*

Αποστολέας Θέμα: Άδεια ανατροφής τέκνου  (Αναγνώστηκε 413350 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
Απ: Άδεια ανατροφής τέκνου
« Απάντηση #1414 στις: Αυγούστου 09, 2025, 06:52:31 pm »
Είναι πολύ ιδιαίτερο το ζήτημα. Καλύτερα να επικοινωνήσεις με το τμήμα αδειών του υπουργείου για να σε κατατοπισουν πριν κάνεις τη δήλωση. Στη δική μου περίπτωση ο σύζυγός μου έσπασε την 9μηνη σε δύο έτη, 4 και 5 μήνες. Φυσικά αυτό είναι αποδεκτό στην υπηρεσία του. Δεν ξέρω τι θα γινόταν αν διοριζομουν τη δεύτερη χρονιά, δηλαδή αν θα έπαιρνα το υπόλοιπο που έμενε. Επιπλέον, σίγουρα θα πρέπει πρώτα ο σύζυγός σου να ρωτήσει στην υπηρεσία του αν μπορεί να διακόψει την άδεια.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:43:55 »

Αποσυνδεδεμένος ask2001

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1415 στις: Αυγούστου 10, 2025, 12:10:51 am »
Είμαι μαθηματικός γενικής. Περιμένω αρκετά χρόνια να διοριστω κεντρική Μακεδονία αλλά από θέσεις από ότι λεγεται δεν θα έχει. Είμαι μητέρα τριών παιδιών δύο δίδυμα που τον Δεκέμβριο θα γίνουν 8 και ενός που είναι 5. Δικαίουμαι κάποια άδεια ώστε να μην φύγω μακριά γιατί είναι αδύνατο οικονομικά; Η συνεχίζω  ως αναπληρώτρια με ελπίδα για του χρόνου;

Αποσυνδεδεμένος RiaG

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1416 στις: Αυγούστου 10, 2025, 12:01:41 pm »
Είμαι μαθηματικός γενικής. Περιμένω αρκετά χρόνια να διοριστω κεντρική Μακεδονία αλλά από θέσεις από ότι λεγεται δεν θα έχει. Είμαι μητέρα τριών παιδιών δύο δίδυμα που τον Δεκέμβριο θα γίνουν 8 και ενός που είναι 5. Δικαίουμαι κάποια άδεια ώστε να μην φύγω μακριά γιατί είναι αδύνατο οικονομικά; Η συνεχίζω  ως αναπληρώτρια με ελπίδα για του χρόνου;

Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις από την άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών τους 4 πρώτους μήνες, πρώτα για τα δίδυμα κι έπειτα για το μικρό παιδί σου (εφόσον δεν έχει κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου κανείς από τους δύο γονείς). Από αυτούς τους μήνες οι δύο πρώτοι πληρώνονται με το ΜΚ1 νεοδιόριστων πλην τις κρατήσεις, και οι 4 υπολογίζονται κανονικά ως διδακτική υπηρεσία και υπηρέτηση πρώτου διορισμού, ώστε να κατοχυρώσεις δικαίωμα μετάθεσης. Βεβαίως μπορείς να πάρεις και περισσότερους μήνες, αν θελήσεις, αλλά δεν υπολογίζεται υπηρεσία πέραν των 4 πρώτων.

Το άλλο, δεν δίνουν όλες οι ΔΔΕ την άνευ αποδοχών, για όταν την αιτηθείς. Υπάρχουν ασάφειες γύρω απ' το θέμα και καθεμιά πράττει αναλογα με τις ανάγκες της. Γενικότερα συμβαίνει αυτό με τις άνευ αποδοχών. Ως νεοδιόριστη, δε νομίζω να έχεις πρόβλημα με το πρώτο 4μηνο. Αποκεί κι έπειτα είναι το θέμα. Κάνε κάποια τηλέφωνα στις ΔΔΕ που πιθανολογείς ότι μπορεί να βρεθείς.

