*

Αποστολέας Θέμα: Έκθεση Γ' Λυκείου  (Αναγνώστηκε 1049096 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος daffyduck

• Έμπειρο μέλος
  • Φύλο: Άντρας
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
Απ: Έκθεση Γ' Λυκείου
« Απάντηση #98 στις: Ιανουαρίου 21, 2009, 08:09:09 pm »
΄Καλησπέρα!! Τι να κάνω γα να γινει πιο ενδιαφερον το μαθημα της έκθεσης στη γ λυκείου. Μετα τα χριστουγεννα παρατηρω μια αδιαφορια και απαξιωση για το συγκεκριμενο μαθημα που προβληματιζομαι πολυ. Σιγουρα κατι δεν κανω σωστα.
Μηπως υπαρχουν προτασεις και εργασιες που να κινητοποιουν το ενδιαφερον τους, μπας και ξυπνησουν λιγο τα παιδιά???? Ενοχλουμαι αφανταστα από τη μουρμούρα και τη φασαρια στην τάξη...... :-\

το αιώνιο πρόβλημα....
κατ' αρχάς, μην είσαι τόσο σίγουρη ότι εσύ κάνεις κάτι λάθος απαραιτήτως. Φυσικά αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, αλλά γενικά η Γ Λυκείου μετά τα Χριστούγεννα παρουσιάζει περίεργες συμπεριφορές και σίγουρα θεαματική αύξηση της...γκρίνιας! Όσο θα πλησιάζετε προς το τέλος της χρονιάς, να περιμένεις ότι αυτό θα ενταθεί: το ολοένα αυξανόμενο άγχος και η πίεση απορρυθμίζουν τα παιδιά, τους βγαίνει και η κούραση...αυτά τώρα περιμένουν σαν πως και τί να τελειώσει το ζόρι τους, τι να τους λέμε τώρα εμείς για τη μαζοποίηση και το μηχανισμό του εξανδραποδισμού... :-)

Εγώ θα πρότεινα να κάνεις μια πολύ ανοιχτή, αναλυτική και εκ βαθέων συζήτηση μαζί τους.  Ρώτα τους τι τους "λείπει" από το μάθημα και τι θα τους έκανε να το παρακολουθήσουν με περισσότερο ενδιαφέρον. Ίσως έτσι να καταλάβεις (ακούγοντας βέβαια και λίγο "πίσω" από αυτά που θα σου πούνε...) τί τους φταίει.
Μην περιμένεις να δεις, για να πιστέψεις...Πίστεψε, και θα δεις!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:57:53 »

Αποσυνδεδεμένος tihea

• Ιστορικό μέλος
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ΑΣΕΠ=Αποτελεσματικό Σύστημα Εξόντωσης Πτυχιούχων
    • Προφίλ
« Απάντηση #99 στις: Ιανουαρίου 21, 2009, 08:30:58 pm »
΄Καλησπέρα!! Τι να κάνω γα να γινει πιο ενδιαφερον το μαθημα της έκθεσης στη γ λυκείου. Μετα τα χριστουγεννα παρατηρω μια αδιαφορια και απαξιωση για το συγκεκριμενο μαθημα που προβληματιζομαι πολυ. Σιγουρα κατι δεν κανω σωστα.
Μηπως υπαρχουν προτασεις και εργασιες που να κινητοποιουν το ενδιαφερον τους, μπας και ξυπνησουν λιγο τα παιδιά???? Ενοχλουμαι αφανταστα από τη μουρμούρα και τη φασαρια στην τάξη...... :-\

Η γοητεία του πληθυντικού αριθμού και η μοναξιά του σχοινοβάτη εκπαιδευτικού.

Αποσυνδεδεμένος Agaph83

• Νέο μέλος
  • *
    • Προφίλ
« Απάντηση #100 στις: Φεβρουαρίου 05, 2009, 07:15:41 pm »
 Καλησπέρα. Γνωρίζετε μήπως για  βιβλίο καθηγητή για την έκθεση τρίτης λυκείου;
Αν κάποιος γνωρίζει κάποιο link η το έχει και μπορεί να μου το στείλει στο mail
(negative023@yahoo.com) μου θα ήμουν υπόχρεη.

