0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: billst στις Νοεμβρίου 19, 2007, 02:53:17 pmΚαταθέτοντας την άποψή μου για το θέμα θα ήθελα να πω ότι μακάρι να ήταν όλα τα Πανεπιστήμια με κλήρωση. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η αποφυγή του υπάρχοντος συστήματος που καταστρέφει το νόημα του σχολείου και οδηγεί όλα τα παιδιά από το δημοτικό σε υπέρμετρο άγχος για την πολυπόθητη εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ. Τελικά καταλήγουν να πάνε μια βόλτα το πρωί στο σχολείο και να πάνε να ξοδεύουνε τα χρήματά τους και το χρόνο τους στο φροντιστήριο. Δηλαδή το ισχύον σύστημα εισαγωγής είναι αξιοκρατικό; Τα παιδιά μας θα θέλατε να περάσουν όλο αυτό το γολγοθά που περάσαμε εμείς; Υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό το σύστημα εισαγωγής;πάντα εμείς είμαστε οι σωστοί;Ας μπορεί να μπει ο καθένας όπου θέλει και αν μπορεί ας πάρει πτυχίο. Στα ΑΕΙ της χώρας έγινε ποτέ μία έρευνα τι ποσοστό φοιτητών παρακολουθεί τα μαθήματα; οι περισσότεροι τις εξετάσεις περιμένουν να διαβάσουν και να περάσουν το μάθημα.Στο ΕΑΠ το 50% των εισαχθέντων κάθε χρόνο το παρατάει από την πρώτη χρονιά και αυτό επειδή έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. Όποιος παίρνει πτυχίο πραγματικά προσπαθεί. Και μη μου πείτε ότι πάνε φροντιστήριο, γιατί φροντιστήρια υπάρχουν ως γνωστό για όλα τα ΑΕΙ.Με κλήρωση, ε; Ωραία... Με κλήρωση... Να "εισάγονται" π.χ. γυμναστές στο "μεταπτυχιακό" της ...Θεολογίας (!), φιλόλογοι στο μεταπτυχιακό για το ...περιβάλλον, κ.ο.κ. Ομορφος κόσμος, ...επιστημονικά πλασμένος...Και πόσο αδικεί το ΕΑΠ η "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ" με το ρεπορτάζ της περί "χάους στο ΕΑΠ"... Πόσο...
Καταθέτοντας την άποψή μου για το θέμα θα ήθελα να πω ότι μακάρι να ήταν όλα τα Πανεπιστήμια με κλήρωση. Ο σημαντικότερος λόγος είναι η αποφυγή του υπάρχοντος συστήματος που καταστρέφει το νόημα του σχολείου και οδηγεί όλα τα παιδιά από το δημοτικό σε υπέρμετρο άγχος για την πολυπόθητη εισαγωγή σε ένα ΑΕΙ. Τελικά καταλήγουν να πάνε μια βόλτα το πρωί στο σχολείο και να πάνε να ξοδεύουνε τα χρήματά τους και το χρόνο τους στο φροντιστήριο. Δηλαδή το ισχύον σύστημα εισαγωγής είναι αξιοκρατικό; Τα παιδιά μας θα θέλατε να περάσουν όλο αυτό το γολγοθά που περάσαμε εμείς; Υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο αυτό το σύστημα εισαγωγής;πάντα εμείς είμαστε οι σωστοί;Ας μπορεί να μπει ο καθένας όπου θέλει και αν μπορεί ας πάρει πτυχίο. Στα ΑΕΙ της χώρας έγινε ποτέ μία έρευνα τι ποσοστό φοιτητών παρακολουθεί τα μαθήματα; οι περισσότεροι τις εξετάσεις περιμένουν να διαβάσουν και να περάσουν το μάθημα.Στο ΕΑΠ το 50% των εισαχθέντων κάθε χρόνο το παρατάει από την πρώτη χρονιά και αυτό επειδή έχει πάρα πολλές απαιτήσεις. Όποιος παίρνει πτυχίο πραγματικά προσπαθεί. Και μη μου πείτε ότι πάνε φροντιστήριο, γιατί φροντιστήρια υπάρχουν ως γνωστό για όλα τα ΑΕΙ.
Μάλλων μου διέφυγε το "εισαγωγή με κλήρωση στα πανεπιστήμια". Όχι δεν συμφωνώ με αυτό. Ενοούσα πως θα έπρεπε να γραφόμασταν σε όποια σχολή μας ενδιέφερε.
