Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση

Αδιόριστοι Εκπαιδευτικοί => Πίνακες αναπληρωτών - Εξετάσεις ΑΣΕΠ => Κλάδος ΠΕ78 Κοινωνιολόγων => Μήνυμα ξεκίνησε από: tade στις Ιούνιος 17, 2007, 01:14:43 μμ

Τίτλος: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούνιος 17, 2007, 01:14:43 μμ
Δεν ξέρω αν όσοι δεν είναι θιγόμενοι αντιλήφθηκαν τι συνέβη στον κλάδο της Κοινωνιολογίας.

Γύρω στα 400 άτομα σύρθηκαν σε έναν διαγωνισμό από τον οποίο δεν είχαν να ελπίζουν σε τίποτα. Πλήρωσαν κανονικά το παράβολο των 20€ (δηλαδή κάποιοι τσέπωσαν γύρω στα 400x20=8000€ αεριτζίδικα), ξόδεψαν πιθανότατα επιπλέον χρήματα σε βιβλία, ίσως και σε φροντιστήρια, αφιέρωσαν μήνες σε διάβασμα, επισκέψεις σε βιβλιοθήκες και παρακολούθηση μαθημάτων, χωρίς κανείς να τους έχει πει ότι ακόμη και με 90% θα έμεναν εκτός διορισμού. Χωρίς κανείς να τους έχει πει ότι ακόμη και αν έγραφαν 100% πάλι απέξω θα έμεναν!

Γιατί τέτοιος εμπαιγμός; Γιατί μας οδήγησαν σε μια τόσο άσκοπη σπατάλη κόπου, χρήματος και χρόνου απ' τη ζωή μας; Γιατί δε μας ενημέρωσε κανείς για τον ακριβή αριθμό των υποψηφίων με ΑΣΠΑΙΤΕ, ώστε να μην κάνουμε τον μάταιο κόπο να μπούμε στο παιχνίδι; Γιατί δε μας είπαν ότι θα έμπαιναν τέτοια θέματα, και θα βαθμολογούνταν με τέτοιο τρόπο, που κανείς δε θα κοβόταν, και άρα δεν είχαμε να ελπίζουμε σε τίποτα; Και τι μπορούμε να κάνουμε τώρα πια για να βρούμε το δίκιο μας, απέναντι σε όσους φρόντισαν να παίξουν με την αγωνία μας και να κλέψουν μήνες από τις ζωές μας;

Διευκρινίζω ότι δε μου φταίνε σε τίποτα οι συνάδελφοι με ΑΣΠΑΙΤΕ που διορίζονται, έστω και αν είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από εμένα και πολλούς άλλους χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ. Σε αυτούς θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την αίσια κατάληξη της κοπιώδους προσπάθειάς τους. Καταγγέλω μόνο τους "αρμόδιους" που δε δίστασαν να παίξουν με τις ζωές και τις ελπίδες μας.

Ευχαριστώ
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούνιος 17, 2007, 01:33:51 μμ
"Γιατί δε μας είπαν ότι θα έμπαιναν τέτοια θέματα, και θα βαθμολογούνταν με τέτοιο τρόπο, που κανείς δε θα κοβόταν, και άρα δεν είχαμε να ελπίζουμε σε τίποτα;"

Αυτό δεν ισχύει, και το αποσύρω. Παραμένει όμως το γεγονός ότι συρθήκαμε σ' ένα διαγωνισμό από τον οποίο δεν είχαμε να αναμένουμε τίποτα...
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούνιος 17, 2007, 02:14:47 μμ
Τade,
Έχεις δίκιο να αισθάνεσαι έτσι που αισθάνεσαι.
Αλλά οι "αρμόδιοι" έχουν εξασφαλίσει τα νώτα τους και ευθαρσώς θα σου πουν ότι το αναφέρουν στην προκήρυξη με έντονα γράμματα:

Όσοι από τους υποψηφίους συγκεντρώσουν τελικό βαθμό (μέσο όρο των δύο θεματικών ενοτήτων) στις εξετάσεις ίσο προς πενήντα πέντε (55) τουλάχιστον μονάδες και συγχρόνως πενήντα (50) τουλάχιστον μονάδες σε κάθε θεματική ενότητα, συγχρόνως δε είναι γονείς τεσσάρων (4) τουλάχιστον τέκνων ανηλίκων ή στρατευμένων ή σπουδαζόντων έχουν απόλυτη προτεραιότητα διορισμού (άρθρο 6 παρ. 16 εδάφ. α΄ ν.
3027/2002), υπό την προϋπόθεση ότι κατέχουν το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ) ή κάποιο από τα προς αυτό ισοδύναμα πτυχία που αναφέρονται στην παρ. ΙΙΙ του Κεφαλαίου Α΄.


Έτσι ευθαρσώς θα σου πουν εσύ το επέλεξες να συμμετέχεις, εσύ είσαι και υπευθυνός/η για το αποτέλεσμα. (Φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις με τι πνεύμα στα λέω αυτά κι ότι δεν παίρνω την θέση του κράτους).
Ξέρω πως αυτό που θα σου πω τώρα καθόλου δεν σε βγάζει από την οργή, το θυμό και την απογοήτευση που αισθάνεσαι. Αλλά, νομίζω ότι θα σε κάνει να καταλάβεις τόσο εσύ όσο και οι υπόλοιποι χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ ότι αυτό το παιχνίδι το παίζουν εις βάρος και των δύο πλευρών.

Στο διαγωνισμό του 2000 είχαμε την ίδια κατάσταση αλλά από την ανάποδη. Τι εννοώ? Στην προκήρυξη του ΑΣΕΠ δεν αναφέρονταν από λάθος η παραπάνω παράγραφος που σημείωσε ότι ίσχυε για το 1998, και έτσι ενώ υπήρχαν επιτυχόντες με πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ δεν διορίστηκαν και διορίστηκαν οι πρώτοι 15 επιτυχόντες χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ. Οι άνθρωποι όμως που είχαν φάει στη μούρη την ταλαιπωρία να πάνε ΑΣΠΑΙΤΕ και να υποστούν το κόστος που αυτό σήμαινε για τον καθένα έκαναν δικαστικό αγώνα μέσω του οποίου δικαιώθηκαν ύστερα από περίπου 4 χρόνια και διορίστηκαν, όπως θα έπρεπε να  έχει γίνει από την αρχή. Ευτυχώς βέβαια που εξαιτίας του βραδύνους γραφειοκρατικού μηχανισμού δεν έχασαν τη δουλειά τους οι 15, που διορίστηκαν με το διαγωνισμό του 2000, χωρίς πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ. Γιατί το Λάθος δεν ήταν δικό τους.
Στους προηγούμενους διαγωνισμούς του 2002 και 2004 είχαμε διοριστέους και από τις δύο κατηγορίες διαγωνιζόμενων και έτσι δεν δημιουργήθηκε καμία αναστάτωση. Σημείωσε ότι το ίδιο καθεστώς που ισχύει για τους ΠΕ10 ισχύει και για τους ΠΕ19, ΠΕ09, ΠΕ14 κ.ά.

Φέτος λοιπόν στο δικό μας κλάδο σημειώθηκε για πρώτη φορά μετά το 2000, το φαινόμενο οι διοριστέοι να είναι μόνο από ΑΣΠΑΙΤΕ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στον επόμενο θα συμβεί το ίδιο.
Είναι πράγματι άδικο γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα να τελειώσουν την ΑΣΠΑΙΤΕ όσοι πτυχιούχοι θέλουν να τη τελειώσουν και να συμμετέχουν στο διαγωνισμό επι ίσους όρους.
Δεν θίγω εδώ για το αν θα πρέπει να έχουμε περάσει πρώτα από την διαδικασία της παιδαγωγικής κατάρτισης γιατί αυτό είναι ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο που αφορά τους πάντες.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: nikosp στις Ιούνιος 18, 2007, 12:20:48 μμ
Χτες στη συνάντηση για τη δημιουργία ενός συλλόγου αδιορίστων το θέμα του ΑΣΠΑΙΤΕ δεν θίχτηκε σχεδόν καθόλου, μια που όλοι (πλην μίας) είμασταν από τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Κατά τη γνώμη σας, τι θα πρέπει να λέει ο νέος σύλλογος για ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΕΛΕΤΕ κλπ; Ο θεσμός θα έπρεπε να "ανοίξει" ή να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί ριζικά;
Μπορεί να με ενημερώσει κάποιος, επίσης, για το πώς σε παίρνουν για μαθήματα στο ΑΣΠΑΙΤΕ; Και αν τελικά προσφέρει κάτι αυτή η επιπλέον μαθητεία; Πόσο διαρκεί; είναι δυνατόν να δουλεύεις ταυτόχρονα;
Τι θα λέγατε για μια πρόταση που αφορά όλους τους κλάδους; να δίνεις πρώτα ΑΣΕΠ και μετά οι επιτυχόντες να κάνουν ένα χρόνο πρακτική άσκηση και παιδαγωγικά σεμινάρια, όντας διορισμένοι-μαθητευόμενοι καθηγητές; Κάπως έτσι είναι το σύστημα στην Κύπρο, νομίζω.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούνιος 19, 2007, 01:39:10 πμ
Χτες στη συνάντηση για τη δημιουργία ενός συλλόγου αδιορίστων το θέμα του ΑΣΠΑΙΤΕ δεν θίχτηκε σχεδόν καθόλου, μια που όλοι (πλην μίας) είμασταν από τις λεγόμενες καθηγητικές σχολές. Κατά τη γνώμη σας, τι θα πρέπει να λέει ο νέος σύλλογος για ΑΣΠΑΙΤΕ, ΣΕΛΕΤΕ κλπ; Ο θεσμός θα έπρεπε να "ανοίξει" ή να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί ριζικά;

Η άποψή μου είναι ότι πρέπει να καταργηθεί ή να τροποποιηθεί ριζικά. Δεν το λέω επειδή αισθάνομαι αδικημένος που, παρά την υψηλή επίδοση που έπιασα στον διαγωνισμό, έχασα τον διορισμό λόγω του ότι δεν είχα πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ. Το λέω επειδή θεωρώ την υπάρχουσα κατάσταση άδικη, ανορθολογική και μη αξιοκρατική. Θα προσπαθήσω να εξηγήσω τις θέσεις μου εν συντομία:
- Υποτίθεται ότι οι απόφοιτοι ΑΣΠΑΙΤΕ υπερτερούν των υπολοίπων σε παιδαγωγική κατάρτιση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δε φαίνεται να προκύπτει από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ. Ακόμη και αν ίσχυε, όμως, υπάρχει πάντα η δυνατότητα μεμονωμένα άτομα χωρίς πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ να αποδειχθούν περισσότερο καταρτισμένα στα παιδαγωγικά από πολλούς με ΑΣΠΑΙΤΕ. Για παράδειγμα, αρκετοί υποψήφιοι χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ είχαμε φέτος ψηλότερο βαθμό από πολλούς διοριστέους όχι μόνο στο γνωστικό αντικείμενο, αλλά και στα παιδαγωγικά και την ειδική διδακτική.
- Με το υπάρχον σύστημα, εκατοντάδες άνθρωποι σέρνονται να συμμετάσχουν σε έναν διαγωνισμό, όπου ο διορισμός δεν είναι εξασφαλισμένος ακόμη και αν γράψουν 100% σε όλες τις θεματικές! Το είδαμε φέτος στην περίπτωση των κοινωνιολόγων.
- Τουλάχιστον σε ότι αφορά τους κοινωνιολόγους (για τους οποίους μπορώ να μιλήσω) είναι άδικο και παράλογο να τους ζητείται πτυχίο παιδαγωγικής επάρκειας, τη στιγμή που δε ζητείται πχ από μαθηματικούς ή φυσικούς. Εγώ στο πανεπιστήμιο διδάχθηκα αρχαία και νεότερη φιλοσοφία της αγωγής, γνωστική ψυχολογία και ψυχολογία του εφήβου, διδακτική της κοινωνιολογίας και της ιστορίας, κοινωνιολογία της εκπαίδευσης και άλλα τέτοια μαθήματα, που αντίστοιχα, απ' όσο γνωρίζω, δε διδάσκονται στις "θετικές" σχολές.
- Οι άνθρωποι που παρακολουθούν ΑΣΠΑΙΤΕ ταλαιπωρούνται για ένα χρόνο, χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα διοριστούν. Ή ενδέχεται να διοριστούν μετά από αρκετά χρόνια (πχ μετά από 2-3 διαγωνισμούς ΑΣΕΠ), πράγμα που σημαίνει ότι δε θα έχουν πρόσφατα τα όσα έμαθαν στην ΑΣΠΑΙΤΕ.

Μπορεί να με ενημερώσει κάποιος, επίσης, για το πώς σε παίρνουν για μαθήματα στο ΑΣΠΑΙΤΕ; Και αν τελικά προσφέρει κάτι αυτή η επιπλέον μαθητεία; Πόσο διαρκεί; είναι δυνατόν να δουλεύεις ταυτόχρονα;

Προκηρύσσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό θέσεων ανά κλάδο, και τις καλύπτουν με τους υποψηφίους που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μόρια. Μόρια παίρνει κανείς από το βαθμό του πτυχίου του, το master ή το διδακτορικό του, τη γνώση ξένων γλωσσών και υπολογιστών, καθώς και τη διδακτική προϋπηρεσία. Διαρκεί ένα χρόνο και, απ' όσο γνωρίζω, είναι 4 ώρες μάθημα κάθε μέρα! Όπως καταλαβαίνεις, δύσκολο να δουλεύεις παράλληλα 8ωρο. Καταλληλότεροι να κρίνουν αν σου προσφέρει κάτι είναι μάλλον όσοι έχουν παρακολουθήσει.

Τι θα λέγατε για μια πρόταση που αφορά όλους τους κλάδους; να δίνεις πρώτα ΑΣΕΠ και μετά οι επιτυχόντες να κάνουν ένα χρόνο πρακτική άσκηση και παιδαγωγικά σεμινάρια, όντας διορισμένοι-μαθητευόμενοι καθηγητές; Κάπως έτσι είναι το σύστημα στην Κύπρο, νομίζω.

Νομίζω πως είναι πολύ πιο δίκαιο, ορθολογικό, αξιοκρατικό. Τα προβλήματα της υπάρχουσας κατάστασης που επισήμανα παραπάνω φαίνεται πως ξεπερνιούνται ένα προς ένα με αυτή τη ρύθμιση. Καταλαβαίνω, βέβαια, πως κάτι τέτοιο θα αδικούσε όσους υπέστησαν την ταλαιπωρία και πήγαν να πάρουν το πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ μπας και δουν διορισμό. Κι εμένα θα μου κακοφαινόταν αν έμπαινα φέτος ΑΣΠΑΙΤΕ, και του χρόνου καταργούσαν την απόλυτη προτεραιότητα. Θα μπορούσε, ίσως, να εφαρμοστεί αυτό που λες, και να γίνει μια ειδική ρύθμιση για όσους έχουν ήδη πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ: για μερικά χρόνια, να μπαίνει ένας ορισμένος αριθμός υποψηφίων με ΑΣΠΑΙΤΕ κατ' απόλυτη προτεραιότητα, και οι υπόλοιπες θέσεις να καλύπτονται βάσει βαθμολογίας ανεξαρτήτως του αν ο υποψήφιος είναι κάτοχος ΑΣΠΑΙΤΕ.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: giannis27 στις Ιούνιος 19, 2007, 01:49:02 πμ
κι οσοθι πηγανε ασπετε φιλε τι ειναι μαλακες? ι κοροιδα? που ετρεχαν ενα χρονο καθε μερα 4 ωρεσ απο αλλεσ πολεισ και απο δουλειςσ με παιδια και οικογνεειςσα? δεν εισια σωστος. μιλαει ο πονοσ σου οχι ι λογικη. συμφωνω οτι υπαρχει λαθοσ στο συστημα αλλα αυτοι που εχουν ασπετε πρπεει να δικαιωθουν. αλλιωσ τοτε γιαιτ πηγαν? τσαμπα?
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούνιος 19, 2007, 10:15:52 πμ
κι οσοθι πηγανε ασπετε φιλε τι ειναι μαλακες? ι κοροιδα? που ετρεχαν ενα χρονο καθε μερα 4 ωρεσ απο αλλεσ πολεισ και απο δουλειςσ με παιδια και οικογνεειςσα? δεν εισια σωστος. μιλαει ο πονοσ σου οχι ι λογικη. συμφωνω οτι υπαρχει λαθοσ στο συστημα αλλα αυτοι που εχουν ασπετε πρπεει να δικαιωθουν. αλλιωσ τοτε γιαιτ πηγαν? τσαμπα?

Φίλε μου Γιάννη, λες ότι μιλάει ο πόνος μου και όχι η λογική, αλλά θα πρόσεξες ότι παρέθεσα μια σειρά επιχειρημάτων, με τα οποία εξηγώ για ποιους λόγους θεωρώ αντικειμενικά σωστό να αλλάξει το σύστημα. Αντίθετα, η δική σου επιχειρηματολογία είναι που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στην επίκληση της υποκειμενικής ταλαιπωρίας που υπέστησαν όσοι πήγαν ΑΣΠΑΙΤΕ.

Μια ταλαιπωρία που, ωστόσο, θεωρώ και πραγματική και αξιοσέβαστη. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρότεινα να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους έχουν ήδη ΑΣΠΑΙΤΕ. Το πρότεινα αποκλειστικά και μόνο επειδή κατανοώ ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι κάτοχοι ΑΣΠΑΙΤΕ την παράλογη πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, έστω και αν μια τέτοια ειδική ρύθμιση θα περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την αξιοκρατία του συστήματος.

Αυτό που πρέπει ο καθένας να κατανοήσει -και πολύ περισσότερο ένας κοινωνιολόγος- είναι πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια παράλογη πολιτική σε βάρος, αν μη τι άλλο, του θεσμού της εκπαίδευσης. Όσο αυξάνονται οι κάτοχοι ΑΣΠΑΙΤΕ, τόσο πιο δυσχερής γίνεται η λύση του προβλήματος. Ας σταματήσει αυτή τη στιγμή η ΑΣΠΑΙΤΕ να δέχεται νέους σπουδαστές, και ας απορροφηθούν οι ήδη υπάρχοντες πτυχιούχοι της με ειδική ρύθμιση. Και, στο βαθμό που θεωρείται αναγκαίο, ας παρακολουθούν ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάτι αντίστοιχο οι διοριστέοι, αλλά μετά από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έτσι, και η ΑΣΠΑΙΤΕ θα λειτουργήσει πιο ορθολογικά, αφού θα έχει ως σπουδαστές μόνο εκείνους που περιμένουν άμεσο διορισμό.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: giannis27 στις Ιούνιος 19, 2007, 02:05:50 μμ
α συγνωμη αν μιλισα ασχημα πανω στ ανευρα των ημερςν αλλα εφοσον το θετεις ετσι ναι ασ σταματησει να δεχετε σε αυττο δνε διαφωνω. αλλα αποκλειετε να σταμτησει. ασ γινει ειδικη ρυθμιση και ετσι να μαστε ολοι ικανοπουημενεοι . αν αυτο λεσ οκ. απλα το προβλημα αρχιζει απο την αρχη. εγω το εχω πει. οταν περναμε πτυχιο ασ μασ δινανε το δικαωμα να περναμε παιδαγφωγικη καταρτιση οσοι μονο ηθελαν να πανε στην εκπαιδευση. αντι ασεπτε δηλαδη. η ασ περναμε ολοι παιδαγωγικη καταρτιση απο την αρχη. ολοι. αλλα τωρα ειναια ργα. οτι γινει στο μελλον αλλα τωρα ηδη καποιοι εχουν ταλαιπωρηθει απο ασπετε και δεν διοριζονται κι αυτοπι οπωσ βλεπεισ, και ηδη καποιοι αλλοοι δεν διοριζονται λογω οτι δεν εχουν ασπετε. οκ?
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούνιος 23, 2007, 03:18:56 πμ
κι οσοθι πηγανε ασπετε φιλε τι ειναι μαλακες? ι κοροιδα? που ετρεχαν ενα χρονο καθε μερα 4 ωρεσ απο αλλεσ πολεισ και απο δουλειςσ με παιδια και οικογνεειςσα? δεν εισια σωστος. μιλαει ο πονοσ σου οχι ι λογικη. συμφωνω οτι υπαρχει λαθοσ στο συστημα αλλα αυτοι που εχουν ασπετε πρπεει να δικαιωθουν. αλλιωσ τοτε γιαιτ πηγαν? τσαμπα?

Μια ταλαιπωρία που, ωστόσο, θεωρώ και πραγματική και αξιοσέβαστη. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο πρότεινα να υπάρξει ειδική ρύθμιση για όσους έχουν ήδη ΑΣΠΑΙΤΕ. Το πρότεινα αποκλειστικά και μόνο επειδή κατανοώ ότι δεν πρέπει να πληρώσουν οι κάτοχοι ΑΣΠΑΙΤΕ την παράλογη πολιτική που ακολουθήθηκε όλα αυτά τα χρόνια, έστω και αν μια τέτοια ειδική ρύθμιση θα περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την αξιοκρατία του συστήματος.

Αυτό που πρέπει ο καθένας να κατανοήσει -και πολύ περισσότερο ένας κοινωνιολόγος- είναι πως δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια παράλογη πολιτική σε βάρος, αν μη τι άλλο, του θεσμού της εκπαίδευσης. Όσο αυξάνονται οι κάτοχοι ΑΣΠΑΙΤΕ, τόσο πιο δυσχερής γίνεται η λύση του προβλήματος. Ας σταματήσει αυτή τη στιγμή η ΑΣΠΑΙΤΕ να δέχεται νέους σπουδαστές, και ας απορροφηθούν οι ήδη υπάρχοντες πτυχιούχοι της με ειδική ρύθμιση. Και, στο βαθμό που θεωρείται αναγκαίο, ας παρακολουθούν ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάτι αντίστοιχο οι διοριστέοι, αλλά μετά από τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Έτσι, και η ΑΣΠΑΙΤΕ θα λειτουργήσει πιο ορθολογικά, αφού θα έχει ως σπουδαστές μόνο εκείνους που περιμένουν άμεσο διορισμό.

