*

Αποστολέας Θέμα: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια  (Αναγνώστηκε 81270 φορές)

0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.

Αποσυνδεδεμένος lavas

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 734
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #56 στις: Αυγούστου 21, 2010, 08:38:22 pm »
υπαρχει κανενα μεταπτυχιακο που να δινει παιδαγωγικη επαρκεια αλλα να μην εχει εξετασεις για την εισαγωγη του?

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 15:49:55 »

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #57 στις: Αυγούστου 21, 2010, 09:55:18 pm »
Πρωτίστως, φίλε γεωπόνε, θα μου επιτρέψεις να σου πω ότι παρατηρώ κάποια λογικά άλματα στα συμπεράσματά σου και χρειάζεται προσοχή στις γενικεύσεις σου. Συγκεκριμένα:

1. Οι φιλοσοφικές σχολές (και όχι φιλολογικές) πράγματι έχουν τους Τομείς Παιδαγωγικής, οι οποίοι προσφέρουν τα παιδαγωγικά μαθήματα (διδακτικές ασκήσεις) και στα υπόλοιπα τμήματα των σχολών αυτών, αλλά και των άλλων πανεπιστημιακών σχολών (θεολογικών, θετικών επιστημών), που αποσκοπούν στη στελέχωση της δευτεροβάθμιας. Το κατά πόσο είναι επαρκής ο αριθμός των παιδαγωγικών μαθημάτων στα υπόλοιπα τμήματα (εκτός φυσικά από τους παιδαγωγούς των ΦΠΨ, αλλά και τους νηπιαγωγούς και δασκάλους) είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει και γενικά και στο pde.

2. Όπως έγραψα και συμφωνείς, η ΑΣΠΑΙΤΕ πράγματι ανέκαθεν προετοίμαζε τους τεχνολόγους εκπαιδευτικούς της τεχνολογικής μέσης εκπαίδευσης. Χαίρομαι που παραδέχεσαι πως αυτός και ΜΟΝΟ ήταν και είναι ο ρόλος της: η εκπαίδευση των μηχανικών και αποφοίτων ΤΕΙ που επιθυμούν να διδάξουν σε σχολεία και ΟΧΙ των νομικών, πολιτικών επιστημόνων, οικονομολόγων και κοινωνιολόγων, ακόμα και των πληροφορικών, φυσικών, χημικών, βιολόγων, γεωλόγων ΑΕΙ, που δεν αποτελούν τεχνικές ειδικότητες.

3. Τα προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών δεν έχουν χαρακτήρα πιστοποιητικού, όπως τα προγράμματα κατάρτισης στην ΑΣΠΑΙΤΕ. Ένα μεταπτυχιακό αποτελεί εξειδίκευση σε έναν επιστημονικό κλάδο και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο, προχωρημένου βαθμού, κάτι που καταμαρτυρεί και η υψηλή ποιότητα των μεταπτυχιακών μας. Δεν είναι τυχαίο που τα ΤΕΙ ή η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν έχουν μεταπτυχιακά, αλλά συνεργάζονται με τα ΑΕΙ στη λειτουργία τους. Στην περίπτωση της Παιδαγωγικής Επιστήμης η εξειδίκευση μέσω μεταπτυχιακών σπουδών στους κλάδους της (κυρίως της διδακτικής) προσφέρει και παιδαγωγική κατάρτιση και σε πτυχιούχους που ή δεν είχαν παιδαγωγική επάρκεια ή η κατάρτισή κατά τη διάρκεια των προπτυχιακών τους σπουδών ήταν ελλιπής. Δεν ισχύει αυτό που γράφεις ότι απευθύνονται σε δασκάλους που έχουν ήδη βασικές γνώσεις (!). Μην ξεχνάς πως η εισαγωγή σε ένα μεταπτυχιακό (και Παιδαγωγικής) προϋποθέτει εξετάσεις σε βασικά μαθήματα με μεγάλη ύλη (π.χ. γενικής παιδαγωγικής ή γενικής διδακτικής), για να πιστοποιηθεί όσο γίνεται η δυνατότητα παρακολούθησής του από τον υποψήφιο. Και επειδή το θέμα μας όμως είναι τα μεταπτυχιακά με παιδαγωγική επάρκεια, συμφωνώ πως πρέπει να υπάρχει και επαρκής προπτυχιακή γνώση (έστω με επιλεγόμενα μαθήματα) όλων που επιθυμούν να ακολουθήσουν το λειτούργημα του εκπαιδευτικού. Η εικόνα μαθηματικών, φυσικών, πληροφορικών, κοινωνιολόγων, θεολόγων, ακόμα και φιλολόγων και ιστορικών που λαμβάνουν μεταπτυχιακούς τίτλους παιδαγωγικής χωρίς βασικές γνώσεις στο αντικείμενο είναι θλιβερή.

4. Δεν αμφισβητώ το γεγονός ότι η Unesco είχε διακηρύξει τη ΣΕΛΕΤΕ ως σχολή με μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο στην τεχνολογική εκπαίδευση, αλλά δεν αναιρεί όλα όσα σου έγραψα παραπάνω.

5. Η αξιολόγηση των μεταπτυχιακών τίτλων, όπως και των προπτυχιακών σπουδών, είναι απαραίτητη. Δε διαφωνώ. Μη γενικεύεις αυθαίρετα όμως, αφού από τη μια δεν έχεις μελετήσει τα προγράμματα σπουδών όλων των μεταπτυχιακών και από την άλλη έχεις ήδη γράψει ότι δε γνωρίζεις το πρόγραμμα της ΑΣΠΑΙΤΕ προσωπικά, αφού δεν έχεις ακόμα εισαχθεί.

