0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Αγαπητέ Μάρκο, όπως καλά υποψιάστηκα, ανήκεις στην πρώτη κατηγορία ομιλητών που ανέφερα, δηλαδή σ' αυτούς που αγαπούν τη γλώσσα και λόγω συνήθειας αρνούνται να δεχτούν κάποια αλλαγή. Δεν σου κρύβω ότι και εγώ πολλές φορές, αν και συμφωνώ θεωρητικά με κάποια αλλαγή, δυσκολεύομαι να την υιοθετήσω λόγω συνήθειας. Άλλο αυτό όμως και άλλο να μιλάμε για λάθος σύστημα τονισμού, περί μειωμένης αντίληψης κλπ. Άλλο να επιλέγεις να γράφεις όπως θέλεις και άλλο να υποστηρίζεις ότι είναι και το σωστό.Τώρα όσον αφορά το παράδειγμα με τους Κινέζους, να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Εμείς εδώ δεν μιλάμε για αλλαγή αλφαβήτου. Ούτε εγώ θα έβρισκα λόγο να αλλάξουμε αλφάβητο
Παράθεση από: apri στις Απρίλιος 29, 2009, 12:06:20 μμΑγαπητέ Μάρκο, όπως καλά υποψιάστηκα, ανήκεις στην πρώτη κατηγορία ομιλητών που ανέφερα, δηλαδή σ' αυτούς που αγαπούν τη γλώσσα και λόγω συνήθειας αρνούνται να δεχτούν κάποια αλλαγή. Δεν σου κρύβω ότι και εγώ πολλές φορές, αν και συμφωνώ θεωρητικά με κάποια αλλαγή, δυσκολεύομαι να την υιοθετήσω λόγω συνήθειας. Άλλο αυτό όμως και άλλο να μιλάμε για λάθος σύστημα τονισμού, περί μειωμένης αντίληψης κλπ. Άλλο να επιλέγεις να γράφεις όπως θέλεις και άλλο να υποστηρίζεις ότι είναι και το σωστό.Τώρα όσον αφορά το παράδειγμα με τους Κινέζους, να μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Εμείς εδώ δεν μιλάμε για αλλαγή αλφαβήτου. Ούτε εγώ θα έβρισκα λόγο να αλλάξουμε αλφάβητο Καλη μου apri, απο που το υποψιαστηκες οτι ανηκω στη 1η κατηγορια? (αστειευομαι...) δεν εχει σημασια.επειτα,δε μιλησα για μειωμενη αντιληψη των παιδιων-ισα ισα το αντιθετο- αν και το καταλαβες αυτο απλα το ανεφερες, και επιπλεον, αν επιλεγει καποιος να γραφει στο/με πολυτονικο αυτο αυτοματα σημαινει οτι ειναι επιλογη κατοπιν σκεψεως αρα το θεωρει ως πιο σωστο.συμφωνω μαζι σου οτι δεν υπαρχει σωστο και μη σωστο. η γλωσσα ως ζωντανος οργανισμος αλλαζει και ειναι φυσικο.ποια τα επιχειρηματα των μονοτονικων; γιατι οτι χανεται η προσωδια κλπ δεν το δεχομαι. θεωρω οτι και τα πνευματα ειναι προσωδια (πχ. στην αγγλικη η ηλεξη ΗELLAS)Tο παραδειγμα με τους κινεζους ηταν επιτηδες ακραιο.θελω να πω οτι αυτοι δεν βρικαν λογους αραγε για να αλλαξουν ή να βελτιωσουν αν θελεις τη γραφη τους; τελος παρατηρω οτι σημερα γενικα η γλωσσα υποφερει παρα ποτε αλλοτε και ας ηλπιζαν οι θιασωτες του μονοτονικου (το 1976 μιλουσαν) οτι θα θεραπευε τα οποια προβληματα.
Η επιβολή του μονοτονικού αποσκοπούσε στο να αποδοθεί ο σημερινός τονισμός της νέας ελληνικής.
Δεν υπήρχε λόγος να ταλαιπωρούνται οι μαθητές από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού μαθαίνοντας κανόνες τονισμού που αφορούσαν παλαιότερη μορφή της γλώσσας.
Με την ίδια λογική επιβλήθηκε και η δημοτική έναντι της καθαρεύουσας.
ποια τα επιχειρηματα των μονοτονικων; γιατι οτι χανεται η προσωδια κλπ δεν το δεχομαι. θεωρω οτι και τα πνευματα ειναι προσωδια (πχ. στην αγγλικη η ηλεξη ΗELLAS)
Με αφορμή τη συμπλήρωση 25 ετών από την καθιέρωση του μονοτονικού συστήματος στα σχολεία, το κathimerini.gr συζήτησε με έναν από τους άριστους γνώστες της ελληνικής γλώσσας, τον καθηγητή Σαράντο Καργάκο