Συμφωνών απόλυτα μαζί σου και με κάλυψες ;)
Παρόλο που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε και οι δυο σε μια κατάσταση που μας θέλει "αντίπαλους" δεν "τσιμπάς" και έχεις άπλα μυαλού και καρδιάς που λένε. Ειλικρινά Χαίρομαι γιατί υπάρχουν πράγματι συνάδελφοι με όλη τη σημασία της λέξης που είναι πράγματι Κοινωνιολόγοι και μπορούν να δουν και να κατανοήσουν τα πράγματα πέρα και έξω από τον μικρόκοσμό τους.
Μπράβο σου. :)
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούνιος 23, 2007, 11:25:52 πμ
Συμφωνών απόλυτα μαζί σου και με κάλυψες ;)
Παρόλο που αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε και οι δυο σε μια κατάσταση που μας θέλει "αντίπαλους" δεν "τσιμπάς" και έχεις άπλα μυαλού και καρδιάς που λένε. Ειλικρινά Χαίρομαι γιατί υπάρχουν πράγματι συνάδελφοι με όλη τη σημασία της λέξης που είναι πράγματι Κοινωνιολόγοι και μπορούν να δουν και να κατανοήσουν τα πράγματα πέρα και έξω από τον μικρόκοσμό τους.
Μπράβο σου. :)

Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, mat! Κι εγώ έχω σχηματίσει ανάλογη γνώμη για σένα! Πιστεύω ότι σου άξιζε ο διορισμός! Τα συγχαρητήριά μου, και καλή σταδιοδρομία στην εκπαίδευση!  :)
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούνιος 23, 2007, 04:08:40 μμ
Σ' ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, mat!   :)
Δεν ήταν καλά λόγια απλώς είναι η αλήθεια όπως την αντιλαμβάνομαι.(και άλλοι βέβαια μαζί με μένα ;))
Θα ήταν το λιγότερο απαράδεκτο να μη δω ότι ενώ είσαι ένας άνθρωπος που έχει υποστεί την ταλαιπωρία του ΑΣΕΠ είσαι στους επιτυχών και μάλιστα με πολύ υψηλή βαθμολογία και παρόλο που ο κόπος, οι ελπίδες και τα όνειρά του πάνε στο καλάθι των αχρήστων δεν στέκει μόνο σε αυτό που του συμβαίνει αλλά, μπαίνει και στον κόπο των άλλων και νοιάζεται να μην ταλαιπωρηθούν και οι άλλοι έτσι… απλά γιατί ταλαιπωρήθηκε εκείνος.
Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει συχνά μεταξύ των ανθρώπων στις μέρες μας.  :-[ Και είναι τόσο σημαντικό για την «ποιότητα» των ανθρώπων και των σχέσεων μεταξύ τους.
Αλλά για να μη μείνουμε στην ανταλλαγή καλών λόγων μεταξύ μας και να καταθέσω και τη δική μου άποψη συμπληρώνοντας αυτά που είπες παραπάνω. Θέλω λοιπόν να πω το εξής.
Το ένα εξάμηνο παλαιότερα ή ο ένας χρόνος σήμερα στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν σε μαθαίνει να είσαι Δάσκαλος. Σου δίνει σίγουρα μια θεωρητική κατάρτιση. Την οποία όμως με τον τρόπο που μας ζητάνε να την αποδείξουμε στο ΑΣΕΠ αυτοί που δεν έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ την απέδειξαν εξίσου και μάλιστα με πολύ υψηλά επίπεδα βαθμολογίας. Τίποτα λοιπόν περισσότερο δεν έχουμε με αυτή την έννοια οι έχοντες πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ από αυτούς που δεν έχουν. Και σε καμιά περίπτωση οι μεν δεν είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από τους δε. Όσο ανίδεος και ανυποψίαστος είναι ο εκπαιδευτικός που μπαίνει για πρώτη φορά σε μια τάξη και ο οποίος έχει τυπικά αυτή τη περιβόητη παιδαγωγική επάρκεια άλλο τόσο άσχετος είναι και αυτός που δεν την έχει.
Το "παιχνίδι" για το αν κάνεις ή όχι, ή αν θα μάθεις ή όχι να κάνεις για δάσκαλος κρίνετε εν τέλει μόνο μέσα στην τάξη όπως έχουν πει κι άλλοι συνάδελφοι από άλλους κλάδους. Γι αυτό νομίζω ότι, αυτό που πρέπει να διεκδικήσουν σήμερα οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είναι μια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση (και κατ' επέκταση αξιολόγηση) αφού πρώτα έχουν προσληφθεί.
Ας διεκδικήσουμε λοιπόν αυτό που πραγματικά μας αξίζει και μας αξίζουν τα καλύτερα από αυτά που μας πετάνε στη μούρη.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: nancyk στις Ιούλιος 23, 2007, 06:48:18 μμ
Από το φύλλο της 23-7-2007 εφημερίδας Ελευθεροτυπία
http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=33336536

Κυκλοφορεί κάπου το κείμενο στο οποίο αναφέρεται η Ε;
Θέλω να το συνυπογράψω κι εγώ (ανήκω στον κλάδο ΠΕ13)
Επίσης: σκέφτονται κάποιοι από σας να προσφύγουν στη δικαιοσύνη;
και τέλος (ένα παράπονο): γιατί δεν υπάρχει ενότητα για τους ΠΕ13 στο φόρουμ;
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: eleftheria στις Ιούλιος 24, 2007, 01:13:29 πμ
ΑΣΕΠ: Στον αέρα ο διαγωνισμός για διορισμό κοινωνιολόγων
 

Αριστούχοι αλλά δεν διορίζονται!
 

Της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ
 

Στον αέρα ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ φέτος για τον διορισμό καθηγητών κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών στα σχολεία μέσης εκπαίδευσης.


Ηδη 18 υποψήφιοι, μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ για τον κλάδο τους, έχουν καταφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας την ακύρωση των εξετάσεων, την ανασύνταξη των πινάκων διοριστέων και φυσικά τον άμεσο διορισμό τους, καθώς η δική τους βαθμολογία είναι δέκα, δεκαπέντε, ακόμα και τριάντα μονάδες πάνω από τον τελευταίο που διορίζεται...

Τι έχει συμβεί;

Δυστυχώς για άλλη μια φορά επικράτησε ο παραλογισμός σε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ και διορίστηκαν υποψήφιοι που έγραψαν λίγο πιο πάνω από τη βάση, ενώ άλλοι που αρίστευσαν έμειναν εκτός νυμφώνος... Αιτία, το πιστοποιητικό της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που χώρισε τους υποψήφιους σε αμνούς και σε ερίφια. Οσοι το είχαν, ανεξάρτητα -ναι, ανεξάρτητα- από τη βαθμολογία τους στις εξετάσεις, διορίστηκαν. Οσοι δεν το είχαν, έμειναν απ' έξω. Απίστευτο κι όμως αληθινό. Εισιτήριο για το διορισμό των καθηγητών σε αυτούς τους κλάδους δεν ήταν πώς έγραψαν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, αλλά αν είχαν αυτό το πιστοποιητικό της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ. Μοναδικό τελικά κριτήριο για τον διορισμό τους, η φοίτηση και αποφοίτησή τους από αυτήν την σχολή. Τότε γιατί να γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ, θα σκεφτεί οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος. Γιατί τόσα χρήματα των φορολογούμενων στον αέρα για εξετάσεις και βαθμολογητές, γιατί τόση αγωνία των υποψηφίων για διάβασμα και συμμετοχή, όταν τα αποτελέσματα σε αυτούς τους τρεις κλάδους είναι από πριν «βγαλμένα» και χωρίς να γίνει διαγωνισμός;

Να μια ερώτηση στην οποία μάλλον δεν μπορεί να απαντήσει κανείς...

Γιατί είναι σκάνδαλο στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για τους κοινωνιολόγους η πρώτη υποψήφια που πήρε σχεδόν άριστα στον διαγωνισμό (98,51 μόρια με άριστα το 100) να μη διορίζεται και η 148η που έγραψε λίγο πιο πάνω από τη βάση (68,40 με βάση το 60) να διορίζεται. Δεν είναι μόνον οι 30 μονάδες και οι 140 και πλέον θέσεις που βρίσκονται ανάμεσά τους εκείνο που τους χωρίζει. Είναι η λογική και η παράνοια, είναι πάνω από όλα η ισότητα και η δυνατότητα των ίσων ευκαιριών που πρέπει να δίνεται σε όλους τους υποψηφίους σε κάθε διαγωνισμό, διαφορετικά ο διαγωνισμός δεν έχει κανένα λόγο ύπαρξης. Αν διαβάσει μάλιστα κανείς προσεκτικά και συγκρίνει τον πίνακα με τις βαθμολογίες και τον πίνακα με αυτούς που διορίζονται θα δει ότι από τους πρώτους δέκα στη βαθμολογία μόνον μία διορίζεται και οι υπόλοιποι μένουν εκτός γιατί δεν έχουν χαρτί ΑΣΠΑΙΤΕ, όπως επίσης θα δει ότι ο κατάλογος με τους διοριζόμενους, δηλαδή αυτούς που επιβραβεύονται ουσιαστικά από τη διαδικασία και την πραγματοποίηση του διαγωνισμού, χρειάζεται να φτάσει πολύ χαμηλά στην κλίμακα των 68 βαθμών για να βρει και τους 24 που τελικά διορίζονται με κυριότερο χαρακτηριστικό και αποκλειστικό προσόν το χαρτί της ΑΣΠΑΙΤΕ.

Πώς προέκυψε αυτός ο παραλογισμός; Το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει τις σχολές Κοινωνιολογίας, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών και Οικονομολόγων ως καθηγητικές σχολές, πιστεύοντας προφανώς ότι πτυχιούχοι άλλων σχολών είναι ικανοί να διδάξουν το αντικείμενο των σπουδών τους, ειδικά όμως αυτοί οι απόφοιτοι σε αυτούς τους κλάδους όχι. Ετσι δημιουργείται μια τεχνητή διάκριση ανάμεσα σε αυτούς που έχουν πιστοποιητικό της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ και σε αυτούς που δεν το έχουν, διάκριση που λειτουργεί σε βάρος των δεύτερων αποκλείοντάς τους από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν επί ίσοις όροις τις θέσεις του διαγωνισμού. Η προκήρυξη μάλιστα που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 500/24/8/2006 και αφορούσε τα του διαγωνισμού με αριθμό 10Π/2006 δεν απέκλειε από τον διαγωνισμό αυτούς που δεν είχαν χαρτί από την ΑΣΠΑΙΤΕ, δεν όριζε το πιστοποιητικό αυτό ως ένα παραπάνω προσόν του υποψηφίου στο οποίο μπορούσε να δώσει ως μπόνους κάποια επί πλέον μόρια, απλώς προέκρινε όσους είχαν χαρτί ΑΣΠΑΙΤΕ στον πίνακα των διορισμών με μοναδική δέσμευση να έχουν περάσει τη βάση, η βαθμολογία τους δηλαδή να είναι πάνω από 60 μονάδες.

Οπως είπαμε ήδη, 18 από τους υποψηφίους έχουν ξεκινήσει έναν αγώνα για να αποδείξουν το δίκαιό τους. Οπως υπογραμμίζουν οι ίδιοι σε κείμενο που υπογράφουν, το θέμα δεν αφορά μόνον αυτούς, αλλά και όλους τους υποψήφιους των τριών κλάδων που συμμετείχαν στον διαγωνισμό και από τους οποίους ελάχιστοι είναι οι κάτοχοι του πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ.

Πρέπει να σημειωθεί ότι αρκετοί από αυτούς που δεν έχουν το δίπλωμα ΑΣΠΑΙΤΕ μπορεί να μη διορίζονταν άμεσα από τον διαγωνισμό, αλλά με βάση τη βαθμολογία τους θα μπορούσαν να εργαστούν ως αναπληρωτές. Οι υποψήφιοι που παρέμειναν υποψήφιοι και δεν διορίστηκαν, παρά το γεγονός ότι εξασφάλισαν μεγαλύτερη βαθμολογία από εκείνη που πήρε η τελευταία πτυχιούχος του χαρτιού ΑΣΠΑΙΤΕ που διορίστηκε (68 μόρια), μιλούν για εμπαιγμό, θεωρούν υπεύθυνους το υπουργείο Παιδείας και το ΑΣΕΠ και ζητούν την άρση της αδικίας, με την ανασύνταξη των πινάκων, και τον διορισμό που τους ανήκει, αφού με βάση τη βαθμολογία τους στο διαγωνισμό προηγούνται όσων διορίστηκαν.


www.alfavita.gr
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούλιος 24, 2007, 01:39:32 πμ
Η προκήρυξη είναι ξεκάθαρη: «Ειδικώς για τους κλάδους ΠΕ 09, ΠΕ 10 και ΠΕ 13 οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν, επιπλέον, και πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ(πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ) ή κάποιο από τα προς αυτό ισοδύναμα πτυχία που αναφέρονται στην παρ. ΙΙΙ του παρόντος κεφαλαίου. Στο διαγωνισμό μπορούν να συμμετάσχουν και οι μη κάτοχοι των ανωτέρω πτυχίων. Στους πίνακες όμως κατάταξης και διοριστέων, προηγούνται οι κάτοχοι πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ (πρώην ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ)ή ενός από τα ισοδύναμα προς αυτό πτυχία που αναφέρονται στην παρ. ΙΙΙ του παρόντος κεφαλαίου
H κυρία Δελβινιώτη λοιπόν ας διαβάσει πρώτα το ΦΕΚ της προκήρηξης και μετά να γράψει το άρθρο της βασιζόμενη σε ακρίβειες κι όχι ανακρίβειες.
Επίσης να προσέχει λίγο τις εκφράσεις τις διότι δεν πρόκειται  ούτε για πιστοποιητικό ούτε για "χαρτί" της ΑΣΠΑΙΤΕ όπως λέμε δηλαδή, χαρτί υγείας ή περιτυλίγματος ή πιστοποιητικό υγείας αλλά καλώς ή κακώς αφορά πτυχίο παρόμοιο με αυτά που παίρνουμε όταν κάνουμε μεταπτυχιακό ή προπτυχιακές σπουδές. Τέλος, αφού τόσο κόπτεται για τη δικαιοσύνη της ιστορίας που λέγεται ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών ας μας έκανε τη χάρη να δημοσιεύσει και το κείμενο των συναδέλφων :-\

Όσο για τους συναδέλφους που μένουν εκτός και είναι πράγματι αριστούχοι ας φροντίσουν να ενώσουν τις φωνές τους για ένα διαφορετικό και αξιοκρατικό σύστημα επιλογής των εκπαιδευτικών με όσους πιστεύουν ότι πραγματικά μπορούν και οφείλουν να το διεκδικήσουν ::)
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: marias στις Ιούλιος 24, 2007, 08:52:33 πμ
**************
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούλιος 24, 2007, 10:09:12 πμ
nancyk, θα σου στείλω προσωπικό μήνυμα με στοιχεία επικοινωνίας, για να επικοινωνήσεις μαζί μας και να ενώσουμε τις φωνές μας. Όποιος άλλος θεωρεί εαυτόν θιγόμενο λόγω ΑΣΠΑΙΤΕ, ας μου στείλει προσωπικό μήνυμα.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: poni στις Ιούλιος 24, 2007, 10:23:25 πμ
Πραγματικά, το πτυχίο αυτό της ΑΣΠΑΙΤΕ έχει κόψει τα φτερά σε πολλούς από εμάς που προσπαθούμε να διοριστούμε χρόνια. Μιλάω εκτός από τον διαγωνισμό και για τον ενιαίο πίνακα. Είμαι ΠΕ09 και για ακόμα μια φορά φέτος θα μείνω εκτός διορισμού παρόλο που έχω καλή θέση και αυτό λόγω μη κατοχής του προαναφερθέντος πτυχίου. Στον πίνακα προτάσσονται 52 άτομα με ΑΣΠΑΙΤΕ και οι διορισμοί για φέτος είναι 28 και δέκα 30μηνίτες. Είναι άδικο! ! ! Ας γίνει μια ρύθμιση επιτέλους που θα διορίζουν ένα ποσοστό απο αυτούς που έχουν Ασπαιτε και ένα ποσοστό από αυτούς που έχουν πραγματική προυπηρεσία, γιατί έτσι μια ζωή εμείς οι δεύτερο στην απέξω θα έιμαστε.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: leniao στις Ιούλιος 24, 2007, 04:32:30 μμ
Παρακολούθησα όλες τις απόψεις περί ΑΣΠΑΙΤΕ και θα ήθελα να εκφράσω και εγώ μερικές σκόρπιες σκέψεις που μου γεννήθηκαν αυθόρμητα:
  1. Δεν είναι και τόσο εύκολο να εισαχθείς στην ΑΣΠΑΙΤΕ για να πάρεις το "χαρτί", όπως το χαρακτηρίζει η Δελβινιώτη. Και εφόσον εισαχθείς - μετά τις αγχώδεις προσπάθειες να πάρεις το Lower  ή το Proficiency, το ECDL που απαιτείται τώρα και να "μαζέψεις" τις προϋπηρεσίες- πρέπει να κάνεις υπεράνθρωπες προσπάθειες να τελειώσει η φοίτηση. Εγώ τελείωσα την ΑΣΠΑΙΤΕ του Βόλου. Ο μέσος όρος ηλικίας των σπουδαστών ήταν 39 έτη. Όλοι και όλες με παιδιά, προσωρινές εργασίες, υποχρεώσεις και...μόνιμο stress. 2 κοπέλες ερχόντουσαν κάθε μέρα από Θεσσαλονίκη, 3 άτομα από Κοζάνη, ένας μάλιστα ήταν από τη Σύρο και πήγαινε στην οικογένειά του μόνο στις αργίες. Τα έξοδα να τρέχουν, σχεδόν οι μισοί βγάλαμε τη χρονιά με καταναλωτικά δάνεια και με πολλές στερήσεις. Και...πολλές ακόμα προσωπικές ο καθένας θυσίες. Οπότε, όταν κάποιοι απαξιώνουν το "χαρτί", απαξιώνουν ανθρώπινες θυσίες, κόπους και αγωνίες. ΄
   Χαρακτηριστικά μάλιστα, όλοι λέγαμε ότι το πτυχίο είναι όλης της οικογένειας και όχι προσωπικά δικό μας, γιατί όλα τα μέλη κάνουν υπομονή σε μια οικογένεια μέχρι να τελειώσει η σχολή. Τόσο εύκολα υποτιμά κάποια ή κάποιος και απαξιώνει εκατοντάδες οικογένειες και τις θυσίες που έγιναν;   
 
 2. 'Ολοι και όλες οι υποψήφιοι γνώριζαν την προκήρυξη εκ των προτέρων και είναι μάλλον "στρουθοκαμηλισμός" να υποστηρίζουμε τώρα ότι είναι μεγάλη η αδικία.
   Προσωπικά πιστεύω ότι φυσικά και είναι τεράστια η αδικία, αλλά ήταν και πριν τον διαγωνισμό. Έκανε κάποιος κάτι για να αλλάξει το σύστημα των διορισμών; Επειδή στους πρώτους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όσοι είμασταν γραμμένοι στην παλιά επετηρίδα αποφασίσαμε να μην πάρουμε μέρος (βλέπε αποφάσεις Αρσένη 1997), φάγαμε και ξύλο δύο φορές, αντισταθήκαμε στο σύστημα για να το αλλάξουν και...ξέρετε τι κατάφερε η γενιά μου μετά από 15 χρόνια αναμονής στη επετηρίδα; Διορίζονταν νεώτεροι άνθρωποι μόλις έπαιρναν το πτυχίο τους, παραμέναμε εμείς στην ανεργία, μας διέσπασαν σε δεκάδες κομμάτια για να χάσουμε τη συνδικαλιστική μας δύναμη ως αδιόριστοι, υποβίβασαν το μάθημα της Κοινωνιολογίας και δεν είχαμε ούτε την εναλλακτική λύση της εργασίας σε φροντιστήρια και στα ιδιαίτερα.
   Να αγαπάς τα παιδιά, να λατρεύεις τη διδασκαλία, να προετοιμάζεσαι χρόνια ολόκληρα για να εκπληρώσεις το όνειρό σου και να σου βάζουν εμπόδια από παντού. Να αργοσβήνουν τα οράματά σου και να μην μπορείς να κάνεις τίποτα. Να βλέπεις γύρω σου την υποτίμηση και τον εκμηδενισμό σου.
   Μήπως θα έπρεπε να είμαστε περισσότερο ακριβείς και προσεκτικοί όταν μιλάμε για αδικίες, ΑΣΠΑΙΤΕ και "χαρτιά" και για αγώνες εναντίον του συστήματος  μόνο και όταν θίγονται μόνο τα δικά μας συμφέροντα;

 3. Υπάρχει, επίσης, μία άλλη υπολογίσιμη παράμετρος σχετικά με την ΑΣΠΑΙΤΕ. Το Κράτος φοβάται τη διόγκωση του δημόσιου τομέα. Όσο περισσότερο αναβάλλει τους διορισμούς των Κοινωνιολόγων, τόσο λιγότερο επιβαρύνει τον προϋπολογισμό. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια. Και βέβαια είμαστε καθαρά καθηγητική Σχολή, και βέβαια η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν εξασφαλίζει πάντοτε παιδαγωγική επάρκεια εάν δεν εφαρμόσεις όσα σου μαθαίνουν και συμβιβάζεσαι με το υπάρχον σύστημα διδασκαλίας. Απλά, με την ΑΣΠΑΙΤΕ βρίσκουν άλλοθι για να μην μας διορίζουν και εφαρμόζουν ταυτόχρονα αποτελεσματικότατα το "διαίρειν και βασίλευε" γιατί δημιουργούν προστριβές μεταξύ μας και χάνουμε την πιθανή δύναμη που θα είχαν οι Σύλλογοί μας και γενικότερα ο κλάδος μας.

4. Μια πρακτική δυσκολία στο να δικαιωθούν όσοι αποφασίσουν να κινηθούν δικαστικά: Υπάρχουν ειδικότητες όπως: αισθητικοί, μηχανικοί αυτοκινήτων, ιατρικών εργαστηρίων, ιατρών, φαρμακοποιών, δομικών έργων και πολλές άλλες που ίσως φαίνονται ακόμα πιο περίεργες, όμως όλοι όσοι τις κατέχουν, διορίζονται με το ίδιο σύστημα (ΑΣΠΑΙΤΕ, πίνακες προϋπηρεσίας και ΑΣΕΠ) ως καθηγητές στα τεχνικά λύκεια.
Πιστεύετε ότι θα ήταν διατεθιμένο οποιοδήποτε δικαστήριο να δημιουργήσει προδεδικασμένο και να απαιτούν κατόπιν όλοι οι γιατροί, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί αυτοκινήτων απο ΤΕΙ και οι υπόλοιποι με παρόμοιες ειδικότητες να διοριστούν καθηγητές μόνο με εξετάσεις του ΑΣΕΠ ή με αμφίβολες προϋπηρεσίες (έστω κι αν τους διορίζουν ποσοστιαία);

Επίλογος και παραίνεση ως παθών: εάν θέλετε να βελτιώσουμε τον κλάδο μας και να διοριζόμαστε γρηγορότερα, πρέπει να αγωνιστούμε για την πρόοδο του κλάδου μας. Εγγραφείτε στους τοπικούς Συλλόγους Κοινωνιολόγων, ενημερωθείτε για τα μαθήματα Β΄ και Γ΄ ανάθεσης που διεκδικούμε από το Υπουργείο, ώστε να ανοίξουν περισσότερες θέσεις για διορισμούς.

