0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: Iaki στις Φεβρουάριος 03, 2009, 01:32:06 πμΝαι, η αλήθεια είναι ότι η απάντηση σου είναι πολύ κατατοπιστική... Ας προσθέσω κάτι τελευταίο που τώρα που ήρθε, όση ώρα προσπαθούσα να το καταλάβω. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τη λέξη οργάνωση με τα είδη των λεξικών που μας ζητούσαν:ορθογραφική οργάνωση λέξεων (δεν διευκρινίζει τίποτα)ετυμολογική οργάνωση λέξεων (ομοίως)ιστορική οργάνωση λέξεων... (ομοίως)ΑΛΛΑ:αντίστροφη οργάνωση λέξεων... Βγάζει νόημα. Εξάλλου, πώς μπορούσαν να διατυπώσουν αλλιώς την ερώτηση, αν ήθελαν να πάρουν αυτή την απάντηση;; Με ποιο λεξικό οργανωνουμε τις λέξεις αντίστροφα;; Τότε θα ήταν το προφανές!!Έχεις δίκαιο..Αχ! Με αυτά και με αυτά έκανα πολλά λάθη στο γνωστικό των νέων που υποτίθεται ότι ήταν και το μέρος που θα αντιστάθμιζε τις όποιες αδυναμίες της ιστορίας.. Από εδώ και από εκεί να τα 8 λαθάκια.. Βάλε και 3 που δεν απάντησα.. Απογοήτευση...Εγώ πάντως παιδιά έχω ακόμη αντίρρηση για τη διατύπωση της ερώτησης. Ηταν προχειρογραμμένη και με μη ορθή ορολογία. Μέχρι χθες νόμιζα ότι η λέξη "οργάνωση" είναι το λάθος, αλλά τελικά φαίνεται ότι η "λέξη" είναι το πρόβλημα. Γιατί με τη "λέξη" εννοούσαν λημματολόγιο, τον κατάλογο τέλος πάντων όοοοοοοοοοολων των λημμάτων, είτε είναι λέξεις, είτε φράσεις, είτε καταλήξεις.... Αν έλεγαν "λημμα" δεν θα έδιναν παραπάνω βοήθεια... δεν είναι ότι μ' αυτόν τον τρόπο έβαλαν έναν παραπάνω βαθμό δυσκολίας στην ερώτηση. Απλά απέδειξαν ότι είναι άσχετοι στη διατύπωση μιας ερώτησης. Αν θέλουμε μάλιστα να είμαστε και περισσότερο ακριβείς, δεν υπάρχει όρος "αντίστροφη οργάνωση" λεξικού, αλλά "θεματική οργάνωση" (πέρα δηλαδή από την αλφαβητική). Iaki, ως προς αυτό το κριτήριο λοιπόν, της οργάνωσης της ύλης ενός λεξικού, τα ετυμολογικά, τα ορθογραφικά, τα ιστορικά είναι αλφαβητικά, ενώ το αντίστροφο θεματικό. Δεν είναι δηλαδή ότι υπάρχει ορθογραφική οργάνωση κ.ο.κ.
Ναι, η αλήθεια είναι ότι η απάντηση σου είναι πολύ κατατοπιστική... Ας προσθέσω κάτι τελευταίο που τώρα που ήρθε, όση ώρα προσπαθούσα να το καταλάβω. Ας προσπαθήσουμε να βάλουμε τη λέξη οργάνωση με τα είδη των λεξικών που μας ζητούσαν:ορθογραφική οργάνωση λέξεων (δεν διευκρινίζει τίποτα)ετυμολογική οργάνωση λέξεων (ομοίως)ιστορική οργάνωση λέξεων... (ομοίως)ΑΛΛΑ:αντίστροφη οργάνωση λέξεων... Βγάζει νόημα. Εξάλλου, πώς μπορούσαν να διατυπώσουν αλλιώς την ερώτηση, αν ήθελαν να πάρουν αυτή την απάντηση;; Με ποιο λεξικό οργανωνουμε τις λέξεις αντίστροφα;; Τότε θα ήταν το προφανές!!Έχεις δίκαιο..Αχ! Με αυτά και με αυτά έκανα πολλά λάθη στο γνωστικό των νέων που υποτίθεται ότι ήταν και το μέρος που θα αντιστάθμιζε τις όποιες αδυναμίες της ιστορίας.. Από εδώ και από εκεί να τα 8 λαθάκια.. Βάλε και 3 που δεν απάντησα.. Απογοήτευση...
