0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Ελπίζω και εύχομαι να είναι όπως τα λες. Έχω όμως κόρη στο γυμνάσιο και βλέπω πως η διδακτική του Εξαρχόπουλου ζει και βασιλεύει ακόμα και στην Α/θμια. Μακάρι η νέα γενιά εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων να αναζητήσει τις ιδέες, που αντλούνται μέσα από τα κείμενα, και να μην επιμένει στη γραμματική και το συντακτικό τόσο πολύ. Πάντα είχα την περιέργεια, αν στα σχολεία της αρχαίας Ελλάδας διδασκόταν γραμματική ή αν ο Σωκράτης ή ο Πρωταγόρας αναζητούσαν το άμεσα ή το έμμεσο αντικείμενο του ρήματος.Δεν έχω παρακολουθήσει τα θέματα στις πανελλήνιες εξετάσεις της Γ΄Λυκείου τα τελευταία χρόνια μα έχω την εντύπωση πως ζητούν ακόμα τα ίδια.
Σεβαστές οι απόψεις του κ. Νάκη, αλλά αναρωτιέμαι:1. Δηλαδή, όλοι οι Έλληνες μισούν τα αρχαιά;2. Εμείς που τελειώσαμε φιλολογία, το κάναμε γιατί θέλαμε να αποφύγουμε τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία και κατά βάθος μισούμε κι εμείς τα αρχαία;3. Κακώς διδαχθήκαμε αρχαία στο Πανεπιστήμιο;4. Για τις καταστροφές στα σχολεία φταίει η διδασκαλία των αρχαίων;;;;;Όταν επέλεξα το τμήμα φιλολογίας, ήξερα πολύ καλά ότι ο δρόμος της επαγγελματικής αποκατάστασης ήταν δύσβατος. Συνεπώς, δεν το έκανα ούτε για να γλιτώσω τα μαθηματικά (γιατί καλύτερα τα μαθηματικά από την ανεργία), ούτε, βέβαια, και για να βολευτώ γρήγορα γρήγορα στο δημόσιο. Αν ο στόχος μου ήταν ο άμεσος διορισμός, θα είχα πάει στο παιδαγωγικό.
1. Δηλαδή, όλοι οι Έλληνες μισούν τα αρχαιά;
Είμαι δάσκαλος . Για ένα καπρίτσιο πήγα το 1984 στη Γ΄Δέσμη και πέρασα στην Παιδαγωγική Ακαδημία μόνο και μόνο για να έχω γρήγορα δουλειά. Πάντα μισούσα τα αρχαία ελληνικά, αν και είχα την τύχη να έχω μια σπουδαία φιλόλογο στο Λύκειο, την κ. Χόικα. Κατανοώ πως θέλετε κι εσείς να διοριστείτε. Όταν κάνατε δήλωση στο Λύκειο, δε γνωρίζατε ότι ο δρόμος αυτός είναι δύσβατος; Σα μαθητές αγαπήσατε τα αρχαία ελληνικά ή θέλατε να αποφύγετε τα μαθηματικά, τη φυσική και τη χημεία;
Όσο για το διορισμό των δασκάλων, η τύχη τους χαμογέλασε, γι' αυτό και ακόμη τα παιδιά δηλώνουν τα Παιδαγωγικά, γιατί στοχεύουν στον άμεσο/γρήγορο/αγόγγυστο/ξεκούραστο διορισμό. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι τα αγαπούν κιόλας, αντίθετα πολλοί τη δηλώνουν και "για ένα καπρίτσιο"... Ώσπου και αυτοί, οι δάσκαλοι, να μπλοκάρουν... Πάντως, το 1997 που πέρασα εγώ Πανελλαδικές, τα Παιδαγωγικά...
marianV, δηλ τι να κανει το παιδι? μονο να παιζει με μια μπαλα συνεχεια?θα πρεπει να μαθει καποια πραγματα. δηλ.μαθηματα.αρα, το ζητουμενο ειναι ποια μαθηματα ειναι χρησιμα ή οχι. αυτο που ειπες δηλαδη. τωρα αν θα ειναι τα αρχαια ή οχι αυτο δεν θα το αποφασισουμε εμεις απο δω. δυστυχως!για το αν ειναι φορτωμενα τα παιδια στο δημοτικο, σιγουρα δεν φταινε τα αρχαια (αφου δεν εχουν) αρα πρεπει 1. να ελαττωθει η υλη και 2. ο δασκαλος να μη την εχει δει και πολυ προφεσορος ωστε να βαζει πολλα για το σπιτι.(δεν ξερω αν γινεται, αλλα μαλλον γινεται)