6. Σκοπός μου δεν ήταν να αναφερθώ στις διαφορές ΑΕΙ και ΤΕΙ/ΑΣΠΑΙΤΕ. Αλλά όπως γράφεις κι εσύ, είναι ανήκουστο να διορίζονται τα τελευταία χρόνια καθηγητές με διδακτορικό, ασχέτως αν ανήκαν στην ανώτερη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Πράγματι, είναι γνωστό ότι στα ΤΕΙ μέχρι πρόσφατα διορίζονται άτομα μόνο με μεταπτυχιακό τίτλο, κάτι που δεν συνάδει με τον τίτλο τους ως... "ανώτατα" ιδρύματα.

Συμπερασματικά, θα αναφέρω πως κάθε τμήμα είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ έχει το σκοπό του και την αξία του. Για την ανεργία και τους λόγους της ή και τους τρόπους αντιμετώπισής της θα μπορούσαμε να κάνουμε πολύωρες συζητήσεις. Πάντως, συμφωνώ πως πρέπει οι θέσεις των εισακτέων επιτέλους να μειωθούν, πρέπει να γίνουν πιο αυστηροί οι όροι απόκτησης ενός πτυχίου και όχι με τόση ελαστικότητα που συμβαίνει πλέον, πλήττοντας το κύρος των πτυχίων και των πανεπιστημιακών σπουδών, παράγοντας πτυχιούχους ημιμαθείς, με την ελπίδα του φιλτραρίσματος σε ένα... διαγωνισμό ΑΣΕΠ. Αν κάποιος δεν αξίζει να λάβει ένα πτυχίο, ας μην το λάβει ποτέ, παρά να του χαρίζεται ή να το λαμβάνει με "έμμεσους" τρόπους. Και φυσικά η ΑΣΠΑΙΤΕ να περιοριστεί στην κατάρτιση των ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ και όχι σε άλλες ειδικότητες, διορθώνοντας και τα διδακτικά μοντέλα που εφαρμόζει. Το γεγονός ότι εκπαιδεύει μηχανικούς, επαναλαμβάνω, δε σημαίνει ότι πρέπει να μετατρέπει τη διδακτική σε μηχανιστική γνώση.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 21, 2010, 10:05:49 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος giannios

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 536
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #58 στις: Αυγούστου 21, 2010, 10:01:24 pm »
Ο ρόλος της ΑΣΠΑΙΤΕ ήταν και είναι η χορήγηση παιδαγωγικής επάρκειας σε εκπαιδευτικούς τεχνολόγους. Παρέχει ένα χρόνο εκπαίδευση με μαθήματα καθαρά παιδαγωγικά, ανεξάρτητα με το τι έχεις τελειώσει. Τα μαθήματα παρέχονται από εξειδικευμένους καθηγητές παιδαγωγούς κατόχους διδακτορικού στα παιδαγωγικά που έχουν και δημοσιεύσεις. Με αυτή την έννοια μπορεί να δέχεται όλους τους κλάδους από φυσικούς, βιολόγους μέχρι μηχανικούς που δέχεται ούτως ή άλλους. Σε καμία μα καμία σχολή Πανεπιστημίου (πέρα από 2-3 τμήματα) και ΤΕΙ δεν παρέχεται σήμερα η πληθώρα παιδαγωγικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης που παρέχει η ΑΣΠΑΙΤΕ, όλοι διδάσκονταν 2-4. Επομένως είανι η πλέον κατάλληλη να εκπαιδεύσει και βιολόγους και χημικούς κ.τ.λ.

Δηλαδή θες να μου πεις ότι η εξέταση σε 2-3 μαθήματα που απλά έχουν μεγάλη ύλη για να εισαχθεί κάποιος σε ένα μεταπτυχιακό ότι είναι ίσο με κάποιον που έχει παρακολουθήσει 4 χρόνια παιδαγωγικές σπουδές;; Εσύ ξέρεις κανένα μεταπτυχιακό που σε βάζει να διδάσκεις σε μαθητές σχολείου ώστε να κάνεις πρακτική άσκηση;; ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΝΕΝΑ.

Σκοπός των μεταπτυχιακών είναι η επιστημονική εμβάθυνση ΚΑΙ ΟΧΙ Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ. Άλλο πρακτικές ασκήσεις διδασκαλίας και άλλο να πάω πρακτικά σε ένα σχολείο και να μοιράσψ ερωτηματολόγια στα παιδειά, άλλο η πρακτική διδασκαλία μέσα στη τάξη και άλλο η θεωρητική εμβάθυνση της πράξης του διδάσκειν. Τα μεταπτυχιακά μαθαίνουν σε κάποιο να χρησιμοποιεί σωστά κάποια επιστημονικά εργαλεία και να κάνει έρευνα προκειμένου να εξαγάγει κάποια συμπεράσματα. Αυτός είναι ο σκοπός των master παγκοσμίως.

- η ΑΣΠΑΙΤΕ εκπαιδεύει μηχανικούς, οικονομολόγους, και όλους αυτούς που δεν έχουν παιδαγωγική κατάρτιση εδώ και χρόνια και δικαιωματικά και ουσιαστικά έχει μεγαλκύτερη πείρα από αμφιβόλου ποιότητας μεταπτυχιακά που θα κάνουν το ίδιο πράγμα για αυτούς τους κλάδους.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 21, 2010, 10:27:30 pm από giannios »

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #59 στις: Αυγούστου 21, 2010, 11:08:55 pm »
Για να γράφω φίλε, κάτι θα γνωρίζω... Αλλιώς δε θα έγραφα.

