0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Οι αγγαρείες στους μελλοντικούς διδάκτορες είναι συνηθισμένο φαινόμενο διότι το πανεπιστήμιο θέλει όφελος ότι και αν σημαίνει αυτό. Μερικοί καθηγητές το παρακάνουν "ξεζουμίζοντας" τον υποψήφιο. Σε κάποιες περιπτώσεις, πάντοτε στην Ελλάδα ισχύει το: Κράτα μου τον προτζέκτορα για να σε κάνω λέκτορα.Υπάρχουν στην Ελλάδα διδακτορικά εξ΄αποστάσεως; Νόμιζα ότι ήταν μόνο σε κάποια ξένα πανεπιστήμια.
Δίλημμα: Χώσιμο ή δίδακτρα;
Η επιλογη επιβλεποντος ειναι πολυ σημαντικη υποθεση, ασχετως διδακτρων. Το χωσιμο θα το υποστει οποιος κατοικοεδρευει μερα νυχτα στο πανεπιστημιο με την ελπιδα οτι θα αποκτησει στενες επαφες με τον χωρο και θα αποκατασταθει επαγγελματικα - και αυτο δεν το λεω με την κακη εννοια. Μπορεις να κανεις τη μελετη σου και να εχεις μια τακτικη επικοινωνια με τον καθηγητη χωρις να εισαι μερα νυχτα στο γραφειο του για να σε χωνει, ειδικα αν εισαι σε θεωρητικη σχολη, για τους θετικους που εχουν εργαστηρια δεν ξερω πώς γινεται ακριβως.Το βασικο ειναι να επιλεξεις καλα καθηγητη, οχι μονο με κριτηριο τα επιστημονικα του ενδιαφεροντα, αλλα το πώς φερεται στους υποψηφιους διδακτορες. Καλο ειναι να εχεις συνεργαστει μαζι του στο μαστερ η να ακουσεις αξιοπιστες αποψεις εμπιστων ατομων.
Πώς αντιμετωπιζει το ενδεχομενο ο υποψηφιος να εργαζεται για βιοπορισμο; Καποιοι το περιφρονουν, σε θεωρουν αυτοματως φοιτητη β διαλογης. Ποσο συχνα θελει να διαβαζει τη διυλεια σου; Στο εξωτερικο ειθισται να σε βλεπει 1-2 φορες το μηνα, εδω καποιοι εχουν τη νοοτροπια "σκασε και κολυμπα".
Δυστυχως αυτη ειναι μια εντονη νοοτροπια στο ελληνικο πανεπιστημιο. Η ερευνα ειναι μονο για οποιον εχει απο πισω του πλατες και δεν χρειαζεται να δουλεψει. Οι υπολοιποι ας παιδευομαστε με τον βιοπορισμο και στο ενδιαμεσο θα θεραπευουμε και την επιστημη, με τους περιορισμους χρονου, την αποσταση απο τις βιβλιοθηκες και την περιφρονηση οσων θεωρουν τιτλο τιμης το "ανεργος διδακτωρ" παρα το "εργαζομενος σε διαφορετικο χωρο απο το διδακτορικο του".Γενικα για διδσκτορικο ειναι προτιμοτεροι επιβλεποντες οι νεοι που εχουν ερθει απο το εξωτερικο. Αυτοι, αν δεν εχουν καβαλησει καλαμι, εχουν αλλη νοοτροπια, σεβονται τους νεους και δεν τους βλεπουν σαν υπηρετικο προσωπικο ή παιδακια που μπορουν να τα εκμεταλλευτουν.
Συνάδελφοι καληςπερα. Εχω ξεκινήσει διδακτορικο εδώ κ έξι μήνες περίπου, και- ο επόπτης μου ειναι άφαντος: παρά τα μειλ κ τα τηλ δεν απαντά, - του εχω στείλει επανειλημμένα ενα πολυ μικρό δείγμα δουλειάς μου, αλλα δεν εχω λάβει ανατροφοδότηση...Τι με συμβουλεύετε;