Ο Θεός να μας φωτίσει όλους μας και πάνω από όλους τους ιθύνοντες του Υπουργείου (ά!...και την κυρία Δελβινιώτη)!!!

Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: nancyk στις Ιούλιος 24, 2007, 05:50:27 μμ
Εν γνώση τους έδωσαν ΑΣΕΠ.Απλά δεν περίμεναν τόσους από ΑΣΠΑΙΤΕ να επιτύχουν...Καμμια λογική, καμμιά παράνοια. μόνο η προκήρυξη μιλάει που είναι καραμπινάτη.


Το ότι η προκήρυξη αναφέρει κατηγορηματικά και με σαφήνεια ότι προηγούνται οι κάτοχοι του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ δε σημαίνει πως μας στερεί το δικαίωμα να κρίνουμε τη ρύθμιση ως αντισυνταγματική διότι παραβιάζονται πολλές αρχές του Σ.  Δε χρειάζεται να μακρυγορήσω, υπάρχει ολόκληρη επιχειρηματολογία που θα αναπτυχθεί εκεί που πρέπει.
Δεύτερον, φυσικά και αποτελεί πτυχίο και όχι χαρτί ... περιτυλίγματος που λέει ένας συνάδελφος παραπάνω, αλλά όσοι το διαθέτουν ας αναλογιστούν απλά ότι το τελευταίο μεταπτυχιακό σ' αυτή τη χώρα διαρκεί 2 χρόνια. Μια χρονιά φοίτισης στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν είναι δα κάτι συνταρακτικό. Αυτό που είναι συνταρακτικό, είναι η τεράστια ζήτηση σε αντίθεση με την μικρή προσφορά, που καθιστά την εισαγωγή στη  σχολή αν όχι αδύνατη τουλάχιστον πολύ δύσκολη.
Για κάποιον/α που απαξιωτικά αναφέρθηκε σε όσους διεκδικούμε αλλαγές με τον όρο "συνάδελφοι" σε εισαγωγικά, υπονοώντας ότι όσοι κινηθούν δικαστικά δεν διέπονται από συναδελφικότητα και αλληλεγγύη, θα μπορούσα να θέσω κι εγώ εντός εισαγωγικών τη λέξη "παιδαγωγός", όταν οι όποιες γνώσεις που υποτίθεται πως αποκτήθηκαν στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν μπορούν να αποδειχθούν σε ένα γραπτό διαγωνισμό, με 30 απλές ερωτήσεις.  Αναρωτιέμαι, μια ολόκληρη χρονιά φοίτισης δεν είναι αρκετή για πολλούς αποφοίτους προκειμένου να αποδείξουν και έμπρακτα τις ικανότητες τους;
Κι εγώ πιστεύω πως είναι απαραίτητη η παιδαγωγική κατάρτιση των δικηγόρων, οικονομολόγων, κοινωνιολόγων κτλ. Ωστόσο ένα απλό πτυχίο δεν είναι ικανό από μόνο του να την αποδείξει, και γι' αυτό θα έπρεπε απλά να μοριοδοτείται όπως άλλα κριτήρια (μεταπτυχιακά, εργασιακή εμπειρία κτλ).
Tade σ' ευχαριστώ για το πμ, θα επικοινωνήσουμε σύντομα :)
 
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: leniao στις Ιούλιος 24, 2007, 07:19:18 μμ
   Συνάδελφε Nancyk. Έχω μια απορία. Είσαι πτυχιούχος Πολιτικών Επιστημών της Νομικής και έχεις και πτυχίο Κοινωνιολογίας και πήρες μέρος στον διαγωνισμό ως Κοινωνιολόγος (ΠΕ 10) ή είσαι πτυχιούχος μόνο του τμήματος Πολιτικών Επιστημών ή Νομικής (ΠΕ 13); Επειδή εμείς οι Κοινωνιολόγοι υποστηρίζαμε μετά μανίας πάντοτε ότι είμαστε καθαρά καθηγητική σχολή και παρόλα αυτά μας υποβίβασαν. Στους πρώτους διορισμούς μάλιστα που γινόντουσαν μας διόριζαν κατευθείαν με τη σειρά που είχαμε στην επετηρίδα, όπως όλους τους άλλους καθηγητές. Σαν κάτι να μην ταιριάζει με την νοοτροπία μας στο πνεύμα που σε διακατέχει (ότι δηλαδή δεν είναι και τίποτα σπουδαίο το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ, ότι πρέπει να καταρτίζονται παιδαγωγικά οι Κοινωνιολόγοι όπως και οι γιατροί, οι οικονομολόγοι, οι δικηγόροι, οι κομμώτριες, οι αισθητικοί, οι μηχανικοί !!! Τέτοιες ειδικότητες συναντάς στις ΑΣΠΑΙΤΕ). Για τον λόγο αυτό αισθανόμαστε επίσης πολλαπλά αδικημένοι εμείς οι Κοινωνιολόγοι. Επειδή ακριβώς προετοιμαζόμαστε από τις σχολές μας για καθηγητές, εργαζόμαστε ως αναπληρωτές και ωρομίσθιοι στα βουνά και στα λαγκάδια της Ελλάδας και αφενός μας εξισώνουν με περίεργες ειδικότητες, αφετέρου μας βάζουν και αμέτρητα ανυπέρβλητα εμπόδια για διορισμό. Φυσικά δεν πρέπει να γίνονται αδικίες, αλλά να βγάλουμε και μεις και ένα άλλο ακόμα συμπέρασμα για τον κλάδο μας, που μας επηρεάζει στην εκπαίδευση σε μεγάλο βαθμό με τις αναθέσεις των μαθημάτων σε σχέση με τους οικονομολόγους, τους πολιτικούς επιστήμονες και τους δικηγόρους.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: nancyk στις Ιούλιος 24, 2007, 07:48:13 μμ
Έχεις δίκιο. Η περίπτωση των κοινωνιολόγων είναι διαφορετική, σε σχέση με τους οικονομολόγους και τους νομικούς και πολιτικούς επιστήμονες. Δεν είχα διάθεση να εξισώσω τις περιπτώσεις - κακώς βγήκε αυτό το συμπέρασμα.
Για το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ: σαφώς και είναι σημαντικό, πιστεύω πως γίνεται καλή δουλειά εκεί πέρα. Απλά συμπεριφέρεται με αλαζονεία κατά τη γνώμη μου όποιος το κατέχει αλλά δεν το τιμά με τις επιδόσεις του στους διαγωνισμούς και μετά υποστηρίζει ότι διαθέτει παιδαγωγική επάρκεια ενώ οι υπόλοιποι είναι ανίκανοι να διδάξουν. Δεν ισχύει για όλους, ισχύει ωστόσο για αρκετούς.

Κάποιος γράφει


κι οσοθι πηγανε ασπετε φιλε τι ειναι μαλακες? ι κοροιδα? που ετρεχαν ενα χρονο καθε μερα 4 ωρεσ απο αλλεσ πολεισ και απο δουλειςσ με παιδια και οικογνεειςσα? δεν εισια σωστος. μιλαει ο πονοσ σου οχι ι λογικη. συμφωνω οτι υπαρχει λαθοσ στο συστημα αλλα αυτοι που εχουν ασπετε πρπεει να δικαιωθουν. αλλιωσ τοτε γιαιτ πηγαν? τσαμπα?


δεν μπορώ να συμφωνήσω με αυτή την άποψη.
Για να μη θεωρηθούν δηλαδή κορόιδα όσοι πήγαν στη σχολή, πρέπει να τους διορίζουν με 60, και να μένουν απέξω τα 85άρια; (gianni 27 δεν αναφέρομαι σε σένα, δεν ξέρω τις επιδόσεις σου, γενικά μιλάω).
Μοριοδοτεί το ΑΣΕΠ με 2 μονάδες το μεταπτυχιακό; Ας δώσει 3 ή 4 στο πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ. Θα μου φαινόταν πιο δίκαιο, θα επιβράβευε όσους την παρακολούθησαν, αλλά από κει και πέρα τον πιο σημαντικό λόγο θα είχαν οι επιδόσεις στα γραπτά.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: leniao στις Ιούλιος 25, 2007, 07:26:32 μμ
Διαβάστε και την άλλη άποψη εδώ:
ΣΕ ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΣΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ;
 

 

Κυρίες & Κύριοι,

Με αφορμή την δημοσίευση άρθρου της ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ που δημοσιεύσατε στις 23/07/2007, θα επιθυμούσα να δημοσιεύσετε στην έγκριτη εφημερίδα σας και την άλλη άποψη προκειμένου να ενημερωθεί και η κα ΔΕΛΒΙΝΙΩΤΗ αλλά και το αναγνωστικό κοινό σας για όλη την αλήθεια που αφορά το θέμα της ΣΕΛΕΤΕ (Σχολή Εκπαιδευτικών Λειτουργών Επαγγελματικής Τεχνικής Εκπαίδευσης) και το ΑΣΕΠ. Μιας Σχολής που διαθέτοντας βαθιά μελέτη της Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Επιστήμης, παρέχει στην χρονοπορεία της πλούσια, έγκριτη και σύγχρονη Παιδαγωγική γνώση, αλλά κυρίως στήριξη του Παιδαγωγικού αλλά και του Τεχνολογικού έργου του εκπαιδευτικού κυρίως της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη χώρα μας. Μιας Σχολής που διαθέτει την διεθνή αναγνώριση ως η μοναδική στην Ελλάδα που εκπαιδεύει καθηγητές για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Κατ αρχήν πρέπει να αναγνωρισθεί ότι οι συνάδελφοι που διεκδικούν τον διορισμό τους σε κάθε περίπτωση είναι δικαιολογημένοι λόγω της μεγάλης αγωνίας αποκατάστασής τους. Όμως είναι πραγματικά άξιον απορίας πως εκτρέπονται στο ολίσθημα μιας Ρεπούσιας σχεδόν ισοπεδωτικής λογικής που φτάνει στα όρια:
- του εκμηδενισμού της εκμάθησης των απαραίτητων Παιδαγωγικών Γνώσεων & Δεξιοτήτων απαραίτητων για το λειτούργημα του εκπαιδευτικού που επιθυμούν να εκπονήσουν.
- της κατάργησης της Διεθνούς πρακτικής όπου για να διδάξεις στην Ε.Ε. πρέπει να παρακολουθήσεις ένα Μεταπτυχιακό έτος Παιδαγωγικά και όχι να αυτοονομασθείς Παιδαγωγός.
- της υποσκέλισης συναδέλφων τους που διαθέτουν περισσότερα προσόντα διότι έτυχε να γράψουν καλύτερα σε ένα διαγωνισμό.
- και εν τέλει της διαγραφής με μονοκονδυλιά της μακραίωνης και αξιόλογης προσφοράς μιας Ιστορικής Σχολής που ιδρύθηκε με το Ν.Δ. 3971/1959, με εμπειρία 48 ετών στα Παιδαγωγικά αλλά και Τεχνολογικά δρώμενα της χώρας μας όπως είναι η ΣΕΛΕΤΕ αντί να στρέψει τα βέλη της κατά του Υπουργείου Παιδείας που συνεχίζει ακάθεκτο έως σήμερα σε λάθος κατεύθυνση.
Το Υπουργείο Παιδείας όμως δεν συνεχίζει σε λάθος κατεύθυνση γιατί δεν αναγνωρίζει τα αποτελέσματα του ΑΣΕΠ ως τελεσίδικα όπως αναφέρει η γράφουσα το άρθρο, άποψη που υποστηρίζουν και οι θέτοντες το θέμα. Το Υπουργείο Παιδείας είναι υπόλογο διότι:
- Oνόμασε Καθηγητικές Σχολές αυτές που οι πτυχιούχοι τους έχουν διδαχθεί ελάχιστες ώρες ή καθόλου παιδαγωγικά μαθήματα και είναι βαθιά νυκτωμένοι στο σχεδιασμό μιας διδασκαλίας.
- Είναι υπόλογο διότι με το νόμο 2525/97 άρθρο 6 ενώ αναγνωρίζεται και κατατάσσεται η ΣΕΛΕΤΕ στις Παιδαγωγικές Σχολές, το Υπουργείο Παιδείας ανοίγει παράλληλα στο ίδιο άρθρο τον ασκό του Αιόλου δίνοντας σε κάθε ΑΕΙ το δικαίωμα με μηδαμινή πολλές φορές εμπειρία στα Παιδαγωγικά να χορηγεί Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής επάρκειας, δημιουργώντας έτσι ένα αίολο, χαοτικό και ανεξέλεγκτο σύστημα όπου οι βασικές Παιδαγωγικές Σπουδές σερβίρονται εν είδει fast-food στους εκάστοτε αποφοίτους. Έτσι οι πτυχιούχοι, μη βρίσκοντας διέξοδο στην Αγορά Εργασίας, αγκιστρώνονται στο τελευταίο αποκούμπι που τους προσφέρεται του λειτουργήματος του εκπαιδευτικού με αποτέλεσμα την δημιουργία ισχυρής προδιάθεσης εκφυλισμού του λειτουργήματος σε επάγγελμα.
- Είναι υπόλογο για τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που σήμερα μετά την κατάργηση της επετηρίδας ζήτησαν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ χωρίς Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής Επάρκειας με το πρόσχημα ότι αν διορισθούν θα παρακολουθήσουν το Πρόγραμμα Παιδαγωγικών της ΣΕΛΕΤΕ και μέχρι σήμερα παραμένουν χωρίς Παιδαγωγική επιμόρφωση.
Τα ανωτέρω περιγραφόμενα για την εκπαίδευση των εκπαιδευτικών στην χώρα μας θα μου επιτραπεί -και με όλο τον σεβασμό προς την αρθρογραφούσα να χαρακτηρισθούν ως κατάντημα. Με κανέναν τρόπο δεν αποτελεί γνώση των Παιδαγωγικών Επιστημών η παρακολούθηση κάποιων Παιδαγωγικών Μαθημάτων για να διδάξει ο εκπαιδευτικός, για να μην αναφερθεί η περίπτωση κατά την οποία η παρακολούθηση ελαχίστων ωρών διδασκαλίας Παιδαγωγικών Μαθημάτων σε χρήζει de facto γνώστη των Παιδαγωγικών. Επίσης πως εξηγείται το γεγονός πως υποψήφιος στο ΑΣΕΠ που διάβασε μόνος του ενδεχομένως κάποιο Παιδαγωγικό σύγγραμμα ή απαντήσεις Παιδαγωγικού φύλλου ελέγχου πολλαπλής επιλογής και συμμετείχε στις εξετάσεις του ΑΣΕΠ γράφει καλύτερα από κάποιον που παρακολούθησε μονοετές τμήμα Παιδαγωγικών Σπουδών παρά μόνον από το γεγονός ότι έχει πρόβλημα ο διαγωνισμός. Άλλωστε ποιοι είναι οι βαθμολογητές στο ΑΣΕΠ και ποια η Παιδαγωγική τους Κατάρτιση; Εν πάση περιπτώσει, πως θα διδάξει ένας εκπαιδευτικός που είναι άριστος στα Παιδαγωγικά αλλά δεν έχει δοκιμασθεί σε μια πρακτική διδασκαλία σε τάξη; Αυτό το γνωρίζει καλά ο γράφων και καλύτερα οι γράφοντες την επιστολή αν είχαν διδακτική εμπειρία και αν μιλήσουν ειλικρινά.
Σε ότι αφορά τη ΣΕΛΕΤΕ, να διευκρινίσω ότι από το 1966 μέχρι το 2002 στην ΣΕΛΕΤΕ λειτουργούσαν η Ανωτέρα Σχολή Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών (ΑΣΕΤΕΜ) με τμήματα Δομικών, Ηλεκτρονικών, Ηλεκτρολόγων και Μηχανολόγων Εκπαιδευτικών Τεχνολόγων Μηχανικών και παράλληλα συνεχίζεται η λειτουργία της Παιδαγωγικής Τεχνικής Σχολής (ΠΑΤΕΣ). Στην ΑΣΕΤΕΜ οι σπουδαστές εισάγονταν πάντοτε με το εκάστοτε σύστημα Πανελληνίων εξετάσεων. Οι φοιτητές στα τέσσερα χρόνια υποχρεωτικών σπουδών τους, με ελάχιστες απουσίες που είχαν το δικαίωμα να κάμουν, διδάσκονταν συνολικά ένα μεγάλο αριθμό μαθημάτων (άνω των 100) από τα οποία τα μισά ήταν Παιδαγωγικά σε Θεωρητικό αλλά και Εργαστηριακό επίπεδο. Μετά το πέρας των σπουδών τους οι απόφοιτοι ήταν υποχρεωμένοι να εξετασθούν σε τρεις οκτάωρες εξετάσεις, ενώ το σύστημα αντικαταστάθηκε στη συνέχεια με την εκπόνηση πτυχιακής εργασίας. Επίσης ήταν υποχρέωσή τους η εκπόνηση πρακτικής άσκησης και πτυχιακής διδασκαλίας ενώπιον τριμελούς επιτροπής με συμμετοχή Πανεπιστημιακών Καθηγητών σε σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε πραγματική τάξη. Η ΠΑΤΕΣ είχε εισαγόμενους πτυχιούχους από Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και είχε αρχικά διάρκεια εξαμήνου, στη συνέχεια ενός έτους ενώ για ένα χρονικό διάστημα έδινε Παιδαγωγική επιμόρφωση και σε απόφοιτους Μέσων Τεχνικών Σχολών (Εργοδηγούς) προκειμένου να διδάξουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση κυρίως στα Εργαστήρια των σχολείων της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης της χώρας μας. Πάντοτε η εισαγωγή των φοιτητών στην ΠΑΤΕΣ γινόταν με διαφανείς αυστηρές διαδικασίες και με μετρήσιμα κριτήρια. Με τον νόμο 3027/2002 η ΣΕΛΕΤΕ καταργήθηκε και τη θέση της πήρε η Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), στην οποία η ΠΑΤΕΣ αντικαταστάθηκε από το Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής Κατάρτισης (ΕΠΠΑΙΚ). Είναι το μοναδικό τμήμα που δέχεται αποκλειστικά πτυχιούχους ΑΕΙ & ΑΤΕΙ με κριτήρια και όχι με μαθήματα και συνέντευξη προκειμένου να ισχυροποιηθεί η διαφάνεια και το αδιάβλητο. Να τονισθεί δε ιδιαίτερα ότι τα αποτελέσματα ανακοινώνονται δημόσια και υπάρχει το δικαίωμα υποβολής ένστασης από τον υποψήφιο εάν έχει την αίσθηση ότι έχει αδικηθεί για οποιονδήποτε λόγο στην μοριοδότηση.
Κλείνοντας ελπίζουμε η γράφουσα το άρθρο και οι θέτοντες το θέμα να πληροφορήθηκαν αρκετά σε σχέση με την ΣΕΛΕΤΕ, την πείρα και την αξιοπιστία της ώστε στην πορεία να συμφωνήσουν πως για την πολυδαίδαλη και δυσεπίλυτη κατάσταση της Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης στην χώρα μας έχει την αποκλειστική ευθύνη το Υπουργείο Παιδείας. Σε ότι δε αφορά το Υπουργείο Παιδείας, ελπίζουμε πως θα εισακουσθεί επιτέλους το διαχρονικό αίτημα που εκφράζεται και από την Ένωση Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών απόφοιτων της ΑΣΕΤΕΜ/ΣΕΛΕΤΕ για Πανεπιστημιοποίηση της ΑΣΠΑΙΤΕ και για ενιαία αντιμετώπιση του θέματος της Παιδαγωγικής Επιμόρφωσης των Καθηγητών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, που και από τα προλεγόμενα διαφαίνεται ξεκάθαρα πως μόνον η πρώην ΣΕΛΕΤΕ και νυν ΑΣΠΑΙΤΕ έχει την εμπειρία και τα εχέγγυα να την προσφέρει όπως εκείνη έπραττε στο παρελθόν, και θα πράττει με επιτυχία και στο μέλλον.

Αθήνα 25 Ιουλίου 2007
Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων & ΜΜΕ της ΕΤΕ
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: sieol στις Ιούλιος 26, 2007, 09:08:18 πμ
Αφου η ΑΣΠΑΙΤΕ ειναι το ΑΠΑΝ οσον αφορα την παιδαγωγική κατάρτιση τοτε γιατι να μην μπαινουν σε αυτη τα ατομα με εξέτασεις αλλα με μεταπτυχιακα και προυπηρεσις και ξενες γλωσσες.Οχι ΔΕΝ εχω  μεταπτυχιακιο (γιατι δεν ειχα χρονο,δεν ειχα χρηματα και δεν ηθελα σε τελικη αναλυση)ουτε 3 ξένες γλωσσες ξερω...Αυτι τι σημαινει οτι δεν μπορω να γινω παιδαγωγός;Και ολοι αυτοι που εχουν ΑΣΠΑΙΤΕ αντε να μην γραψουν καλα στα παιδαγωγικα στην ειδικη διδακτικη γιατι δεν γραψαν καλυτερα απο τους αλλους;Μην τρελλαθουμε εντελως!!!!Απλα στην Ελλαδα εχουμε μαθει να βγαζουμε διαφορους νομους και παραθυρακια και να τα κανουμε ολα ανω κατω.Δεν κατηγορω οσους εχουν το πτυχιο της ΑΣΠΑΙΤΕ αλλα αυτο δεν τους δινει το δικαιωμα να ειναι σε τοση πλεονεκτικη θεση.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούλιος 27, 2007, 07:51:57 μμ
Θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε σελίδες επι σελίδων προσπαθώντας άλλοτε αμυνόμενοι και άλλοτε επιτιθέμενοι και οι δύο πλευρές να αποδείξουμε το δίκιο μας.
Δεν θα μπω σε αυτή τη διαδικασία  γιατί δεν με ενδιαφέρει να επιβάλω ή να αποδείξω πως δεν είμαι ελέφαντας. Θα παραθέσω εδώ μια διεύθυνση για να πάτε να διαβάσετε ορισμένα κείμενα και να κρίνεται από μόνοι σας τι ακριβώς κρύβετε πίσω από το άρθρο της Δελβινιώτη στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία.
Πηγαίνετε στη σελίδα της Ένωσης Τεχνολόγων Εκπαιδευτικών (www.ete.gr (http://www.ete.gr)) και διαβάστε ποιος και γιατί ξεκίνησε την ιστορία των δημοσιεύσεων  στην εφημερίδα: «ΤΟ ΠΑΡΟΝ».
Η μητέρα συναδέλφου επιτυχούσας χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ διαρρηγνύει τα ιμάτια της γιατί αδικήθηκε το παιδί της. Η συνταξιούχος εκπαιδευτικός  δημοτικής σύμβουλος εκλεγμένη σε συνδιασμό που πρόσκειται στο κυβερνόν κόμμα ζητά την ακύρωση των αποτελεσμάτων:"Για να μπορέσει να δικαιωθεί και το δικό μου παιδί, που το εμπιστεύθηκα οτο Δημόσιο Σχολείο, που κατόρθωσε να σπουδάσει στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο και που εμπιστεύθηκε το ΑΣΕΠ ως το αξιοκρατικότερο σύστημα πρόσληψης. Για να μη φτάσει στα 28 τns χρόνια να πιστεύει ότι ο αγώνας τns να προσληφθεί -περνώντας από την "επίσημη πόρτα", αυτήν που η Πολιτεία τns δείχνει ως μο¬ναδικά αξιοκρατική- είναι μάταιος, αφού τα λεγόμενα "παράθυρα" αποδεικνύονται ακόμα ισχυρά.
Χρωστάω στο δικό μου παιδί, που το μεγάλωσα με την πίστη στον καλό και έντιμο αγώνα, να του αποδείξω πως η ισονομία και η αξιοκρατία είναι απαραβίαστα αρχές και πως το δίκιο στο τέλος θα κυριαρχήσει.»