Παράθεση
Ο ρόλος της ΑΣΠΑΙΤΕ ήταν και είναι η χορήγηση παιδαγωγικής επάρκειας σε εκπαιδευτικούς τεχνολόγους. Παρέχει ένα χρόνο εκπαίδευση με μαθήματα καθαρά παιδαγωγικά, ανεξάρτητα με το τι έχεις τελειώσει.
Νομίζω ότι συμφωνήσαμε: πιστοποίηση σε εκπαιδευτικούς τεχνολόγους. Οι υπόλοιπες ειδικότητες ανήκουν σε άλλη βαθμίδα, πανεπιστημιακή, και διδάσκονται από άλλους, αρμόδιους φορείς.

Παράθεση
Σε καμία μα καμία σχολή Πανεπιστημίου (πέρα από 2-3 τμήματα) και ΤΕΙ δεν παρέχεται σήμερα η πληθώρα παιδαγωγικών μαθημάτων και πρακτικής άσκησης που παρέχει η ΑΣΠΑΙΤΕ, όλοι διδάσκονταν 2-4.
Και εδώ συμφωνήσαμε, εν μέρει. Δεν πιστεύω να εννοείς όμως 2-3 τμήματα πανελληνίως, γιατί κάνεις μεγάλο λάθος. Τα ΦΠΨ/ΦΠ/ΦΚΣ και τα ΠΤΔΕ και ΠΤΝ αποτελούν ένα μεγάλο αριθμό τμημάτων στο σύνολο. Άλλωστε, τα έγραψα και παραπάνω. Και δεν πιστεύω να εννοείς πληθώρα παιδαγωγικών μαθημάτων της ΑΣΠΑΙΤΕ τα 10 μαθήματα Παιδαγωγικής + 2 Ψυχολογίας που προσφέρει σε προπτυχιακό επίπεδο και καλύπτουν 2 εξάμηνα σπουδών ή τα 12 δίωρα (!) μαθήματα Παιδαγωγικής και 2 Ψυχολογίας + 6 ώρες διδακτικής άσκησης των ΕΠΠΑΙΚ! Δε λέω ότι δεν είναι επαρκή, αντιθέτως και είναι ευχάριστο, αλλά δε συγκρίνονται με τα κατεξοχήν προγράμματα παιδαγωγικών σπουδών των πανεπιστημίων. Επομένως, αναθεώρησε τα περί... καταλληλότητας.

Παράθεση
Δηλαδή θες να μου πεις ότι η εξέταση σε 2-3 μαθήματα που απλά έχουν μεγάλη ύλη για να εισαχθεί κάποιος σε ένα μεταπτυχιακό ότι είναι ίσο με κάποιον που έχει παρακολουθήσει 4 χρόνια παιδαγωγικές σπουδές;; Εσύ ξέρεις κανένα μεταπτυχιακό που σε βάζει να διδάσκεις σε μαθητές σχολείου ώστε να κάνεις πρακτική άσκηση;; ΕΓΩ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΝΕΝΑ.
Το γεγονός ότι δε γνωρίζεις κανένα, δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει. ;)
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 21, 2010, 11:11:31 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος PDE ads

  • Ιστορικό μέλος
  • *****
  • Μηνύματα: 4006
  • Λατρεύω την εκπαίδευση
    • Προφίλ
    • E-mail
    • Προσωπικό μήνυμα (Εκτός σύνδεσης)
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Δημοσιεύτηκε: Σήμερα στις 15:49:55 »

Αποσυνδεδεμένος giannios

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 536
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #60 στις: Αυγούστου 22, 2010, 04:43:29 am »
Εντάξει εσύ μείνε κολλημένος με το εγκέφαλο σου ότι εγώ είμαι Πανεπιστήμιο και η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν δικαιούται να με εκπαιδεύσει γιατί είναι ΤΕΙ. Και εγώ Πανεπιστήμιο έχω τελειώσει και δεν κάνω έτσι. 

Εσύ δεν κοιτάς την ουσία των πράγματος ότι δηλαδή γενικά παιδαγωγικά μαθήματα, ισάξια προπτυχιακού επιπέδου ενός παιδαγωγικού τμήματος θα διδαχθεί ένας μηχανικός στην ΑΣΠΑΙΤΕ που απευθύνονται σε μελλοντικούς καθηγητές. Με την λογική την δικιά σου ένας γιατρός που έχει ανάγκη από μασάζ, δεν θα πρέπει  να απευθυνθεί σε ένα φυσιοθεραπευτή να του προσφέρει τις υπηρεσίες διότι είναι απόφοιτος ΤΕΙ.      

