*

Αποστολέας Θέμα: Ωρομίσθιοι (varia)  (Αναγνώστηκε 344722 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Ωρομίσθιοι (varia)
« Απάντηση #770 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 12:52:42 pm »
εμενα παντως ο διευθυντης με βαζει να κανω εφημεριες κ μου διαβασε μαλιστα κ την εγκυκλιο, κατι που το ξερω οτι δεν ισχυει. αλλα δε με νοιαζει καθολου. ετσι κ αλλιως κ εφημερια να μην εχω παλι βγαινω εξω στο διαλειμμα κ μιλαω με τα παιδια.
ισως βεβαια να εξαρταται κ απο τις αναγκες του εκαστοτε σχολειου. το σχολειο μου ειναι πολυ μικρο κ εχει πολυ λιγους καθηγητες. οποτε το βρισκω λογικο να κανω κ εγω εφημεριες.
επισης απο την αρχη με αντιμετωπισαν ως μερος του συνολου κ οχι οπως αλλους συναδελφους που εχω ακουσει οτι τους συμπεριφερονται καπως υποτιμητικα.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 14:41:16 »

Αποσυνδεδεμένος maryvas

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #771 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 12:55:04 pm »
Ρε παιδια ας μου απαντησει καποιος αν γνωριζει please...

την απαντηση σου θα τη βρεις εδω:

http://www.pde.gr/forum/index.php?topic=5117.0

Αποσυνδεδεμένος killbill

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Αν θες να μάθεις κάτι τότε δίδαξέ το
    • Προφίλ
« Απάντηση #772 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 05:18:03 pm »
Στις περιπτώσεις όμως που ωρομίσθιοι εκπαιδευτικοί μετά το πέρας των ωρών για τις οποίες προσλήφθηκαν, απασχοληθούν και σε άλλα καθήκοντα, παρότι αυτό απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία, τότε δικαιούνται αποζημίωση, κατά τας διατάξεις περί αδικαιολογήτου πλουτισμού, η οποία καθορίζεται κάθε φορά και για κάθε συγκεκριμένη περίπτωση από τα τακτικά δικαστήρια.[/i]

Η εγκύκλιος είναι ξεκάθαρη. Αν κάνουν οι ωρομίσθιοι οτιδήποτε άλλο εκτός από διδασκαλία, πρέπει να  πληρωθούν!

Εγώ πιστεύω ότι η εγκύκλιος αντίθετα δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη. Από τη στιμγή που δεν αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα ότι οι ωρομίσθιοι απαλάσσονται από εφημερίες, ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει ότι θέλει.
Πιστεύω ότι το έχουμε λίγο παρακάνει (για να μην πω παραχ***). Έχουμε ερμηνεύσει ότι ο ωρομίσθιος δεν πρέπει να κάνει τίποτα άλλο πέρα από το να διδάσκει. Συμφωνώ απόλυτα στο να μην του ανατεθεί τίποτα άλλο το οποίο θα τον επιβαρύνει με το να μένει στο σχολείο παραπάνω ώρες  όπως πχ να είναι υπεύθυνος τμήματος, να αναλάβει το ωρολόγιο πρόγραμμα, μισθοδοτικά κλπ, μιας και αυτά απαιτούν επιπλέον ώρες εργασίας.

Η εφημερία όμως δεν τον αναγκάζει να μένει παραπάνω ώρες. Γίνεται εντός του ωραρίου εργασίας του ωρομισθίου. Δεν λέω να έχει κάποια μέρα μόνο 1 ώρα μάθημα και να πρέπει να κάτσει άλλες 3 για να κάνει εφημερία. Αλλά αν έχει 3 ώρες συνεχόμενες, τόσο τραγικό είναι στα διαλείματα που είναι εντός του ωραρίου εργασίας του να κάνει μια εφημερία; Να το πω διαφορετικά την ίδια ώρα θα σχολάσει! Η εφημερία (επαναλαμβάνω ΕΝΤΟΣ των ωρών εργασίας του ωρομισθίου) δεν είναι εργασία που του επεκτείνει το ωράριό του, αλλά είναι εντός του ωραρίου του. Φυσικά και να υπάρχει αντίδραση και άρνηση αν ζητηθεί να κάτσει παραπάνω μια ώρα στο σχολείο για να κάνει εφημερία. Εδώ μιλάμε για ΕΝΤΟΣ του ωραρίου.