Μιας και αναφέρθηκε η σύγκριση του ΕΚΠΑ με το ΕΑΠ, τότε με την ίδια λογική θα πρέπει να αρχίσουμε τις συγκρίσεις πχ της νομικής του ΕΚΠΑ με αυτή της Κομοτηνής....κλπ. και θα καταλήγαμε στο συμπέρασμα ότι οι απόφοιτοι της Κομοτηνής δεν θα έπρεπε να έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτούς της ΑθΉΝΑς, Αυτη η λογική δεν οδηγεί πουθενα. Θα έπρεπε να είχαμε διαβαθμίσεις των επαγγελματικών διακαιωμάτων των αποφοίτων ανάλογα με το επίπεδο του ΑΕΙ που τέλειωσαν και σε ποια χρονική στιγμή σπούδασαν (επειδή πχ ένα παν/μιο πριν 10 χρόνια μπορεί να ταν καλύτερο από κάποιο άλλο ενώ τωρα τα πράγματα αντιστράφηκαν...) Σχετικά με την εισαγωγή έχω να πω ότι κανείς δεν θα διορίστεί εκπαιδευτικός επειδή απλά κατάφερε να μπει στη σχολή κάποτε και μετά τα φόρτωσε στον κόκορα. Η γνώση αποκτάται στο παν/μιο και μόνο εκεί. Δεν μπορώ να απορρίψω έναν απόφοιτο οποιουδήποτε κρατικού παν/μιου, αλλά να αναθέσω να μου χτίσει το σπίτι κάποιος που εισήχθηκε στο πολυτεχνείο με 20 αλλά ποτέ δεν αποφοίτησε από αυτό για αποιοδήποτε λόγο. Η εισαγωγή είναι η έναρξη της ακαδημαικής σταδιοδρομίας και όχι το τέλος.Όσο για τα λαχεία, μήπως δεν είναι λαχείο αν κάποιου ο πατέρας είναι ευκατάστατος και τα σκάει στα ιδιαίτερα προκειμένου να περάσει το παιδί του "με εξετάσεις", ενώ το παιδί του φτωχού με ισάξιες ικανότητες δεν σπουδάζει λόγω οικονομικής αδυναμίας ή πάει σε ένα ΤΕΙ της συμφοράς? Η όλη συζήτηση περί κλήρωσης δεν μπορεί να περιοριστεί μόνο και επιλεκτικά στο ΕΑΠ. Κάθε κρατικό παν/μιο συμπεριλαμβανομένου του ΕΑΠ θέτει κάποια μίνιμουμ στάνταρντς προκειμένου να χορηγήσει ένα πτυχίο.
Συνάδελφε σε πολλά από αυτά που αναφέρεις συμφωνώ, δηλαδή ότι από ΑΕΙ σε ΑΕΙ υπάρχει τεράστια διάφορα. Μια που αναφέρεις την Αγγλία θα ξέρεις ότι ανάμεσα σε κρατικά ΑΕΙ υπάρχει τεράστια διαφορά (πχ το LSE είναι απ τις κορυφές, αλλά και υπάρχουν κάποια άλλα που είναι επιπέδου ...σχεδόν τει). Το ίδιο ισχύει και στην Ελλάδα αλλά και παντού. Καθε ίδρυμα έχει το δικό του επίπεδο και αξιολογείται από την έρευνα του, τους αποφοίτους που παράγει, το έργο του κ.α. Πχ δεν αμφισβητώ ότι σε ένα συγκεκριμμένο τμήμα τει μπορεί να γίνεται καλή δουλειά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι συμπαρασύρει και όλα τα υπόλοιπα μαζί του και το αντίστροφο. Για το ΕΑΠ τι να σου πω, απ ότι ακούω τουλάχιστο μέχρι τώρα, έχουν θέσει τον πήχυ ψηλά, θέλοντας προφανώς να δημιουργήσουν κάποιο όνομα και κάποια φήμη.Έτσι εξηγείται και ο πολύ μικρός αριθμός πτυχιούχων που παράγει σε σχέση με τους εισαχθέντες. Πάντως ως προς τον θεσμό αυτό καθαυτό είμαι υπέρ λόγω των λόγων που προανέφερα. Μεγάλη σημασία έχει πάντως η ορθή λειτουργεία κάθε ιδρύματος. Πχ στην Ελλάδα υπάρχουν αει και τει που δεν διαθέτουν καν κανονισμό λειτουργείας.