*

Αποστολέας Θέμα: Έκθεση Α' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 244353 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος Iris_

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
Απ: Έκθεση Α' Λυκείου
« Απάντηση #252 στις: Νοεμβρίου 24, 2010, 01:08:42 pm »
Για ποιο λόγο στις γεωγραφικές γλωσσικές ποικιλίες ή κατάταξη είναι οριζόντια , ενώ στις κοινωνικές κάθετη;;;;

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 11:25:09 »

Αποσυνδεδεμένος desperino

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #253 στις: Νοεμβρίου 24, 2010, 01:29:20 pm »
Όπως στον παραδειγματικό και συνταγματικό άξονα της γλώσσας ,φαντάζομαι.

Στη γεωγραφική γλωσσική ποικιλία παίρνεις υπόψη σου τον τρόπο σύνταξης ,τη σειρά των λέξεων ,τα συντάγματα δηλ. που συνηθίζει κάθε γεωγραφική περιοχή και αυτό είναι οριζόντιο,ενώ στην κοινωνική γλωσσική ποικιλία παίρνεις υπόψη σου το παράδειγμα,δηλ. τον ποικίλο εκφραστικό τρόπο για καθετί, τη λέξη , τον όρο και αυτό είναι κάθετο με βάση το επίπεδο της γλώσσας κάθε κοινωνικής ομάδας.

Αποσυνδεδεμένος zoek

• Προχωρημένο μέλος
  • **
    • Προφίλ
« Απάντηση #254 στις: Ιανουαρίου 18, 2011, 04:48:22 pm »
Καλησπέρα παιδιά!! Θέλω τα φώτα σας!!
Είχα αναλάβει από πέρισυ ένα παιδί δηλ. τότε ήταν γ'γυμνασίου για να του κάνω έκθεση. Στην άρχη είχε κάποια προβληματακια αλλά μετά έστρωσε και όχι μόνο αυτό αλλά αρίστευσε στις εξετάσεις. Φέτος όμως έχει πάρει την κάτω βόλτα. Και τι δεν του έχω κάνει (πώς γράφουμε πρόλογους -επιλόγους, μεταβατικές φράσεις, τρόπους ανεύρεσης επιχειρημάτων, επίλεκτα κείμενα). Οι εκθέσεις του είναι πολύ μικρές, στείρες σε ιδεες, με επαναλήψεις του τύπου (ενας τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης) ενώ του έχω δώσει 2 σελίδες με μεταβατικές φράσεις. Εντομεταξύ στο σχολείο έχουν μονο μια διδακτική ώρα για να γράφουν έκθεση.Πάνε καλα? Αποτέλεσμα αυτου είναι να γράφει μια σελιδουλα τετραδίου μπρος πίσω. Στις εκθέσεις γιατο σπίτι γράφει λίγο παραπάνω.Δεν ξέρω τι αλλονα κάνω ειλικρινα. Εχει κανείς σας καμια αλλη ιδέα; Ευχαριστώωωω

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #255 στις: Ιανουαρίου 18, 2011, 07:29:26 pm »
zoek, το θέμα σου συγχωνεύθηκε επειδη υπηρχε αλλο με τον ιδιο ακριβως τίτλο. Εδω θα διαβασεις αποψεις πολλων συναδελφων χρησιμες για σενα σε καθε περιπτωση. Ευχαριστουμε για την κατανόηση.
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 11:25:09 »

