0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
@DwrinaΤο ρήμα εγγράφω σημαίνει γενικά "καταχωρώ επίσημα" σε έναν θεσμικό ή νομικό κατάλογο ή απλά ένα επίσημο έγγραφο (πχ. συμβόλαιο). Αυτό ισχύει και στον αθλητισμό, όπου ένας ποδοσφαιριστής, για παράδειγμα, εγγράφεται στα μητρώα μιας ομάδας, μιας λίγκας, μιας ομοσπονδίας. Δεν γίνεται με προφορική δήλωση. Όταν μεταβαίνει σε άλλη ομάδα, η εγγραφή του μεταφέρεται, άρα έχουμε πράγματι μετεγγραφή.
Δεν μεταφέρονται απλώς. Εγγράφονται σε άλλη ομάδα, εντάσσονται κάπου αλλού.Βλέπεις, όμως, ότι επειδή δεν έχει στιγματιστεί η λέξη "μεταγραφή" σε αθλητικά συμφραζόμενα, δεν σε ενοχλεί.
Είναι. Αλλά η ορολογία της φιλολογίας δεν είναι η ίδια η γλώσσα, αλλά η ορολογία για τη γλώσσα.Δεν τη στρέφω ρητορικά προς τα εκεί. Τη στρέφω, για να καταλάβεις ότι κι εσύ και όλοι μας έχουμε υιοθετήσει γλωσσικές αλλαγές που κάποτε προγενέστεροι λόγιοι στιγμάτιζαν.Μου λες ότι ο Καβάφης λέει ποιητική αδεία το "επέστρεφε", ενώ είναι λάθος. Εσύ δηλαδή θα έλεγες "επίστρεφε", που ξέρεις το σωστό; Λες "κατάβα" ή "κατέβα";Η "μετεγγραφή" με τη "μεταγραφή" είναι λέξεις σημασιολογικά συγγενείς. Καλό είναι που υπάρχουν δύο διαφορετικοί μορφολογικοί τύποι. Αλλά κι αν κάποτε προτιμηθεί ο ένας από τους δύο, για να δηλώνει όλες τις σημασίες, τι σημασιολογικό πρόβλημα θα υπάρξει; Δηλαδή, όταν ο Όμηρος χρησιμοποιούσε τη λέξη "θυμός" και μπορεί να εννοούσε "ψυχή", μπορεί "κουράγιο", μπορεί και "οργή" , δεν καταλάβαιναν οι ακροατές του τη σωστή σημασία από τα συμφραζόμενα;Αφήνω στην άκρη το κατά πόσο όσοι ακούν τη λέξη "μετεγγραφή" ξέρουν και την ακριβή διαφορά της από τη "μεταγραφή" και αυτό τους βοηθά στην κατανόηση της πρότασης, γιατί αυτό ανήκει στους ευσεβείς πόθους κάθε φιλολόγου.Η διδασκαλία και η παιδεία χρειάζεται ακριβώς για να περιορίζει τις ατομικές προτιμήσεις που θα δυσχεράνουν την επικοινωνία, για να μη λέει κάποιος τύπους κυριολεκτικά ανύπαρκτους ή ασύμβατους με την επικοινωνιακή περίσταση. Υπάρχει, για να μάθει πώς κλίνεται ο "ασφαλής", ώστε να μην προτιμά να πει "safe". Δεν υπάρχει, για να σταματήσει την πλειοψηφία να αλλάξει στο μέλλον την κλίση του, αν νιώσει την ανάγκη να την αλλάξει.Και μη σκέφτεσαι πάντα τη γλωσσική αλλαγή ως μια τάση απλοποίησης και απώλειας. Μπορεί κάτι να απλοποιείται και κάτι άλλο να γίνεται πιο σύνθετο.Όταν το "αυτός" έγινε δεικτική αντωνυμία τον Μεσαίωνα, το επίθετο "ίδιος" πήρε τη θέση του ως οριστική αντωνυμία και η κτητική σημασία του επιθέτου παρέμεινε στον τύπο "ιδικός/δικός" που με τη γενική προσωπικής αντωνυμίας λειτούργησε ως έκφραση κτήσης, δηλ ως η γνωστή μας πλέον κτητική αντωνυμία "ο δικός μου/σου/του".Ήταν διαδικασία απλοποίησης και απώλειας;Όταν η δοτική αντικαταστάθηκε με ένα σωρό εμπρόθετους προσδιορισμούς, έγιναν πιο απλά τα πράγματα ή λιγότερο σαφή; Μάλλον το αντίθετο.
Όταν λες πως δεν πειράζει να χαθεί η διάκριση μετεγγραφή – μεταγραφή, γιατί θα καταλάβουμε από τα συμφραζόμενα, παραβλέπεις το αυτονόητο: όταν χάνεται η λέξη, χάνεται και η σκέψη που στήριζε. Δεν μιλάμε για λεκτικές λεπτομέρειες, μιλάμε για έννοιες.
Είναι φυσιολογικό να δέχεσαι τη γλωσσική αλλαγή, αλλά είναι μεγάλη ευκολία να μην ορίζεις κανένα κριτήριο. Και αυτό πάλι είναι κίνδυνος, το να κρύβεις πίσω από τον σεβασμό στη χρήση την άρνηση της ευθύνης.
