Σύνολο ψηφοφόρων: 29
0 μέλη και 3 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Διαβάζοντας τη συζήτηση, δεν θυμάμαι αν έχω γράψει ερωτήσεις αξιολόγησεις στα Αρχαία. Λέτε να χάσω πολλές μονάδες από αυτό;
Κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εξέτασης, μία κοπέλα έθεσε το ερώτημα αν πρέπει στο α' θέμα των Νέων (Καβάφης) να απαντάμε ταυτόχρονα σ' αυτά που υποτίθεται ότι διδάσκουμε εκείνη τη στιγμή. Δηλαδή αν θα έπρεπε, πέρα από το σχέδιο διδασκαλίας, να δίνουμε και απαντήσεις. π.χ. να μη γράψουμε μόνο ότι θα εξηγήσουμε στα παιδιά την έννοια του "σκαλιού" αλλά να απαντήσουμε κι εμείς οι ίδιοι σ'αυτό, να δει δηλ. ο διορθωτής ότι ξέρουμε τί σημαίνει το "πρώτο σκαλί".
Η απάντηση που ήρθε από το ΑΣΕΠ ήταν "η διατύπωση είναι σαφής". Σιγά μην της απαντούσανε!Εγώ μη ξέροντας τί να κάνω, αποφάσισα να κάνω έναν συνδυασμό διδασκαλία-έμμεση απάντηση. π.χ διατυπώνονται τα εξής ερωτήματα... προκειμένου από κοινού διδάσκουσα-μαθητές να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι το "πρώτο σκαλί" σημαίνει....
γιατι ολο αυτο το επι χαρτου ειναι ενα διαγραμμα πριν το κανονικο σχεδιο.
Μα το πρόχειρο προσχέδιο (ή επί χάρτου πες το) είναι το πλήρες σχέδιο μαθήματος με όλα τα απαραίτητα μέρη του. Σύμφωνα με τα βιβλία διδακτικής δεν νοείται (θεωρητικά, στην πράξη γίνεται συνήθως μόνο θεωρητική προετοιμασία) να προετοιμάζεται ο εκπαιδευτικός μόνο θεωρητικά για την ύλη που θα διδάξει. Το α)β)γ) από μόνες τους είναι σημειώσεις πάνω στη θεωρία της διδακτέας ύλης όχι πορεία διδασκαλίας. Απ' ό,τι έχω ακούσει για τις οδηγίες που τους δίνουν ζητάνε και στόχους και μεθόδους, όλα τα σημεία του σχέδιου μαθήματος. Είναι αναγκασμένοι να βάλουν α) β) γ) γιατί φαντάσου να ζητούσαν απλά σχέδιο επί χάρτου, τότε ο καθένας θα έγραφε όλο το σχέδιο, αλλά θα παρέλειπε ό,τι δεν το βολεύει. Με το α)β)γ) έχουν κοινό υποχρεωτικό σημείο για όλους, είναι η θεωρία που θέλουν να δούνε υποχρεωτικά μέσα στο σχέδιο. Παραπάνω στο τόπικ είχα αναφέρει για συζήτηση σε άλλο φόρουμ που μαρτυρίες από φροντιστήρια μιλούσαν για το αντίθετο. Πως θα επιλέξεις τον τρόπο διδασκαλίας, αν δεν προηγηθούν οι στόχοι και αν δεν σχεδιάσεις τον τρόπο αξιολόγησης. Δεν μας αξιολογούν οι διορθωτές για τον τρόπο διδασκαλίας που επιλέξαμε, εμείς πρέπει να τον αξιολογήσουμε μέσα από τις απαντήσεις των μαθητών μας, για να αποδείξουμε ότι η επιλογή του τρόπου είναι πετυχημένη. Έντελώς καλοπροαίρετες οι παρατηρήσεις μου.
Παράθεση από: xr15gr στις Ιουνίου 06, 2007, 03:07:10 pmΔιαβάζοντας τη συζήτηση, δεν θυμάμαι αν έχω γράψει ερωτήσεις αξιολόγησεις στα Αρχαία. Λέτε να χάσω πολλές μονάδες από αυτό; Αρχικά πιστεύω ότι τις έχεις γράψει απλά σε έχει πιάσει τώρα το άγχος και η συνακόλουθη ανασφάλεια εν όψει αποτελεσμάτων. Σε αντίθετη περίπτωση θα σου κόψουν όσο έπιανε το ερώτημα. Στα Νέα αυτό ήταν το β' υποερώτημα του πρώτου θέματος, συνεπώς θα πρέπει να πιάνει 25 μονάδες. Αλλά και πάλι πιστεύω ότι το έχεις γράψει