Από έτσι, αν έρθει ένας γονέας να ρωτήσει τον ωρομίσθιο πως πάει το παιδί του, τότε δεν θα πρέπει να του μιλήσει γιατί τον απασχολεί στο διάλειμμα για πράγματα εκτός διδασκαλίας! Το ίδιο πράγμα είναι. Ή θα του πει ότι για να σας απαντήσω θα πρέπει να πληρωθώ; Άρα βλέπετε ότι αυτό το "απαγορεύεται να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την διδασκαλία", εκ των πραγμάτων δεν εφαρμόζεται στην πράξη!!

Με την ίδια λογική στη συνεδρίαση του συλλόγου των καθηγητών για το 4μηνο, δεν θα πρέπει να παρευρίσκεται ο ωρομίσθιος μιας και απασχολείται εκτός του ωραρίου του. Άρα δεν πρέπει να είναι εκεί να πει την άποψή του για τα παιδιά και τους μαθητές που έχει και να καταθέσει κάποιο πρόβλημα αν έχει? Εκτός αν ορίσει εκπρόσωπο.

Στο σχολείο μου ο κάθε καθηγητής πρέπει να περάσει στις καρτέλες των μαθητών μόνος του τις βαθμολογίες των μαθημάτων που διδάσκει. Ο ωρομίσθιος φυσικά αρνείται να το κάνει και έχουμε τσακωμούς και αγγαρεύεται κάποιος άλλος να το κάνει για αυτόν. Μιλάμε να γράψει 20 νουμεράκια σε 1 καρτέλα.

Ένα παιδί έπεσε και χτύπησε ή 2 παιδιά πιάστηκαν στα χέρια και έτυχε να περνάει ένας ωρομίσθιος από μπροστά. Τι θα πει; Δεν είναι στα καθήκοντά μου να επέμβω;

Με τις παραπάνω σκέψεις, απλά θελω να πω ότι υπάρχει και το πνεύμα του νόμου γιατί και οι ωρομίσθιοι επιτελούν ένα λειτούργημα και είναι πάνω απόλα άνθρωποι.

Δεν πρέπει να τρωγόμαστε και να αναλωνόμαστε για μικροπράγματα και μικροδουλίτσες ολίγων λεπτών που τις κάνεις σε ένα διάλειμμα. Υπάρχουν άλλα πολύ πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να απασχολούν τους ωρομίσθιους και όχι αν στο διάλειμμα έκανε μια εφημερία (ΕΝΤΟΣ του ωραρίου του), αντι να κάνει τσιγάρο..Με τέτοιες συμπεριφορές (άρνηση  ακόμα και να σηκώσει ένα τηλέφωνο ή να  να  πάει να φέρει και μια κιμωλία επειδή τελείωσαν  γιατί δεν είναι στα καθήκοντά τους) βγάζουν μια αρνητική εικόνα των ωρομισθίων προς τα έξω και κανείς δεν μας υπολογίζει και δεν μας παίρνει στα σοβαρά...

Αυτή είναι η άποψή μου.
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 01, 2010, 05:35:01 pm από killbill »

Αποσυνδεδεμένος michalis

• Έμπειρο μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #773 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 05:56:45 pm »
το βασικό είναι σε ποιον είναι "χρεωμένα" τα παιδιά την ώρα της εφημερίας.αν γίνει κάτι (θεός φυλάξει) θα τρέξουν και τον διευθυντή γιατί παράνομα σε όρισε υπεύθυνο κ ενδεχομένως και εσένα που το αποδέχτηκες. άρα άλλο βγαίνω έξω στο διάλειμμα και άλλο βγαίνω έξω για να προσέχω τα παιδιά

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 14:41:16 »

