*

Αποστολέας Θέμα: Έκθεση Γ' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 1081994 φορές)

0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος godspeed

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« Απάντηση #350 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 11:24:10 am »
Οποιαδήποτε άποψη βοηθάει έτσι που έχω μπερδευτεί και σας ευχαριστώ πολύ. Μάλλον κατάλαβα πού κάνω λάθος. Μήπως δεν πρέπει να εφαρμόζω παντού προκείμενες και συμπέρασμα; Πρέπει να σχετίζεται μ' αυτό που είχε ξανασυζητηθεί στο forum για τη διαφορά συλλογισμού και συλλογιστικής πορείας. Στο συλλογισμό εντοπίζουμε προκείμενες και συμπέρασμα ενώ στη συλλογιστική πορεία απλώς τη σειρά με την οποία ο συγγραφέας παραθέτει το συλλογισμό του; Γιατί αν ψάξω εδω συμέρασμα θα βάλω ότι οι 3 αυτές αιτίες μπορούν να αφανίσουν το ανθρώπινο γένος,  άρα προκείμενες - ειδικό --> συμπέρασμα γενικό. Ενώ με βάση τη σειρά είναι παραγωγικός ο συλλογισμός. Συγγνώμη αν σας μπερδεύω!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 05:44:35 »

Αποσυνδεδεμένος frerar

• Πλήρες μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
« Απάντηση #351 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 11:25:00 am »
Είναι παραγωγικός συλλογισμός. Ένα παραπάνω στοιχείο που θα μπορούσε να λειτουργήσει βοηθητικά τα παιδιά είναι μια πιο ολιστική αντιμετώπιση. Για παράδειγμα: ο τρόπος ανάπτυξης είναι με διαίρεση, άρα το γενικό στη συνέχεια το χωρίζει σε τρία επιμέρους....ή ακόμα (αν είναι θεωρητική κατεύθυνση) ότι ακολουθεί εντελώς διαφορετική πορεία από τους επαγωγικούς συλλογισμούς του Σωκράτη (αυτός θα το πήγαινε τελείως ανάποδα, θα έδινε πρώτα τα παραδείγματα και μετά τη θέση-συμπέρασμα ενώ εδώ ο συγγραφέας το θέτει με άλλη πορεία κτλ κτλ). Η γνώμη μου είναι ότι όταν δίνουμε στα παιδιά διάφορες εναλλακτικές πορείες επεξεργασίας του συλλογισμού τότε η γνώση εμπεδώνεται ευκολότερα στο μυαλουδάκι τους και νομίζω ότι το έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη αυτόν τον καιρό...

Αποσυνδεδεμένος frerar

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #352 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 11:31:31 am »
Οποιαδήποτε άποψη βοηθάει έτσι που έχω μπερδευτεί και σας ευχαριστώ πολύ. Μάλλον κατάλαβα πού κάνω λάθος. Μήπως δεν πρέπει να εφαρμόζω παντού προκείμενες και συμπέρασμα; Πρέπει να σχετίζεται μ' αυτό που είχε ξανασυζητηθεί στο forum για τη διαφορά συλλογισμού και συλλογιστικής πορείας. Στο συλλογισμό εντοπίζουμε προκείμενες και συμπέρασμα ενώ στη συλλογιστική πορεία απλώς τη σειρά με την οποία ο συγγραφέας παραθέτει το συλλογισμό του; Γιατί αν ψάξω εδω συμέρασμα θα βάλω ότι οι 3 αυτές αιτίες μπορούν να αφανίσουν το ανθρώπινο γένος,  άρα προκείμενες - ειδικό --> συμπέρασμα γενικό. Ενώ με βάση τη σειρά είναι παραγωγικός ο συλλογισμός. Συγγνώμη αν σας μπερδεύω!

Αυτό που θέλω να πω είναι μην το πας πάντα με το "τυφλό" σύστημα της πολύ χρήσιμης (εννοείται) θεωρίας επίλυσης του συλλογισμού. Δούλεψε και λίγο τη διαίσθησή σου/τους, με κοινό νου. Δούλεψε όπως στα άγνωστα της αρχαίας με τη θεωρία και τη διαίσθηση παρέα. Δεν ξέρω αν σε βοηθάω.

Αποσυνδεδεμένος nebula

• Πλήρες μέλος
  • Ουφ...
    • Προφίλ
    • Φωτεινή Παντογνώστρα
« Απάντηση #353 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 11:41:20 am »
Να ρωτήσω κάτι βρε παιδιά; Είμαστε σίγουροι ότι στο συγκεκριμένο απόσπασμα ο συγγραφέας προσπαθεί να πείσει, άρα χρησιμοποιεί συγκεκριμένο συλλογισμό; Εμένα πάντως μου φαίνεται πως είναι απλά "έκθεση/εξήγηση", απλή παράθεση και παρουσίαση κάποιων ζητημάτων.

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 05:44:35 »

Αποσυνδεδεμένος godspeed

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #354 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 11:42:22 am »
Έχεις δίκιο frerar! Να δεις από το πολύ διάβασμα το έχω πάθει  :P Να φανταστείς μέχρι τώρα δε μου είχαν δημιουργηθεί τέτοιες απορίες. Φέτος δεν ξέρω γιατί έχω μπερδευτεί τόσο.

Αποσυνδεδεμένος frerar

• Πλήρες μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #355 στις: Οκτωβρίου 06, 2009, 12:41:46 pm »
Έχεις δίκιο frerar! Να δεις από το πολύ διάβασμα το έχω πάθει  :P Να φανταστείς μέχρι τώρα δε μου είχαν δημιουργηθεί τέτοιες απορίες. Φέτος δεν ξέρω γιατί έχω μπερδευτεί τόσο.