Ευχαριστώ πολύ
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 05, 2009, 08:15:55 pm από Lenazagor »

Αποσυνδεδεμένος daffyduck

• Έμπειρο μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #101 στις: Φεβρουαρίου 16, 2009, 10:55:09 pm »
Καλησπέρα σε όλους,

μόλις διάβασα στο alfavita ένα άρθρο για τη σημερινή 3ωρη(!) συνάντηση του Άρη με τον Λυκουρέντζο με θέμα τη διεξαγωγή των φετεινών εξετάσεων. Στο δελτίο τύπου που βγήκε για τη συνάντηση αναφέρονται διάφορες διατάξεις-αλλαγές για τις φετεινές εξετάσεις, ανάμεσα στις οποίες ότι...(αντιγράφω):

Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αυξάνεται αντίστοιχα η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.

Έχει κανείς κάποια "επίσημη" ενημέρωση για το θέμα; Έχετε ακούσει κάτι από σχολεία ή σχολικούς συμβούλους; Η αλλαγή είναι σημαντική και πρέπει να ενσωματωθεί ΑΜΕΣΑ στον τρόπο που διορθώνουμε τα γραπτά των μαθητών μας (τη συγκεκριμένη είδηση τη διάβασα δε σε "διάλειμμα" από...διόρθωση εκθέσεων, με άριστα φυσικά το 50!).

Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές, κάποιες σημαντικές κυρίως για όσους κληθούν ως βαθμολογητές.
Όλο το άρθρο: http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank16_2_9_415.php

Μην περιμένεις να δεις, για να πιστέψεις...Πίστεψε, και θα δεις!

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

• Ιστορικό μέλος
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 19:57:53 »

Αποσυνδεδεμένος zizoulis

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #102 στις: Φεβρουαρίου 16, 2009, 11:11:45 pm »
Καλησπέρα σε όλους,
μόλις διάβασα στο alfavita ένα άρθρο για τη σημερινή 3ωρη(!) συνάντηση του Άρη με τον Λυκουρέντζο με θέμα τη διεξαγωγή των φετεινών εξετάσεων. Στο δελτίο τύπου που βγήκε για τη συνάντηση αναφέρονται διάφορες διατάξεις-αλλαγές για τις φετεινές εξετάσεις, ανάμεσα στις οποίες ότι...(αντιγράφω):
Μειώνεται κατά 10 μονάδες στην εκατοντάβαθμη κλίμακα η βαρύτητα της παραγωγής κειμένου στο μάθημα της «Νεοελληνικής Γλώσσας» και αυξάνεται αντίστοιχα η βαρύτητα των ασκήσεων με στόχο τον περιορισμό της υποκειμενικής βαθμολόγησης στο συγκεκριμένο μάθημα.
Έχει κανείς κάποια "επίσημη" ενημέρωση για το θέμα; Έχετε ακούσει κάτι από σχολεία ή σχολικούς συμβούλους; Η αλλαγή είναι σημαντική και πρέπει να ενσωματωθεί ΑΜΕΣΑ στον τρόπο που διορθώνουμε τα γραπτά των μαθητών μας (τη συγκεκριμένη είδηση τη διάβασα δε σε "διάλειμμα" από...διόρθωση εκθέσεων, με άριστα φυσικά το 50!).
Υπάρχουν κι άλλες αλλαγές, κάποιες σημαντικές κυρίως για όσους κληθούν ως βαθμολογητές.
Όλο το άρθρο: http://www.alfavita.gr/anakoinoseis/ank16_2_9_415.php
Ειτε γινει αμεσα ειτε οχι η εκθεση χανει το νοημα της, σιγα σιγα θα γινει αναπτυξη 3 παραγραφων και δε γραφουν που δε γραφουν ικανοποιητικα κειμενα οι μαθητες θα φτασουμε στην απολυτη αδυναμια παραγωγης λογου. Αν ειναι να ισχυσει απο φετος θα πρεπει να μας ειδοποιησουν. Θα ρωτησω αυριο στο σχολειο γιατι τη διδασκω.