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1417 στις: Αυγούστου 10, 2025, 12:14:57 pm »
Καλημέρα. Για τα δίδυμα εφόσον κλείνουν τα 8 μπορείς να πάρεις μια τετράμηνη άνευ αποδοχών που πληρώνεσαι τους δύο πρώτους μήνες περίπου 530 €ως νεοδιοριστη από την υπηρεσία. Αυτή η άδεια μπορεί να ξεκινήσει Σεπτέμβριο και να λήξει αναγκαστικά την ημερομηνία που τα παιδιά κλείνουν τα 8. Για το 5 χρόνο μπορείς να πάρεις άλλη μια τετράμηνη. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότερες διευθύνσεις ζητάνε υποχρεωτικά ημερομηνία λήξης 31/08 και αναγκαστικά θα πρέπει να ξεκινήσει Μάιο. Με τις αδειες που έχουμε αναρρωτικες, κανονικές κλπ δε θα καλύψεις τους μήνες Ιανουάριο με Απρίλιο, άρα θα πρέπει να πας. Επιπλέον, όλοι αυτοί οι μήνες δε μετράνε στα συνταξιμα, αλλά θεωρούνται ως υπηρέτηση οργανικής (δε θα έχεις πρόβλημα με τη μετάθεση). Επίσης, για τους 4 μήνες από τους 8 που δε θα πληρωθείς, άρα δε θα έχεις και κρατήσεις δε θα έχεις ιατροφαρμακευτικη περίθαλψη. Αν θέλεις να έχεις θα πρέπει να πληρώσεις γύρω στα 90 € νομίζω για κάθε μήνα. Για τη δεύτερη χρονιά, θα πρέπει να να πας στο τόπο διορισμού σου και μετά να διεκδικήσεις μετάθεση ή απόσπαση . Εύχομαι ο, τι καλύτερο.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 09:43:55 »

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1418 στις: Αυγούστου 10, 2025, 12:22:59 pm »
Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να πάρεις από την άδεια ανατροφής άνευ αποδοχών τους 4 πρώτους μήνες, πρώτα για τα δίδυμα κι έπειτα για το μικρό παιδί σου (εφόσον δεν έχει κάνει χρήση μειωμένου ωραρίου κανείς από τους δύο γονείς). Από αυτούς τους μήνες οι δύο πρώτοι πληρώνονται με το ΜΚ1 νεοδιόριστων πλην τις κρατήσεις, και οι 4 υπολογίζονται κανονικά ως διδακτική υπηρεσία και υπηρέτηση πρώτου διορισμού, ώστε να κατοχυρώσεις δικαίωμα μετάθεσης. Βεβαίως μπορείς να πάρεις και περισσότερους μήνες, αν θελήσεις, αλλά δεν υπολογίζεται υπηρεσία πέραν των 4 πρώτων.
Δε πληρώνεται αυτή η άδεια με ΜΚ1 αλλά με ΥΕ Κλητήρα. Τα καθαρά με δεδομένο ότι οι νεοδιοριστοι έχουν αυξημένες κρατήσεις ΜΤΠΥ το πρώτο χρόνο είναι 534€. Επιπλέον, όπως γράφω και στο παραπάνω μήνυμα, επειδή τα δίδυμα κλείνουν τα 8 θα πρέπει να σταματήσει η άδεια την ημερομηνία των γενεθλίων τους. Στην ίδια περίπτωση είμαι κι εγώ, απλά σε εμένα ο γιος μου έκλεισε τα 8 τον Απρίλιο, όποτε και σταμάτησε η άδεια και έβαλα την επόμενη μετά για τον μικρό μου από Μάιο με υποχρεωτική λήξη 31/08.

Αποσυνδεδεμένος RiaG

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1419 στις: Αυγούστου 10, 2025, 08:02:29 pm »
Δε πληρώνεται αυτή η άδεια με ΜΚ1 αλλά με ΥΕ Κλητήρα. Τα καθαρά με δεδομένο ότι οι νεοδιοριστοι έχουν αυξημένες κρατήσεις ΜΤΠΥ το πρώτο χρόνο είναι 534€. Επιπλέον, όπως γράφω και στο παραπάνω μήνυμα, επειδή τα δίδυμα κλείνουν τα 8 θα πρέπει να σταματήσει η άδεια την ημερομηνία των γενεθλίων τους. Στην ίδια περίπτωση είμαι κι εγώ, απλά σε εμένα ο γιος μου έκλεισε τα 8 τον Απρίλιο, όποτε και σταμάτησε η άδεια και έβαλα την επόμενη μετά για τον μικρό μου από Μάιο με υποχρεωτική λήξη 31/08.

Ok, δεν διαφωνώ ότι πληρώνεσαι έτσι όπως λες. Σ' εμένα από την ΔΔΕ όπου διορίστηκα, με ΜΚ1 μου είπαν, μείον οι κρατήσεις. Όπως και να χει, βγαίνει το ποσό που λες. Ναι, η άδεια λήγει αναγκαστικά την ημέρα που τα παιδιά κλείνουν τα 8.