Πρακτική ουσιαστική άλλωστε μόνο τα ΤΕΙ σου προσφέρουν, αυτός είναι και ο ρόλος τους. Και επειδή ένας οικονομολόγος, μηχανικός κ.τ.λ. πρακτικά χρειάζεται να μάθει κάποια πράγματα και όχι να εμβαθύνει τόσο σε αναλύσεις παιδαγωγικών θεωριών η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι η μόνη κατάλληλη. Τα παιδαγωγικά τμήματα και οι φιλοσοφικές (που ούτως ή άλλως σε ένα τσουβάλι σας έχει το Υπουργείο Παιδείας- αυτό των φιλολόγων) θα πρέπει να παρέχουν master σοβαρά μόνο για αποφοίτους αντίστοιχων τμημάτων. Τα πολυτεχνεία και όλες οι άλλες σχολές ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΝΑΡΜΟΔΙΕΣ ΣΧΟΛΕΣ να διδάσκουν παιδαγωγική ή διδακτική, διότι ούτε οι οι ίδιοι οι καθηγητές τους δεν έχουν κάποιο πτυχίο παιδαγωγού, εκτός και αν μεταθέσουν παιδαγωγούς ειδικευμένους για αυτό το σκοπό.

Η ΑΣΠΑΙΤΕ επομένως είναι η μόνη αρμόδια. Συμφωνώ με τα πιστοποιητικά παιδαγωγικής κατάρτισης που θα μπορούν να δίνουν πλέον και τα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ αρκεί να εστιάζουν σε πρακτικά θέματα και τα μαθήματα να διδάσκονται από αρμόδιους ανθρώπους. Φυσικά αυτά δεν θα έχουν σχέση με τα master. Το όνομα ΑΣΠΑΙΤΕ άλλωστε σημαίνει: Ανωτάτη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης. Ο τίτλος τα λέει όλα: Παρέχει ανώτατη παιδαγωγική και τεχνολογική εκπαίδευση.  Μάλλον εσένα ούτε το γεγονός ότι είναι Ανώτατη δεν σε καλύπτει.

Αλλά εσείς με μια φράση στον εγκέφαλο θα μείνετε κολλημένοι: "εγώ είμαι ανώτερος από τους άλλους γιατί τελείωσα πανεπιστήμιο". Mείνετε λοιπόν κολλημένο ως ανώτερο ον που είσαι (μιας και τελείωσες πανεπιστήμιο που στην Ελλάδα πλέον 1 στους 3 πανεπιστήμιο τελειώνει) απλά να ξέρετε ότι είστε οι μοναδικοί άνθρωποι σε όλη τη Ευρώπη που έχετε την αντίληψη ότι άπαξ και τελείωσα πανεπιστήμιο μόνο το πανεπιστήμιο από εδώ και πέρα μπορεί να εκπαιδεύει. Ζείτε σε μια γυάλα παροξισμού και ναρκισισμού που ουδεμία σχέση έχει με την κοινωνική πραγματικότητα.

Καλύτερα να αλλάξετε αντιλήψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται.
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 22, 2010, 04:47:41 am από giannios »

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #61 στις: Αυγούστου 22, 2010, 08:07:00 am »
Πρωτίστως, από τη στιγμή που σε ένα δημόσιο forum δε γνωρίζεις ποιος είναι ο συνομιλητής σου και ποια θέση ή ιδιότητα έχει, πρόσεχε λίγο πως απευθύνεις το λόγο, γιατί εκτίθεσαι. Χρησιμοποίησε τα επιχειρήματά σου και μόνο -άλλωστε διάλογο κάνουμε, μην εξάπτεσαι... (!)-, γιατί οι χαρακτηρισμοί περί... κολλήματος ή παροξυσμού περιγράφουν και επιστρέφουν σε εκείνον που τα γράφει.

Επαναλαμβάνω, για να καταλάβεις -ελπίζω- έστω και με την τέταρτή μου απάντηση τι γράφω επιτέλους. Δεν με απασχολεί αν η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι επιπέδου ΤΕΙ ούτε υποτιμώ τα τμήματα ΤΕΙ. Και έγραψα παραπάνω: "κάθε τμήμα είτε ΑΕΙ είτε ΤΕΙ έχει το σκοπό του και την αξία του". Δεν έγραψα ότι η ΑΣΠΑΙΤΕ δεν μπορεί να σε εκπαιδεύσει, επειδή είναι ΤΕΙ, ούτε προέβαλα την υπεροχή του πανεπιστημίου. Έλεος! Αυτά είναι δικά σου αυθαίρετα συμπεράσματα. Έγραψα ότι ο ρόλος της (Ανώτατης πια από το 2002, ναι, δεν το έγραψα; Ελληνικά διαβάζεις) ΑΣΠΑΙΤΕ είναι να προετοιμάζει τους μελλοντικούς ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, όπως έγραψες και εσύ, αυτούς δηλαδή που προορίζονται να διδάσκουν στα επαγγελματικά λύκεια (τεχνολογική εκπαίδευση). Αυτό κάνει από τότε που ιδρύθηκε -και καλώς κάνει-, αυτό πρέπει να συνεχίσει να κάνει. Θεωρητικές όμως ειδικότητες, όπως νομικοί, πολιτικοί επ., οικονομολόγοι και κοινωνιολόγοι, νέοι εκπαιδευτικοί κλάδοι που προορίζονται για τη γενική εκπαίδευση, δεν μπορούν να εκπαιδεύονται σύμφωνα με τα μοντέλα της τεχνολογικής εκπαίδευσης, που βασίζονται στις εφαρμογές και στα εργαστήρια. Τι εργαστήριο έχει η νομική ή η πολιτική επιστήμη; Πώς γίνεται να χρησιμοποιούν σχέδια μαθήματος με στάδιο πχ. "εφαρμογή"; Αν δε γνωρίζεις εκ των έσω, μελέτησε καλύτερα.