Αποσυνδεδεμένος rozy4

• Ιστορικό μέλος
  • Η ζωή είναι ωραία φιλαράκο
    • Προφίλ
« Απάντηση #774 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 06:14:58 pm »
Σύμφωνα με τη σύμβαση μας η αμοιβή μας αντιστοιχεί στις διδακτικές ώρες και μόνο και δεν προβλέπει καμία άλλη υποχρέωση για επιπλέον εργασία όπως εφημερία, σίτιση των παιδιών, οργάνωση εκδηλώσεων (κατά τη διάρκεια ή στο τέλος της χρονιάς), παρελάσεις, παραμονή στο σχολείο κλπ. Συγκεκριμένα αναφέρεται σε απόφαση του ΥΠΕΠΘ (Δ2/12616/26.6.96):
«Οι εκπαιδευτικοί περιορίζονται στις ώρες διδασκαλίας ή διεξαγωγής πρακτικών ασκήσεων τις οποίες ώρες καλούνται να καλύψουν... Έτσι, αν ορισμένες μέρες του μήνα, διαρκούσης της σύμβασης, ωρομίσθιος εκπαιδευτικός απασχοληθεί σε άλλα καθήκοντα από εκείνα για τα οποία προσλήφθηκε, (παρ΄ ότι αυτό απαγορεύεται από την κείμενη νομοθεσία) δικαιούται αμοιβής …Θα πρέπει να τα γνωστοποιήσετε στις υπηρεσίες που εποπτεύετε με εγκύκλιο, δίνοντας σαφείς οδηγίες για την κύρια και αποτελεσματική απασχόληση των εκπαιδευτικών αυτών, στην ανάθεση διδασκαλίας και μόνο που τους ανατέθηκε κατά την πρόσληψη τους».
Από τα παραπάνω καθίσταται σαφές ότι η φετινή εγκύκλιος για τη λειτουργία των ολοήμερων που συμπεριλαμβάνει τους ωρομίσθιους στην εφημερία αντίκειται στα παραπάνω και δεν μπορεί να έχει ισχύ.

http://www.oromisthioi.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=8&Itemid=10

Αποσυνδεδεμένος Ms Daisy

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ06
    • Προφίλ
« Απάντηση #775 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 09:12:46 pm »
Ωραία όλ'αυτά, Killbill, και ίσως να είμαστε κάπως αρνητικοί σε ανάληψη τέτοιων καθηκόντων αλλά αναρωτήθηκες γιατί το κάνουμε αυτό; Ίσως γιατί όσον αφορά τις υποχρεώσεις του ωρομισθίου όλοι λένε "καθηγητής δεν είσαι; Θα κάνεις ότι και οι άλλοι" (άσχετα αν πληρωνόμαστε το 1/4 του δικού τους μισθού), αλλά όσον αφορά τα δικαιώματα "α, είσαι ωρομίσθιος, σε απολύουμε, σε επαναπροσλαμβάνουμε, σου φορτώνουμε όλες τις επιτηρήσεις των εξετάσεων (μιας και αν μιλήσεις, θα σε καταγγείλω και θα λήξει η σύμβασή σου) κλπ", κοινώς δεν έχουμε δικαιώματα. Και δε μιλάω μόνο για τις Διευθύνσεις που μας φέρονται σαν σκουπίδια, αλλά και για τους συναδέλφους που μόλις δουν ότι έρχεται ωρομίσθιος (ειδικά στα Δημοτικά) στραβομουτσουνιάζουν. Λέπρα έχουμε; Έλεος! Γιατί, λοιπόν, να εξυπηρετήσω τέτοιου είδους συναδέλφους που δε μου φέρονται σαν ίση παρά μόνο αν πρόκειται για εφημερίες, τις οποίες, σημειωτέον, μου τις επιβάλλουν με το έτσι θέλω; Και όταν (χωρίς καμιά όρεξη για καβγά) τους ρωτάω που είναι γραμμένο αυτό για να το έχω κι εγώ στο αρχείο μου, αρχίζουν να βγάζουν απίστευτο μένος εναντίον των ωρομισθίων! Ότι όλοι είναι τεμπέληδες, ακατάρτιστοι κοκ. Εγώ κάνω εφημερίες αφού ξεκαθάρισα ότι κάνω εξυπηρέτηση στην Διευθύντρια κι όχι σ'αυτούς.

Λες και για τις συναντήσεις 4μηνου. Φυσικά και δεν παραβρίσκομαι, εκτός και αν είναι τις ώρες που είμαι εκεί. Και τους γονείς τους βλέπω όταν είμαι στο σχολείο, και όχι άλλη ώρα. Δεν καταλαβαίνω: πληρωνόμαστε για τα 45'-50' διδασκαλίας, έτσι δεν είναι; Γι'αυτό δεν πληρωνόμαστε τόσο λίγο; Αν θέλουν να κάνουμε και τα έξτρα, ας μας πληρώσουν

xriana1

• Επισκέπτης
« Απάντηση #776 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 09:34:16 pm »
εμενα παντως ο διευθυντης με βαζει να κανω εφημεριες κ μου διαβασε μαλιστα κ την εγκυκλιο, κατι που το ξερω οτι δεν ισχυει. αλλα δε με νοιαζει καθολου. ετσι κ αλλιως κ εφημερια να μην εχω παλι βγαινω εξω στο διαλειμμα κ μιλαω με τα παιδια.
ισως βεβαια να εξαρταται κ απο τις αναγκες του εκαστοτε σχολειου. το σχολειο μου ειναι πολυ μικρο κ εχει πολυ λιγους καθηγητες. οποτε το βρισκω λογικο να κανω κ εγω εφημεριες.
επισης απο την αρχη με αντιμετωπισαν ως μερος του συνολου κ οχι οπως αλλους συναδελφους που εχω ακουσει οτι τους συμπεριφερονται καπως υποτιμητικα.