Είδες; κοντεύουμε να τρελαθούμε....τι να πω καλό κουράγιο σε όλους μας!!! άμα τη βγάλουμε καθαρή!  ;)

Αποσυνδεδεμένος chrysa84

• Νέο μέλος
  • *
  • mer noire
    • Προφίλ
« Απάντηση #356 στις: Οκτωβρίου 09, 2009, 07:17:45 pm »
Καλησπέρα!Θα ήθελα να ρωτήσω κάποιον ''έμπειρο'' σχετικά με τη διδασκαλία της έκθεσης,ποιό ή ποιά βοηθήματα θεωρούνται χρηστικά(για το διδάσκοντα) για τη Γ΄Λυκείου? ;)
"εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίαν"                                                            Ηράκλειτος

Αποσυνδεδεμένος change73

• Πλήρες μέλος
  • Mπορώ,παρακαλώ, να έχω κι εγώ το λόγο;
    • Προφίλ
« Απάντηση #357 στις: Οκτωβρίου 09, 2009, 08:45:50 pm »
Προσωπικά,βρίσκω πολύ καλά τα βοηθήματα των εκδόσεων Ζήτη και συγκεκριμένα τα βιβλία του Νικου Φράγκου και των Μπατζινα-Λούλου.Έχουν θεωρία και ασκήσεις όπως και ενδιαφέροντα κριτήρια αξιολόγησης.Επίσης το"Λόγος και Έκφραση" του Σαββάλα είναι αξιόλογο.(Παρεμπιπτόντως και χωρίς παρεξήγηση το"ποιος-ποια-ποιο"δεν τονίζονται.)
"Ζεις μόνο μια φορά-αλλά αν το κάνεις σωστά,μια φορά είναι αρκετή."  Joe E.Lewis

Αποσυνδεδεμένος chrysa84

• Νέο μέλος
  • *
  • mer noire
    • Προφίλ
« Απάντηση #358 στις: Οκτωβρίου 09, 2009, 10:51:52 pm »
Σ΄ευχαριστώ για την ενημέρωση!Και για την παρατήρηση!Λάθος εκ παραδρομής. :(
"εκ των διαφερόντων καλλίστην αρμονίαν"                                                            Ηράκλειτος

Αποσυνδεδεμένος change73

• Πλήρες μέλος
  • Mπορώ,παρακαλώ, να έχω κι εγώ το λόγο;
    • Προφίλ
« Απάντηση #359 στις: Οκτωβρίου 10, 2009, 11:13:22 am »
Nα 'σαι καλα!Καλή τύχη με το μάθημα!
"Ζεις μόνο μια φορά-αλλά αν το κάνεις σωστά,μια φορά είναι αρκετή."  Joe E.Lewis

Αποσυνδεδεμένος ιουλια

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #360 στις: Οκτωβρίου 10, 2009, 07:16:59 pm »
εγω θα προτεινα και τηε ελληνοεκδοτικης.ειναι τρεις τομοι,παρα πολυ καλοι

Αποσυνδεδεμένος daffyduck

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #361 στις: Οκτωβρίου 11, 2009, 11:05:00 am »
Εγώ ανακάλυψα πρόσφατα τα βοηθήματα των εκδόσεων Κέδρος και έχω καταενθουσιαστεί - αντιγράφω από κάτι που έγραψα σε παρόμοιο πόστ με θέμα την έκθεση της Α' Λυκείου:

- Των εκδόσεων Κέδρος (Ιδέες και Επιχειρήματα για την Έκφραση - Έκθεση του Λυκείου και κυρίως το Τετράδιο Δημιουργικής Γραφής, με το οποίο μπορείς να διδάξεις θαυμάσια μεθοδολογία συγγραφής παραγράφου, περίληψης, έκθεσης με πολλά παραδείγματα και ασκήσεις. ). Οι συγγραφείς και των δύο βιβλίων είναι οι Γιαβρής και Στουφής. Είναι σχετικά καινούρια βοηθήματα, "φρέσκα", με πολύ καλή επιλογή κειμένων, ωραία ακόμα και οπτικά - εγώ τα ανακάλυψα σχετικά πρόσφατα, είμαι ενθουσιασμένος και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά!!!!
Μην περιμένεις να δεις, για να πιστέψεις...Πίστεψε, και θα δεις!

Αποσυνδεδεμένος stroumfita

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #362 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 08:49:54 am »
καλημέρα!θα μπορούσε κάποιος να μου συστήσει κάποιο site όπου θα μπορώ να βρω σημειώσεις/διάγραμμα για το θέμα ευνοιοκρατια-αξιοκρατία;ευχαριστώ

Αποσυνδεδεμένος ypernouli

• Πλήρες μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #363 στις: Δεκεμβρίου 03, 2009, 12:08:33 pm »

http://sites.google.com/site/thetidiolarisa/%CE%AD%CE%BA%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%B7-%CE%AD%CE%BA%CF%86%CF%81%CE%B1%CF%83%CE%B7

'Ενα πολύ καλό site για έκθεση με πληθώρα θεμάτων που με έχει βολέψει πολύ.. Στην αριστερή στήλη κάπου στην αρχή έχει για ευνοιοκρατία.

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32931
  • Τελευταία: klevin
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1185931
  • Σύνολο θεμάτων: 19497
  • Σε σύνδεση σήμερα: 780
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)