Μπερδεύεις την πρακτική άσκηση που προσφέρουν τα ΤΕΙ (στο τελευταίο εξάμηνο δε γίνεται εξάλλου;!) με τη διδακτική άσκηση. Προφανώς το γράφεις, γιατί ως γεωπόνος, που πλησιάζεις τις τεχνικές ειδικότητες, δε γνωρίζεις πολλά από διδασκαλία και εκπαίδευση. Ως παιδαγωγός επιστήμονας, λοιπόν, σου αναφέρω πως για να διδάξεις σε σχολείο, έστω στο πλαίσιο της διδακτικής άσκησής σου, επιβάλλεται να έχεις διδαχτεί πρωτίστως αρκετά θεωρητικά μαθήματα Παιδαγωγικής, για να αποκτήσεις το θεωρητικό υπόβαθρο και να εφαρμόσεις στη συνέχεια τις παιδαγωγικές/διδακτικές μεθόδους και τεχνικές στην πράξη επιτυχώς. Διαφορετικά, χωρίς θεωρητική γνώση, ο υποψήφιος εκπαιδευτικός θα γίνει παπαγάλος κάποιων συγκεκριμένων σχεδίων μαθημάτων (μοντέλων) και θα τα αναπαράγει, χωρίς να γνωρίζει σε βάθος το γιατί και το πώς. Η Διδακτική είναι επιστημονικός κλάδος, απαγορεύονται οι προχειρότητες και οι ερασιτεχνισμοί. Επιπλέον, θέλει ευελιξία, φαντασία και ελευθερία. ΔΕΝ είναι μηχανιστική γνώση. Άλλωστε, αυτοαναιρείσαι απόλυτα, γιατί και στην ΑΣΠΑΙΤΕ διδάσκονται και θεωρητικά μαθήματα Παιδαγωγικής, δηλαδή παιδαγωγικές θεωρίες, Φιλοσοφία της Παιδείας, Κοινωνιολογία της εκπαίδευσης κτλ. Ούτε καν το πρόγραμμα σπουδών τους δεν έχεις διαβάσει.

Επομένως, πρέπει να αντιληφθείς πως η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι αρμόδια ΜΟΝΟ για αυτό που λέει ο τίτλος της: για την Τεχνολογική Εκπαίδευση. Και τα υπόλοιπα τμήματα θα συνεχίζουν το έργο τους, για το οποίο είναι τα ΜΟΝΑ κατάλληλα και ασκούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια, πολύ πριν ιδρυθεί η ΣΕΛΕΤΕ. "Η ΣΕΛΕΤΕ ιδρύθηκε με νομοθετικό διάταγμα το 1959 (Ν.Δ. 3971/1959) στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας οργάνωσης και ανάπτυξης ενός συστήματος Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης στη μεταπολεμική Ελλάδα του '50". Και δεν αναφέρομαι φυσικά στο Πολυτεχνείο ή τη Φυσικομαθηματική σχολή. Η τελευταία διδάσκεται παιδαγωγικά μαθήματα (προπτυχιακού και μεταπτυχιακού κύκλου) από τους ειδικούς καθηγητές του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής σχολής. Είδες πάλι που είσαι ανενημέρωτος;

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι ποιος τελείωσε πανεπιστήμιο και ποιος ΤΕΙ ή ΑΣΠΑΙΤΕ. Το θέμα είναι ποιος είναι ειδικός και ποιος όχι σε αυτή τη χώρα "του ό,τι δηλώσεις είσαι". Και κάτι τελευταίο: Έγραψες για... τσουβάλι φιλολόγων του υπουργείου, χωρίς όμως να έχεις μελετήσει το θέμα, δηλ. τι είναι και τι σημαίνει ο κλάδος "ΠΕ02 φιλολόγων". Λογικό... τόσα έχεις γράψει, χωρίς να γνωρίζεις. Εγώ όμως δε θα ρωτήσω στο "τσουβάλι" των γεωπόνων, σε ποια ειδικότητα ανήκεις: Γεωπονίας, Δασολογίας & Φυσικού Περιβάλλοντος, Φυτικής Παραγωγής, Ζωικής Παραγωγής, Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων, Αγροτικής Οικονομίας,
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 22, 2010, 09:00:15 am από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος giannios

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 536
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #62 στις: Αυγούστου 22, 2010, 01:14:19 pm »
Δεν μπορείς να καταλάβεις βασικά πράγματα και λες όλο τα ίδια και τα ίδια.

Πρώτον: η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι και Παιδαγωγική Σχολή και μάλιστα ανώτατη, επομένως όλα αυτά που λες για το γεγονός ότι έχει δικαίωμα μόνο σε τεχνολόγους να δίνει πιστοποιητικά, μέχρι στιγμής ισχύει, αλλά κάλλιστα μπορεί να αλλάξει στο άμεσο μέλλον. Σου επαναλαμβάνω ότι στη ΑΣΠΑΙΤΕ θα το ξαναπώ δέκα χιλιάδες φορ΄ρε γιατί έχεις κολλήσει με το όρο τεχνολόγος, διδάσκεσαι ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ. ΓΕΝΙΚΑ, ΓΕΝΙΚΑ, ΓΕΝΙΚΑ ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ. Επομένως απευθύνονται και σε βιολόγους, νομικούς, οικονομολόγους και ΟΛΟΥΣ.