Μπράβο για τη στάση σου. Όντως δεν είναι στα καθήκοντα του ωρομισθίου η εφημερία, άλλα τη κατάντια, τη ξεφτίλα να το συζητούν κάποιοι. Όταν οι διευθυντές κάνουν όλα τα θελήματα των ωρομισθίων και μας γράφουν πληθώρα ωρών που δεν τις έχουμε εργαστεί είναι καλοί και κάνουν το αυτονόητο για κάποιους. Όταν όμως το δχολείο , οδιευθυντής ,τα ίδια τα παιδιά τους χρειαστούν αναζητούν τη νομοθεσία και το πρωτόκολο. Ο κλαδος σφίζει από μιζέρια γι΄αυτό και δεν έχει μέλλον. Κανείς δεν κάνει τίποτε πέρα από τα υποχρεωτικά. Προσφορά μηδέν. ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, σταματήστε την γιατί εκτίθεστε........

Αποσυνδεδεμένος jak_13

• Ιστορικό μέλος
  • Πάντα με χαμόγελο!!!
    • Προφίλ
« Απάντηση #777 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 10:05:56 pm »

Συγχωνεύθηκαν δύο παρόμοια θέματα που ήταν σε εξέλιξη παράλληλα, για την καλύτερη οργάνωση και λειτουργία του forum.

Ευχαριστώ.
Έμαθα πως ο άνθρωπος δικαιούται να κοιτά τον άλλον από ψηλά
μόνο όταν πρέπει να τον βοηθήσει να σηκωθεί!

Gabriel Garcia Marquez

Αποσυνδεδεμένος Ms Daisy

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ06
    • Προφίλ
« Απάντηση #778 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 10:39:58 pm »
Όταν οι διευθυντές κάνουν όλα τα θελήματα των ωρομισθίων και μας γράφουν πληθώρα ωρών που δεν τις έχουμε εργαστεί είναι καλοί και κάνουν το αυτονόητο για κάποιους. Όταν όμως το δχολείο , οδιευθυντής ,τα ίδια τα παιδιά τους χρειαστούν αναζητούν τη νομοθεσία και το πρωτόκολο.
Περιγράφεις μια περίπτωση που δεν συμβαίνει πάντα και παντού. Έτσι.......πάω πάσο. Και καλύτερα να μην γενικεύουμε (αναφέρομαι στην "μιζέρια", "ξεφτίλα" κλπ). Πάνω απ'όλα είμαστε άνθρωποι (όπως είπε και ο killbill) αλλά έτσι να μας αντιμετωπίζουν όλοι για να φερόμαστε κι εμείς ανάλογα. Όχι δύο μέτρα και δύο σταθμά. ;)

Αποσυνδεδεμένος killbill

• Ιστορικό μέλος
  • Αν θες να μάθεις κάτι τότε δίδαξέ το
    • Προφίλ
« Απάντηση #779 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 11:07:06 pm »
Το θέμα είναι πολυσύνθετο απότι καταλαβαίνω και έχει να κάνει με τα βιώματα του καθενός και τις συνθήκες που υπάρχουν στο κάθε σχολείο και σύλλογο όπου υπηρετούμε.

Εγώ ας πουμε ήμουν σε ένα πολύ καλό σχολείο με πολύ καλό σύλλογο, πολύ συναδελφικό και έναν διευθυντή που έτρεχε για μένα.
Ε το θεωρώ μιζέρια και ξεφτίλα να γυρίσω και να του πω κοίτα δεν κάνω εφημερία γιατί είμαι ωρομίσθιος!

Τα πάντα είναι σχέσεις σε ένα σχολείο και εγώ θέλω να έχω καλές σχέσεις και δεν θα τις χαλάσω για τρία 5λεπτα με 10λεπτα διαλείματα μέσα στην εβδομάδα, που έτσι κιαλλιώς κάπου στην αυλή ή στον διάδρομο θα γυρόφερνα. Γιατί να το κάνω θέμα και να φανώ ο περίεργος, ο παράξενος, ο ιδιότροπος?