Γιατί αν όλα είναι "σαφή" μόνο επειδή κάπως βγάζουν νόημα, τότε τι διδάσκουμε; Και κυρίως γιατί; Εγώ ποτέ δεν δίδασκα γλώσσα για να μην προτιμήσουν οι Έλληνες τα αγγλικά, το βρίσκω την απόλυτη σαχλαμάρα.
Όταν θα αρχίσουμε να γράφουμε με γιώτα και όμικρον, επειδή δυσκολεύει τον κόσμο η άχρηστη ορθογραφία, ελπίζω να μη χρειάζεται να διδάσκω πια.
Πώς θα χαθεί η σκέψη, αφού η έννοια θα έχει ενσωματωθεί σε άλλον μορφολογικό τύπο;Ο μορφολογικός τύπος θα χαθεί, αν χαθεί. Δεν είμαι υπέρ του να χαθεί, γιατί είμαι υπέρ της ποικιλομορφίας. Λέω μόνο ότι δεν θα είναι γλωσσική καταστροφή, αν συμβεί. Η πολυσημία υπάρχει και στα νέα ελληνικά και στα αρχαία. Κι εκεί που χάνεται ένας μορφολογικός τύπος, μπορεί να εμφανίζεται ένας άλλος.Γι' αυτό και η ελληνική δεν έπαψε να υπάρχει, όσες αλλαγές κι αν έγιναν διαχρονικά.Μια γλώσσα χάνεται για δύο λόγους: όταν δεν υπάρχουν πια ομιλητές της ή όταν δεν ενδιαφέρονται πια να τη μιλάνε, γιατί προτιμούν κάποια άλλη.Ποτέ δεν εξαφανίζεται μέσω της αλλαγής.Μα, ορίζω κριτήρια.Να χρησιμοποιείται από την πλειοψηφία και να καλύπτει κάποιο επικοινωνιακό κενό ή κάποιο πρόβλημα σαν αυτά που ανέφερα.Αυτό είναι το στάδιο όπου μια γλωσσική αλλαγή περνάει στα λεξικά και τις γραμματικές. Πιο πριν είναι απλώς μια υποψήφια αλλαγή.Διδάσκεις, για να βοηθήσεις τους μαθητές να χρησιμοποιούν τον λόγο ακριβέστερα και σαφέστερα, αλλά και δευτερευόντως για να τους πείθεις ότι η ελληνική ως εκφραστικό όργανο μπορεί να καλύπτει τις επικοινωνιακές ανάγκες τους και δεν χρειάζεται για ψύλλου πήδημα να προτιμούν ξένες λέξεις.Ε, τώρα υπερβάλλεις. Και δεν είναι και τόσο καλό ότι στο μυαλό σου η προστασία και η φροντίδα της γλώσσας έχει ταυτιστεί με την έννοια της διόρθωσης λαθών. Είναι κάτι πολύ πέρα από αυτό και πιστεύω ότι κατά βάθος το ξέρεις, γιατί αλλιώς δεν θα γινόσουν φιλόλογος.
"Πώς θα χαθεί η σκέψη, αφού η έννοια θα ενσωματωθεί σε άλλον μορφολογικό τύπο;" λες. Η μορφή και η έννοια δεν είναι δύο ξεχωριστά ρούχα, αλλά ένα σώμα, από εκεί ξεκινάμε. Δεν "ενσωματώνεται" η έννοια, δεν κάνει απλώς μετακόμιση, χάνεται. Γιατί το πλαίσιο που τη συγκρατούσε, η διάκριση που της έδινε σχήμα, καταργείται. Η γλώσσα δεν είναι σύνολο συνώνυμων κιβωτίων, είναι χάρτης εννοιών. Και όταν τον σβήνεις, δεν χάνεται απλώς ένα μονοπάτι, χάνεται η κατεύθυνση.
Εγώ λέω το εξής: δεν είναι πρόοδος να καταργείται η διάκριση μεταξύ δύο διαφορετικών λέξεων που εκφράζουν διαφορετικές έννοιες. Είναι ήττα. Γιατί μόλις μια λέξη χαθεί, αυτό που χάνεται μαζί της είναι η ακρίβεια, η ευκρίνεια, η σκέψη που είχε λόγο να διατυπωθεί έτσι και όχι αλλιώς.
Αν καταφέραμε κάτι από όλο αυτό είναι ο leon. που ήξερε από την πρώτη στιγμή τι σημαίνει πραγματικά μεταγραφή να μην το αναγνωρίζει πια.
Επικαλέστηκες πάλι παραδείγματα: "εμός", "ίδιος", "νονός", όχι για να απαντήσεις, αλλά για να παρακάμψεις το ερώτημα. Η αποδόμηση σίγουρα είναι ευκολότερη από την υπεράσπιση. Δεν εξηγείς αν η απώλεια διάκρισης είναι ζημιά, απλώς λες ότι έχει ξαναγίνει. Λες, δηλαδή, πως αφού έβρεξε κι άλλη φορά, δεν πειράζει να πλημμυρίσει και το σπίτι. Αυτή δεν είναι επιστημονική ψυχραιμία, όπως φαίνεται να νομίζεις.