Σε κανένα master δεν υπάχει διδακτική άσκηση στα σχολεία. Μονο η ΑΣΠΑΙΤΕ δίνει την δυνατότητα σε έναν που δεν έχει παιδαγωγική κατάρτιση να κάνει παιδαγωγική άσκηση. Δεν θεωρώ καν ως Master αυτά τα προγράμματα που κάνουν πρακτική άσκηση στα σχολεία-δεν είναι αυτός ο σκοπός τους.
Μάλλον δεν έχεις καταλάβει ή δεν γνωρίζεις ότι και οι νομικοί, οικονομολόγοι στα ΕΠΑΛ και ΤΕΕ διορίζονται οι περισσότεροι επομένως σύμφωνα με το σκεπτικό που έχεις για το ποιοι είναι τεχνολόγοι η ΑΣΠΑΙΤΕ είναι η πλέον αρμόδια να τους εκπαιδεύει.

Όσο αφορά το τσουβάλι στο κλάδο μου: μάλλον δεν γνωρίζεις ότι όλοι αυτοί που ανέφερες είναι γεωπόνοι, γιατί οι γεωπονία έχει εξειδικεύσεις, εκτός φυσικά από του Δασολόγους. Επομένως στο κλάδο μου είμαστε άτομα από δύο μόνο σχολές: τη γεωπονία και δσσολογία.   

Και τώρα πάμε σε ένα άλλο θέμα που πονάει, γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα. ΤΑ ΠΕΡΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ και ποιος δικαιούται να λέγεται επιστήμονας:

Αυτά τα στυλ γραφής ότι είμαι παιδαγωγός = επιστήμονας καλύτερα να μην τα γράφετε, γιατί θεωρώ ότι οι φιλοσοφικές, παιδαγωγικές σχολές ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΙ ΚΛΑΔΟΙ. Μην ξεχνάς άλλωστε ότι πολλές παιδαγωγικές θεωρίες και θεωρίες μάθησης βγήκαν μετά από πειράματα σε ζώα που εκτέλεσαν ΚΥΡΙΩΣ
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 22, 2010, 01:53:19 pm από giannios »

Αποσυνδεδεμένος Ioannis!

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 342
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #63 στις: Αυγούστου 22, 2010, 04:02:47 pm »
Πρωτίστως, όπως σου έγραψα και δεν αντιλήφθηκες παραπάνω, δε γνωρίζεις ποιος είναι ο συνομιλητής σου. Όταν ανέφερα τον τίτλο του επιστήμονα παιδαγωγού, όπως εσύ γράφεις τη δική σου ειδικότητα, του γεωπόνου, συμπεριλάμβανε και την ιδιότητα του ερευνητή. Αλλά δεν είμαι υποχρεωμένος να καταθέσω και βιογραφικό... Αν νιώθεις εσύ ως πτυχιούχος γεωπόνος επαγγελματίας και όχι επιστήμονας, αυτό είναι προσωπικό σου θέμα και είναι σεβαστό. Μη γενικεύεις όμως.

Το τι ΘΕΩΡΕΙΣ εσύ, νεαρέ (?) γεωπόνε, αποτελεί προσωπική σου άποψη, ατεκμηρίωτη, χωρίς καθολική ισχύ. Γιατί από τα παραπάνω που έγραψες είναι τόσες οι ανακρίβειες και οι ασάφειες που θα ήθελα σελίδες ολόκληρες, για να τις αναφέρω και ανατρέψω. Προφανώς, όπως σου έχω ξαναγράψει, δε γνωρίζεις τα επιστημονικά αντικείμενα, τα οποία υποβαθμίζεις τόσο, κάτι που φαίνεται στα ανίσχυρα επιχειρήματά σου. Συγγνώμη που θα στο πω, αλλά πρέπει να συνέλθεις κάποτε, οι επιστήμες μας υπάρχουν πολύ πριν ιδρυθούν οι δικές σου στο ελλαδικό τουλάχιστον χώρο (μην ξεχνάς ότι το 1920 ιδρύθηκε η ΑΝΩΤΕΡΑ γεωπονική σχολή της Αθήνας). Και δε θα αναφερθώ αναλυτικά στη μητέρα όλων των επιστημών, τη φιλοσοφική σκέψη, στην οποία βασιστήκατε, για να αποκτήσετε υπόσταση και να θεμελιώσετε έπειτα από αιώνες επιστήμες και χρησιμοποιείτε, όποτε θέλετε να πάρετε λίγη από την αίγλη της. Γι’αυτό, όταν αναφέρεσαι στις φιλοσοφικές σχολές (αλλά και άλλες σχολές), καλύτερα να δείχνεις περισσότερο σεβασμό, αν θέλεις να σέβεσαι και τη δική σου επιστήμη. Διαφορετικά, οι χαρακτηρισμοί σου επιστρέφουν πίσω.

Οι επιστήμες ΟΛΕΣ συνεργάζονται για το συνολικό καλό και ανταλλάσσουν πορίσματα ή διατυπώνουν θεωρίες, για να βοηθήσουν τον άνθρωπο και όχι για να ενισχύουν την υπεροψία και ματαιοδοξία κάποιων. Ένα παράδειγμα των αντιφάσεών σου; Η Ιατρική, η
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 22, 2010, 04:20:57 pm από Ioannis! »
«Άνευ της παιδαγωγικής ταύτης μορφώσεως, οσονδήποτε και αν είναι φιλολογικώς πεπαιδευμένος ο μέλλων διδάσκαλος, κινδυνεύει διπλούν τινά κίνδυνον…».

