλεγόμενων μαθημάτων (όπως γίνεται στις ανώτερες-ανώτατες σχολές) θα ήταν μία ενδιαφέρουσα προοπτική!
Άντε τώρα εσύ να τα πείσεις ότι πρέπει να δώσουν σημασία στο σχολείο, όταν βλέπουν γύρω τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών να κόβουν τυριά στα σουπερ μαρκετ.
ΠαράθεσηΜια τροποποίηση του τύπου να υπάρχουν και μαθήματα επιλογής στο λύκειο δεν θα ήταν κακή ιδέα.ΠαράθεσηΝομίζω ότι η εισαγωγή και επιλεγόμενων μαθημάτων (όπως γίνεται στις ανώτερες-ανώτατες σχολές) θα ήταν μία ενδιαφέρουσα προοπτική!βρε συνάδελφοι, τι λέτε; δεν υπάρχουν μαθήματα επιλογής εδώ και πολυ καιρό στα λύκεια; Ποια η βελτίωση που φέραν στο σχολείο; τρεις φορές χειρότερα τα κάνανε τα πράγματα. διότι είναι ωραία η λογική "ο καθένας επιλέγει ανάλογα με τα ενδιαφέροντά του", αλλά αυτή η λογική μπορεί να "ξεχειλωθεί" και να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι ένα παιδάκι του δημοτικού που δεν τα καταφέρνει με τα μαθηματικά, δεν είναι απαραίτητο να μάθει πρόσθεση και πολλαπλασιασμό. Είναι απαραίτητο να τραβηχθεί μία αυστηρή γραμμή που θα λέει "μέχρι εδώ μαθαίνουμε όλοι τα ίδια και μετά επιλέγει ο καθένας ότι θέλει". Και η γραμμή αυτή κατά την γνώμη μου δεν μπορεί να είναι πριν την λήξη της γενικής δημόσιας παιδείας. Κάποιες βασικές αρχές από κάθε επιστήμη πρέπει να τις γνωρίζουν όλοι εάν θέλουμε να μιλάμε για ολοκληρωμένους ανθρώπους κι όχι για ημιμαθείς yesmen. Επίσης είναι και ένα μεγάλο ζήτημα το πως επιλέγουν σήμερα τα μαθήματα οι μαθητές του λυκείου. Η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει πληροφορική διότι διάφοροι παράγοντες (που έχω αναφέρει σε άλλες συζητήσεις, δεν είναι του παρόντος) έχουν μετατρέψει το μάθημα στην "ώρα του παιδιού (με υπολογιστή)".εν τέλει, τα χόμπι , τα ενδιαφέροντα και οι δεξιότητες των παιδιών πρέπει να αναπτύσονται εκτός του "καθιερωμένου" ωραρίου (γιατί έτσι κι αλλιώς δεν χωράνε σε αυτό) και εκτός της λογικής του "μαθήματος".
Happiness πολύ θα ήθελα όλοι μα όλοι οι μαθητές να αποκτούσαν κάποιες βασικές γνώσεις γενικής παιδείας .Ως μαθηματικός μάλιστα , θα το εξειδικεύω λέγοντας οτι τα μαθηματικά έχουν να προσφέρουν σε όλους τους μαθητές κάτι .Ομως , οταν σε ενα τμήμα υπάρχει μεγάλη ανομοιογένεια και 25 μαθητές (συχνό φαινόμενο πιστεύω) , εγω αδυνατώ να προσφέρω σε όλους αυτό που χρειάζονται (και μακάρι συνάδελφοι να το καταφέρνουν) .Οταν ανεβάζεις το επίπεδο του μαθήματος βλέπεις τους καλούς να ενδιαφέρονται και τους άλλους να χάνονται , οταν ασχολείσαι με τους αδύνατους βλέπεις τους καλούς να κρυφογελούν με τις απορίες αυτών .Δύσκολη δουλειά και χωρίς καλά αποτελέσματα . Συγχωρήστε με για την αυτοπεποίθηση μου , αλλα νοιώθω οτι θα μπορούσα να τους βοηθήσω όλους , σε μικρότερα τμήματα ή σε πιο ομοιογενή τμήματα και το βασίζω στην πείρα μου απο ιδιαίτερα, φροντιστήριο, ενισχυτική , ΠΔΣ .Οποτε , πιστεύω οτι στο πρόβλημα αυτό , κάποια λύση πρέπει να βρεθεί . Δεν ξέρω ακόμα ποια είναι η καλύτερη ......... αν όχι να γίνεται επιλογή , τότε ίσως για κάποια παιδιά θα έπρεπε να είναι υποχρεωτική η ενισχυτική ...................
Δεν μίλησα για το δημοτικό αλλά για το Γυμνάσιο Λύκειο.
Εσύ καλά τα λες με την πδσ. αλλά έλα που υπάρχουν παιδιά που πρέπει να τους δείξεις το μάθημα αποκλειστικά σε εκείνα και δεν μπορούν να το κατανοήσουν όταν είναι ανάμεσα σε άλλα παιδιά; (ένα τέτοιο παιδί ήμουν και γω). μόνο με ιδιαίτερο λύνετε λοιπόν το πρόβλημα;
αλλά ρε παιδιά εδώ αυτά που κάνουμε στην α λυκείου στην Αμερική ο ξάδερφός μου τα έκανε στο κολέγιο. μήπως το έχουνε παρατραβήξει το σχοινί λίγο;...
Παράθεση από: Αγάπη στις Απριλίου 08, 2008, 04:11:56 pmΆντε τώρα εσύ να τα πείσεις ότι πρέπει να δώσουν σημασία στο σχολείο, όταν βλέπουν γύρω τους απόφοιτους πανεπιστημιακών σχολών να κόβουν τυριά στα σουπερ μαρκετ.Να συμπληρώσω :Αντε τώρα εσύ να πεισεις τους μαθητές να δώσουν σημασία στο σχολείο , όταν βλέπουν :1. τους κομμωτές , υδραυλικούς κ.α. να βγάζουν περισσότερα χρήματα απο τους πτυχιούχους 2. το βύσμα να διορίζει τον πιο άσχετο μαθητή σε δημόσια υπηρεσία (αυτός ο άνθρωπος(=πρώην μαθητής) που τα κατάφερε όπως τα κατάφερε , τι αξίες θα μεταλαμπαδεύσει στα παιδιά του ?)3. την τηλεόραση να κάνει star κάθε καρυδιάς καρύδι
συνεχίζω να μην καταλαβαίνω γιατί είναι τόσο απαραίτητο ένα παιδί που η κλίση του είναι η φιλολογία να μην παίρνει περισσότερα εκεί και να χάνει τον χρόνο του με ειδικά μαθηματικά.
Αντίθετα θυμάμαι ακόμα (16 χρόνια μετά ) Ιστορία με την κάθε λεπτομέρεια. Θυμάμαι ακόμα και πατριδογνωσία που κάναμε στο δημοτικό (20 χρόνια μετά). Νομίζεις πως είμαι μόνη;
Και για να επανέλθουμε στο θέμα μας. Τι γίνεται αν κάποιοι παιδί είναι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης; πως συμβαδίζει με τα άλλα παιδιά. δεν θα βαριέται αυτό το παιδί . Έχουμε στην Ελλάδα σχολεία για τέτοια παιδιά; Εγώ προσωπικά δεν ξέρω κανένα τέτοιου τύπου σχολείο. Αυτό το παιδί δεν είναι κρίμα...;
ΥΓ: Δεν είπα ποτέ να μην κάνουν μαθηματικά στο σχολείο. Να μπορούν να παίρνουν ενός είδους κατεύθυνσης είπα.