Ένα μόνο θα ήθελα να πω  στη συγκεκριμένη κυρία. Ότι και οι δικοί μας γονείς απαιτούν και ισχυρίζονται ακριβώς τα ίδια. H μόνη τους διαφορά με την παραπάνω κυρία είναι ότι οι δικοί μας γονείς δεν είναι ούτε κομματικά στελέχη, ούτε συνδικαλιστές ούτε μορφωμένοι για να συντάξουν επιστολές διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας. Πολύ περισσότερο δεν έχουν τις κατάλληλες διασυνδέσεις για να πάρουν διαστάσεις εντυπωσιασμού οι όποιες διαμαρτυρίες τους ή να περάσουν τις προσωπικές τους επιδιώξεις :-\
Άραγε η κυρία αυτή σκέφτηκε τι θα μπορούσαν να μας πουν και τι να κάνουν για  εμάς οι δικοί μας γονείς που μας σπούδασαν από το υστέρημα τους και εξακολουθούν να μας βλέπουν άνεργους, υποτιμημένους και απαξιωμένους στην ηλικία των 35, 40 και κάτι?
Και κάτι ακόμη όσοι δώσαμε εξετάσεις και προηγηθήκαμε στους διορισμούς λόγω του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ που απαιτεί η πολιτεία να έχουμε δεν μπήκαμε από καμιά πίσω πόρτα και με αδιαφανείς διαδικασίες. Αντίθετα υπάρχουν νέοι σε ηλικία συνάδελφοι που χρησιμοποιούν πόρτες και παράθυρα και είναι μόλις 28 ετών και αποκτούν μόρια και προυπηρεσία διδάσκοντας σε Σχολεία δεύτερης Ευκαιρίας ή το ΙΔΕΚΕ γιατί απλά οι γονείς τους διαθέτουν τις κατάλληλες γνωριμίες. Ενώ κάτι "κουρασμένα" παλληκάρια τρέχουν απο πόλη σε πόλη, ξοδεύονται και εγκαταλείπουν ακόμη και τα παιδιά τους για να αποκτήσουν αυτά που ορίζει και απαιτεί ο νόμος.
Ας απαφασίσει λοιπόν η πολιτεία και οι συνδικαλοπατέρες τι θέλουν απο μας.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούλιος 28, 2007, 10:01:39 μμ
Το κείμενο - αφορμή για το άρθρο στην Ελευθεροτυπία:

"Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ Α.Σ.Ε.Π. ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ – ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Η δημιουργία μιας ανεξάρτητης αρχής επιλογής προσωπικού βασίζεται εξ ορισμού στη λογική της διασφάλισης της Δημοκρατίας, της Αξιοκρατίας και της  επί ίσοις όροις συμμετοχής των διαγωνιζόμενων στους διάφορους διαγωνισμούς που η ανεξάρτητη αυτή αρχή προκηρύσσει για την πλήρωση θέσεων στο δημόσιο τομέα και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτό ελπίζαμε να ισχύει και στην περίπτωση διεξαγωγής του διαγωνισμού για την πλήρωση θέσεων εκπαιδευτικών λειτουργών.

Ωστόσο, σε ορισμένους κλάδους παρατηρείται άνιση μεταχείριση των διαγωνιζόμενων με αποτέλεσμα να αμφισβητείται η λειτουργία του Α.Σ.Ε.Π. ως φορέα που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα τόσο σημαντικό έργο: της διαφύλαξης της αξιοκρατίας και της εύρεσης των καλύτερων για την πλήρωση των θέσεων που προκηρύσσονται. Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο των Κοινωνιολόγων η άνιση μεταχείριση των διαγωνιζόμενων παίρνει διαστάσεις σκανδάλου, εφόσον στον φετινό διαγωνισμό και με βάση τα αποτελέσματα τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Α.Σ.Ε.Π. την Παρασκευή 15 Ιουνίου, βρίσκονται εκτός διορισμού άτομα που έχουν γράψει άριστα και βαθμολογικά προηγούνται από τα άτομα που διορίζονται και είναι κάτοχοι ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάτοχοι πτυχίων καθηγητικών σχολών. Στις 24 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί για τον κλάδο των Κοινωνιολόγων, μόνο 6 κάτοχοι πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ διεκδικούν θέση διορισμού με βάση τη βαθμολογία την οποία έχουν συγκεντρώσει στις 2 εξεταζόμενες θεματικές ενότητες του γνωστικού αντικειμένου και των παιδαγωγικών και 18 άτομα χωρίς πιστοποιητικό ΑΣΠΑΙΤΕ αυτή τη στιγμή αποκλείονται από τον πίνακα διορισμού, ενώ συγκεντρώνουν υψηλή βαθμολογία και άριστες επιδόσεις στις 2 θεματικές ενότητες. Ενώ λοιπόν το Φ.Ε.Κ. της προκήρυξης  (ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ 10Π/2006 - Φ.Ε.Κ. 500 / 24-08-2006 ) δεν αποκλείει τους μη κατόχους πιστοποιητικών ΑΣΠΑΙΤΕ, προκρίνει τους κατόχους πιστοποιητικών ΑΣΠΑΙΤΕ στον πίνακα διορισμών, αρκεί να έχουν περάσει τη βάση! Η προκήρυξη δημιουργεί δύο κατηγορίες συν-διαγωνιζόμενων, οι οποίοι εξετάζονται στα ίδια ακριβώς θέματα, δίνοντας στους κατόχους πιστοποιητικών ΑΣΠΑΙΤΕ την απόλυτη προτεραιότητα. Άρα ποιο το νόημα του διαγωνισμού από τη στιγμή που δεν εξασφαλίζει τους ίδιους όρους συμμετοχής στους διαγωνιζόμενους και κάνει διακρίσεις δημιουργώντας ανισότητες; Το πιστοποιητικό της ΑΣΠΑΙΤΕ  -στην προκήρυξη εμφανίζεται ως πτυχίο!- που υποδηλώνει παιδαγωγική επάρκεια (θέμα προς διερεύνηση αν κρίνουμε τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι κάτοχοί του στα παιδαγωγικά) δε μοριοδοτείται καν στο διαγωνισμό, εξισώνεται με μεταπτυχιακά και διδακτορικά καθώς και με δεύτερο πτυχίο σε καθηγητική σχολή και δίνει προβάδισμα στους κατόχους του και στο γνωστικό αντικείμενο. Δηλαδή, δηλώνει ολική επάρκεια! Τότε, γιατί το Α.Σ.Ε.Π. και το υπουργείο Παιδείας μας επιτρέπει να δίνουμε στο διαγωνισμό, ενώ μας υποβιβάζει εξ αρχής και μας θεωρεί εφεδρικό δυναμικό και ικανούς να διδάξουμε σε περίπτωση που δε συμπληρωθούν οι θέσεις από τους κατόχους πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ; Πώς μας αποκλείει από τη στιγμή που αριστεύουμε και προηγούμαστε βαθμολογικά κρίνοντάς μας ανεπαρκείς; Λειτουργούμε δηλαδή ως οι “μπαλαντέρ του διαγωνισμού” και ως η δεύτερη επιλογή, ακόμη κι αν αριστεύσουμε. Το υπουργείο Παιδείας δεν αναγνωρίζει τη σχολή της Κοινωνιολογίας ως καθηγητική σχολή τη στιγμή που το μάθημα της Κοινωνιολογίας -εδώ και 20 χρόνια- διδάσκεται στα σχολεία (και παλιότερα υπήρχε ως μάθημα στην 4η δέσμη, στο οποίο οι μαθητές διαγωνίζονταν στις Πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στα Α.Ε.Ι και Τ.Ε.Ι), θεωρώντας ότι πτυχιούχοι άλλων (παραδοσιακά !) καθηγητικών σχολών είναι ικανοί να διδάξουν το αντικείμενο σπουδών τους, αλλά ένας Κοινωνιολόγος δεν είναι ικανός να διδάξει το μάθημα της Κοινωνιολογίας εάν δεν κατέχει πιστοποιητικό ΑΣΠΑΙΤΕ ή άλλων καθηγητικών σχολών.

Καθίσταται προφανές ότι με τον τρόπο αυτό το σύστημα και συγκεκριμένα το υπουργείο Παιδείας υποβαθμίζει τόσο τα τμήματα Κοινωνιολογίας, όσο και τους απόφοιτούς τους, καταστρατηγώντας τα επαγγελματικά δικαιώματα των απόφοιτων Κοινωνιολόγων για συμμετοχή σε διαγωνισμό που προκηρύσσει θέσεις Κοινωνιολόγων, δημιουργώντας μια τεχνητή διάκριση ανάμεσα σε κατόχους πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ και μη, και αποκλείοντας με βάση τη διάκριση αυτή τους μη κατόχους πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ από την επί ίσοις όροις διεκδίκηση των θέσεων. Με βάση τη «μεθοδολογική αρχή της καχυποψίας», αναγνωρίζουμε στην πράξη αυτή σκοπιμότητα εκ μέρους του υπουργείου, η οποία έγκειται στη νομιμοποίηση της ύπαρξης της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ (σχολή η οποία είναι κλειστή όσον αφορά την πρόσβαση των ατόμων σε αυτή, όπου η επιλογή των σπουδαστών γίνεται με όχι και τόσο αξιοκρατικά μέσα, όπως αποδεικνύεται από τις επιστολές του «Συνηγόρου του Πολίτη» προς τη σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ, με τις οποίες ζητά τη συμμόρφωση της σχολής όσον αφορά στην αξιοκρατική επιλογή των σπουδαστών).

Τα τμήματα της Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τη στιγμή που αναγνωρίζουν στον οδηγό σπουδών τους μια σειρά από υποχρεωτικά και επιλεγόμενα μαθήματα ως παιδαγωγικά μαθήματα, όπως αυτά προβλέπονται από το Νόμο 2525/97 άρθρο 6, πέρα από την επάρκεια αντικειμένου την οποία πιστοποιούν με το πτυχίο που μας απονέμουν, μας αναγνωρίζουν και την παιδαγωγική και διδακτική επάρκεια, κρίνοντάς μας ικανούς να διδάξουμε το μάθημα της Κοινωνιολογίας σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η αναγκαιότητα του πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ αμφισβητείται όταν δεν κρίνεται ως διοριστέα η πρώτη με τελική συνολική βαθμολογία 98,51 μόρια (μη κάτοχος πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ) και επιλέγεται ως διοριστέα η 148η με τελική συνολική βαθμολογία 68,40 μόρια (κάτοχος πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ) με βάση την ενιαία βαθμολογική σειρά κατάταξης όλων όσων προσήλθαν στο διαγωνισμό. Πρέπει να τονιστεί, πως το θέμα δεν αφορά μόνο τα 18 άτομα που έχουν έννομο συμφέρον, αλλά όλους τους υποψήφιους του κλάδου των Κοινωνιολόγων  που αισίως αριθμούν 1200 περίπου άτομα, από τα οποία ελάχιστοι είναι οι κάτοχοι του πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ ενώ πολλοί από τους μη κατόχους θα μπορούσαν να εργαστούν ως αναπληρωτές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με βάση τη βαθμολογία τους στο διαγωνισμό.

Είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο εμπαιγμός τον οποίο υφιστάμεθα ως επιστήμονες Κοινωνιολόγοι. Τα τμήματα Κοινωνιολογίας έχουν στείλει επανειλημμένα επιστολές στο υπουργείο Παιδείας στο οποίο αιτούνται την αναγνώριση των τμημάτων ως καθηγητικών σχολών και το υπουργείο εξακολουθεί να αγνοεί το αίτημά τους και να φέρεται απαξιωτικά στα μέλη ΔΕΠ των τμημάτων αυτών.  Απευθυνόμενοι προς το υπουργείο Παιδείας και το Α.Σ.Ε.Π. εκφράζουμε οργή για την αδικία του αποκλεισμού μας ως διοριστέων εξαιτίας της πολυετούς αβλεψίας αυτών που συνέταξαν την προκήρυξη του διαγωνισμού και ζητούμε την άρση της αδικίας με την ανασύνταξη των πινάκων, ώστε να καταλάβουμε τις θέσεις διορισμού που δικαιούμαστε βάση της βαθμολογίας που επιτύχαμε στο διαγωνισμό.

                                                                           Αθήνα, 12 Ιουλίου 2007
Οι θιγόμενοι
Αυγέρη Ιωάννα
Γαβρινιώτου Μαρία Άννα
Δόγια Μαρία
Καρατάσιος Αναστάσιος
Κουγιουμουτζάκη Φωτεινή
 Μανωλάκη Ελένη
Μπάκα Ανίτα
Μπαλωμένος Ιωάννης
Ξανθούλη Αμέρισσα
Ομπασάκη Νικολέτα
Παπαδοκωνσταντάκη Ελευθερία
Πρίντεζη Ρούλα
Τριανταφυλλόπουλος Ανδρέας
Χατζηγεωργίου Ελένη Ζωή"
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούλιος 29, 2007, 11:10:32 πμ
Η επιστολή μας ανέβηκε και στην alfavita:

http://alfavita.gr/anakoinoseis/anak20070729b.php
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούλιος 29, 2007, 08:33:34 μμ

Διευκρινίζω ότι δε μου φταίνε σε τίποτα οι συνάδελφοι με ΑΣΠΑΙΤΕ που διορίζονται, έστω και αν είχαν χαμηλότερη βαθμολογία από εμένα και πολλούς άλλους χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ. Σε αυτούς θέλω να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για την αίσια κατάληξη της κοπιώδους προσπάθειάς τους. Καταγγέλω μόνο τους "αρμόδιους" που δε δίστασαν να παίξουν με τις ζωές και τις ελπίδες μας.

Ευχαριστώ

 ??? ::) ??? ::) ??? ::) ??? ::)
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούλιος 29, 2007, 11:46:42 μμ
Τι σε μπερδεύει;
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούλιος 29, 2007, 11:59:52 μμ
Πως απο τη μια δεν τα έχεις μαζί μας και μας συγχαίρεις κι απο την άλλη ζητάς την ανασύνταξη των πινάκων διορισμού? ::)
Δεν είναι αντιφατικό αυτό? ???
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούλιος 30, 2007, 12:18:12 πμ
Πως απο τη μια δεν τα έχεις μαζί μας και μας συγχαίρεις κι απο την άλλη ζητάς την ανασύνταξη των πινάκων διορισμού? ::)
Δεν είναι αντιφατικό αυτό? ???

Καθόλου αντιφατικό. Ζητώ την ανασύνταξη των πινάκων, ώστε να διοριστούν ΚΑΙ οι υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία τους κατατάσσει στις 24 πρώτες θέσεις. Δε ζητώ τον αποκλεισμό των διοριστέων με ΑΣΠΑΙΤΕ, γιατί αυτοί δε φταίνε σε τίποτα. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, και δε βλέπω να έχει άλλη επιλογή από την πρόσληψη υπεραρίθμων.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: leniao στις Ιούλιος 30, 2007, 01:27:41 μμ
ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΤΩΝ 14 ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ
 
Κυρίες & Κύριοι,

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε από τον γράφοντα σχετική επιστολή με τίτλο ¨ΣΕ ΤΙ ΕΥΘΥΝΕΤΑΙ Η ΣΕΛΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΣΕΠ;¨ δίνοντας απάντηση σε όλο το φάσμα των θεμάτων που ετέθησαν από γνωστή δημοσιογράφο της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Στις 29/07/2007 δημοσιεύεται και πάλι επιστολή διαμαρτυρίας στο site ΑΛΦΑΒΗΤΑ όπου οι δεκατέσσερις υπογράφοντες Κοινωνιολόγοι αποδεικνύονται επιμένοντες στις απόψεις τους, όχι τυχαία, ¨διυλίζοντες τον κώνωπα, την δε κάμηλον καταπίνοντες¨ εξυπηρετώντας αποκλειστικά και μόνον το ¨ίδιον συμφέρον¨ τους.

Ο σκοπός της παρούσης απαντητικής επιστολής είναι να φωτίσει κατά την άποψη του γράφοντος τρία ακόμη βασικά σημεία προβληματισμού των συνταξάντων την επιστολή και να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις.

1. Για τον διορισμό των Κοινωνιολόγων στην εκπαίδευση το Υπουργείο Παιδείας είναι σαφές. Απαιτείται η συμμετοχή τους στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ όπου εκ των προτέρων οι συμμετέχοντες γνωρίζουν πως οι επιτυχόντες διορίζονται στην συνέχεια με σειρά προτεραιότητας όπου προηγούνται οι έχοντες πιστοποιητικό ΑΣΠΑΙΤΕ. Εξ αυτού γίνεται απολύτως κατανοητό και είναι απολύτως σωστό πως το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί ανεπαρκή για τον διορισμό στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το προσόν μόνον της επιτυχίας στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Επομένως:
- Γιατί οι επιτυχόντες διαμαρτύρονται εκ των υστέρων;
- Γιατί επιμένουν να διορισθούν αδικώντας όλους τους έχοντες περισσότερα προσόντα από αυτούς αλλά και όλους τους χιλιάδες συναδέλφους τους που έχουν έως τώρα διορισθεί;
Για την ανεπάρκεια του διαγωνισμού έγινε αναφορά στην προηγούμενη επιστολή αλλά θα αναφερθεί ένα ακόμη υποθετικό παράδειγμα προκειμένου να γνωστοποιηθεί μια ακόμη παράμετρός της. Προκειμένου αύριο να προσληφθούν Κοινωνιολόγοι στην εκπαίδευση και μάλιστα οι ¨καλύτεροι¨ πραγματοποιείται διαγωνισμός του ΑΣΕΠ. Στα προσόντα συμμετοχής αναφέρεται ότι μπορεί να συμμετέχει ο οποιοσδήποτε ακόμη και με χωρίς πτυχίο Πανεπιστημίου. Τι θέση άραγε θα είχαν οι Κοινωνιολόγοι της Παντείου; Μήπως θα ήταν εκτός των πρώτων θέσεων ενώ τις πρώτες θέσεις θα κατελάμβαναν άτομα από άλλα Πανεπιστήμια ή και χωρίς τίτλους Πανεπιστημιακούς; Tι θα έλεγαν τότε οι δεκατέσσερις αυτοί μελλοντικοί συνάδελφοί μας; Κάτι ανάλογο δεν ζητούν τώρα και αυτοί;

2 Γιατί οι Κοινωνιολόγοι δεν ανήκουν στις Καθηγητικές Σχολές; Διότι κατά γενικό κανόνα επιτελούν το έργο τους στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και όλοι οι καθηγητές που διδάσκουν εκεί θα πρέπει να έχουν το Παιδαγωγικό πτυχίο ή πιστοποιητικό ΕΠΠΑΙΚ ΑΣΠΑΙΤΕ. Λογικό αφού οι μαθητές που παρακολουθούν στην Επαγγελματική Εκπαίδευση έχουν περισσότερη ανάγκη παιδαγωγικής στήριξης. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν το χρειάζονται πλέον και οι υπόλοιπες Καθηγητικές Σχολές. Άλλωστε είναι θεσμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση η παρακολούθηση μεταπτυχιακού έτους Παιδαγωγικών Σπουδών προκειμένου να διδάξεις στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επιμένουν επομένως να διαπράξουν μια ακόμη μεγαλύτερη αδικία αφού θέλουν να διορισθούν με μειωμένα προσόντα έναντι και όλων των άλλων ειδικοτήτων μονίμων εκπαιδευτικών της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης;

3 Όσα απαξιωτικά αναφέρονται στην επιστολή για την ΑΣΠΑΙΤΕ και την σημασία του Παιδαγωγικού της Πτυχίου έχουν ήδη απαντηθεί στην προηγηθείσα επιστολή που ο τίτλος της αναφέρεται στην αρχή του παρόντος κειμένου. Να σημειωθεί επιπροσθέτως ότι το ήθος του γράφοντος δεν επιτρέπει να παρασυρθεί στον ολισθηρό δρόμο που επέλεξαν οι μελλοντικοί συνάδελφοί μας. Πιστεύεται όμως πως αρκεί προς το παρών η δημοσίευση τμήματος από e-mail συναδέλφου Κοινωνιολόγου μόνιμου εκπαιδευτικού που απέστειλε στον γράφοντα, μετά την δημοσιοποίηση του όλου θέματος, αναφέροντας τα παρακάτω: «Κώστα καλημέρα. Είμαι από αυτούς που επιλέγουν να δουλεύουν νύχτα, γιατί ως γνωστόν "οι νύχτες μας είναι καλύτερες από τις ημέρες τους". Έτσι λοιπόν, διάβασα το μήνυμα που έστειλες και θέλω να σου πω ότι, όπως ξέρεις είμαι Κοινωνιολόγος και έχω τελειώσει την πρώην ΠΑΤΕΣ-ΣΕΛΕΤΕ και εντίμως σου λέω ότι είμαι στη διάθεσή σου για να τεκμηριώσουμε, πόσο πολύ με βοήθησε στην ειδικότητα του Κοινωνιολόγου, η εκπαίδευσή μου στην ΠΑΤΕΣ -ΣΕΛΕΤΕ, τόσο στην Ειδική , όσο και στη Γενική Διδακτική του μαθήματος, αλλά και τη χρήση όλων εκείνων των οπτικοακουστικών υλικών, αλλά κυρίως την φυσική παρουσία μου στην τάξη(ενδυματολογική, λεκτική, χωροταξική, κ.λ.π.). Είμαι στη διάθεσή σου για οποιαδήποτε ενέργεια, γιατί φθάνει πλέον ο πόλεμος κατά της ΑΣΠΑΙΤΕ…»

Έως τώρα αναφέρθηκε το θέμα της ¨διύλισης του κώνωπα¨ ας δούμε όμως τι γίνεται και με την ¨κάμηλο¨ την οποία δυστυχώς επιθυμούν οι συνάδελφοι να εξαφανίσουν. Η ¨κάμηλος¨ παραλληλίζεται εδώ με τις ουσιαστικές και παράλληλα ολοκληρωμένες Παιδαγωγικές Γνώσεις & Δεξιότητες απαραίτητες της Παιδαγωγικής Πράξης. Είναι γεγονός ότι ακόμη και με την υπάρχουσα κατάσταση μπορούν και διορίζονται εκπαιδευτικοί χωρίς τα απαραίτητα Παιδαγωγικά εφόδια με δυσμενή επακόλουθα για την Δημόσια Εκπαίδευση στη χώρα μας, πόσο μάλλον όταν ποθούμε όλοι και την αναβάθμισή της. Έτσι η πρόταση που θα έπρεπε να έχει ήδη εφαρμόσει από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του ΥΠΕΠΘ, εφόσον επιμένει στον διαγωνισμό, για όλους τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να διδάξουν στην Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προκειμένου να μην υπάρχει κανενός είδους σύγχυση και διάκριση, θα έπρεπε να είναι μία:

¨Για να συμμετέχει κανείς στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ θα πρέπει να έχει τελειώσει Παιδαγωγικό τμήμα Πανεπιστήμιου ή ΑΣΠΑΙΤΕ ή να κατέχει το πτυχίο του ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ¨.