Αποσυνδεδεμένος giannios

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 536
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #64 στις: Αυγούστου 22, 2010, 05:10:19 pm »
Εφόσον είσαι κάποιος τρανός ή γνωστός, πες μας δημόσια ποιος είσαι, αλλιώς σε θεωρώ ως ανώνυμο άνθρωπο. Ακόμα και καθηγητής σε πανεπιστήμιο να είσαι ή και υπουργός, η ιδιότητά σου δεν μου λέει κάτι, μιας και κρίνεσαι από τα επιχειρήματα που μου παραθέτεις και όχι από μια υποτιθέμενη ιδιότητα που δεν μπορείς να αποδείξεις. Λοιπόν ήμουν σίγουρος ότι θα μου απαντούσες αυτά που γράφεις σε γενικές γραμμές.

- "μην γενικεύεις": εγώ παραθέτω απόψεις μου που έχω για το κόσμο γύρω μου, πως νοιώθω εγώ για τους άλλους, το ίδιο κάνεις και εσύ. Το αν εσύ δεν νοιώθεις όπως εγώ, δεν με ενδιαφέρει ούτε με επηρεάζει καθόλου και ούτε τα θεωρώ γενίκευση αυτά που λέω μιας και είναι απόψεις μου.

- το ότι η φιλοσοφία προυπήρχε δεν σημαίνει ότι πρέπει και να κατατάσεται στις επιστήμες, όπως θεωρούνται οι επιστήμες σήμερα με την πρόοδο της τεχνολογίας. Ξέρεις έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από την εποχή του Σωκράτη. Προσέφερε σίγουρα κάποιες αρχές μελέτης και ανάλυσης που χρησιμοποιούνται από την επιστήμη. Αλλά επειδή ασχολείται με τη σκέψη και νόηση δεν σημαίνει ότι είναι και επιστήμη.  Η φιλοσοφία δεν χρειάζεται καν να ανήκει στις επιστήμες προκειμένου να αναγνωρίζεται η αξία της, το ίδιο και η θεολογία και οι άλλοι κλάδοι που σου ανέφερα. Στην Ελλάδα φτάσαμε σε σημείο να θεωρούμε ότι μόνο ότι ανήκει στις "επιστήμες" προσφέρει, ενώ όλα τα άλλα είναι άχρηστα. Μεγάλο λάθος. Μην ξεχνάς  ότι αυτός είναι και ο βασικός λόγο της ανεργίας. Η φιλοσοφία, θεολογία, παιδαγωγική κ.τ.λ. για μένα προσφέρουν ένα σημαντικό κοινωνικό έργο. Για να πρεοσφέρεις έργο στη κοινωνία δεν χρειάζεται να είσαι και επιστήμονας.

- Η βοτανολογία και η γεωπονία έχουν ως πατέρα τους τον Θεόφραστο. Σύμφωνα με την γεωπονία και βοτανολογία ο Θεοφραστος θεωρείται πατέρας, διότι ήταν αυτός, ο μοναδικός δηλαδή από όλους τους φιλοσόφους, ο οποίος προσπάθησε να θέσει επιστημονικές βάσεις στην μελέτη και κατάταξη των φυτών. Πρόσεξε, οι θετικές επιστήμες των αναγνωρίζουν ως πατέρα ΟΧΙ ΕΠΕΙΔΗ ΗΤΑΝ ΦΙΛΟΣΟΦΟΣ, αλλά ΕΠΕΙΔΗ ΕΘΕΣΕ ή προσπάθησε να θέσει ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΤΕΚΜΗΡΙΑ. Άρα αυτή η γενίκευση που κάνεις για όλους τους φιλοσόφους είναι λάθος. Και αν κάποιοι φιλόσοφοι προσέφεραν στη φιλοσοφία και επιστήμη είναι διότι τότε ασχολούνταν με τη μελέτη όλων και όχι εξειδικευμένα, σήμερα όμως τα πράγματα έχουν αλλάξει. Δεν θεωρώ ότι η φιλοσοφία μπορεί να προσφέρει κάτι στο τρόπο επιστημονικής ανάλυσης των θεμάτων π.χ. της βιολογίας.  

- είναι τελείως διαφορετικό να κάνεις βιολογικά πειράματα σε ζώα και να εφαρμόζεις τα πορίσματα των πειραμάτων στους ανθρώπους και άλλο να μελετάς την ηθολογία - συμπεριφορά ζώων και να εφαρμόζεις τα πορίσματα στους ανθρώπους. Οι βιολόγοι θεωρούν τον άνθρωπο ως θηλαστικό, δεν έχει καμία διαφορά για αυτούς (εννοώ ταξινομικές διαφορές που να τον βγάζει από τα θηλαστικά) από τα υπόλοιπα θηλαστικά, επομένως με πλήρη επιστημονική τεκμηρίωση επιτυχή πειράματα σε συγκεκριμένα ζώα που προσομοιάζουν την ανατομία του ανθρώπου θα έχουν επιτυχία και στον άνθρωπο.
Η προσομοίωση όμως της συμπεριφοράς του σκύλου του Pavloff με τον άνθρωπο και ένα σωρό άλλες προσομοιώσεις ζωικών ενστίκτων και συμπεριφορών που γίνονται από την ψυχολογία με τα "υποκείμενα ανθρώπους" (όρος πολύ της μόδας για τους παιδοψυχολόγους) την θεωρώ ατυχή. Η συμπεριφορά του ανθρώπου εξαρτάται και από το περιβάλλον που είναι τελείως διαφορετικό αυτού που ζουν τα ζώα.
Δεύτερον εσένα ποιος σου είπε ότι δεν γίνονται βιολογικά πειράματα σε ανθρώπους;; Σε κλινικές μελέτες φαρμάκων ασθενείς υπογραφούν ότι δέχονται να συμμετέχουν σε κλινική μελέτες ενός σκευάσματος που έχει δοκιμαστεί προηγουμένως σε ζώα. Είναι συνήθης τακτική στο κλάδο της Ιατρικής.

