0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
@ s@@r: για να πάρεις τα χρήματα από την επιδότηση κυοφορίας δε χρειάζεται να έχεις γεννήσει@ MissPE06: σε περίπτωση που δεν έχεις πάρει αναρρωτική παίρνεις τα χρήματα της επιδότησης κυοφορίας από το ΙΚΑ συν μισό μηνιάτικο από τα σχολεία
Καλημέρα! Είμαι έγκυος και τη φετινή χρονιά έκανα χρήση όλης της αναρρωτικής άδειας, καθώς και άδειας άνευ αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι πήρα κάποια χρήματα από το ΙΚΑ. Τα χρήματα αυτά τα δηλώνουμε στην φορολογική δήλωση? Χρειάζεται να πάω από το ΙΚΑ να ζητήσω βεβαίωση αποδοχών (ή όπως ονομάζεται) ή λόγω του ότι είναι χρήματα του ασφαλιστικού μου φορέα, δεν δηλώνονται? Όποιος ξέρει οτιδήποτε, ας μου απαντήσει παρακαλώ.
Παράθεση από: molive στις Μαΐου 11, 2012, 01:03:34 pmΚαλημέρα! Είμαι έγκυος και τη φετινή χρονιά έκανα χρήση όλης της αναρρωτικής άδειας, καθώς και άδειας άνευ αποδοχών. Αυτό σημαίνει ότι πήρα κάποια χρήματα από το ΙΚΑ. Τα χρήματα αυτά τα δηλώνουμε στην φορολογική δήλωση? Χρειάζεται να πάω από το ΙΚΑ να ζητήσω βεβαίωση αποδοχών (ή όπως ονομάζεται) ή λόγω του ότι είναι χρήματα του ασφαλιστικού μου φορέα, δεν δηλώνονται? Όποιος ξέρει οτιδήποτε, ας μου απαντήσει παρακαλώ.Σύμφωνα με τελευταία γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, γιατί το θέμα ήταν αρκετά μπερδεμένο: Τα επιδόματα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας) καθώς και το βοήθημα τοκετού που παρέχονται από το ΙΚΑ στις ασφαλισμένες του, δυνάμει των άρθρων 39 και 31 παρ. 7 του Α.Ν. 1846/1951, δεν έχουν τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος και συνεπώς είναι αφορολόγητα.Επομένως, δεν υπάρχει υποχρέωση από το φορολογούμενο για να δηλωθούν. Ωστόσο, αν κάποιος θέλει να δικαιολογήσει το "πόθεν έσχες" για κάποια αγορά που έχει κάνει, μπορεί να ζητήσει από το ΙΚΑ τη βεβαίωση και να την υποβάλει στη φορολογική δήλωση.
Γνωρίζει κάποιος εαν συνεχίζεται η χορήγηση επιδοματος τοκετού και με ποια διαδικασία χορηγείται?
Παράθεση από: glianna στις Μαΐου 24, 2012, 03:31:57 pmΓνωρίζει κάποιος εαν συνεχίζεται η χορήγηση επιδοματος τοκετού και με ποια διαδικασία χορηγείται?Επίδομα τοκετού δικαιούσαι πλέον αν γεννήσεις σε ιδιωτικό μαιευτήριο. Δεν το παίρνεις όμως στο χέρι αλλά το παίρνει το μαιευτήριο κατευθείαν από το ασφαλιστικό ταμείο. Δε γνωρίζω την ακριβή διαδικασία. Λογικά στο ΙΚΑ ή στο μαιευτήριο θα σου πουν.