Εννοείτε φυσικά ότι στην δεδομένη περίπτωση θα πρέπει να αυξηθεί και ο αριθμός των εισακτέων στο ΕΠΠΑΙΚ της ΑΣΠΑΙΤΕ.
 

Αθήνα 29 Ιουλίου 2007
Με εκτίμηση

Κωνσταντίνος-Βίκτωρ Χατζησταμάτης
Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων & ΜΜΕ της ΕΤΕ
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: sieol στις Ιούλιος 30, 2007, 02:26:46 μμ
[- της υποσκέλισης συναδέλφων τους που διαθέτουν περισσότερα προσόντα διότι έτυχε να γράψουν καλύτερα σε ένα διαγωνισμό.
Παράθεση
Τώρα το είδα!!!!!!Α καλό εε!!!!!Μην τρελλαθούμε κιόλας!!!!Οπως ετυχε να γραψουν αυτοι καλα ετσι ετυχε και για καποιους να μπουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ!!!!!
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούλιος 30, 2007, 04:48:49 μμ
Εγω διβάζοντας αυτό:
  Απευθυνόμενοι προς το υπουργείο Παιδείας και το Α.Σ.Ε.Π. εκφράζουμε οργή για την αδικία του αποκλεισμού μας ως διοριστέων εξαιτίας της πολυετούς αβλεψίας αυτών που συνέταξαν την προκήρυξη του διαγωνισμού και ζητούμε την άρση της αδικίας με την ανασύνταξη των πινάκων, ώστε να καταλάβουμε τις θέσεις διορισμού που δικαιούμαστε βάση της βαθμολογίας που επιτύχαμε στο διαγωνισμό.
                                                                           Αθήνα, 12 Ιουλίου 2007
Οι θιγόμενοι.....

Καταλαβαίνω άλλο απο αυτό που μου λες :-\ οτι δηλαδή ζητάτε
...... ...την ανασύνταξη των πινάκων, ώστε να διοριστούν ΚΑΙ οι υποψήφιοι των οποίων η βαθμολογία τους κατατάσσει στις 24 πρώτες θέσεις. Δε ζητώ τον αποκλεισμό των διοριστέων με ΑΣΠΑΙΤΕ, γιατί αυτοί δε φταίνε σε τίποτα. Το υπουργείο είναι υπεύθυνο για την κατάσταση που δημιουργήθηκε, και δε βλέπω να έχει άλλη επιλογή από την πρόσληψη υπεραρίθμων.
Το παραπάνω δεν έχω λόγους να αμφισβητώ ότι μπορεί να το θέλεις εσύ tade αλλά, η επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπογράφεις μαζί με τους άλλους 13 άλλα ζητά. Όπως σε διαβεβαιώνω ότι κι εγώ θα ήθελα από καρδιάς να διοριστούν ΚΑΙ όχι μόνο οι 24 πρώτοι χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ αλλά ΟΛΟΙ οι συνάδελφοι και των δύο πινάκων. Γιατί και οι 294 αξίζουν τη δικαίωση :-[

Πάντως όσοι έχουν λόγους να θέλουν να σφαχτούμε μεταξύ μας για να εξυπηρετηθούν δικές τους σκοπιμότητες θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.
Όσο για την συνδικαλίστρια και πολιτευόμενη μητέρα της μιας συνυπογράφουσας βιάστηκε να πρωτοδημοσιεύσει και να στείλει την επιστολή της στο ΥΠΕΠΘ και τον Παυλόπουλο στις 08/07/2007 τέσσερεις μέρες πριν από τη δικιά σας.
Κρίμα που δεν έχω και εγώ γονείς συνδικαλιστές ή πολιτευόμενους ή πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για να στείλουν επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας το δίκιο μου που το ψάχνω τόσα χρόνια.
Σου εύχομαι tade το καλύτερο  :) μόνο πρόσεχε τα νώτα σου αν και εσένα οι γονείς σου είναι κοινοί θνητοί.....
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Ιούλιος 30, 2007, 05:00:49 μμ
Τώρα το είδα!!!!!!Α καλό εε!!!!!Μην τρελλαθούμε κιόλας!!!!Οπως ετυχε να γραψουν αυτοι καλα ετσι ετυχε και για καποιους να μπουν στην ΑΣΠΑΙΤΕ!!!!!
Aν θυμάμαι καλά είσαι ΠΕ09 και "ψάχνεσαι" για να μπείς ΑΣΠΑΙΤΕ ή να κάνεις Μεταπτυχιακό ισότιμο με ΑΣΠΑΙΤΕ ;D
Άντε βρε να σου "τύχει" κι εσένα να δούμε μετά τι θα λές ::)
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: sieol στις Ιούλιος 31, 2007, 08:23:27 πμ
Το οτι εκανα μερικες ερωτησεις δεν σημαινει οτι ψαχνομαι.Σε καμια περιπτωση δεν θα μπορεσω να μπω στην ΑΣΠΑΙΤΕ.Και να ξερεις οτι εγω δεν ειμαι θιγομενος.Ετσι και αλλιως δεν ημουν μεσα στους 84 πρωτους.Αλλα δεν μπορεις να υποβαθμιζεις τον αγωνα που εκανα καποιοι μεσα στους οποιους εισια και εσυ και να σου λεει καποιος ΕΤΥΧΕ.Οπως αγωνα κανουν και οσοι παρακολουθουν ΑΣΠΑΙΤΕ.Η διαφωνια μου οσον αφορα την ΑΣΠΑΙΤΕ ειναι τα κριτηρια που δεχονται καποια ατομα και η απολυτη προταιρεοτητα που τους δινει.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Ιούλιος 31, 2007, 10:54:34 μμ
Το παραπάνω δεν έχω λόγους να αμφισβητώ ότι μπορεί να το θέλεις εσύ tade αλλά, η επιστολή διαμαρτυρίας που συνυπογράφεις μαζί με τους άλλους 13 άλλα ζητά.

Έχω συζητήσει με τα περισσότερα εκ των ατόμων που συνυπογράφουν την επιστολή, και σε διαβεβαιώ ότι όλοι τους συμφωνούν πως η ανασύνταξη των πινάκων θα πρέπει να συνοδευτεί από πρόσληψη υπεραρίθμων, ώστε να μην πληρώσουν τη νύφη οι κάτοχοι πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ, οι οποίοι -ξαναλέω- δε φταίνε σε τίποτα.

Πάντως όσοι έχουν λόγους να θέλουν να σφαχτούμε μεταξύ μας για να εξυπηρετηθούν δικές τους σκοπιμότητες θα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση.
Όσο για την συνδικαλίστρια και πολιτευόμενη μητέρα της μιας συνυπογράφουσας βιάστηκε να πρωτοδημοσιεύσει και να στείλει την επιστολή της στο ΥΠΕΠΘ και τον Παυλόπουλο στις 08/07/2007 τέσσερεις μέρες πριν από τη δικιά σας.
Κρίμα που δεν έχω και εγώ γονείς συνδικαλιστές ή πολιτευόμενους ή πολιτικά στελέχη του κυβερνώντος κόμματος για να στείλουν επιστολές προς τους αρμόδιους υπουργούς ζητώντας το δίκιο μου που το ψάχνω τόσα χρόνια.

Δεν πρόκειται να σφαχτούμε μεταξύ μας, διότι η δική μας αντιπαράθεση είναι με το υπουργείο. Γι' αυτό το λόγο, παρά τις όποιες προκλήσεις έχουμε δεχτεί - και προσωπικές επιθέσεις, όπως το σχόλιό σου που μόλις παρέθεσα - δεν έχουμε παρασυρθεί σε στείρα αντιπαράθεση με συναδέλφους οι οποίοι έχουν πληρώσει με ένα ολόκληρο χαμένο χρόνο (φοίτηση στην ΑΣΠΑΙΤΕ) τον παραλογισμό του συστήματος. Διεκδικούμε, μόνο, την άρση του παραλογισμού και της αδικίας που έχουμε υποστεί εξαιτίας του.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 12, 2007, 02:56:17 μμ
Από το σημερινό Βήμα:

"Στο ΑΣΕΠ και οι πρώτοι έσονται έσχατοι
* Σε διαγωνισμό για πρόσληψη διδασκόντων από τους 24 πρωτεύσαντες οι 18 δεν διορίστηκαν διότι δεν ανήκαν στην ευνοημένη ομάδα κατόχων πιστοποιητικού της ΑΣΠΑΙΤΕ

Β. ΝΕΔΟΣ

Το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) ιδρύθηκε το 1994 με αποκλειστικό γνώμονα λειτουργίας τις αξιοκρατικές προσλήψεις στο Δημόσιο, στον αντίποδα της λογικής του Μαυρογιαλούρου η οποία επικρατούσε στο ελληνικό κράτος. Το κύρος του ΑΣΕΠ έχει υποστεί πολλά πλήγματα τα τελευταία χρόνια με αποκορύφωμα την εισαγωγή των συνεντεύξεων στα κριτήρια πρόσληψης στο Δημόσιο. Το τελευταίο κρούσμα, που υπονομεύει την αξιοπιστία της ανεξάρτητης αρχής, αφορά τον διαγωνισμό πρόσληψης κοινωνιολόγων, οικονομολόγων, νομικών και πτυχιούχων Πολιτικών Επιστημών σε δημόσια γυμνάσια και λύκεια.

Το υπουργείο Παιδείας κήρυξε μέσω του ΑΣΕΠ διαγωνισμό για την πρόσληψη 24 διδασκόντων για την κάλυψη των υπαρχουσών αναγκών. Αλλά από τους 24 πρωτεύσαντες, προσελήφθησαν μόνον οι έξι και οι υπόλοιποι 18 έμειναν εκτός νυμφώνος διότι δεν ανήκαν στην ευνοημένη - από τις υπουργικές αποφάσεις - ομάδα των κατόχων πιστοποιητικού από την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ - πρώην ΣΕΛΕΤΕ).

Τα αποτελέσματα αναρτήθηκαν στις 15 Ιουνίου στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ προκαλώντας την αντίδραση των 18 επιτυχόντων, οι οποίοι θεωρούν ότι αδικήθηκαν. Οι επιτυχόντες, οι οποίοι παραγκωνίστηκαν, απειλούν να προσφύγουν τώρα στη Δικαιοσύνη ζητώντας η προκήρυξη του διαγωνισμού να κριθεί παράνομη και να προσληφθούν ως υπεράριθμοι. Οπως λένε, δεν έχουν τίποτε να χωρίσουν με τους συναδέλφους τους που διορίστηκαν, αλλά με το υπουργείο Παιδείας, το οποίο τους καλεί σε έναν διαγωνισμό να αριστεύσουν και να μείνουν μετά άνεργοι με... άριστα γιατί η προκήρυξη τους έχει προκαταβολικά αποκλείσει! «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να περιμένουμε ακόμη δύο χρόνια ως την επόμενη προκήρυξη και να απεμπολήσουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα» σημειώνουν οι επιτυχόντες πλην όμως αποκλεισθέντες αυριανοί δάσκαλοι.

Χαρακτηριστικό της λογικής που διέπει τον διαγωνισμό είναι ότι η 24η διοριστέα κατετάγη 148η στον γενικό διαγωνισμό με βαθμολογία 68,40 (άριστα το 100). Η πρώτη διοριστέα ήταν μόλις πέμπτη στη γενική βαθμολογία. Παράλληλα η πρώτη επιτυχούσα, τα γραπτά της οποίας βαθμολογήθηκαν με 98,51, κατατάσσεται - σύμφωνα με τη λογική του ΑΣΕΠ που εφαρμόζει υποχρεωτικά την προκήρυξη του υπουργείου Παιδείας - στην 77η θέση των διοριστέων, χωρίς να μπορεί να εξηγηθεί ικανοποιητικά για ποιο λόγο γίνεται αυτή η διάκριση.

Πέρα από την προφανή αδικία, η εξέλιξη που δίνει στους 18 επιτυχόντες - μη διοριστέους το δικαίωμα να κάνουν λόγο για διαβλητότητα, αφορά την ίδια την προκήρυξη του διαγωνισμού. Και αυτό διότι δεν αναφέρεται πουθενά στην προκήρυξη ότι αποκλείονται όσοι υποψήφιοι δεν διαθέτουν πιστοποιητικό από την ΑΣΠΑΙΤΕ. Αναφέρεται όμως ότι πρέπει να προκρίνονται στον πίνακα των διορισμών όσοι συγκεντρώνουν βαθμολογία μεγαλύτερη των 60 μονάδων. Η προκήρυξη στηρίζεται στην πάγια πολιτική του υπουργείου Παιδείας να μην αναγνωρίζει ότι οι απόφοιτοι των τμημάτων Κοινωνιολογίας, Οικονομικών, Πολιτικών και Νομικών έχουν τη δυνατότητα να διδάξουν στα σχολεία. Η λογική της προκήρυξης για τον διαγωνισμό πρόσληψης κοινωνιολόγων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια τρεις φορές. Το 2000 η προκήρυξη εξίσωνε τους έχοντες και μη πιστοποιητικό ΑΣΠΑΙΤΕ και όριζε διαγωνισμό, τα αποτελέσματα του οποίου κρίνονταν με βάση τα αποτελέσματα που έφερναν οι υποψήφιοι στις εξετάσεις στην ενιαία βαθμολογική κατάταξη. Το 2002 η προκήρυξη άλλαξε εκ νέου και επανέφερε τη διάκριση, βάσει της οποίας οι έχοντες πιστοποιητικό ΑΣΠΑΙΤΕ αποκτούν προβάδισμα στον διαγωνισμό.

Με κοινή επιστολή τους την οποία γνωστοποίησαν στο υπουργείο Παιδείας οι 14 από τους 18 επιτυχόντες (Ιωάννα Αυγέρη, Μαρία-Αννα Γαβρινιώτου, Δόγια Μαρία, Αν. Καρατάσιος, Φωτεινή Κουγιουμτζάκη, Ελένη Μανωλάκη, Αννίτα Μπάκα, Ι. Μπαλωμένος, Αμέρισσα Ξανθούλη, Νικολέτα Ομπασάκη, Ελευθερία Παπαδοκωνσταντάκη, Ρούλα Πρίντεζη, Α. Τριανταφυλλόπουλος και Ελένη-Ζωή Χατζηγεωργίου) αμφισβητούν ευθέως την εγκυρότητα του διαγωνισμού. Στην επιστολή τονίζεται μεταξύ άλλων: «Το πιστοποιητικό της ΑΣΠΑΙΤΕ - στην προκήρυξη εμφανίζεται ως πτυχίο! - που υποδηλώνει παιδαγωγική επάρκεια (θέμα προς διερεύνηση αν κρίνουμε τις βαθμολογίες που συγκέντρωσαν οι κάτοχοί του στα παιδαγωγικά) δεν μοριοδοτείται καν στο διαγωνισμό, εξισώνεται με μεταπτυχιακά και διδακτορικά καθώς και με δεύτερο πτυχίο σε καθηγητική σχολή και δίνει προβάδισμα στους κατόχους του και στο γνωστικό αντικείμενο. Δηλαδή δηλώνει ολική επάρκεια! Τότε γιατί το ΑΣΕΠ και το υπουργείο Παιδείας μας επιτρέπει να δίνουμε στον διαγωνισμό, ενώ μας υποβιβάζει εξαρχής και μας θεωρεί εφεδρικό δυναμικό και ικανούς να διδάξουμε σε περίπτωση που δεν συμπληρωθούν οι θέσεις από τους κατόχους πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ; Πώς μας αποκλείει από τη στιγμή που αριστεύουμε και προηγούμαστε βαθμολογικά κρίνοντάς μας ανεπαρκείς;».
Τι καταγγέλλουν οι επιτυχόντες
Οι «εμμονές» του υπουργείου Παιδείας

Το πρόβλημα εξαρχής εντοπίζεται στην επίμονη άρνηση του υπουργείου Παιδείας να αναγνωρίσει τη Σχολή Κοινωνιολογίας ως καθηγητική, παρά το γεγονός ότι το μάθημα της Κοινωνιολογίας διδάσκεται για περισσότερα από 20 χρόνια στα δημόσια σχολεία. Οι επιτυχόντες καταγγέλλουν ότι το υπουργείο Παιδείας καταστρατηγεί με αυτήν τη μέθοδο τα επαγγελματικά δικαιώματά τους και για να εξυπηρετήσει αυτό τον σκοπό δημιουργεί διάκριση ανάμεσα σε κατόχους πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ και μη. Οι ίδιοι αφήνουν σαφείς αιχμές εναντίον της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ αναφέροντας ότι η είσοδος σε αυτή δεν γίνεται με αξιοκρατικά μέσα. Συγκεκριμένα αναφέρουν ότι το υπουργείο Παιδείας με αυτήν τη μέθοδο προωθεί τη «νομιμοποίηση της ύπαρξης της σχολής ΑΣΠΑΙΤΕ, σχολή η οποία είναι κλειστή όσον αφορά την πρόσβαση των ατόμων σε αυτή, όπου η επιλογή των σπουδαστών γίνεται με όχι και τόσο αξιοκρατικά μέσα, όπως αποδεικνύεται από τις επιστολές του "Συνηγόρου του Πολίτη" προς τη σχολή ΑΣΠΑΙΤΕ με τις οποίες ζητεί τη συμμόρφωση της σχολής όσον αφορά την αξιοκρατική επιλογή των σπουδαστών». Η διάκριση σε βάρος των μη εχόντων πιστοποιητικό ΑΣΠΑΙΤΕ έφθασε και στη Βουλή από το ΠαΣοΚ, το οποίο μέσω του κ. Εμμ. Σκουλάκη κατέθεσε ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας πριν από δύο εβδομάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαμάχη του υπουργείου Παιδείας με πολλά τμήματα Κοινωνιολογίας των ΑΕΙ της χώρας δεν έχει σταματήσει τα τελευταία χρόνια ούτε για μια στιγμή. Επανειλημμένως τα τμήματα ζητούν εγγράφως να αναγνωριστούν ως καθηγητικές σχολές, για να εισπράξουν την αδιαφορία και ορισμένες φορές την απαξιωτική αντιμετώπιση των γραφειοκρατών του υπουργείου Παιδείας. Αλλά το μάθημα στην τάξη, έστω κι αν το κάνουν ως επί το πλείστον φιλόλογοι, θεωρείται εξόχως σημαντικό.

Το ΒΗΜΑ, 12/08/2007 , Σελ.: A31
Κωδικός άρθρου: B15136A311
ID: 288648"

http://tovima.dolnet.gr/print_article.php?e=B&f=15136&m=A31&aa=1
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 12, 2007, 04:17:51 μμ
Το άρθρο ανέβηκε και στην alfavita:

http://alfavita.gr/typos/typos20070812asrb.php
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 12, 2007, 04:20:59 μμ
Δεν έχω άποψη για την ουσία του θέματος, αλλά αν δεν κάνω λάθος, το 2002 οι όροι της προκήρυξης άλλαξαν επειδή υπήρχε δικαστική απόφαση υπέρ των επιτυχόντων του 2000 που είχαν πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ (τους οποίους το υπουργείο υποχρεώθηκε τελικά να διορίσει).
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 12, 2007, 04:33:14 μμ
Δεν έχω άποψη για την ουσία του θέματος, αλλά αν δεν κάνω λάθος, το 2002 οι όροι της προκήρυξης άλλαξαν επειδή υπήρχε δικαστική απόφαση υπέρ των επιτυχόντων του 2000 που είχαν πτυχίο ΣΕΛΕΤΕ (τους οποίους το υπουργείο υποχρεώθηκε τελικά να διορίσει).

Αγαπητή ioanna89, μήπως γνωρίζεις να με διαφωτίσεις σε σχέση με τα εξής;
- Ποιο δικαστήριο ήταν αυτό που πήρε την απόφαση;
- Ποια ακριβώς ήταν η απόφαση και ποιο το σκεπτικό στο οποίο βασιζόταν;

Σ' ευχαριστώ εκ των προτέρων!  :)
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 12, 2007, 05:01:40 μμ
tade, νομίζω ότι ήταν το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών. Δεν ξέρω λεπτομέρειες. Δες και αυτό το άρθρο (αν δεν το έχεις υπόψη σου) από εκείνη την εποχή (πριν βγει δικαστική απόφαση):
http://www.edra.gr/doc/2002-03-06-Koutsod.doc
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 12, 2007, 05:14:49 μμ
Και εδώ, για τις δικαστικές αποφάσεις:
http://www.enet.gr/online/online_hprint?&id=46830580
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: telhina στις Αύγουστος 12, 2007, 05:23:25 μμ
Στον ΑΣΕΠ το 2001 για εκπαιδευτικούς τεχνικών ειδικοτήτων υπήρξε παρόμοιο πρόβλημα και δυστηχώς λύση δεν υπήρξε. Είχα διαγωνισθεί στον κλάδο ΠΕ1874(Βρεφονηπιοκομίας) και ήμουν στην πρώτη τριάδα. Μέσα στον Αύγουστο με δάκτυλο από τη ΣΕΛΕΤΕ πέρασαν τροποπόηση ότι προηγούνται όσοι έχουν παιδαγωγική κατάρτηση. Είναι αξιοσημείωτο από ότι τα 54 άτομα που προσλήφτηκαν σχεδόν στο συνολό τους είχαν βαθμολογίες πολύ μικρότερες από αυτούς που κατά την γνώμη τους δεν είχαν παιδαγωγική επάρκεια. Είχαμε προσφύγει στο δικαστήριο αλλά δεν γνωρίζω την εκβασή του καθώς τους δύο πρώτους μας καλέσανε να διοριστούμε σε κενές θέσεις που είχαν προκύψει( δεν παρουσιάστηκαν 2 άτομα) έπειτα από ένα  χρόνο.Το θέμα είναι ότι οι θέσεις καλύφθηκαν από άτομα αναξιολογικά και έτσι από τη μια κάποιοι δεν έχουμε πιθανότητα να προσεγγίσουμε τον τόπο μας ούτε την επόμενη δεκαετία ένώ κάποιοι/ες άλλες χάσανε το διορισμό.
                           Συνάδελφοι/σσες καλή επιτυχία στον αγώνα σας!!!
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Αύγουστος 12, 2007, 06:04:16 μμ
Και εδώ, για τις δικαστικές αποφάσεις:
http://www.enet.gr/online/online_hprint?&id=46830580
Οι... βεβαιώσεις

Στην υπόθεση φαίνεται πως εμπλέκονται και μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, που χορήγησαν βεβαιώσεις παιδαγωγικής κατάρτισης σε υποψηφίους, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό.

