0 μέλη και 2 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
Πάντως, δεν μ'αρέσει ούτε εμένα αυτή η λογική, δεν οδηγεί πουθενά και όπως σωστά επισημαίνει ο Μάρκος, έχουμε πολύ χειρότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε ως κλάδος αυτή τη στιγμή...
(Και τώρα μπορείτε να πέσετε να με φάτε )
έχω την αίσθηση ότι δεν είναι ακριβώς έτσι...πχ, αν δεις τον οδηγό σπουδών του Εθνολογίας, δεν κάνουν λατινικά. Που σημαίνει ότι τελευταιο φορά τα έκαναν στο λύκειο. Και όμως καλούνται να τα διδάξουν. Απ την άλλη, αν το σκεπτικό είναι Γιατί ένας ιστορικός να μη μπορεί να κάνει λογοτεχνία, τότε γιατί οι φιλόλογοι το φέρουν βαρέως που οι αγγλικών κάνουν ιστορία - καιμάλιστα, το χω ξαναγράψει και αλλού- δεδομένου ότι τοπτυχίο των απαοφοίτων αγγλικής της αθήνας, είναι ελληνικής και αγγλικής γλώσσας και λογοτεχνίας; Φυσικά η εξειδίκευση απο μόνη της δεν αρκεί να είναι κανείς Ικανός εκπ/κός. Ακόμα θυμόμαστε στο σχολείο και γελάμε, φιλόλογο που ήρθε ως νεοδιόριστη, της είπαμε Πάρε να κάνεις και Λογοτεχνία και ρωτούσε....τι ακρβώς είναι η Λογοτεχνία!!!! Οι φυσικοί, χημικοί κτλ πλέον διδάσκουν μόνο την ειδικότητά τους - και οι οργανικές καθοριζονται πλέον με βαση τις ώρες που προκύπτουν ξεχωριστά σε κάθε αντικειμενο...Δικαιούνται πχ οι φυσικοί να πάρουν χημεία μονο αν δεν υπάρχει κάποιος χημικός και μόνο ως δεύτερη ανάθεση -΄όχι ως πρώτη όπως γινόταν παλαιότερα.
ιδού τα μαθήματα του προπτυχιακού του Εθνολογίας - Ιστορίας Θράκης : http://www.he.duth.gr/index.php?rm=1&pm=75&sm=70αυτο για όσους πρέπει να διαβάσουν ΑΥΤΟΙ καλύτερα - 3 φορές αρχαία, σε οκτώ εξάμηνα, καμία λατινικά και λογοτεχνία ΜΟΝΟ σε επιλογή στα Η ΚΑΙ Ζ εξάμηνα.Το θέμα μας δεν είναι βέβαια το συγκεκριμένο τμήμα. Ουτε έριξα δόλωμα και κάποιοι τσιμπισατε...Είναι τόσο εύκολο να βάζουμε ταμπέλες. Ούτε το βασικό θέμα της εκπαίδευσης είναι αυτο. Ωστόσο, πόσταρα σε ένα θέμα που πραγματεύεται το δικαιωμα διορισμού ως ΠΕ02 αποφοίτων των τμημάτων του ΕΑΠ (βλ. σελ. 1 του θέματος). Το θέμα στο συγκεκριμένο ποστ του φόρουμ ΔΕΝ είναι τα βασικά προβλήματα της εκπαιδευσης, ούτε οι απεργιες, ούτε ο τρόπος διορισμών κάποιων. το λόμπυ των φιλολόγων είναι. Επ αυτού λοιπόν και γω ποσταρα. Πειράζει να κάνουμε μια εποικοδομητική κουβέντα για το πώς ως εκπαιδευτικοί θα θέσουμε τις γνώσεις μας στην υπηρεσία των μαθητών μας και όχι στο προσωπικο μας βόλεμα; Αν πειράζει πάω πάσσο - σταυρώστε με!!! Σκοπός λοιπόν της ερώτησής μου είναι όχι να σπείρω τη διάσπαση και τη διχόνοια αλλά να προτείνουμε τρόπους ώστε το σχολείο να λειτουργήσει καλύτερα προς όφελος ΟΛΩΝ όσοι εμπλεκόμαστε στην εκπαιδευτική διαδικασία. Δεν υπάρχουν παντού θεωρίες συνομωσίας - αν δεν ανοίξουμε εμείς τα μυαλά μας πώς περιμένουμε τους μαθητές μας να το κάνουν αυτό; Και εν πάσει περιπτώσει, εγώ δεν είπα ότι έχω δίκιο κι εσεις άδικο - έναν προβληματισμό έθεσα προς συζήτηση. Μη σας πιάνει πανικός και μανία καταδίωξης!!!
