Σύνολο ψηφοφόρων: 42
0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πολύ σωστά επισημαίνεται το άρθρο αυτό, άλλωστε με το όνομα της ερευνήτριας (Γεωργία Φραγκάκη) συνδέεται η μοναδική βιβλιογραφική αναφορά που έχω καταφέρει να εντοπίσω στη διαθέσιμη στο διαδίκτυο τουλάχιστον βιβλιογραφία.
Είναι κάποια παροξύτονα επίθετα που σχηματίζουν θηλυκό σε -α. Πχ γκρίζα, μοντέρνα, θρήσκα, συμφεροντολόγα, πανούργα, προνομιούχα Προφανώς, αναλογικά με αυτά σχηματίστηκε και το "λάγνα".
Α! Τα βρήκα τώρα στη Φιλιππάκη και από τα παραδείγματα των επιθέτων έβγαλα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για επίθετα που ή δεν υπάρχουν καθόλου στην α.ε. ή υπάρχουν αλλά δεν σχηματίζουν θηλυκό με χωριστή κατάληξη (είναι δικατάληκτα). Ισχύει αυτό;
όταν το θέμα του λήγει σε φωνήεν τονιζόμενο ή σε i άτονο ή τονιζόμενο, σχηματίζεται σε -α. Όταν γράφει i τι ακριβώς εννοεί; Δεν εννοεί ι = γιώτα αλλά εννοεί οποιοδήποτε φωνήεν προφέρεται ι ; Προφανώς τις διφθόγγους (ή δίψηφα φωνήεντα στη ν.ε. ; ) ει, αι και οι; (Γιατί δεν υπάρχει δευτερόκλιτο επίθετο με υ ή η πριν από την κατάληξη -ος)
Όχι απαραίτητα. Το "λάγνος", για παράδειγμα, για το οποίο ρώτησες, είναι αρχαίο επίθετο και τρικατάληκτο.
Το θηλυκό του επιθέτου άγιος στον πληθυντικό κάνει άγιες (τονίζεται στην προπαραλήγουσα, όπως και στα Αρχαία). Ισχύει ότι, αν είναι ουσιαστικοποιημένο θα κάνει αγίες (δηλαδή θα τονιστεί όπως ένα πρωτόκλιτο ουσιαστικό της α.ε. που στην ονομαστική του ενικού τονίζεται στην παραλήγουσα, π.χ. εὐδοκία); Και αν ναι, ισχύει το ίδιο και για το λεσβία; Δηλαδή είναι σωστό το λεσβίες, που ακούμε ή θα έπρεπε να τονίζεται λέσβιες;