-Μία οδηγία του υπουργείου Παιδείας προς τους προϊστάμενους της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στις 11 Ιουλίου 2000, ανέφερε ρητά ότι οι υποψήφιοι διοριστέοι του κλάδου των οικονομολόγων και κοινωνιολόγων οφείλουν να προσκομίσουν πιστοποιητικό παιδαγωγικής κατάρτισης από τη ΣΕΛΕΤΕ.
-Λίγες ημέρες αργότερα, μία μικρή διευκρίνιση του υφυπ. Παιδείας Φ. Πετσάλνικου άνοιξε ένα παράθυρο: Εκτός από το πτυχίο της ΠΑΤΕΣ/ΣΕΛΕΤΕ, θα μπορούσαν να γίνουν δεκτές και βεβαιώσεις παρακολούθησης παιδαγωγικών μαθημάτων, τα οποία όμως δεν έπρεπε να είναι λιγότερα από δώδεκα.

-Το ΑΣΕΠ βομβαρδίστηκε με βεβαιώσεις υποψηφίων, προερχόμενες από οικονομικά πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Οπως καταγγέλλεται «βάπτιζαν παιδαγωγικά μαθήματα την χρηματοοικονομική λογιστική, την κοστολόγηση και την οικονομική του χώρου».

-Εμφανίστηκαν «επιτυχόντες» να έχουν βαθμολογηθεί από το πανεπιστήμιο στα μαθήματα αυτά με την ένδειξη «πέρασε» ή «επαρκής», αντί της αποδεκτής βαθμολόγησης από το 1 μέχρι το 10.

Είναι χαρακτηριστικό το έγγραφο του καθηγητή Γ. Τσιάκαλου, του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτέλειου Παν. Θεσσαλονίκης, προς το υπουργείο Παιδείας, που στηλιτεύει την πρακτική αυτών των πανεπιστημίων, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «έτσι, κάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα μπορούσε να πιστοποιεί με απόφαση της γενικής του συνέλευσης την "ικανότητα" των αποφοίτων να θεραπεύουν αρρώστους, να κατασκευάζουν γέφυρες, να υπογράφουν ισολογισμούς κ.λπ.».

Oι συνάδελφοι που συμμετείχαν στον διαγωνισμό του 2000, ήταν επιτυχόντες με πτυχίο ΠΑΤΕΣ - ΣΕΛΕΤΕ ήρθαν αντιμέτωποι με αυτές τις ψευτοβεβαιώσεις των πανεπιστημίων και δεν διορίζονταν με το έτσι ήθελαν τότε κάποιοι για να διοριστούν αυτοί που ήθελαν  Έτσι κάποιοι απο αυτούς κατέφυγαν στα διοικητικά δικαστήρια, διεκδικώντας αυτό που τους άνηκε και δικαιώθηκαν. Μάλιστα γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τα γεγονότα (μέσω της κολλητής μου φίλης που βρέθηκε τότε σε αυτή τη θέση) ξέρω ότι οι συνάδελφοι που δικαιώθηκαν, διορίστηκαν το 2004 κυρίως σε δυσπρόσιτα. Αυτή είναι η "άλλη όψη του φεγγαριού".  Υπόψη ότι ενώ κανονικά θα έπρεπε να απολυθούν αυτοί που διορίστηκαν με τις ψευτοβεβαιώσεις  ήταν τέτοια η καθυστέρηση από τη δικαστική διαδικασία που όταν βγήκε η απόφαση ήταν πλέον αργά για να απολύσει το ΥΠΕΠΘ αυτούς που παράνομα διορίστηκαν. Γιατί για να ξεχωρίζουμε τα πράγματα στο διαγωνισμό του 2000 κάποιοι διορίστηκαν με (ή χωρίς καν) ψευδή πιστοποιητικά παιδαγωγικής κατάρτισης.
Αντίθετα σήμερα,  όσοι είμαστε κάτοχοι του πτυχίου ΑΣΠΑΙΤΕ υφιστάμεθα ένα διασυρμό χωρίς προηγούμενο. Όσο όμως κι αν κάποιοι επιμένουν  και θέλουν να μας υποτιμήσουν ονομάζοντας «χαρτί» το πτυχίο της ΑΣΠΑΙΤΕ ας μάθει ο κόσμος ότι αυτό το «χαρτί» το πήραμε έχοντας ξεσπιτωθεί και ξετιναχτεί οικονομικά και κατόπιν εξετάσεων. Δεν μας το έδωσαν κάποιοι για να εξυπηρετηθούν τα ιδιαίτερα συμφέροντα τους...
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 12, 2007, 07:04:52 μμ
Σ' ευχαριστώ ioanna89 για τους συνδέσμους! Σ' ευχαριστώ κι εσένα telhina για τις ευχές!

Mat, γνωρίζεις πολύ καλά ότι οι "ψευτοβεβαιώσεις" των πανεπιστημίων ήρθαν για να καλύψουν μια εξόφθαλμη αδικία που προϋπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει: το γεγονός ότι κατεξοχήν ανθρωπιστικές επιστήμες (ιδιαίτερα η Κοινωνιολογία) αντιμετωπίζονται ως... τεχνολογικές, και οι απόφοιτοι τους στέλνονται για παιδαγωγική κατάρτιση σε μια σχολή τεχνολόγων εκπαιδευτικών, τη στιγμή που οι απόφοιτοι πχ των φυσικομαθηματικών σχολών θεωρούνται παιδαγωγικά επαρκείς. Σε ότι αφορά την ΑΣΠΑΙΤΕ, και βάση του καταστατικού της, δε δίνει ούτε "χαρτί" ούτε πτυχίο, αλλά πιστοποιητικό. Αν κάνω λάθος, διόρθωσέ με. Όσο για το γεγονός ότι ξεσπιτωθήκατε και ξετιναχτήκατε οικονομικά -δίχως ουσιαστικό αντίκρισμα, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού- το αναγνωρίζω και το σέβομαι. Για να πάψει να υφίσταται αυτός ο παραλογισμός και η αδικία σε βάρος των Κοινωνιολόγων παλεύουμε.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 12, 2007, 07:28:21 μμ
Νομίζω ότι το πρόβλημα  ξεκινάει από τον τυπικό διαχωρισμό "καθηγητικών" και "διοικητικών" σχολών. Η σχολή σας αντιμετωπίζεται ως διοικητική, δηλαδή το πτυχίο σας αποτελεί προσόν για διορισμό στην κατηγορία ΠΕ Διοικητικού στο Δημόσιο, όπως και τα πτυχία της Νομικής, του Οικονομικού, κλπ. Οι διοικητικές σχολές δεν αναγνωρίζονται ως καθηγητικές και το αντίστροφο, π.χ. τα πτυχία της Φιλολογίας ή του Μαθηματικού δεν αποτελούν προσόντα για διορισμό σε θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, αν και τα τελευταία χρόνια σε ορισμένες προκηρύξεις του ΑΣΕΠ για θέσεις ΠΕ δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής σε κατόχους οποιουδήποτε πτυχίου ΑΕΙ.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Αύγουστος 13, 2007, 01:04:23 πμ
Καταρχήν, από την ΑΣΠΑΙΤΕ πήρα ΠΤΥΧΙΟ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ κι όχι πιστοποιητικό. Τώρα αν κάποιοι εσκεμένα μπερδεύουν το ποιστοποιητικό που (ως αντίστοιχο του αντίγραφου πτυχίου) μου έδωσαν προσωρινά πριν μου στείλουν το Πτυχίο, για να το καταθέσω στη Δ/θμια προκειμένου να κάνω αίτηση για αναπληρώτρια, τι να πω; Όποιος τότε δεν πληρώνει για να πάρει τον πάπυρο του πτυχίου και περιορίζεται στο αντίγραφο πτυχίου δεν έχει πτυχίο;  ;D Για όποιον πάντως ενδιαφέρεται μπορώ να του στείλω με φαξ και τα δύο.
Όσο για τους "αξιότιμους πανεπιστημιακούς καθηγητές μας" αν τους είχε πάρει ο πόνος για να διορθώσουν τις αδικίες κατά των πτυχιούχων των τμημάτων τους αντί να εκδώσουν βεβαιώσεις περί παιδαγωγικής κατάρτισης και επάρκειας των φοιτητών τους, μιμούμενοι τις προεκλογικές υποσχέσεις και παροχές των πολιτικών, ας έκανα αυτό που ως όφειλα να κάνουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.  Δηλαδή, ας φρόντιζαν να διαμορφώσουν επί του πραγματικού τα προγράμματα σπουδών μας έτσι που να μας παρείχαν εκείνα τα, πραγματικά ξανά τονίζω, εφόδια για να είμαστε επαρκώς καταρτισμένοι όσοι από εμάς θέλουμε να κατευθυνθούμε προς την εκπαίδευση.
Αντ’ αυτού όμως, τόσα χρόνια μερικοί σιωπούν και ζούν στον μικρόκοσμό τους και κάποιοι άλλοι που διοικούσαν και διοικούν ακόμη, «ροκανίζοντας» κοινοτικούς πόρους άνοιξαν νέα «μαγαζάκια» κατά κόσμων Τμήματα με μοναδικό γνώμονα το ποιες ήταν οι προσωπικές τους επιδιώξεις και ματαιοδοξίες. (Η λέξη φιλοδοξία δεν τους αρμόζει γιατί εμπεριέχει και θετικά στοιχεία). Περιφρονώντας και αγνοώντας παντελώς τους φοιτητές τους και πετώντας στον κάλαθο των αχρήστων την ίδια τους την επιστήμη εν τέλει.
Αλλά, και εμείς ως φοιτητές (δεν τολμώ να μιλήσω για το ανύπαρκτο φοιτητικό κίνημα) και κατόπιν κοινωνικοί επιστήμονες τους μιμούμαστε στο έπακρο διότι δεν διαθέτουμε ίχνος ψυχικού σθένους  για να σταθούμε πρώτα από όλα απέναντι στους εαυτούς μας με την πρέπουσα ειλικρίνεια και να δώσουμε απάντηση στο ερώτημα αν:  πράγματι διαθέτουμε  τη στοιχειώδη παιδαγωγική κατάρτιση που απαιτείται για να μπει κανείς σε μια τάξη και να διδάξει.
Να ξεκαθαρίσω κάτι μιλάω για κατάρτιση κι όχι ικανότητα γιατί η τελευταία συμφωνώ με αυτούς που υποστηρίζουν πως αυτή εν τέλει αποδεικνύεται ή κρίνεται αν την έχει ή όχι κάποιος, όχι με  περγαμηνές αλλά μέσα από και κατά την πράξη διδασκαλίας.
Δεν θα επιχειρηματολογήσω για την απάντηση που δίνω προσωπικά στο ερώτημα που θέτω παραπάνω. Όμως α καθένας από εμάς τους ΠΕ10 (πτυχιούχους Κοινωνιολογίας, Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Κοινωνικής Πολιτικής κλπ) να δώσει με ειλικρίνεια την απάντηση πρώτα στον ίδιο του τον εαυτό. Λοιπόν, οι βασικές σπουδές σας, σας παρείχαν και παιδαγωγική κατάρτιση?

Θα ήθελα επίσης να σημειώσω ότι ο στρουθοκαμηλισμός του  τύπου αυτοί γιατί; Και γιατί όχι κι εμείς; στο μόνο που οδηγεί και ωφελεί είναι στο αδιέξοδο που ήδη βρισκόμαστε.
Τέλος, δηλώνω πως προσωπικά δεν ένοιωσα καθόλου μειωμένη ή υποτιμημένη παρακολουθώντας το παιδαγωγικό τμήμα μια σχολής τεχνολόγων έτσι όπως χαρακτηρίσατε την ΑΣΠΑΙΤΕ. Αντίθετα, θεωρώ πως ήταν μεγάλο ευτύχημα στην «ατυχία» του να είμαι πτυχιούχος Κοινωνιολογίας ότι μέσα από την εκπαίδευση μου στην ΑΣΠΑΙΤΕ πήρα «είδηση» του τι σημαίνει διδάσκω ένα αντικείμενο. Και ναι είναι αλήθεια ότι θα ήθελα να μάθω ακόμη περισσότερα πράγματα σχετικά με την ειδική διδακτική της Κοινωνιολογίας τα οποία αδυνατεί να μας δώσει η ΑΣΠΑΙΤΕ. Δεν μπορώ όμως να χρεώσω την ΑΣΠΑΙΤΕ για αυτό αλλά, αυτούς τους τάχαμου ευαισθητοποιημένους πανεπιστημιακούς που ψευδώς πιστοποιούν κάτι για το οποίο χρόνια τώρα δεν κάνουν τίποτα παρότι, όφειλαν αν σέβονταν πρώτα από όλα τον ίδιο τους τον εαυτό.
Δεν ξέρω αν αύριο θα είμαι καλή εκπαιδευτικός όμως ξέρω ότι τουλάχιστον από κάπου πήρα τα "εργαλεία" τη μέθοδο που χρειαζόμουν για να γίνω τουλάχιστον εκπαιδευτικός. Για αυτά τα έγαλεία οφείλω ένα ευχαριστώ στην ΑΣΠΑΙΤΕ κι όχι στην Πάντειο :-\.
Τέλος, η επι της ουσίας αξιολόγηση της ανταπόδοσης των κόπων του καθενός δεν μπορεί παρά να γίνει με προσωπικά και υποκειμενικά κριτήρια. Ας κρίνει ο καθένας μόνος του... 8)
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: selas στις Αύγουστος 13, 2007, 10:58:54 πμ
  Αν και μπαίνω στη συζήτηση από το πουθενά (ΠΕ60), θα ήθελα να πω ένα μόνο πράγμα. Από το 2004 που άρχισα να προετοιμάζομαι για τον πρώτο μου ΑΣΕΠ και κοιτάζοντας και λίγο γύρω μου (τους άλλους κλάδους, τις δυσκολίες σας να διοριστείτε λόγω του μικρού αριθμού διοριζόμενων κτλ), νομίζω ότι πέρα από τα λόγια θα έπρεπε να γίνει ένα απλό πράγμα, που αναφέρθηκε πολλές φορές στο topic, αλλά θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα διαφορετικό topic, διαφορετικό ζήτημα και διεκδίκηση: Να ζητήσουν οι σχολές που είναι ενταγμένες στους συμμετέχοντες στον ΑΣΕΠ για το διορισμό στη Ββάθμια εκπαίδευση να τους παρέχεται παιδαγωγική κατάρτιση μέσα στο Πανεπιστήμιο, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε διαδικασία ΑΣΠΑΙΤΕ (και χρονοβόρα, και ψυχοφθόρα είναι). Όσο για τους ήδη πτυχιούχους της ΑΣΠΑΙΤΕ, ας υπάρχει επιπλέον προσαύξηση στο διαγωνισμό, π.χ. αυτός του μεταπτυχιακού. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα έτσι; Έχω ακούσει ότι οι φοιτητές προσανατολόζονται ήδη προς αυτή τη κατεύθυνση. Γιατ΄΄ι όχι και οι απόφοιτοι, σε μια από κοινού διεκδίκηση?

Εύχομαι καλές επιτυχίες σε όλους.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 13, 2007, 01:05:55 μμ
ioanna89, πρώτη φορά ακούω για διάκριση μεταξύ "καθηγητικών" και "διοικητικών" σχολών. Έχεις υπόψη σου κάποιο νομοθετικό κείμενο που κάνει λόγο για μια τέτοια διάκριση; Γνωρίζω, βέβαια, ότι υπάρχει η τυπική -αλλά, κατ' εμέ, χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, και γι' αυτό άδικη- διάκριση μεταξύ "καθηγητικών" και "μη-καθηγητικών" σχολών.

mat, εγώ ρώτησα αν βάσει του καταστατικού της η ΑΣΠΑΙΤΕ χορηγεί πιστοποιητικό ή πτυχίο. Αντιλαμβάνεσαι, φαντάζομαι, ότι αν το καταστατικό μιλά για πιστοποιητικό, αλλά το χαρτί που σας δίνουν γράφει "πτυχίο", τότε υπάρχει πρόβλημα. Τώρα, όσον αφορά την άδικη μεταχείριση των Κοινωνιολόγων, νομίζω ότι είναι κακό άλλοθι να επικαλείται κανείς τα προγράμματα σπουδών των τμημάτων Κοινωνιολογίας για να τη νομιμοποιήσει. Γνωρίζεις πολύ καλά ότι στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται μαθήματα διδακτικής των κοινωνικών επιστημών, φιλοσοφίας της αγωγής, ψυχολογίας του εφήβου, κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης κλπ. Ακόμη και τα αμιγώς κοινωνιολογικά μαθήματα, περιέχουν ενότητες για την κοινωνικοποίηση, τη νεανική παραβατικότητα κλπ. Γι' αυτό και οι κοινωνιολόγοι που διαβάσαμε παιδαγωγικά για τον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, θεωρίες όπως του Rousseau, του Durkheim, του Mead και πολλών άλλων τις γνωρίζαμε ήδη. Θεωρώ, λοιπόν, ότι οι βασικές σπουδές μου μου εξασφάλισαν μία στέρεη παιδαγωγική βάση, την οποία εμπλούτισα με το προσωπικό μου διάβασμα και, τελικά, την απέδειξα αριστεύοντας στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Αλλά δε διορίζομαι. Για μένα αυτό είναι το αδιέξοδο της κατάστασης, για το οποίο κάνεις λόγο. Και δε μιλώ για την προσωπική αδικία που υφίσταμαι, αλλά για την ανικανότητα του συστήματος να αξιοποιήσει προς κοινό όφελος τους αριστούχους. Εσύ, όμως, τα έχεις πει καλύτερα από εμένα, mat:

Το ένα εξάμηνο παλαιότερα ή ο ένας χρόνος σήμερα στην ΑΣΠΑΙΤΕ δεν σε μαθαίνει να είσαι Δάσκαλος. Σου δίνει σίγουρα μια θεωρητική κατάρτιση. Την οποία όμως με τον τρόπο που μας ζητάνε να την αποδείξουμε στο ΑΣΕΠ αυτοί που δεν έχουν πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ την απέδειξαν εξίσου και μάλιστα με πολύ υψηλά επίπεδα βαθμολογίας. Τίποτα λοιπόν περισσότερο δεν έχουμε με αυτή την έννοια οι έχοντες πτυχίο ΑΣΠΑΙΤΕ από αυτούς που δεν έχουν. Και σε καμιά περίπτωση οι μεν δεν είναι καλύτεροι ή χειρότεροι από τους δε. Όσο ανίδεος και ανυποψίαστος είναι ο εκπαιδευτικός που μπαίνει για πρώτη φορά σε μια τάξη και ο οποίος έχει τυπικά αυτή τη περιβόητη παιδαγωγική επάρκεια άλλο τόσο άσχετος είναι και αυτός που δεν την έχει.
Το "παιχνίδι" για το αν κάνεις ή όχι, ή αν θα μάθεις ή όχι να κάνεις για δάσκαλος κρίνετε εν τέλει μόνο μέσα στην τάξη όπως έχουν πει κι άλλοι συνάδελφοι από άλλους κλάδους. Γι αυτό νομίζω ότι, αυτό που πρέπει να διεκδικήσουν σήμερα οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί είναι μια θεωρητική και πρακτική κατάρτιση (και κατ' επέκταση αξιολόγηση) αφού πρώτα έχουν προσληφθεί.
Ας διεκδικήσουμε λοιπόν αυτό που πραγματικά μας αξίζει και μας αξίζουν τα καλύτερα από αυτά που μας πετάνε στη μούρη.

selas, ελπίζω να κάλυψα ήδη κι εσένα. Αν θες, όμως, δες το άρθρο του Βήματος που ανέβασα χθες στο forum. Στην τελευταία παράγραφο μιλά για την επανειλημμένη άρνηση του Υπουργείου να αναγνωρίσει τα τμήματα κοινωνιολογίας ως καθηγητικά. Τέλος, συμφωνώ μαζί σου ότι θα ήταν απείρως καλύτερο να υπάρχει μια προσαύξηση για τους κατόχους ΑΣΠΑΙΤΕ, παρά να υφίσταται ο παραλογισμός της απόλυτης προτεραιότητας.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: ioanna89 στις Αύγουστος 13, 2007, 04:16:46 μμ
tade, δες το Π.Δ. 50/2001 για τα προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων (σελ. 2):
http://www.poeota.gr/_download/39.pdf
Όπως όμως έγραψα και παραπάνω, η διάκριση αυτή δεν ισχύει τα τελευταία χρόνια για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μόνο μερικώς):
http://www.poeota.gr/_download/347.pdf
(σελ. 1, άρθρο μόνο, παρ. 2)
Γι' αυτό έχετε ένα επιπλέον επιχείρημα για να διεκδικήσετε την αναγνώριση της σχολής σας ως καθηγητικής.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Αύγουστος 13, 2007, 04:45:51 μμ
  Αν και μπαίνω στη συζήτηση από το πουθενά (ΠΕ60), θα ήθελα να πω ένα μόνο πράγμα. Από το 2004 που άρχισα να προετοιμάζομαι για τον πρώτο μου ΑΣΕΠ και κοιτάζοντας και λίγο γύρω μου (τους άλλους κλάδους, τις δυσκολίες σας να διοριστείτε λόγω του μικρού αριθμού διοριζόμενων κτλ), νομίζω ότι πέρα από τα λόγια θα έπρεπε να γίνει ένα απλό πράγμα, που αναφέρθηκε πολλές φορές στο topic, αλλά θα μπορούσε να γίνει κάλλιστα διαφορετικό topic, διαφορετικό ζήτημα και διεκδίκηση: Να ζητήσουν οι σχολές που είναι ενταγμένες στους συμμετέχοντες στον ΑΣΕΠ για το διορισμό στη Ββάθμια εκπαίδευση να τους παρέχεται παιδαγωγική κατάρτιση μέσα στο Πανεπιστήμιο, χωρίς να χρειάζεται να μπαίνουν σε διαδικασία ΑΣΠΑΙΤΕ (και χρονοβόρα, και ψυχοφθόρα είναι). Όσο για τους ήδη πτυχιούχους της ΑΣΠΑΙΤΕ, ας υπάρχει επιπλέον προσαύξηση στο διαγωνισμό, π.χ. αυτός του μεταπτυχιακού. Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα έτσι; Έχω ακούσει ότι οι φοιτητές προσανατολόζονται ήδη προς αυτή τη κατεύθυνση. Γιατ΄΄ι όχι και οι απόφοιτοι, σε μια από κοινού διεκδίκηση?

Εύχομαι καλές επιτυχίες σε όλους.
Συμφωνώ μαζί σου και όσα λες τα έχω πει κι εγώ παλαιότερα Selas σε άλλο θέμα.