ΙΣΤΟΡΙΑ της νεοελληνικής λογοτεχνίας - όχι λογοτεχνία και πώς να την διδάξεις στο σχολειο...ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ -όχι λατινικά και πώς να τα διδάξεις στο σχολειοκαι επίσης ξένη γλώσσα σε κάθε εξάμηνο....μήπως να διδάκατε και τα αγγλικά; παιδιά, ιστορικοι ειστε - αυτό δε σημαίνει ότι μπορειτε να κάνετε τα πάντα καλά....και επισης το θεμα μας ΔΕΝ ειναι η εθνολογία θράκης....
Παράθεση από: Martha72 στις Απριλίου 26, 2010, 07:20:56 pmΙΣΤΟΡΙΑ της νεοελληνικής λογοτεχνίας - όχι λογοτεχνία και πώς να την διδάξεις στο σχολειο...ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ -όχι λατινικά και πώς να τα διδάξεις στο σχολειοκαι επίσης ξένη γλώσσα σε κάθε εξάμηνο....μήπως να διδάκατε και τα αγγλικά; παιδιά, ιστορικοι ειστε - αυτό δε σημαίνει ότι μπορειτε να κάνετε τα πάντα καλά....και επισης το θεμα μας ΔΕΝ ειναι η εθνολογία θράκης....Ξέρεις η ιστορία της νε λογοτεχνίας βασίζεται σε κείμενα και με αφορμή αυτά αναλύεις ρεύματα και εποχές, δεν κάνεις γενικά "ιστοριούλες". Στο πανεπιστήμιο τα λατινικά, ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑ λεγονται ΠΑΝΤΑ. Δεν είμαστε λύκειο... Αφού δεν ήταν το θέμα μας το ιστορικό θράκης, εσύ γιατί το στοχοποίησες λέγοντας ανακρίβειες ακόμα και τη στιγμή που έβαζες link; Σε ό,τι αφορά την ξένη γλώσσα, δίνεις ωραία ιδέα! Θα το προτείνουμε στο υπουργείο για να καλύπτουμε ωράριο διδάσκοντας αγγλικά ή ιταλικά, όπως γίνεται με το μάθημα της ιστορίας και τους ξενόγλωσσους...
το πτυχιο μου το πήρα το 94 όταν το τμήμα ήταν ακομα μεικτό και έκανα μισά μαθήματα αγγλικά και άλλα μισά ελληνικά. Ξέρω λοιπόν πάρα πολλύ καλά σε τι αναφέρομαι.Χαίρομαι που βρίσκεις την άποψή μου σεβαστή - ωστόσο μην το κάνουμε μια διαπροσωπική αντιπαράθεση - γαιτί δεν ειναι.
να ρωτήσω κάτι η αφελής ξανθιά; Δεν είμαι φιλόλογος αλλά θέλω την άποψη φιλολόγων: το βρίσκετε σωστό να μην υπάρχει διαχωρισμός στον κλάδο σας; Δηλαδή, λέγεστε όλοι φιλόλογοι ( απο 23 τμήματα ανά τη χώρα βγαίνουν...φιλόλογοι) και καλούνται να διδάξουν πχ λατινικά - απόφοιτοι του ιστορικού λογοτεχνία - απόφοιτοι της εθνολογίας ιστορία - απόφοιτοι του κλασσικού.... δε θα έπρεπε να διδάσκει καθένας αυτό στο οποίο ειδικεύτηκε; (κάτι παρόμοιο γινεται με φυσικούς, χημικούς, βιολόγους κτλ.) καταλαβαίνω ότι έτσι θίγονται πολλές οργανικές θέσεις, ωστόσο, εκπαιδευτικά, αντικειμενικά και συλλογιζόμενοι το λειτούργημά μας, εσείς τι γνώμη έχετε;