0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πω πω... Γραπτά Γ' Λυκείου... Υ.Γ: Μήπως θα μπορούσες, daffyduck, να μας πεις από ποια περιοχή/νομό είναι τα γραπτά; Αν μπορείς...
Δεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό το κρασί κρατά χρόνια. Και εγώ θύμα της ίδιας τάσης ήμουν στο Λύκειο. Μας έβαζαν στη διαδικασία να διαβάζουμε τσιτάτα, εκφράσεις, απόψεις δοκιμιογράφων κλπ. για ασφάλεια. Και φυσικά, όσο λιγότερο ήξερα ένα θέμα, όσο λιγότερο αποκρυσταλλωμένη άποψη είχα για κάτι, τόσο περισσότερο τα χρησιμοποιούσα. Διάβαζα μετά από χρόνια τις εκθέσεις που έγραφα στο Λύκειο και είχα φρίξει. Προσωπική άποψη πουθενά. Και δυστυχώς βλέπω ότι η ιστορία αυτή συνεχίζεται. Εκθέσεις καρμπόν από όλα τα παιδιά, χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, που βασίζονται σε σχεδιαγράμματα άλλων και απόψεις άλλων, με φρασεολογία άλλων και όλα αυτά, για να μην δυσαρεστήσουν τον εκάστοτε διορθωτή και δυναμιτίσει τη σταδιοδρομία τους. Γι' αυτό ήμουν πάντα υπέρ της άποψης ότι η έκθεση θα έπρεπε μεν να διδάσκεται, αλλά να μην είναι εξεταζόμενο μάθημα. Θα προτιμούσα στις εξετάσεις τις περιλήψεις, τις συνθέσεις κειμένων και τις ερωτήσεις κατανόησης κειμένου.
Καλημέρα!!!Παράθεση από: bikini στις Μαΐου 27, 2009, 11:20:16 pmΠω πω... Γραπτά Γ' Λυκείου... Υ.Γ: Μήπως θα μπορούσες, daffyduck, να μας πεις από ποια περιοχή/νομό είναι τα γραπτά; Αν μπορείς... που σε βοηθάει η περιοχή?? Κανεις στατιστική?
Αυτό έχει σημασία, σε ποια περιοχή γίνονται αυτά; Πιστεύει κανείς ότι οι άλλες περιοχές θα έχουν διαφορές;Μήπως όμως μαζί με την έκπληξή μας και τη λύπη μας θα έπρεπε να κάνουμε και την αυτοκριτική μας;Γιατί αν τα παιδιά, κάτω από το καθεστώς φόβου, άγχους, βιασύνης και πανικού κάνουν αυτά τα λάθη, τι πρέπει να πούμε για τα λάθη, ορθογραφικά και συντακτικά που κάνουν αβίαστα οι μεγαλύτεροι και εκπαιδευτικοί, δυστυχώς. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν μιλάω για όλους. Αλλά και των μαθητών δεν ήταν επιλεγμένα τα συγκεκριμένα γραπτά; Στο κάτω κάτω οι συγκεκριμένοι μπορεί να μη θέλουν να γίνουν φιλόλογοι.
Και, κυρίως, πόσο δύσκολο αισθανόμαστε ότι είναι να ξεφύγουμε από αυτό αφού δεν αρκεί να κάνει ένας τη διαφορά, πρέπει να την κάνουμε όλοι! ".
Παράθεση από: apri στις Μαΐου 28, 2009, 01:22:54 pmΔεν ξέρω γιατί, αλλά αυτό το κρασί κρατά χρόνια. Και εγώ θύμα της ίδιας τάσης ήμουν στο Λύκειο. Μας έβαζαν στη διαδικασία να διαβάζουμε τσιτάτα, εκφράσεις, απόψεις δοκιμιογράφων κλπ. για ασφάλεια. Και φυσικά, όσο λιγότερο ήξερα ένα θέμα, όσο λιγότερο αποκρυσταλλωμένη άποψη είχα για κάτι, τόσο περισσότερο τα χρησιμοποιούσα. Διάβαζα μετά από χρόνια τις εκθέσεις που έγραφα στο Λύκειο και είχα φρίξει. Προσωπική άποψη πουθενά. Και δυστυχώς βλέπω ότι η ιστορία αυτή συνεχίζεται. Εκθέσεις καρμπόν από όλα τα παιδιά, χωρίς ίχνος πρωτοτυπίας, που βασίζονται σε σχεδιαγράμματα άλλων και απόψεις άλλων, με φρασεολογία άλλων και όλα αυτά, για να μην δυσαρεστήσουν τον εκάστοτε διορθωτή και δυναμιτίσει τη σταδιοδρομία τους. Γι' αυτό ήμουν πάντα υπέρ της άποψης ότι η έκθεση θα έπρεπε μεν να διδάσκεται, αλλά να μην είναι εξεταζόμενο μάθημα. Θα προτιμούσα στις εξετάσεις τις περιλήψεις, τις συνθέσεις κειμένων και τις ερωτήσεις κατανόησης κειμένου.Apri, για μια ακόμη φορά είπες με νηφαλιότητα και ψυχραιμία αυτό ακριβώς που συμβαίνει, έτσι ακριβώς όπως συμβαίνει (και συνέβαινε) και εξέφρασες - νομίζω - αν όχι όλους μας, τους περισσότερους από εμάς. Αυτά δε που αναφέρεις είναι η καθημερινή μας συζήτηση στο βαθμολογικό - πόση έλλειψη πρωτοτυπίας και "ίδιας άποψης" υπάρχει στα γραπτά και πόσο ευθυνόμαστε για αυτό όλοι μας. Και, κυρίως, πόσο δύσκολο αισθανόμαστε ότι είναι να ξεφύγουμε από αυτό αφού δεν αρκεί να κάνει ένας τη διαφορά, πρέπει να την κάνουμε όλοι! "Απλά" ν'αρχίσουμε να διδάσκουμε και ν'αξιολογούμε αλλιώς...Τέλος πάντων, είναι τεράστια κουβέντα και εκτός θέματος του παρόντος topic. Να επισημάνω κι εγώ απλά ότι σαφώς και τα παραπάνω λάθη ΔΕΝ οφείλονται σε άγχος και βιασύνη της στιγμής, αλλά είναι ακριβώς όπως τα είπε η apri παραπάνω. Τα λάθη βιασύνης είναι πολύ ξεκάθαρα και φυσικα αξιολογούνται με την ανάλογη επιείκεια.ΥΓ Επίσης, apri, με κάνεις για πολλοστή φορά να ζηλεύω που δεν έγραψα πρώτος ενα τέτοιο μήνυμα αφού κι εγώ έτσι τα σκέφτομαι