- στα προηγούμενα που σου ανέφερα υπάρχει όμως μια τεράστια διαφορά: οι βιολόγοι-γιατροί μελετούν τον άνθρωπο ΚΑΘΑΡΑ
« Τελευταία τροποποίηση: Αυγούστου 22, 2010, 05:57:55 pm από giannios »

Αποσυνδεδεμένος menmas

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 357
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ......................
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #65 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2010, 07:04:47 pm »
Χαιρετε

Μπορεί κάποιος να ξεκαθαρίσει αν το μεταπτυχιακο στο ΦΠΨ μετράει σαν επάρκεια ??
Αν είναι κάποιος τεχνικής ειδικότητας που έχει κάτι αντίστοιχο και έχει μετρήσει αντί για ΣΕΛΕΤΕ ασ εμημερώσει!

Είμαι ΠΕ19 και αναρωτιέμαι αν αξίζει να παρακολουθησω μτχ στο ΦΠΨ (μτχ στις  επιστημες αγωγής λεει ο τιτλος).
Είναι κάποιος συνάδελφος που εχει μτχ απο ΦΠΨ και μέτρησε σαν ΣΕΛΕΤΕ στην καταταξη στον πινακα ή ΑΣΕΠ?

ευχαριστω

Αποσυνδεδεμένος grooog

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 927
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #66 στις: Σεπτεμβρίου 09, 2010, 08:43:28 pm »
Χαιρετε

Μπορεί κάποιος να ξεκαθαρίσει αν το μεταπτυχιακο στο ΦΠΨ μετράει σαν επάρκεια ??
Αν είναι κάποιος τεχνικής ειδικότητας που έχει κάτι αντίστοιχο και έχει μετρήσει αντί για ΣΕΛΕΤΕ ασ εμημερώσει!

Είμαι ΠΕ19 και αναρωτιέμαι αν αξίζει να παρακολουθησω μτχ στο ΦΠΨ (μτχ στις  επιστημες αγωγής λεει ο τιτλος).
Είναι κάποιος συνάδελφος που εχει μτχ απο ΦΠΨ και μέτρησε σαν ΣΕΛΕΤΕ στην καταταξη στον πινακα ή ΑΣΕΠ?

ευχαριστω
δινει παιδαγωγικη επαρκεια

Αποσυνδεδεμένος menmas

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 357
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ......................
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #67 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 11:06:36 am »
Καταρχην σε ευχαριστώ για την αμεση απάντηση

Μπορείς να διευκρινήσεις λίγο?πως το ξέρεις όμως?

εχείς κα συ μτχ απο ΦΠΨ και σου μέτρησε στην καταταξη στον πίνακα?
(υποθέτω οτι είσαι απο τεχνικες ειδικότητες)

Αποσυνδεδεμένος grooog

  • Έμπειρο μέλος
  • ****
  • Μηνύματα: 927
  • Φύλο: Γυναίκα
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #68 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 02:50:04 pm »
όχι δεν έχω μεταπτυχιακό αυτού του τμήματος αλλά είμαι απόφοιτος του.
Γενικότερα έχω φίλες που έχουν κάνει μεταπτυχιακό στο ΦΠΨ για να αποκτήσουν παιδαγωγική επάρκεια και ισχυσε. Από κει και πέρα το έχω ψάξει με όλα αυτά και τι γνωρίζω. Αν δεν είναι Φ και είναι Π (όπως είπες επιστήμες της αγωγής) έχεις παιδαγωγική επάρκεια.

Αποσυνδεδεμένος menmas

  • Πλήρες μέλος
  • ***
  • Μηνύματα: 357
  • Φύλο: Γυναίκα
  • ......................
    • Προφίλ
Απ: Μεταπτυχιακά για παιδαγωγική επάρκεια
« Απάντηση #69 στις: Σεπτεμβρίου 10, 2010, 04:14:07 pm »
σε ευχαριστώ πολύ για την διευκρίνιση.

Ναι είναι στο Παιδαγωγικο του ΦΠΨ οποτε θα πιάνει.
Σε ευχαριστώ!

 

Pde.gr, © 2005 - 2025

Το pde σε αριθμούς

Στατιστικά

μέλη
  • Σύνολο μελών: 32871
  • Τελευταία: Arleta30
Στατιστικά
  • Σύνολο μηνυμάτων: 1182657
  • Σύνολο θεμάτων: 19473
  • Σε σύνδεση σήμερα: 671
  • Σε σύνδεση έως τώρα: 2144
  • (Αυγούστου 21, 2024, 05:10:38 pm)
Συνδεδεμένοι χρήστες
Μέλη: 12
Επισκέπτες: 618
Σύνολο: 630

Πληροφορίες

Το PDE φιλοξενείται στη NetDynamics

Όροι χρήσης | Προφίλ | Προσωπικά δεδομένα | Υποστηρίξτε μας

Επικοινωνία >

Powered by SMF 2.0 RC4 | SMF © 2006–2010, Simple Machines LLC
TinyPortal 1.0 RC1 | © 2005-2010 BlocWeb

Δημιουργία σελίδας σε 0.052 δευτερόλεπτα. 32 ερωτήματα.