Tade, υπάρχει ένα τραγουδάκι του Μπομπ Ντίλαν "little boxes" ψάξε να το βρεις κι άκουσέ το.  Ίσως "μιλήσει" μέσα σου και καταλάβεις πως οι άνθρωποι δεν χωράνε τελικά στα little boxes που θέλουν να μας βάλουν.
Δεν παίρνω τίποτα από όσα έχω γράψει γιατί τα εννοώ. Όπως κι εσύ εννοείς φαντάζομαι ότι δεν θες να τη πληρώσουν οι συνάδελφοι με ΑΣΠΑΙΤΕ. Παρότι "τρώγεστε" και ψάχνεστε για να αποδείξετε πως δεν είμαστε ελέφαντες.
Όμως έχε υπόψη σου πως και οι χιλιάδες των εκπαιδευτικών που δεν κατάφεραν να μπούν στα «κουτάκια» βαθμολογίας του ΑΣΕΠ δεν είναι λιγότερο καλύτεροι από σένα που αρίστευσες ή από μένα που δεν αρίστευσα. Απο την θεωρητική σου κατάρτιση ως κοινωνιολόγος φαντάζομαι ότι καταλαβαίνεις πλήρως τι θέλω να πω.
Γεια χαρά λοιπόν και καλή τύχη.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 14, 2007, 01:30:52 πμ
ioanna89, σ' ευχαριστώ για τους συνδέσμους!

mat, ασφαλώς και δε θέλω να την πληρώσουν οι συνάδελφοι με ΑΣΠΑΙΤΕ. Επαναλαμβάνω ότι δεν ψάχνουμε να αποδείξουμε τίποτε σε σχέση μ' εσάς. Τις ευθύνες του υπουργείου αναδεικνύουμε, που δε φρόντισε να διορθώσει εγκαίρως τα πράγματα, κι έτσι φτάσαμε στο σημερινό μπάχαλο. Δε θεωρώ ότι είμαι γενικά "καλύτερος" (άνθρωπος; εκπαιδευτικός;) από κανέναν. Θεωρώ, απλώς, ότι δούλεψα σκληρά για να καταφέρω να αποδείξω την επάρκειά μου (τόσο στο γνωστικό αντικείμενο όσο και στα παιδαγωγικά) και το πέτυχα με τον καλύτερο τρόπο. Ας γίνει, λοιπόν, η αδικία που υφιστάμεθα (οι συνάδελφοί μου κι εγώ) η αιτία για να αλλάξει η κατάσταση, αφού οι υπεύθυνοι δε φρόντισαν να την αλλάξουν πριν φτάσουμε στον προκλητικό και σκανδαλώδη αποκλεισμό από τον διορισμό ακόμη και συναδέλφου με βαθμό 98,5%.
Καλή τύχη και σ' εσένα, mat.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: Siobaras στις Αύγουστος 14, 2007, 02:19:43 πμ
Θα πω κι εγώ τη γνώμη μου για το συγκεκριμένο.
(Συγχωρέστε με που θα είμαι λίγο οξύς, δεν είμαι και στα καλύτερά μου. Πάντως η ουσία θα ήταν η ίδια.)

Στα επιτραπέζια ή άλλου είδους παιχνίδια, αυτό που με εξοργίζει περισσότερο δεν είναι να χάσω, είναι να μην τηρηθούν οι ΚΑΝΟΝΕΣ του παιχνιδιού.
Αυτό αποτελεί τη στάση μου και σε άλλες (σοβαρότερες) διαδικασίες, όπως π.χ. οι διαγωνισμοί, η ουρά για κάποιο ταμείο, κλπ.

Δε γνωρίζω τι ακριβώς είναι το ΑΣΠΑΙΤΕ, πιθανώς να πρέπει να επανεξεταστεί η χρησιμότητά του, ο τρόπος απόκτησης, κλπ.

ΑΛΛΑ : Όταν στείλαμε όλοι μας την αίτηση, είχαμε υπόψιν την εγκύκλιο, δηλαδή τους ΚΑΝΟΝΕΣ.
Έγινε κάτι παράτυπο σε σχέση με την εγκύκλιο; Αν ναι, τότε μαζί σας, 1000%. Δε νομίζω όμως...

Φωνάζετε τώρα, για κάτι που θα έπρεπε (ίσως) να είχατε φωνάξει όταν βγήκε η εγκύκλιος.
Ξέρατε τους κανόνες, συμμετείχατε παρόλα αυτά, και τώρα λέτε ότι οι κανόνες ήταν λάθος.

Τους βαθμούς σας κακώς τους αναφέρετε, η διαφωνία θα ήταν η ίδια ακόμα και αν ο ΑΣΠΑΙΤΑΣ είχε πάρει 60 και κάποιος άλλος 61.
Απλά η μεγάλη διαφορά σας βοηθάει στο να προκαλέσει τον άσχετο αναγνώστη εφημερίδας και άρα το θέμα να αποκτήσει προβολή.

Κι εγώ διαφωνώ σε πολλά σημεία της εγκυκλίου, μέχρι και σε λεπτομέρειες. Π.χ. γιατί όταν υπάρχει ισοβαθμία σε όλα, να μετράει ο βαθμός της Διδακτικής και όχι του Γνωστικού; Αλλά αν καθόμουνα πάνω σε μια τέτοια περίπτωση και έχανα το διορισμό, θα έπρεπε να βγω να φωνάζω;

Έτσι ΕΙΝΑΙ ο διαγωνισμός.
ΣΥΜΦΩΝΕΙΤΕ;  Συμμετέχετε αποδεχόμενοι τους όρους.
ΔΙΑΦΩΝΕΙΤΕ - ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΚΟΣ; Πολεμάτε να τον αλλάξετε ΠΡΙΝ γίνει ο διαγωνισμός.

Το να φωνάζετε τώρα είναι άδικο για αυτούς που διορίζονται και αποσκοπεί στο να δημιουργήσει ένα μπάχαλο, που προεκλογικά μπορεί να καταλήξει σε ευνοϊκή μεταχείρηση.
Επίσης είναι άδικο και για όλους τους υπόλοιπους διαγωνιζόμενους να προσλάβει τώρα παραπάνω άτομα και μελλοντικά να μην προσλάβει άλλους.

Αν τυχόν δεν έχω καταλάβει καλά και υπάρχει κάποια παρατυπία σε σχέση με την εγκύκλιο, ζητώ συγνώμη και αναιρώ αυτά που έγραψα.
Ξαναλέω ότι πιθανόν να συμφωνώ μαζί σας ως προς την ουσία του αιτήματος, αλλά ο ΧΡΟΝΟΣ στον οποίον εκδηλώνεται πιστεύω ότι είναι λάθος.



Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 14, 2007, 12:10:17 μμ
Φίλε Siobara,

Στα επιτραπέζια ή άλλου είδους παιχνίδια, ο σκοπός της συμμετοχής είναι (ή θα όφειλε να είναι) η ευχαρίστηση που το ίδιο το παιχνίδι προσφέρει. Συνεπώς, ο καθείς επιλέγει το παιχνίδι που του ταιριάζει (λόγω της ιδιαίτερης φύσης που του προσδίδουν οι κανόνες του) και συμμετέχει σε αυτό για τη χαρά του παιχνιδιού. Με τους διαγωνισμούς πλήρωσης θέσεων εργασίας, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Κανείς δε συμμετέχει για τη "χαρά του διαγωνίζεσθαι", αλλά για να πετύχει έναν απώτερο σκοπό, που είναι ο διορισμός του. Όσον αφορά τους κανόνες του "παιχνιδιού" του διαγωνισμού, αυτοί δεν μπορεί να είναι αυθαίρετοι, αλλά οφείλουν να υπηρετούν σωστά τον στόχο του διαγωνισμού, που είναι η επιλογή των καταλληλότερων για την πλήρωση των θέσεων που προκηρύσσονται. Όταν, μάλιστα, πρόκειται για θέσεις στην εκπαίδευση, δηλαδή για την πρόσληψη ανθρώπων που θα διδάσκουν τα παιδιά μας, καταλαβαίνεις ότι το θέμα αποκτά ιδιαίτερη σοβαρότητα.

Όσον αφορά τις παρατυπίες της εγκυκλίου, αυτές δεν είναι λίγες. Αναφέρω ενδεικτικά μερικές:
- δημιουργεί μια τεχνητή διάκριση μεταξύ κατόχων και μη του πιστοποιητικού της ΑΣΠΑΙΤΕ δίνοντας απόλυτη προτεραιότητα στους πρώτους, παρά το γεγονός ότι οι υποψήφιοι διαγωνίζονται στα ίδια ακριβώς θέματα, ακόμη και στα παιδαγωγικά που υποτίθεται ότι οι κάτοχοι πιστοποιητικού της ΑΣΠΑΙΤΕ είναι επαρκείς. Έτσι, έχουμε παραβίαση της αρχής της ισότητας στο εσωτερικό του κλάδου.
- δημιουργεί μια τεχνητή διάκριση, χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, μεταξύ καθηγητικών και μη σχολών, θεωρώντας παιδαγωγικά "ανεπαρκείς" μόνο τους αποφοίτους των δεύτερων. Έτσι, παραβιάζεται η αρχή της ισότητας και μεταξύ των διαφορετικών κλάδων.
- σε προηγούμενους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, που δεν είχαν καλυφθεί όλες οι θέσεις διοριστέων κοινωνιολόγων από κατόχους πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ, διορίστηκαν και μη κάτοχοι του πιστοποιητικού, χωρίς προηγουμένως να περάσουν από πρόγραμμα παιδαγωγικής κατάρτισης. Άρα, θεωρήθηκαν de facto παιδαγωγικά επαρκείς. Με το να θέτει, λοιπόν, η προκήρυξη ως όρο παιδαγωγικής επάρκειας το πιστοποιητικό της ΑΣΠΑΙΤΕ, αντιφάσκει με την ίδια την πρακτική των διορισμών.
- το πιστοποιητικό της ΑΣΠΑΙΤΕ εμφανίζεται στην προκήρυξη ως "πτυχίο".

Σε ό,τι αφορά τον χρόνο της διαμαρτυρίας μας, καταλαβαίνεις ότι κάθε εκ των προτέρων ενέργειά μας θα προσέκρουε σε τοίχο. Οι κοινωνιολόγοι έχουν επανειλημμένως διαμαρτυρηθεί για την αδικία που υφίστανται, αλλά το υπουργείο τους αγνοεί προκλητικά. Παρέπεμψα και παραπάνω στην τελευταία παράγραφο του άρθρου του Βήματος, που κάνει λόγο για την επίμονη άρνηση του υπουργείου να αναγνωρίσει τα τμήματα Κοινωνιολογίας ως καθηγητικά.

Συμφωνώ μαζί σου ότι το πρόβλημα της προκήρυξης είναι ουσιαστικά άσχετο με τους φετινούς βαθμούς. Υποχρέωση του υπουργείου ήταν να έχει διορθώσει το πρόβλημα από χρόνια. Δυστυχώς, στη χώρα μας πρέπει συχνά να φτάσουμε σε σκανδαλώδεις καταστάσεις προκειμένου να αποφασίσουν οι αρμόδιοι να κοιτάξουν τα προβλήματα. Αυτός είναι και ο μοναδικός λόγος που αναφέρουμε τους βαθμούς μας: δείχνουμε την "κορυφή του παγόβουνου", τη "σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι" αφού, όπως καταλαβαίνεις κι εσύ, αν δε δοθεί αυτή τη φορά λύση στο πρόβλημα, καλύτερη ευκαιρία πολύ δύσκολα θα υπάρξει.

Μετά απ' όσα έγραψα, ελπίζω να συμφωνείς ότι οι λόγοι της διαμαρτυρίας μας δεν είναι "λεπτομέρειες". Όσο για τη συμμετοχή μας στον διαγωνισμό, εξέφραζε την επιθυμία μας να διοριστούμε στη δημόσια εκπαίδευση, και όχι τη διάθεσή μας να απεμπολήσουμε οριστικά το δικαίωμά μας να παλέψουμε για την εξάλειψη του παραλογισμού στη διαδικασία επιλογής διοριστέων. Ειδικά τώρα, που οι βαθμολογίες των υποψηφίων φανερώνουν το πρόβλημα και στον πλέον κακόπιστο. Αν λουφάξουμε και αποδεχτούμε την κατάσταση ως έχει, δεν αποδεχόμαστε μόνο την αδικία που υποστήκαμε προσωπικά, αλλά αποδεχόμαστε μαζί και τη διαιώνιση της κυριαρχίας του παραλογισμού στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.

Αυτοί που διορίζονται δε βλέπω να έχουν να φοβηθούν κάτι από την προσπάθειά μας. Όσο για τους υπόλοιοπους διαγωνιζόμενους, θεωρώ ότι με ανακούφιση  θα υποδεχτούν κάθε ρύθμιση που θα τους απαλλάσει από τον βραχνά της "παιδαγωγικής επάρκειας". Άλλωστε, όπως αναδεικνύει το άρθρο του Βήματος (χάρη στη δική μας δραστηριοποίηση), το μάθημα της Κοινωνιολογίας το διδάσκουν ως επί το πλείστον φιλόλογοι. Άρα, το υπουργείο οφείλει να πάψει να διορίζει τους Κοινωνιολόγους εκπαιδευτικούς με το σταγονόμετρο, αφού ανάγκες εξειδικευμένου καθηγητικού προσωπικού υπάρχουν. Τέλος, ο καθαρά διαφαινόμενος πλέον παραλογισμός του συστήματος, καθιστά προφανές ότι το υπουργείο έχει ανάγκη από επιστήμονες κοινωνιολόγους, όχι μόνο για διδακτικό έργο, αλλά και για να συμβάλλουν στον εξορθολογισμό του εκπαιδευτικού συστήματος σε όλα τα επίπεδα. Η προσωπική αδικία που υφιστάμεθα, λοιπόν, ας αποτελέσει την αφετηρία για να διεκδικήσουμε οι κοινωνιολόγοι τα επαγγελματικά μας δικαιώματα, προς όφελος όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά και της εκπαίδευσης και, τελικά, της ίδιας της κοινωνίας.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: Siobaras στις Αύγουστος 14, 2007, 12:52:38 μμ
Φίλε μου (δεν είναι μόνο σχήμα λόγου, μου ακούγεσαι πολύ συμπαθής),

Δεν προσπάθησα να ταυτίσω το διαγωνισμό με κάποιο επιτραπέζιο.
Δεν υποννόησα ότι αυτά που συζητάμε είναι λεπτομέρειες, απλά ήθελα να τονίσω με το πιο γελοίο παράδειγμα ότι όλοι μπορεί να διαφωνούμε με κάτι.
Δεν πιστεύω ότι τέτοιοι βαθμοί είναι τυχαίοι και άρα αξίζετε τον διορισμό στα μάτια μου.

Για να καταλάβεις εγώ είμαι υπέρ της κατάργησης των διορισμών μέσω του πίνακα αναπληρωτών.
Ας γράψουμε όλοι μαζί τα ίδια θέματα και όποιος τα ξέρει καλύτερα ας περάσει.
Άρα καταλαβαίνεις σε πόση εκτίμηση έχω έναν άνθρωπο ο οποίος έχει αριστεύσει.

Αυτά που αναφέρεις ως παρατυπίες της εγκυκλίου, για μένα είναι τα σημεία που (κατά τη γνώμη σου) πρέπει να τροποποιηθούν.
Το πιθανότερο είναι να συμφωνώ 100% και αν είχα ασχοληθεί μπορεί να έβαζα και άλλα 10 δικά μου.
Παρατυπία θα ήταν αν άλλα έλεγε στην εγκύκλιο και άλλα έκανε.

Ωστόσο, όταν διεξάγεται ο διαγωνισμός με βάση τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, δεν είναι σωστό να τροποποιηθεί αυτή μετά το πέρας του διαγωνισμού.
Η σημερινή κατάσταση είναι μια ΤΡΟΜΕΡΗ αφορμή ώστε η ΕΠΟΜΕΝΗ εγκύκλιος να είναι πιο κοντά σε αυτό που είναι δίκαιο.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 15, 2007, 12:20:01 μμ
Φίλε siobara, αν άλλα έλεγε η προκήρυξη και άλλα έπραττε το υπουργείο, τότε δε θα μιλούσαμε για παρατυπίες της εγκυκλίου, αλλά για παράνομη καταστρατήγηση της εγκυκλίου από την πλευρά του υπουργείου. Εδώ, όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Η ίδια η εγκύκλιος είναι παράτυπη και παράνομη, καθώς παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της ισότητας και δεν εναρμονίζεται με το ευρύτερο νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, δεν μπορεί να τροποποιηθεί εκ των υστέρων, ούτε θεωρώ δυνατό (και ούτε το επιθυμώ) να χάσουν τον διορισμό τους οι συνάδελφοι με ΑΣΠΑΙΤΕ. Το υπουργείο θα πρέπει να προχωρήσει σε πρόσληψη υπεραρίθμων, εφόσον μάλιστα είναι φανερό ότι ανάγκες για εξειδικευμένο εκπαιδευτικό προσωπικό για τη διδασκαλία του μαθήματος της Κοινωνιολογίας υπάρχουν και με το παραπάνω.

Όντως, η σημερινή κατάσταση είναι μια μοναδική ευκαιρία διόρθωσης των επόμενων εγκυκλίων. Αυτό συμβαίνει, όμως, επειδή κάποιοι συνάδελφοι που νιώθουν θιγόμενοι αγωνίζονται με κάθε τρόπο για να αναδείξουν αυτό τον παραλογισμό. Δυστυχώς, σπανίως σε αυτή τη χώρα οι αρμόδιοι κοιτούν τα προβλήματα αν δεν τους ασκηθούν προηγουμένως ισχυρές πιέσεις. Η λογική της ήσσονος προσπάθειας που χαρακτήριζε την προκήρυξη του διαγωνισμού (απόλυτη προτεραιότητα για κατόχους πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ, αρκεί να έχουν πιάσει τη βάση) είναι δυστυχώς μια λογική που ξεκινά μέσα από τα ίδια τα υπουργεία... Απευθύνω έκκληση σε όλους τους συναδέλφους να ενώσουν τη φωνή τους με τη δική μας, για να διεκδικήσουμε δυναμικά τα επαγγελματικά μας δικαιώματα προς όφελος, όχι μόνο του κλάδου μας, αλλά της κοινωνίας μας. Ας μην περιμένουμε να μας χαριστούν από κάποιον "πεφωτισμένο" υπουργό, διότι τότε δεν είμαστε άξιοι να λεγόμαστε "κοινωνιολόγοι".
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: Siobaras στις Αύγουστος 15, 2007, 12:38:55 μμ
Δε νομίζω ότι έχει νόημα να επαναλάβω το πού συμφωνώ και πού διαφωνώ.

Ήμουν σε τράπεζα όταν μας διαλύσανε το ταμείο για να αρχίσουνε να τις πουλάνε.
Επί 4,5 χρόνια μας κρατούσαν 7,25% επιπλέον από τις εισφορές του ΙΚΑ, επί χρόνια δεν πήραν αυξήσεις οι υπάλληλοι για να φτιαχτεί το ταμείο και το κλείσανε σε μια νύχτα.
Και βγήκε και ο μάγκας στη βουλή και είπε "Δεν υπάρχουν ρετιρέ".
Αν ρωτούσες κόσμο στο δρόμο οι μισοί και παραπάνω θα σου λέγανε "καλά τους έκαναν".
Τώρα που θα το ξεκωλιάσουν συνολικά το ασφαλιστικό σιγά-σιγά, θα δούνε κι οι υπόλοιποι γιατί απεργούσαμε...

Τι θέλω να πω; Ότι μοναδικός τρόπος να γίνει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση εδώ που ζούμε είναι να έχεις την κοινή γνώμη με το μέρος σου.
Γι'αυτό πιστεύω ότι λόγω της δημοσιότητας που έχει πάρει το θέμα είναι μια καλή ευκαιρία να αλλάξει κάτι.

Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 15, 2007, 12:55:26 μμ
Τι θέλω να πω; Ότι μοναδικός τρόπος να γίνει κάτι προς την σωστή κατεύθυνση εδώ που ζούμε είναι να έχεις την κοινή γνώμη με το μέρος σου.

Δυστυχώς...
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 19, 2007, 12:26:48 μμ
Ερώτηση στη Βουλή και από τον Συνασπισμό:

"06/08/2007
Άνιση μεταχείριση υποψηφίων στα διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για πρόσληψη εκπαιδευτικών
Ερώτηση του Θανάση Λεβέντη προς τους Υπουργούς Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ΕΣΔΔΑ

Δημοσίευμα στον τύπο (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ 23-7-2007), αναφέρει πως στον πρόσφατο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη εκπαιδευτικών σε κλάδους όπως των Κοινωνιολόγων, Οικονομολόγων, Νομικών και Πολιτικών Επιστημών, παρατηρήθηκε άνιση μεταχείριση των διαγωνιζόμενων.

Πιο συγκεκριμένα, στον κλάδο των Κοινωνιολόγων, η άνιση μεταχείριση των διαγωνιζόμενων παίρνει διαστάσεις σκανδάλου. Στον φετινό διαγωνισμό και με βάση τα αποτελέσματα τα οποία αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΑΣΕΠ την Παρασκευή 15 Ιουνίου, βρίσκονται εκτός διορισμού άτομα που έχουν γράψει άριστα και βαθμολογικά προηγούνται από τα άτομα που διορίζονται και είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ΑΣΠΑΙΤΕ ή κάτοχοι πτυχίων καθηγητικών σχολών.

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού έφεραν στην επιφάνεια τις εγγενείς αδυναμίες του διαγωνισμού, αφού εκείνοι οι οποίοι «θεωρητικά» δεν είχαν την παιδαγωγική επάρκεια, αρίστευσαν και ξεπέρασαν τελικά αυτούς οι οποίοι υποτίθεται ότι την διέθεταν. Έφεραν επίσης στην επιφάνεια τις αδυναμίες του συστήματος παιδαγωγικής κατάρτισης και πιστοποίησης στη χώρα μας. Βέβαια σύμφωνα με την προκήρυξη 10Π/2006-ΦΕΚ 500/24-8-2006 του ΑΣΕΠ οι υποψήφιοι οι οποίοι διορίζονται στην προκειμένη περίπτωση δεν ευθύνονται και ο διορισμός τους δεν αμφισβητείται εφόσον ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί, τι μέτρα προτίθενται να πάρουν ώστε:

•    Να αρθεί η αδικία  και η άνιση μεταχείριση εις βάρος των ανωτέρω αριστευσάντων υποψηφίων εκπαιδευτικών, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα όσων έχουν κριθεί διοριστέοι με βάση τις ισχύουσες διατάξεις.