Αποσυνδεδεμένος tiel

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #256 στις: Ιανουαρίου 29, 2011, 08:20:28 pm »
Καλησπέρα παιδιά!! Θέλω τα φώτα σας!!
Είχα αναλάβει από πέρισυ ένα παιδί δηλ. τότε ήταν γ'γυμνασίου για να του κάνω έκθεση. Στην άρχη είχε κάποια προβληματακια αλλά μετά έστρωσε και όχι μόνο αυτό αλλά αρίστευσε στις εξετάσεις. Φέτος όμως έχει πάρει την κάτω βόλτα. Και τι δεν του έχω κάνει (πώς γράφουμε πρόλογους -επιλόγους, μεταβατικές φράσεις, τρόπους ανεύρεσης επιχειρημάτων, επίλεκτα κείμενα). Οι εκθέσεις του είναι πολύ μικρές, στείρες σε ιδεες, με επαναλήψεις του τύπου (ενας τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης , ενας άλλος τρόπος αντιμετώπισης) ενώ του έχω δώσει 2 σελίδες με μεταβατικές φράσεις. Εντομεταξύ στο σχολείο έχουν μονο μια διδακτική ώρα για να γράφουν έκθεση.Πάνε καλα? Αποτέλεσμα αυτου είναι να γράφει μια σελιδουλα τετραδίου μπρος πίσω. Στις εκθέσεις γιατο σπίτι γράφει λίγο παραπάνω.Δεν ξέρω τι αλλονα κάνω ειλικρινα. Εχει κανείς σας καμια αλλη ιδέα; Ευχαριστώωωω
η έκθεση ειναι δυσκολο.... θεμα και για να πεισεις τους μαθητες(ειδικα της α λυκειου) να εγκαταλειψουν το ''μοντελο'' γραφης που εχουν αποκτησει απο το δημοτικο,θελει υπομονη και επιμονη.Το βασικο ειναι να τον βαζεις να γραφει πολλες εκθεσεις για εξασκηση στο γραπτο λογο και να του επισημαινεις καθε φορα τις αδυναμιες του,δινοντας του να καταλαβει οτι συνεπαγονται απωλεια μοριων.Επειδη διδασκω στην α΄λυκειου εκθεση,αντιμετωπισα κι εγω το ιδιο προβλημα με ορισμενους μαθητες αλλα σταδιακα και με την εξασκηση βελτιωθηκαν.Τωρα οσον αφορα τη διαθεση μιας διδακτικης ωρας για τη συγγραφη εκθεσης, αυτο ειναι λογικο, εφόσον δεν αποτελει ολοκληρωμενο κριτηριο αξιολογησης (με περιληψη,ασκησεις και εκθεση).

Αποσυνδεδεμένος ntana

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #257 στις: Μαΐου 24, 2011, 11:14:33 am »
Καλημερα! Καθως δε διδασκω την εκθεση της α λυκείου θα ήθελα κάποιες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μιας και  η μαθήτρια που της κάνω αρχαία μου ζήτησε να της κάνω ενα δίωρο πριν γράψει. Σε τί προτείνετε να δώσω έμφαση; Ποια θέματα θεωρείτε πως είναι πιο "επικίνδυνα"; Ενώ είμαι κατά των "σος" δυστυχώς  φοβάμαι πως περιμένει τουλάχιστον -3 υποδείξεις θεμάτων! Κάθε βοήθεια δεκτή!

Αποσυνδεδεμένος AntreaEirini

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #258 στις: Μαΐου 24, 2011, 11:48:20 am »
Καλημερα! Καθως δε διδασκω την εκθεση της α λυκείου θα ήθελα κάποιες πληροφορίες της τελευταίας στιγμής μιας και  η μαθήτρια που της κάνω αρχαία μου ζήτησε να της κάνω ενα δίωρο πριν γράψει. Σε τί προτείνετε να δώσω έμφαση; Ποια θέματα θεωρείτε πως είναι πιο "επικίνδυνα"; Ενώ είμαι κατά των "σος" δυστυχώς  φοβάμαι πως περιμένει τουλάχιστον -3 υποδείξεις θεμάτων! Κάθε βοήθεια δεκτή!

Από θέματα σημαντικά είναι η γλωσσομάθεια, ο διάλογος, η εφηβεία και τα προβλήματά της και η μόδα

Από θεωρία για τις γλωσσικές ασκήσεις δώσε βάση στην αναφορική - ποιητική λειτουργία της γλώσσας (σελ.44-47)
στο επιχείρημα και την αιτιολόγηση (σελ. 70-75)
Ενεργητική - παθητική σύνταξη (σελ. 150)
τη δηλωτική - συνυποδηλωτική χρήση της γλώσσας (σελ 153 - αυτό κάντο μαζί με την αναφορική ποιητική λειτουργία)
την ανάπτυξη παραγράφου με αναλογία (σελ. 200-205)
και τη συνοχή κειμένου (σελ. 272-274)

Και ανάλογα με τα κεφάλαια που διδάχθηκε πες της κάποια πράγματα για την περιγραφή και την αφήγηση.

