0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Σε αυτές όμως τις περιφραστικές δομές ο δράστης του ρήματος από το οποίο εξαρτάται το απαρέμφατο ή η δευτερεύουσα πρόταση ποιος είναι; Σε κάθε ενέργεια, δηλαδή σε κάθε ρήμα, δεν αντιστοιχεί οπωσδήποτε ένας δράστης (εκτός από όταν το υποκείμενο είναι άψυχο, οπότε, αν κατάλαβα καλά, τον ρόλο του δράστη παίρνει ο ρόλος της αιτίας); Όταν λέμε «μαθαίνω τη Μαρία να οδηγεί», μιλάμε για μεταβιβαστικό ρήμα, γιατί (όπως είπαμε σε άλλο σημείο του forum) η Μαρία μαθαίνει, άρα αυτή είναι ο δράστης σε σχέση με την ενέργεια του «μαθαίνω». Όταν όμως λέμε «επιτρέπω σε κάποιον να κάνει κάτι», ο «κάποιος» δεν είναι ο δράστης της ενέργειας του «επιτρέπω», αλλά μόνο του «κάνει». Ποιος είναι ο δράστης του «επιτρέπω»;
Το « Σε αυτόν επιτρέπεται από τον εργοδότη του να καπνίζει» λέγεται; Δεν μου ακούγεται και αδόκιμο. (Ενώ το παθητικό «επιτρέπεται από τη δημοκρατία» μου ακούγεται αδόκιμο είτε υπάρχει αντικείμενο και δευτερεύουσα πρόταση είτε ουσιαστικό ως υποκείμενο, αλλά όχι και το ενεργητικό «η δημοκρατία επιτρέπει»).
Μην μπερδεύεσαι με την αναλυτική σύνταξη όπου μιλάμε για υποκείμενο ρήματος και υποκείμενο απαρεμφάτου.Όταν μιλάμε για περιφραστική μεταβιβαστική δομή, σημαίνει ότι ρήμα+απαρέμφατο/συμπληρωματική πρόταση αντιμετωπίζεται ως κάτι ενιαίο, οπότε το υποκείμενο του ρήματος της κύριας είναι ο αίτιος/υπαίτιος (causer) της πράξης που κάνει το αντικείμενο του (=ταυτίζεται με το υποκείμενο του απαρεμφάτου/συμπληρωματικής πρότασης) το οποίο είναι ο άμεσος δράστης (causee).
Στην πρότασή σου επειδή υπάρχει εστίαση, χρειάζεται κατάλληλο επιτονισμό ή κάποια αντιπαραβολή για να ακουστεί καλά (π.χ Σε αυτόν επιτρέπεται από τον εργοδότη να καπνίζει, ενώ σε εμένα όχι).
Έστω και έτσι, «Σε αυτόν επιτρέπεται από τον εργοδότη να καπνίζει, ενώ σε μένα όχι»: τι είναι συντακτικά το «από τον εργοδότη»; Μπορεί να θεωρηθεί ποιητικό αίτιο, παρόλο που η φράση αυτή προέρχεται από ενεργητική περιφραστική μεταβιβαστική δομή «ο εργοδότης επιτρέπει σε αυτόν να καπνίζει, αλλά σε μένα όχι»;
Καλημέρα και σε ευχαριστώ πολύ! Έριξα μια γρήγορη ματιά στα κριτήρια αξιολόγησης. Θα διδάξεις ως ξεχωριστό μάθημα τα κείμενα ?
Και εγώ αυτό είχα στο μυαλό μου. Σκοπεύω να τα διδάξω μαζί 2 ώρες τη βδομάδα. Διαβάζοντας την ύλη της έκθεσης παρατήρησα ότι δεν αλλάζει κάτι από τη θεωρία ή τις θεματικές ενότητες. Οπότε σκέφτομαι να αφιερώνω 1.5 ώρα στην έκθεση και ένα 30λεπτο στα κείμενα. Αρχικά στη θεωρία των κειμένων και έπειτα σε κάποια κείμενα.
Έκθεση εννοώ όπως ξέραμε το μάθημα μέχρι σήμερα, θεωρία και θεματικές ενότητες.
Και να συμπληρώσω:Εφόσον οι απαντήσεις είναι ουσιαστικά δοσμενες, το ζητούμενο, πέρα από την αξιολόγηση της έκφρασης, είναι η σωστή τεκμηρίωση, που ωστόσο είναι αδύνατη λόγω του συγκεκριμένου ορίου λέξεων. Τελικά, τι ακριβώς ζητείται να κάνουν οι μαθητές; Δεν έχω καταλάβει...