Και όπως είπα και πιο πριν δεν μιλάω για την περίπτωση να πει ο διευθυντής να κάτσω 2 ώρες παραπάνω σχολείο για να κάνω την εφημερία, αλλά να την κάνω στα διαλείματα του προγράμματός μου.
Με το να κάνω εφημερία δεν θα δουλέψω παραπάνω, αφού γίνεται μέσα στο πρόγραμμά μου.

Προτιμώ να διατηρήσω τις καλές σχέσεις με το σχολείο, τους συναδέλφους και κυρίως τον διευθυντή που αυτός στο κάτω κάτω θα τρέξει, θα πάρει ένα τηλέφωνο στο οικονομικό της δευτεροβάθμιας όπου έχει τους γνωστούς του για να διευθυτήσει το θέμα της πληρωμής μου και άλλα πολλά.
Δεν νομίζω ότι αξίζει να χαλάσω την εικόνα μου και τις σχέσεις μας για 10 λεπτά μέσα σε ολόκληρη εβδομάδα. έτσι το βλέπω εγώ

Τώρα βέβαια αν είσαι σε σχολείο όπου σε βρίζουν οι συνάδελφοι και ο διευθυντής, και δεν σου δίνουν σημασία, τότε αλλάζουν τα πράγματα, αν και νομίζω αυτή η περίπτωση είναι κάπως ακραία..

Αποσυνδεδεμένος karxarias29

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #780 στις: Φεβρουαρίου 01, 2010, 11:20:08 pm »

Μπράβο για τη στάση σου. Όντως δεν είναι στα καθήκοντα του ωρομισθίου η εφημερία, άλλα τη κατάντια, τη ξεφτίλα να το συζητούν κάποιοι. Όταν οι διευθυντές κάνουν όλα τα θελήματα των ωρομισθίων και μας γράφουν πληθώρα ωρών που δεν τις έχουμε εργαστεί είναι καλοί και κάνουν το αυτονόητο για κάποιους. Όταν όμως το δχολείο , οδιευθυντής ,τα ίδια τα παιδιά τους χρειαστούν αναζητούν τη νομοθεσία και το πρωτόκολο. Ο κλαδος σφίζει από μιζέρια γι΄αυτό και δεν έχει μέλλον. Κανείς δεν κάνει τίποτε πέρα από τα υποχρεωτικά. Προσφορά μηδέν. ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ, σταματήστε την γιατί εκτίθεστε........

Πλάκα μας κάνεις συνάδελφε; Μήπως έχεις δουλέψει ωρομίσθια ... εις τας

Αποσυνδεδεμένος nellynelly

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #781 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 06:58:36 pm »
  Έχω δουλέψει ως ωρομίσθια σε 15 σχολεία.Ήμουν πάντα συνεπής και είχα καλές σχέσεις με τους συναδέλφους.Όμως θα συμφωνήσω με την Καρχαρία29,η αντιμετώπιση απέναντι στους ωρομίσθιους είναι συχνά κακή.Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αρκετοί είναι ότι οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε από το πρωί ως το βράδυ για να ζήσουμε..αν εξαιρέσουμε την φετινή χρονιά πού είμαι κάπως καλύτερα,τις προηγούμενε  χρονιές.όχι απλώς παραπάνω ώρα,ούτε παραπάνω λεπτό δεν μπορούσα να διαθέσω για να δω γονείς,γιατί πολύ απλά έπρεπε να φύγω τρέχοντας για τις υπόλοιπες υποχρεώσεις μου...
  Μια χρόνιά κιόλας μας είχαν βάλει να περιμένουμε να πάρουν όλα τα παιδιά οι γονείς μετά το σχόλασμα και επειδή μερικοί καθυστερούσαν αργούσαμε στα ιδιαίτερα.Οι μόνιμοι συνάδελφοι απλώς αράζαν στα γραφεία και  έπιναν τον καφέ τους... ???

xriana1

• Επισκέπτης
« Απάντηση #782 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 07:58:01 pm »

Πλάκα μας κάνεις συνάδελφε; Μήπως έχεις δουλέψει ωρομίσθια ... εις τας

Αποσυνδεδεμένος emmaki

• Ιστορικό μέλος
  • The best is yet to come......
    • Προφίλ
« Απάντηση #783 στις: Φεβρουαρίου 02, 2010, 08:16:46 pm »
Μία παρέμβαση και από μένα.
Άντε και δέχεται ο ωρομίσθιος για τον Α ή το
Ειδικη Αγωγη: 18 χρονια!!!!!!

Πλεον αλλη πορεια για τα επομενα 20

Pde.gr, © 2005 - 2025