Δεν ισχύει ότι σε όλες τις ΔΔΕ δίνεται η 4μηνη άδεια με υποχρεωτική λήξη 31/08. Εγώ πήρα τον Φεβρουάριο- Μάρτιο, μετά την άδεια ανατροφής τέκνου και μάλιστα μέρος αυτής (όχι όλο το 4μηνο). Ξέρω και περιπτώσεις που αιτήθηκαν αμέσως μετα τις Γιορτές και εγκρίθηκε. Γι' αυτό καλύτερα η συνάδελφος να κάνει ερώτηση σε ορισμένες Διευθύνσεις. Εγώ έτσι είχα κάνει πέρισυ και ήξερα τι να δηλώσω και πώς να πορευτώ.

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1420 στις: Αυγούστου 10, 2025, 08:20:44 pm »
Ναι φυσικά δεν ισχύει σε όλες η υποχρεωτική λήξη στις 31/08, ισχύει όμως στις περισσότερες διευθύνσεις. Έχω ακούσει ακόμη και διαφορετική αντιμετώπιση πρωτοβάθμιας και δευτεροβαθμιας στον ίδιο νομό. Θα μπορούσε η συνάδελφος να επικοινωνήσει με τον υπεύθυνο αδειών των διευθύνσεων που την ενδιαφέρουν πριν δηλώσει περιοχές. Εγω πήρα την άδεια με υποχρεωτική λήξη 31/08, αλλά καθώς δε διοριστηκα πολύ μακριά από το σπίτι μου, μοναδικό κριτήριο ήταν τα χιλιόμετρα.

Αποσυνδεδεμένος koumpi

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1421 στις: Αυγούστου 11, 2025, 02:58:55 pm »
Αν και οι δύο γονείς δικαιούνται τις παραπάνω διευκολύνσεις, με κοινή τους δήλωση του Ν. 1599/1986 που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους, καθορίζουν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της συνεχόμενης άδειας ανατροφής, εκτός αν με την ανωτέρω κοινή τους δήλωση καθορίσουν χρονικό διάστημα που θα κάνουν χρήση, άπαξ για τον καθένα, πάντοτε διαδοχικώς και μέχρι την ηλικία των τεσσάρων (4) ετών του τέκνου. Αλλαγή της δήλωσης αυτής δεν επιτρέπεται μετά την έναρξη των διευκολύνσεων.

Επειτα απο επικοινωνια με το Υπ. Εσωτερικων και δυο Πρωτοβαθμιες η αδεια μπορει να παρθει κανονικα. Το αναφερω για να ενημερωθει κ οποιος συναδελφος βρεθει στην ιδια περιπτωση.

Αποσυνδεδεμένος Elenmarg

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1422 στις: Αυγούστου 16, 2025, 05:07:34 pm »
Δες εδώ:
https://dide-new.flo.sch.gr/chorigisi-adeias-anatrofis-me-apodoche/

Εδώ λέει ότι δε δικαιούμαστε το υπόλοιπο αν το παιδί είναι πάνω από 2 ετών;;Αν κατάλαβα σωστά δηλαδη… όμως δεν ισχύει κάτι τέτοιο παιδιά!

Αποσυνδεδεμένος kroulitsa

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1423 στις: Αυγούστου 22, 2025, 09:44:03 am »
Άδεια ανατροφής μετά από χρήση μειωμένου ωραρίου ως αναπληρώτρια

Αρχικά μου φαίνεται φοβερά παράλογο η κάθε Διεύθυνση να διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα εντελώς διαφορετικά.
Η πρωτοβάθμια μου δεν μου έχει απαντήσει ακόμα σχετικά με το τι υπολείπεται αλλά έμαθα από συνάδελφο ότι στο παρελθόν του την είχαν αρνηθεί. Έχουν αυτό το δικαίωμα;

Έχω βρει ένα τύπο με τον οποίο μπορείς να υπολογίσεις πόσο διάστημα σου απομενει για την άδεια ανατροφής από τον οποίο προκύπτει ότι μου μένει άδεια 3.5 μήνες. Παρόλα αυτά αν υπολογίσω το μειωμένο ωράριο σε πόσες ώρες εργασίας αντιστοιχεί τότε μένουν 7.5 μήνες υπόλοιπο. Τεράστια απόκλιση. Μπορούμε με κάποιο τρόπο να διεκδικήσω περισσότερους μήνες;

Ευχαριστώ για οποιαδήποτε πληροφορία!

