0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ppil, η επιστημονική ορολογία είναι κάτι διαφορετικό από τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε ως κώδικα καθημερινής επικοινωνίας.Η ορολογία φτιάχνεται από τους επιστήμονες και αφορά τα κείμενά τους.Η γλώσσα φτιάχνεται από τους ομιλητές, όχι μόνο από τους φιλολόγους ή τους γλωσσολόγους. Είναι κοινό κτήμα και συνδημιουργία, γιατί πάνω σ' αυτήν βασίζεται όλη η επικοινωνία της κοινότητας. Αν κάποιος μπερδεύει τη μάζα με το βάρος, απλώς δεν λογίζεται ως επιστήμονας.Αν όμως κάποιος δεν καταλαβαίνει τι σημαίνουν απλές λέξεις, δεν μπορεί να επικοινωνήσει στην καθημερινότητά του. Και αν αυτό είναι συλλογικό πρόβλημα και όχι ατομικό, κάποια στιγμή η πλειοψηφία επιλέγει τη γλωσσική αλλαγή ως θεραπεία του προβλήματος.
Δεν ξέρω...Να σε ρωτήσω κάτι ως φυσικό: όταν κάποιος μπερδεύει τη μάζα με το βάρος, του λες "δεν πειράζει, έτσι το λέει ο κόσμος" ή προσπαθείς -έστω με απλό τρόπο- να του εξηγήσεις ότι άλλο το ένα κι άλλο το άλλο; Είναι η μισή ύλη της Φυσικής της Α Γυμνασίου, αυτός ο διαχωρισμός. Κάπως έτσι αισθάνεται κι ένας φιλόλογος με το μετεγγραφή και το μεταγραφή. Η δεύτερη λέξη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο, αλλά η πρώτη δηλώνει πιο καθαρά την έννοια της μεταφοράς εγγραφής από ένα ίδρυμα σε άλλο. Δεν είναι θέμα καθαρολογίας είναι θέμα σημασιολογικής ακρίβειας και υφολογικής διάκρισης. Όταν μια αλλαγή αλλοιώνει ένα διακριτό νόημα, αξίζει να τη δούμε με προσοχή. Όπως και στη Φυσική, δεν αρκεί να δείχνει κάτι η ζυγαριά, πρέπει να ξέρεις τι ακριβώς μετράς.
Ως φιλόλογος σχολείου όμως, η δουλειά σου περιέχει και τη ρύθμιση, έτσι δεν είναι; Γιατί η γλωσσική αλλαγή είναι κάτι δυναμικό, εξελισσόμενο και πολυδιάστατο, εσύ όμως διδάσκεις με βάση τις δεδομένες συμβάσεις της εποχής αυτής.
Η επιστημονική ορολογία και η καθημερινή γλώσσα δεν είναι δύο εντελώς ασύνδετα συστήματα. Η ορολογία, παρότι εξειδικευμένη, βασίζεται στο ίδιο γλωσσικό σύστημα που δημιουργούν και χρησιμοποιούν όλοι οι ομιλητές.
Ρύθμιση σε επίπεδο ατομικό, ναι. Δηλαδή, αν κάποιος μαθητής λέει τύπους αποκλίνοντες που κανείς άλλος δεν λέει, βεβαίως και θα του το πει.Επίσης, εννοείται πως θα διδάξει την καθιερωμένη μορφή της γλώσσας, γιατί αυτή είναι η βάση της επίσημης επικοινωνίας. Δεν μπορεί όμως να στιγματίζει συλλογικές γλωσσικές αποκλίσεις χωρίς περίσκεψη ή να επιμένει ότι ο τάδε νέος τύπος είναι ανύπαρκτος (ενώ λέγεται κατά κόρον) και καταστροφικός για την πορεία της ελληνικής. Τέτοιου είδους ρύθμιση δεν μπορεί να κάνει, ακόμα κι αν το θέλει. Μπορεί μόνο να ενημερώσει για το πόσο αποδεκτός είναι ο τύπος στην επίσημη γλώσσα, για το αν λέγεται μόνο στον προφορικό λόγο.
Δεν είναι ασύνδετα, αλλά αφορούν άλλη επικοινωνιακή χρήση. Το τι ορολογία θα χρησιμοποιήσουμε εμείς στη γραμματική ή οι φυσικοί στις ιδιότητες της ύλης δεν αφορά την καθημερινή επικοινωνία του μέσου ομιλητή, αλλά ένα εξειδικευμένο λεκτικό περιβάλλον το οποίο μπορεί και να παρακάμψει ως μη ειδικός επί του θέματος. Για το πώς θα λέει την ενέργεια μετεγγραφής του παιδιού του ή του ποδοσφαιριστή της ομάδας του δεν γίνεται να μην έχει λόγο. Μπορεί να διαλέξει διαφορετικούς μορφολογικούς τύπους για κάποιες σημασίες, μπορεί έναν για πολλές. Ό,τι και να πούμε εμείς, αν δεν τον εξυπηρετεί, αν του φαίνεται παράξενο και ασαφές, δεν θα το πει. Γιατί αυτό που προέχει είναι να γίνει αντιληπτός από τους γύρω του.Και εδώ που τα λέμε όχι μόνο αυτός. Μπορείς να πεις "απήγαν", επειδή ξέρεις ότι αυτός είναι ο παρατατικός; Αισθάνεσαι ότι είσαι σαφής, αν το πεις;Θα κρατηθείς και δεν θα πεις "κατέβα", επειδή έχει αύξηση; Θα νιώσεις άσχημα αν πεις "βγαίνω" και όχι "εκβαίνω", "γδύνω" και όχι "εκδύω"; Θα νιώσεις σαφέστερη αν επιμείνεις να χρησιμοποιείς το "αυτός" ως οριστική αντωνυμία, ενώ πλέον είναι δεικτική; Φαντάζομαι πως όχι. Γιατί αυτό που προέχει είναι να επικοινωνήσεις με τους άλλους.
Και τι πάει να πει παρανόηση σε ύλη και παρανόηση σε ιδέες; Μήπως η φιλολογία δεν είναι επιστήμη;
Μήπως η φιλολογία δεν είναι επιστήμη;
Ρητορικά στρέφεις την κουβέντα σε "κατεβα", "εκβαίνω", "εκδύω", κτλ. αλλά αυτά τα παραδείγματα δεν είναι συγκρίσιμα με τη μετεγγραφή vs μεταγραφή, όπου η επιλογή μορφής μπορεί να αλλάξει νόημα.
Τέλος, αν ο μόνος κανόνας γίνει "ό,τι φαίνεται σαφές στον καθένα", τότε η γλώσσα απλοποιείται σε ατομικές προτιμήσεις, καταργώντας κάθε βάση για διδασκαλία και παιδεία.
Όμως το αν τα επίθετα σε -ης θα εξομοιωθούν με κάποιο άλλο κλιτικό παράδειγμα, όταν όλοι πάνε 14 χρόνια σχολείο, θεωρώ ότι κανονικά, δεν υπάρχει λόγος να γίνει. Όχι δεν υπάρχει λόγος γιατί αντιτίθεμαι ιδεολογικά, αλλά δεν υπάρχει λόγος πρακτικά. Υποτίθεται ότι στο σχολείο θα τελειοποιήσεις την χρήση τέτοιων τύπων γιατί θα κληθείς να διαβασεις και να γραψεις πιο απαιτητικά κείμενα. Άρα θα το ξέρεις και θα το λες σωστά, όχι γιατί σου το επέβαλε η φιλόλογος, αλλά γιατί απλα το ειδες και το κατέκτησες.