Αποσυνδεδεμένος Εγώ είμαι

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #259 στις: Μαΐου 24, 2011, 11:51:17 am »
στους δικού μου πάντως έβαλαν για τη γλωσσομάθεια ,εύστοχες οι παραπάνω ενότητες για επανάληψη :)

Αποσυνδεδεμένος ntana

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #260 στις: Μαΐου 24, 2011, 11:54:34 am »
Ευχαριστώ πάρα πολύ και τις δύο! Είναι μεγάλη βοήθεια! Δε μου αρέσει να μου λένε να τους κάνω μάθημα της τελευταίας στιγμής γι'αυτό και ήταν πολύ μεγάλη η εξυπηρέτηση που μου κάνατε! Και παλι ευχαριστώ πάρα πολύ :)

Αποσυνδεδεμένος olgalia

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #261 στις: Μαΐου 24, 2011, 09:11:43 pm »
Έχε υπόψη σου επίσης ότι συνήθως στο τέλος δε βάζουν θέμα που μπήκε ήδη σε διαγωνισμα τετραμήνου. Δηλ αν στο α' τεράμηνο τους έβαλε στο διαγώνισμα πχ για τον αναλφαβητισμό, λογικά δε θα βάλουν πάλι το ίδιο θέμα και στο τέλος.
Εγώ πάντως πέρυσι που είχα Α' Λυκείου στο σχολείο, τους έβαλα για τα προβλήματα των εφήβων και πώς μπορούν να βοηθήσουν οι μεγαλύτεροι.
Μπορείς να δώσεις μόνο αυτό που έχεις και γι αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις να αποκτήσεις κάτι...

Αποσυνδεδεμένος ellitsa

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
« Απάντηση #262 στις: Μαΐου 25, 2011, 12:05:50 am »
Καλησπερα!εγω διδασκω εκθεση α΄λυκειου κ τους εκανα ολα τα παραπανω θεματα και στο σχολειο εβαλαν για τα γκραφιτ!ξερει κανεις αν ειναι στην υλη?

Αποσυνδεδεμένος dora2008

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • .."μην κλέβεις κλέφτη, μην κλέβεις κλέφτη.."
    • Προφίλ
« Απάντηση #263 στις: Μαΐου 25, 2011, 10:50:22 am »
καλημέρα! κάτι κάπως σχετικό με το θέμα της έκθεσης. Είχα μια απορία από μια μαθήτριά μου: Γίνεται μια πρόταση να είναι ταυτόχρονα κι επαυξημένη κι ελλειπτική? Π.χ. η προταση "αύριο φεύγουμε για εκδρομή".
Η απάντησή μου είναι ότι δεν γίνεται, καθώς για να χαρακτηρίσουμε μια πρόταση ως επαυξημένη βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχουν οι κύριοι όροι. Άλλη συνάδελφος είχε άλλη γνώμη.
Εσείς τι λέτε?
τρεις λαλούν κι οι υπόλοιποι χορεύουν

Αποσυνδεδεμένος gringa

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #264 στις: Μαΐου 25, 2011, 11:24:35 am »
Φυσικά και γίνεται. Ελλειπτική είναι μια πρόταση όταν λείπει το Υποκείμενο ή το κατηγόρημα και επαυξημένη είναι όταν έχει προσδιορισμούς.

Στην πρόταση που έγραψες λείπει το υποκείμενο (άρα ελλειπτική), αλλά υπάρχει και ο προσδιορισμός "για εκδρομή", άρα είναι ΚΑΙ επαυξημένη.

Αποσυνδεδεμένος dora2008

• Προχωρημένο μέλος
  • **
  • .."μην κλέβεις κλέφτη, μην κλέβεις κλέφτη.."
    • Προφίλ
« Απάντηση #265 στις: Μαΐου 26, 2011, 06:11:59 pm »
Φυσικά και γίνεται. Ελλειπτική είναι μια πρόταση όταν λείπει το Υποκείμενο ή το κατηγόρημα και επαυξημένη είναι όταν έχει προσδιορισμούς.

Στην πρόταση που έγραψες λείπει το υποκείμενο (άρα ελλειπτική), αλλά υπάρχει και ο προσδιορισμός "για εκδρομή", άρα είναι ΚΑΙ επαυξημένη.

ευχαριστώ!
τρεις λαλούν κι οι υπόλοιποι χορεύουν

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182561
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 640