Αποσυνδεδεμένος Meg4

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1424 στις: Αυγούστου 22, 2025, 12:42:53 pm »
Άδεια ανατροφής μετά από χρήση μειωμένου ωραρίου ως αναπληρώτρια

Αρχικά μου φαίνεται φοβερά παράλογο η κάθε Διεύθυνση να διαχειρίζεται το συγκεκριμένο θέμα εντελώς διαφορετικά.
Η πρωτοβάθμια μου δεν μου έχει απαντήσει ακόμα σχετικά με το τι υπολείπεται αλλά έμαθα από συνάδελφο ότι στο παρελθόν του την είχαν αρνηθεί. Έχουν αυτό το δικαίωμα;

Έχω βρει ένα τύπο με τον οποίο μπορείς να υπολογίσεις πόσο διάστημα σου απομενει για την άδεια ανατροφής από τον οποίο προκύπτει ότι μου μένει άδεια 3.5 μήνες. Παρόλα αυτά αν υπολογίσω το μειωμένο ωράριο σε πόσες ώρες εργασίας αντιστοιχεί τότε μένουν 7.5 μήνες υπόλοιπο. Τεράστια απόκλιση. Μπορούμε με κάποιο τρόπο να διεκδικήσω περισσότερους μήνες;

Ευχαριστώ για οποιαδήποτε πληροφορία!
Μπορείτε να μιλήσετε με το τμήμα αδειών του υπουργείου. Εδώ ακούμε για διευθύνσεις που χρησιμοποιούν διαφορετικό τύπο υπολογισμού.

Αποσυνδεδεμένος Georgen84

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1425 στις: Αυγούστου 23, 2025, 12:02:24 am »
Είμαι νεοδιόριστος και πρόκειται να ζητήσω την αδεια ανατροφής αντί για τη σύζυγό μου. Ήθελα να ρωτήσω, αφού γίνει η ορκωμοσία θα πρέπει να παρουσιαστώ και στο σχολείο που θα με τοποθετήσουν (όταν με τοποθετήσουν) ή μπορώ μετά την ορκωμοσία να επιστρέψω στον τόπο διαμονής μου και να εμφανιστώ στο σχολείο μετά από 9 μήνες; Ρωτάω γιατί προσπαθώ να κανονίσω τα εισιτήρια μετακίνησης και τα έξοδα διαμονής.

Στη ΔΔΕ που μίλησα με κάποιον δεν ήταν σίγουρος να μου απαντήσει και κανείς άλλος δεν σήκωνε τηλεφωνο για να ρωτήσω.

Αποσυνδεδεμένος Lasid

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ83 ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #1426 στις: Αυγούστου 23, 2025, 12:15:07 am »
Είμαι νεοδιόριστος και πρόκειται να ζητήσω την αδεια ανατροφής αντί για τη σύζυγό μου. Ήθελα να ρωτήσω, αφού γίνει η ορκωμοσία θα πρέπει να παρουσιαστώ και στο σχολείο που θα με τοποθετήσουν (όταν με τοποθετήσουν) ή μπορώ μετά την ορκωμοσία να επιστρέψω στον τόπο διαμονής μου και να εμφανιστώ στο σχολείο μετά από 9 μήνες; Ρωτάω γιατί προσπαθώ να κανονίσω τα εισιτήρια μετακίνησης και τα έξοδα διαμονής.

Στη ΔΔΕ που μίλησα με κάποιον δεν ήταν σίγουρος να μου απαντήσει και κανείς άλλος δεν σήκωνε τηλεφωνο για να ρωτήσω.
Συγχαρητήρια για τον διορισμό σου και καλωσήρθες στο pde.

Εφόσον θα αιτηθείς την 9μηνη άδεια ανατροφής από 1η Σεπτεμβρίου στη ΔΔΕ, δεν χρειάζεται να παρουσιαστείς σε κανένα σχολείο 1/9.
Πολύ απλά είσαι σε άδεια. Θα πρέπει να εμφανιστείς στο σχολείο που θα σε τοποθετήσουν 1/6/2026.

Αποσυνδεδεμένος Georgen84

• Νέο μέλος
  • *
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #1427 στις: Αυγούστου 26, 2025, 04:52:39 am »
Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση και για το καλωσόρισμα. 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 33110
  • Τελευταία: Mimao
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1193276
  • Σύνολο θεμάτων: 19561
  • Σε σύνδεση σήμερα: 457
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)