Αποσυνδεδεμένος olgalia

• Ιστορικό μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #103 στις: Φεβρουαρίου 21, 2009, 01:52:32 am »
Τελικά είναι επίσημο; ισχύει και για τους φετινούς υποψήφιους; Η έκθεση πια αντί για 50 θα πιανει 40 μόρια;
Μπορείς να δώσεις μόνο αυτό που έχεις και γι αυτό καλά θα κάνεις να προσπαθήσεις να αποκτήσεις κάτι...

Αποσυνδεδεμένος aristos2

• Ιστορικό μέλος
  • Οι "δανειστές" επιτρέπουν την ύπαρξη σχολείων;
    • Προφίλ
« Απάντηση #104 στις: Φεβρουαρίου 21, 2009, 07:27:31 am »
Θα ισχύσει, αν και είναι αδιαφανές πως και από ποιον αποφασίστηκε.
Αλλαγή χωρίς ουσιαστική αιτίαση και σκοπιμότητα, κατά τη γνώμη μου.
Πριν απ’ τα μάτια μου ήσουν φως.
Πριν απ’ τον Έρωτα έρωτας
Κι όταν σε πήρε το φιλί,
Γυναίκα ...

Αποσυνδεδεμένος Georgia s

• Ιστορικό μέλος
  • η παιδεία είναι θέμα εσωτερικού πολιτισμού
    • Προφίλ
« Απάντηση #105 στις: Φεβρουαρίου 21, 2009, 10:30:00 am »
Τελικά είναι επίσημο; ισχύει και για τους φετινούς υποψήφιους; Η έκθεση πια αντί για 50 θα πιανει 40 μόρια;
δυστυχώς παιδιά θα ισχύσει απο φέτος..το επιχείρημα με το οποιο άλλαξε το ποσοστό ήταν ότι μ αυτο τον τροπο δεν θα υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις στη βαθμολογία των διορθωτών..εγώ νομίζω  πάντως πως δεν αλλάζει δραματικά κάτι...βαθμολ αποκλίσεις πάντα θα υπάρχουν..
Λίγο ωφελεί- βαθμολογικά κ μόνο- κάποια παιδιά και βλάπτει κάποια άλλα που είχαν άνεση γραφής..
« Τελευταία τροποποίηση: Φεβρουαρίου 24, 2009, 09:33:46 am από Georgia s »

Αποσυνδεδεμένος zizoulis

• Έμπειρο μέλος
    • Προφίλ
« Απάντηση #106 στις: Φεβρουαρίου 24, 2009, 12:37:52 am »
Θα ισχυσει απο φετος, αλλα ακομα δεν εχω πληροφορηθει πως θα μοιραζονται τα 40 μορια. Μια καθαρα προσωπικη εκτιμηση που κανω ειναι περιεχομενο 20, εκφραση 12, δομη 8. Γνωριζετε κατι παραπανω?

Αποσυνδεδεμένος morgan

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ 02
    • Προφίλ
« Απάντηση #107 στις: Φεβρουαρίου 24, 2009, 11:16:38 am »
Η αλλαγή αυτή θα "ευνοήσει" πάντως κυρίως μαθητές τεχνολογικής κατεύθυνσης, όπου η κατάσταση στην έκθεση είναι ενίοτε τραγική.
ἔστι δίκης ὀφθαλμός ὅς τὰ πάνθ' ὁρᾷ