•    Να αναγνωριστούν ως «καθηγητικές» σχολές τα Τμήματα των ΑΕΙ, εφόσον παρέχουν παιδαγωγική κατάρτιση, με βάση τις σχετικές εισηγήσεις των διοικήσεών τους;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΘΑΝΑΣΗΣ ΛΕΒΕΝΤΗΣ"

http://www.syn.gr/gr/keimeno.php?id=7038
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 23, 2007, 09:16:25 πμ
Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΑΣΕΠ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΩΝ-ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

http://alfavita.gr/anakoinoseis/anakxxx20070822d.php
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: leniao στις Αύγουστος 27, 2007, 08:35:14 μμ
Κυρία Νικολαϊδου και κ. Κάτσικα σας παρακαλώ να δημοσιεύσετε στην έγκριτη ιστοσελίδα σας μια απάντηση σε όσα λυπηρά, κατά την άποψη μου, αναφέρονται στο ρεπορτάζ του κ. Β. Νέδου στο Βήμα της Κυριακής 12/08/2007 και αφορούν σε θέματα παιδείας.
 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ
 

Το αποκορύφωμα του μηδενισμού και της ισοπέδωσης για χάρη της «προσωπικής τακτοποίησης» και του άκρατου συμφεροντολογισμού, διαπιστώνει κανείς διαβάζοντας το ρεπορτάζ του κ. Β. Νέδου στο Βήμα της Κυριακής 12/08/2007.
Πιο συγκεκριμένα, μηδενισμό της προσπάθειας τόσων αποφοίτων της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. (πρώην ΣΕΛΕΤΕ) που αφενός εργάζονται στο επιστημονικό τους πεδίο, είτε στον ιδιωτικό, είτε στο δημόσιο τομέα, και αφετέρου υφίστανται το σύστημα των υποχρεωτικών παρακολουθήσεων για ένα ακαδημαϊκό έτος και για 4 πλήρεις ώρες, επί 5 ημέρες την εβδομάδα με σκοπό αφού εξεταστούν επιτυχώς σε 17 μαθήματα και εφόσον εκπονήσουν πτυχιακή εργασία, να αποκτήσουν το Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής επάρκειας.
Μηδενισμό του περιεχομένου των 17 μαθημάτων και συνακόλουθη απαξίωση του διδακτικού προσωπικού που αποτελείται από καταξιωμένους καθηγητές Πανεπιστημίου.
Μηδενισμό και απαξίωση των πρακτικών ασκήσεων διδασκαλίας και της κατάρτισης σχεδίων μαθήματος που διεξάγονται είτε σε τάξη συναδέλφων, είτε σε σχολεία της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (προσωπική εμπειρία: ο σχεδιασμός ενός μαθήματος από μέρους μου απαιτούσε 10 με 12 ώρες ενασχόληση, ενώ παράλληλα εργαζόμουν ως Διευθυντής Λογιστηρίου αθηναϊκής βιομηχανίας).
Τέλος μηδενισμό του συστήματος εισαγωγής σπουδαστών στο Ετήσιο Πρόγραμμα Παιδαγωγικής της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. με το κατασκευασμένο επιχείρημα ότι η εισαγωγή δεν γίνεται με αξιοκρατικά κριτήρια. Εδώ αποθεώνεται η ρήση του «όσα δε φτάνει η αλεπού τα κάνει κρεμαστάρια». Ας θυμηθούν όμως ο δημοσιογράφος και οι συγκεκριμένοι 18 πτυχιούχοι κοινωνιολογίας ότι η Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. δεν κατασκευάζει, απλά μοριοδοτεί τα ήδη υπάρχοντα προσόντα των υποψηφίων και παρέχει το δικαίωμα υποβολής ενστάσεων με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Το γεγονός ότι μοριοδοτούνται περισσότερο πτυχιούχοι με επαγγελματική εμπειρία 10 και 12 ετών στο αντικείμενο που θα κληθούν να διδάξουν, από συναδέλφους τους με εμπειρία 1 και 2 ή και καθόλου έτη συμβαίνει, διότι μπορούν αναμφίβολα να σταθούν πολύ καλύτερα στην σχολική τάξη και να μεταδώσουν αφομοιωμένη γνώση, πέραν των τυπικών λόγων περί προσόντων.
Φαίνεται τελικά ότι οι 18 πτυχιούχοι κοινωνιολογίας που αναφέρονται στο ρεπορτάζ, να εγείρουν απαιτήσεις, αγνοούν συστηματικά και τεχνηέντως αφενός τι σημαίνει οσμωτική διαδικασία και μορφωτικό κεφάλαιο κατά P. Bourdieu και αφετέρου, και κατά πολύ περισσότερο, βασικές έννοιες δικαίου, που θα έπρεπε κανονικά να έχουν διδαχθεί στα τμήματα από τα οποία αποφοίτησαν. Εκτός και αν θεωρούν ότι διαβάζοντας δυο βιβλία, παιδαγωγικά και Διδακτική μεθοδολογία και με την ενδεχόμενη φροντιστηριακή υποστήριξη που ανθεί στο κλάδο των υποψηφίων εκπαιδευτικών, αποκτούν όλες εκείνες τις γνώσεις και συνεπώς η παρακολούθηση - φοίτηση σε μια σχολή είναι περιττή.
Λυπηρά φαινόμενα και άκρως ωφελιμιστικά αιτήματα που δυστυχώς οδηγούν σε εκφυλισμό την εκπαιδευτική κοινότητα και καταλύουν κάθε έννοια αξιοκρατίας στην προσπάθεια ορισμένων να διοριστούν πάση θυσία στην εκπαίδευση.
Σε τελική ανάλυση καίρια ευθύνη φέρει το Υπουργείο Παιδείας με το να χρήζει καθηγητικές συλλήβδην όλες τις σχολές, στις οποίες προσφέρονται δύο ή και καθόλου παιδαγωγικής φύσεως μαθήματα και, υπό την έννοια αυτή, νομιμοποιεί τέτοιου είδους και ύφους ενέργειες.
 

Με τιμή
 

Κων/νος Παπαδόπουλος
Λογιστής – Φοροτεχνικός
Αριστούχος του Παιδαγωγικού Προγράμματος της Α.Σ.ΠΑΙ.Τ.Ε. Αθήνας
Ιωάννινα
Τηλ. 26510 97143

Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: leniao στις Αύγουστος 29, 2007, 01:29:09 μμ
http://www.ete.gr/deltio_tupou/2007/8-26.doc KAI
http://www.ete.gr/deltio_tupou/2007/8-26.pdf
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: tade στις Αύγουστος 31, 2007, 12:14:17 πμ
 "Κοινωνιολόγοι (Με ή χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ)

 

Διαβάζοντας τις τοποθετήσεις των επιτυγχόντων κοινωνιολόγων στο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, οι οποίοι, όμως δεν κρίθηκαν διοριστέοι, λόγω του εμποδίου της ΑΣΠΑΙΤΕ, καθώς και τις τοποθετήσεις των υποστηρικτών του θεσμού της ΑΣΠΑΙΤΕ, ένιωσα την αυθόρμητη ανάγκη να ξεκαθαρίσω και για τις δύο πλευρές κάποια πράγματα τα οποία (ως αναγνώστης και αρκετά καλός γνώστης του χώρου) δύναμαι να γνωρίζω και να συμβάλλω στην όποια επίλυση του θέματος.
α) Η αξία της ΑΣΠΑΙΤΕ δεν αμφισβητήθηκε από κανέναν.Η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι απολύτως απαραίτητη.
Υπάρχει για να προσφέρει την διδακτική και παιδαγωγική γνώση που λείπει από πτυχιούχους τμημάτων που δεν έχουν (καλώς ή κακώς) χαρακτηριστεί ως καθηγητικές σχολές.
β) Χρειάζεται, ίσως, πολύ πιο προσεκτικός χαρακτηρισμός αυτών των τμημάτων από το Υπουργείο Παιδείας.
Αυτό αποδεικνύεται ξεκάθαρα με μια πρώτη ανάγνωση του οδηγού σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου.
Σε αυτόν, λοιπόν, θα ανακαλύψει ο αναγνώστης, ότι οι φοιτητές του Τμήματος διδάσκονται τα εξής μαθήματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την υπόθεση της διδακτικής και παιδαγωγικής επάρκειάς τους:

Διδακτική της Κοινωνιολογίας -Ειδική Διδακτική Κοινωνικών Επιστημών

Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης Ι-Ιστορία των Παιδαγωγικών Συστημάτων

Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης ΙΙ-Ιστορία της Εκπαίδευσης

Κοινωνική ανθρωπολογία Ι-Εθνογραφία-Ανθρωπολογία της Εκπαίδευσης-Διαπολιτισμική Εκπαίδευση

Εισαγωγή στις Ιστορικές Σπουδές Διδακτική Μεθοδολογία της Ιστορίας

Εισαγωγή στην Κοινωνική Πολιτική Φιλοσοφία - Θεωρία και Φιλοσοφία της Αγωγής

Κοινωνική και Πολιτική Φιλοσοφία του Διαφωτισμού- θεωρία και Φιλοσοφία της Αγωγής

Εισαγωγή στην Πληροφορική Ι

Εισαγωγή στην Πληροφορική ΙΙ

Ξένη Γλώσσα

Αυτά είναι μόνο ορισμένα από τα μαθήματα, που τουλάχιστον πριν δύο ή τρία έτη (αν θυμάμαι καλά) υπήρχαν και στα εξάμηνα διδασκαλίας της ΑΣΠΑΙΤΕ (τουλάχιστον έτσι είχα διαπιστώσει τότε με μια επίσκεψή μου σε σχετική ιστοσελίδα).
Φυσικά, στον οδηγό σπουδών του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Παν/μίου υπάρχουν και άλλα μαθήματα τα οποία συμβάλλουν στην απόκτηση της διδακτικής επάρκειας από τους εν δυνάμει κοινωνιολόγους του Τμήματος.
Τα ανωτέρω, όμως, αναφέρθηκαν λόγω της ξεκάθαρης αναφοράς τους στην Αγωγή, στην Εκπαίδευση, στα Παιδαγωγικά και στη Διδακτική.


Φαντάζομαι, ότι κάτι ανάλογο μπορεί να συμβαίνει και στα άλλα Τμήματα Κοινωνιολογίας της χώρας μας.
 

Αναρωτιέμαι, λοιπόν:
 

1) Όταν κάποιος έχει διδαχτεί στην διάρκεια των 8 εξαμήνων του Τμήματος Κοινωνιολογίας αυτά τα μαθήματα δεν αποκτά την αρμόζουσα διδακτική ικανότητα;
2) Αν τα επαναλάβει (αναγκαστικά) στην ΑΣΠΑΙΤΕ, ξαφνικά (μέσα σε δύο εξάμηνα) θα αποκτήσει την ικανότητα αυτή;
3) Πώς είναι δυνατόν να θεωρούνται καθηγητικές σχολές εκείνες των κατά τα λοιπά αξιοσέβαστων Φυσικών ή άλλων Επιστημών (ως παράδειγμα τις αναφέρω-δεν θέλω να θεωρηθεί ως αιχμή κατά αυτών, γιατί τις σέβομαι απόλυτα και θεωρώ ότι οι σχολές τους είναι καθηγητικές) και να προσλαμβάνονται μέσω του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ και χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ καθηγητές οι οποίοι αποφοίτησαν από τα ανάλογα τμήματα πριν δέκα και δεκαπέντε χρόνια, χωρίς ούτε ένα μάθημα που να αποδεικνύει διδακτική ικανότητα και η Κοινωνιολογία του Παντείου να θεωρείται μη καθηγητική σχολή (αν και διδάσκει στους φοιτητές της τόσα μαθήματα για την απόκτηση αυτής της ικανότητας);
4) Μήπως τελικά χρειάζεται μια καλή αναθεώρηση του συστήματος χαρακτηρισμού των καθηγητικών και μη καθηγητικών σχολών εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας;
5) Μήπως, τελικά δεν φωνάζουν άδικα οι επιτυγχόντες Κοινωνιολόγοι, που όμως παραμένουν αδιόριστοι;
6) Πώς είναι δυνατόν να αναγνωρίζεται (και καλώς αναγνωρίζεται!) ως καθηγητική σχολή και να δίνει μάλιστα και δυνατότητα συμμετοχής και στον διαγωνισμό των Φιλολόγων το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών Κρήτης, την στιγμή που ο οδηγός Σπουδών της Κοινωνιολογίας Παντείου είναι γεμάτος από μαθήματα Φιλοσοφίας, Ιστορίας και Κοινωνιολογίας, αλλά δεν προσφέρει (λόγω της νομοθεσίας) την ίδια δυνατότητα;


Δεν είναι, άραγε, καθηγητική σχολή η παλαιότερη σχολή Κοινωνιολογίας της χώρας μας με όλα τα όσα προσφέρει;
 

Η απάντηση εναποτίθεται στα χέρια του Υπουργείου Παιδείας.

Φιλικούς Χαιρετισμούς σε όλους!

Ένας επί πτυχίω κοινωνιολόγος"

http://alfavita.gr/anakoinoseis/anakxxx20070829d.php
 
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: marias στις Οκτώβριος 03, 2007, 04:34:38 μμ
Μας εμπαίζουν κάποιοι κοινωνιολόγοι χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ...έκαναν ψευδή δήλωση ως κατέχοντες -οι μη έχοντες-, αλλά τους τσάκωσε η τσιμπίδα και τους τοποθέτησε 100 θέσεις πιο κάτω...
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: nturkaim στις Οκτώβριος 03, 2007, 05:39:00 μμ
ειμαι κινουργιοσ εδω παιδα καιδεν ξερω τι γινετε. τι εννοεισ μαρια οτι τουσ εβαλαν 100 θεσεισ πιο κατω? σε ποιουσ πινακες?
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: marias στις Οκτώβριος 03, 2007, 05:42:06 μμ
Στους πίνακες αναπληρωτών, έπεσαν επειδή ελέχθησαν από το ΥΠΕΠΘ και δεν είχαν ΑΣΠΑΙΤΕ... 
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: Lara στις Οκτώβριος 18, 2007, 02:09:58 μμ
Θα ήθελα πληροφορίες για τα ΑΣΠΑΙΤΕ κοινωνιολόγους. Που μπορεί να απευθυνθεί κάποιος από Κρήτη?
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Οκτώβριος 18, 2007, 05:31:46 μμ
Aν ψάχνεις πληροφορίες για το πως θα μπείς στην ΑΣΠΑΙΤΕ μπορείς να κοιτάξεις εδώ: www.aspete.gr Υπάρχει παράρτημα της στην Κρήτη στο Ηράκλειο νομίζω. Αν ψάχνεις κάτι άλλο συγγνώμη αλλά δεν πολυκαταλαβαίνω τη διατύπωση :-\
Αλλά Lara αν έχω καταλάβει καλά ΠΕ02 δεν είσαι? ???
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: Lara στις Οκτώβριος 18, 2007, 06:59:39 μμ
Γεια σου Mat και σε ευχαριστώ πολύ. Την πληροφορία τη θέλω για κάποιον γνωστό μου που τέλείωσε πρόσφατα κοινωνιολογία και που που ενδιαφέρεται... ;) Δεν έχω ιδέα τι γίνεται αλλά οι  πιο ειδικοί ας μου πουν τη γνώμη τους για την εν λόγω σχολή...
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Οκτώβριος 18, 2007, 10:42:28 μμ
Lara, για περισσότερες πληροφορίες γύρω από την ΑΣΠΑΙΤΕ δες εδώ: www.pde.gr/forum/index.php?topic=471.0
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: Mayia στις Μάρτιος 14, 2008, 11:28:02 μμ
Ως απόφοιτη της Κοινωνιολογίας, μόλις φέτος, πραγματικά λυπούμαι και δεν σας κρύβω εκπλήσσομαι με αυτά που διαβάσα μόλις τώρα και γι' αυτό το λόγο νιώθω την ανάγκη να παραθέσω την άποψή μου!
Αυτό που βλέπω λοιπόν, για πέντε ολόκληρες σελίδες αυτού του forum είναι συνάδελφοι Κοινωνιολόγοι, να έχουν διαχωριστοί σε "εσείς" και "εμείς" δηλαδή ΜΕ ΑΣΠΑΙΤΕ και ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΑΙΤΕ. Αυτή τη στιγμή μόλις τέλειωσα τις σπουδές μου και ειλικρινά ΤΡΕΜΩ για το μέλλον μου και για το τι ευκαιρίες θα έχω (αν θα έχω) στην αγορά εργασίας.
Τι θα πει "εμείς" και "εσείς"; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω!
Αντί να είμαστε ενωμένοι και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι δραστικό ώστε να απεγκλωβιστούμε από την  κατάσταση στην οποία μας έχουν "παραπετάξει" οι "μεγάλοι" καθόμαστε και σφαζόμαστε μεταξύ μας;
Βλέπω έναν διαχωρισμό που καθόλου δεν αρμόζει σε ανθρώπους με Πανεπιστημιακή μόρφωση και δη ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ.
Αν και ο διαχωρισμός αυτός ξεκινάει φυσικά από τους αρμόδιους του διαγωνισμού
ΑΣΕΠ γιατί ίσως έτσι τους συμφέρει, αυτό μεταφέρθηκε και σε νέους ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες και είναι πραγματικά κρίμα γιατί πέφτουμε στην παγίδα τους.
Ίσως να είμαι ρομαντική αλλά πραγματικά όλο αυτό είναι άδικο για όλους μας.
Ας μιλάμε για επαναπροσδιορισμό όλου αυτού του συστήματος που όλους κάποια στιγμή μας εχει πνίξει και ας σταματήσουμε την κόντρα!

Με εκτίμηση.
Μαρία Γ.
Τίτλος: Απ: Εμπαιγμός των υποψηφίων κοινωνιολόγων χωρίς ΑΣΠΑΙΤΕ
Αποστολή από: mat στις Μάρτιος 15, 2008, 11:58:15 μμ
Ως απόφοιτη της Κοινωνιολογίας, μόλις φέτος, πραγματικά λυπούμαι και δεν σας κρύβω εκπλήσσομαι με αυτά που διαβάσα μόλις τώρα και γι' αυτό το λόγο νιώθω την ανάγκη να παραθέσω την άποψή μου!
Αυτό που βλέπω λοιπόν, για πέντε ολόκληρες σελίδες αυτού του forum είναι συνάδελφοι Κοινωνιολόγοι, να έχουν διαχωριστοί σε "εσείς" και "εμείς" δηλαδή ΜΕ ΑΣΠΑΙΤΕ και ΧΩΡΙΣ ΑΣΠΑΙΤΕ. Αυτή τη στιγμή μόλις τέλειωσα τις σπουδές μου και ειλικρινά ΤΡΕΜΩ για το μέλλον μου και για το τι ευκαιρίες θα έχω (αν θα έχω) στην αγορά εργασίας.
Τι θα πει "εμείς" και "εσείς"; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω!
Αντί να είμαστε ενωμένοι και να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι δραστικό ώστε να απεγκλωβιστούμε από την  κατάσταση στην οποία μας έχουν "παραπετάξει" οι "μεγάλοι" καθόμαστε και σφαζόμαστε μεταξύ μας;
Βλέπω έναν διαχωρισμό που καθόλου δεν αρμόζει σε ανθρώπους με Πανεπιστημιακή μόρφωση και δη ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΟΥΣ.
Αν και ο διαχωρισμός αυτός ξεκινάει φυσικά από τους αρμόδιους του διαγωνισμού
ΑΣΕΠ γιατί ίσως έτσι τους συμφέρει, αυτό μεταφέρθηκε και σε νέους ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες και είναι πραγματικά κρίμα γιατί πέφτουμε στην παγίδα τους.
Ίσως να είμαι ρομαντική αλλά πραγματικά όλο αυτό είναι άδικο για όλους μας.
Ας μιλάμε για επαναπροσδιορισμό όλου αυτού του συστήματος που όλους κάποια στιγμή μας εχει πνίξει και ας σταματήσουμε την κόντρα!

Με εκτίμηση.
Μαρία Γ.


Καλώς όρισες Μαρία. :)
Από ότι θα είδες «εμείς» οι κοινωνιολόγοι σε αυτό το forum εκπαιδευτικών έχουμε πολύ μικρή έως ελάχιστη συμμετοχή και γενικά θα διαπιστώσεις συν το χρόνο ότι γενικά η όποια παρουσία μας σε δημόσιους διαλόγους και χώρους είναι αμελητέα.
Αντιλαμβάνομαι την απογοήτευση σου για το «εμείς» κι «εσείς» και γιατί σου προσθέτει στο τρόμο της επαγγελματική σου αποκατάστασης η «σφαγή» μας. Δεν θα μπω στη συζήτηση ξανά για το ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι, είναι αδιέξοδο. Θα σου πω όμως ότι κι εγώ που πήρα μέρος σε αυτή τη συζήτηση με θλίβει το όλο θέμα κι ίσως να βρίσκω άγριο ότι συνάδελφοι προκειμένου να κατακτήσουν αυτό που δικαιούνται δεν διστάζουν να καταφύγουν ακόμη και σε δικαστικό αγώνα εναντίον κάποιον άλλων, αλλά  καταλαβαίνω (χωρίς να επικροτώ) τους λόγους που το κάνουν.  Στη άκρη του μυαλού μου όμως κρατώ ότι πρόκειται (συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου) για ανθρώπους που υπό συνθήκες «ανομίας» αγωνίζονται να κατοχυρώσουν αυτό που δικαιούνται..και υπό ανομικές συνθήκες τα πράγματα είναι εξ ορισμού άγρια. Σε αυτές τις συνθήκες δεν βαρύνει ούτε η πανεπιστημιακή εκπαίδευση, ούτε η ιδιότητα του κοινωνιολόγου. Η τελευταία δε ούτε σε "αγιοποιεί", ούτε σε κάνει "υπεράνω", απλώς σε βοηθά, αν θες, να καταλάβεις γιατί συμβαίνει ότι συμβαίνει και να διαχειριστείς την κατάσταση με ποιο ορθολογικό τρόπο. 
Αυτά για να βάλουμε το διαχωρισμό του «εμείς» κι «εσείς» στις πραγματικές του διαστάσεις  χωρίς αφορισμούς ή εξωραϊσμούς.

Η ματιά σου είναι φρέσκια δεν θα έλεγα ρομαντική. Για αυτό, αλλά επειδή επίκειται και νέος διαγωνισμός και προβλέπω να γίνει πάλι «μακελειό» κι αυτή τη φορά «φοβάμαι» πως ο πήχης της βαθμολογίας θα ανέβει όσο πιο ψηλά γίνεται και από τις δύο πλευρές (με ΑΣΠΑΙΤΕ ή χωρίς), ειδικά αν ο αριθμός θέσεων παραμείνει ίδιος στην καλύτερη περίπτωση ή ακόμη χειρότερα αν μειωθεί, θα σου πρότεινα να ανοίξουμε ένα καινούργιο θέμα όπου κάνοντας εσύ την αρχή θα προτείνεις συγκεκριμένες κινήσεις για το τι θα μπορούσαμε να κάνουμε συλλογικά, αν υφίσταται πια έστω και ως έννοια η συλλογικότητα.