Επίσης οσον αφορά τον Λουκή Λάρα στο παρακατω λίνκ αναφέρει οτι και στην πρωτοπρόσωπη αφήγηση μπορούμε να έχουμε αφηγητη παντογνώστη όπως συμβαίνει πχ στον Λ.Λάρα.http://dspace.flinders.edu.au/dspace/bitstream/2328/3288/1/475-484_agelatos%20Gr.pdf
Αν θέλουμε να είμαστε εντελώς τυπικοί έχεις δίκιο, αν και προσωπικά δε μου φάνηκε και τόόόσο παραπλανητική πια η διατύπωση. Στην τελική, "λέξικά"τα λέμε, είτε περιέχουν μόνο λέξεις, είτε έχουν και φράσεις - δεν τα λέμε "λημματολόγια". Καταλαβαίνω το πνεύμα σου, γιατί κι εγώ έχω ένα "θέμα" με τη σαφήνια της διατύπωσης, απλά εμένα μ' ενόχλησαν πολύ περισσότερο: α) οι προστακτικές προτάσεις (όταν πήγαινα εγώ στο...κρυφό σχολειό, τέτοιος όρος δεν υπήρχε!)β) το μυθιστόρημα που υποτίθεται ότι έχει γράψει ο Σεφέρης ( προσοχή: ούτε διήγημα, ούτε νουβέλα...μυθιστόρημα !) που ακόμη δεν έχω κατάλάβει αν εννοούσαν τον τίτλο της ποιητικής του συλλογής. Γιατί αν εννοούσαν αυτό μπορούσαν να μπουν στον κόπο να κάνουν μια διευκρίνηση για τα εισαγωγικά...εδώ μπήκαν στον κόπο για μια τελεία (!) που δεν άλλαζε απολύτως τίποτα στην κατανόηση, το μόνο που πέτυχαν ήταν να κάνω κανένα πεντάλεπτο να συνέρθω από τα γέλια...και γ) οι διατυπώσεις στην Ιστορία με αποκορύφωμα αυτή με τα νησιά του Αν. Αιγαίου
Παράθεση από: swtia στις Φεβρουάριος 03, 2009, 10:29:42 πμΠαράθεση από: GEMINI 3 στις Φεβρουάριος 03, 2009, 03:53:26 πμ Όσο για την στατιστική ανάλυση με βάση το μέτρο, έφαγα τον τόπο να βρω την απάντηση και δεν κατέστη δυνατό! Τείνω να πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να είναι ή ο Ευριπίδης ή ο Σοφοκλής διότι δικά τους χαμένα έργα βρέθηκαν και διαβάστηκαν πρόσφατα. Ψάξτε το από καθαρά φιλολογική περιέργεια...ρωτησα καθηγητη στο μεταπτυχιακο, απο τα κορυφαια ονοματα στο χωρο, και δεν ηξερε.. αυτο που ειπε ειναι οτι ειναι αναμεσα σε αριστοφανη και ευριπ. αλλα κλινει προς τον δευτεροεδώ γελάω , συγγνώμη!!!! κ έπρεπε να το ξέρει ένας απλός εκπαιδευτικός ε;;;
Παράθεση από: GEMINI 3 στις Φεβρουάριος 03, 2009, 03:53:26 πμ Όσο για την στατιστική ανάλυση με βάση το μέτρο, έφαγα τον τόπο να βρω την απάντηση και δεν κατέστη δυνατό! Τείνω να πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να είναι ή ο Ευριπίδης ή ο Σοφοκλής διότι δικά τους χαμένα έργα βρέθηκαν και διαβάστηκαν πρόσφατα. Ψάξτε το από καθαρά φιλολογική περιέργεια...ρωτησα καθηγητη στο μεταπτυχιακο, απο τα κορυφαια ονοματα στο χωρο, και δεν ηξερε.. αυτο που ειπε ειναι οτι ειναι αναμεσα σε αριστοφανη και ευριπ. αλλα κλινει προς τον δευτερο
Όσο για την στατιστική ανάλυση με βάση το μέτρο, έφαγα τον τόπο να βρω την απάντηση και δεν κατέστη δυνατό! Τείνω να πιστεύω, όμως, ότι πρέπει να είναι ή ο Ευριπίδης ή ο Σοφοκλής διότι δικά τους χαμένα έργα βρέθηκαν και διαβάστηκαν πρόσφατα. Ψάξτε το από καθαρά φιλολογική περιέργεια...
Θα ήθελα να ρωτήσω κάτι σχετικά με τη βαθμολογία της α θεματικής. Η papagalia εδώ στο pde μου είπε ότι και να έχεις κοπεί για παράδειγμα στην ιστορία δεν υπάρχει πρόβλημα, αν έχεις γράψει καλά στα άλλα. Ωστόσο, μία συνάδελφος επιμένει ότι δεν είναι έτσι κα ότι πρέπει να πιάσεις και στα τρία (αρχαία, νέα και ιστορία το 50). Τι ισχύει;