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #108 στις: Φεβρουαρίου 24, 2009, 01:47:20 pm »
Θα δούμε, δεν είναι ακόμα τόσο ξεκάθαρα τα πράγματα μέχρι να δούμε το όριο των λέξεων και τον τρόπο διατύπωσης των θεμάτων από εδώ και πέρα. Αν δώσουν θέματα παρόμοια με τα ως τώρα και περιορίσουν τον αριθμό των λέξεων, νομίζω θα αυξηθεί η δυσκολία, καθώς οι περισσότεροι μαθητές έχουν ήδη πρόβλημα στη συνοπτική διατύπωση ούτως ή άλλως... Και να δω ποιος θα ξαναγράψει τα διαγράμματα εννοιών που μαθαίνουν τα σαΐνια μας απέξω κι ανακατωτά έτσι ώστε να χωράνε στο νέο όριο λέξεων.
Όσο για το ποια κατεύθυνση θα είναι η "ριγμένη", νομίζω ότι και οι 3 θα έχουν τις ίδιες επιπτώσεις. Η δική μου αίσθηση από την θεωρητική είναι ότι σε γενικές γραμμές δίνουν καλά γραπτά, αλλά τις περισσότερες φορές είναι εκτός θέματος ή το αγγίζουν ακροθιγώς. Αυτά τα κατεβατά των φροντιστηρίων μας έχουν κάψει σ'αυτο το μάθημα, μου φαίνεται...

Αποσυνδεδεμένος MARKOS

• Moderator
  • Ιστορικό μέλος
  • Ο ΡΟΜΠΕΝ
    • Προφίλ
« Απάντηση #109 στις: Φεβρουαρίου 24, 2009, 02:14:32 pm »
μα, μιλησαν για ελλατωση 10 μοναδων στη εκθεση, δηλ απο 50 σε 40, δεν ειπαν και για περιορισμο λεξεων,
ετσι δεν ειναι?
Ο μαθητής κάνει τον δάσκαλο

Αποσυνδεδεμένος elranna

• Ιστορικό μέλος
  • ΠΕ02, ΠΕ40- Μπορώ να ξαναγίνω μαθήτρια;
    • Προφίλ
« Απάντηση #110 στις: Φεβρουαρίου 24, 2009, 02:24:31 pm »
Και για αύξηση των ασκήσεων από 25 σε 35.

Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα σημαίνει αυτό. Μπορει να σημαίνει μια παραπάνω άσκηση. Μπορεί να σημαίνει δυσκολότερες ασκήσεις, που βαθμολογούνται "αντικειμενικά". Μου φαίνεται πολύ περίεργο να γίνει τέτοιου τύπου αλλαγή χωρίς να υπάρξουν διαφορές, τουλάχιστον στο επίπεδο δυσκολίας των θεμάτων. Και άντε καλά, το 50 γίνεται 40 στην έκθεση. Οι 10 επιπλέον μονάδες στις ασκήσεις; Πραγματικά, εμένα με ανησυχούν πολύ περισσότερο αυτές οι 10 μονάδες, δεδομένου ότι -από τη δική μου εμπειρία πάντα- τα παιδιά δυσκολεύονται εξίσου στις ερωτήσεις κατανόησης κειμένου όσο και στην ίδια την έκθεση. Γενικά, δεν είναι τόσο προπονημένα σε τέτοιου τύπου ασκήσεις, καθώς όλοι ρίχνουμε το βάρος σε περίληψη και έκθεση που θεωρούμε δυσκολότερα. Έχω την αίσθηση ότι φέτος θα είναι πολύ αλλοπρόσαλλα τα πράγματα σ'αυτό το μάθημα.

Αποσυνδεδεμένος Georgia s

• Ιστορικό μέλος
  • η παιδεία είναι θέμα εσωτερικού πολιτισμού
    • Προφίλ
« Απάντηση #111 στις: Φεβρουαρίου 24, 2009, 02:29:43 pm »
Η αλλαγή αυτή θα "ευνοήσει" πάντως κυρίως μαθητές τεχνολογικής κατεύθυνσης, όπου η κατάσταση στην έκθεση είναι ενίοτε τραγική.
αν και παράξενο εμένα καλύτερα μου γράφουν τα παιδιά  της θετικής κατεύθυνσης παρά της θεωρητικής!!

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182672
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 671
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)