anpapath86, emmaki, Έσπερος και 8 επισκέπτες διαβάζουν αυτό το θέμα.
https://www.dnews.gr/eidhseis/paideia/524930/erxontai-ta-texnika-gymnasia"Η θέσπιση της λειτουργίας 10 Τεχνικών Γυμνασίων εντάσσεται στην προσπάθεια η νεανική παραβατικότητα να εξοβελιστεί από τα σχολεία και ιδιαίτερα τις σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας που εκεί εντοπίζεται έξαρση φαινομένων βίας, επιθετικότητας και σχολικού εκφοβισμού."Ο Μεταξάς κι ο Παπαδόπουλος μπρος στο Μητσοτάκη ήσαν φωτισμένοι δημοκράτες. Δεν πάμε καλά.
Η κυβέρνηση έχει βρει τρόπους αντί να βελτιωθούν όλα τα σχολεία, να δημιουργεί «καλά» σχολεία για «καλά» παιδιά και τώρα «κακά» σχολεία» για «κακά» παιδιά. Αντικειμενικά όμως τα Γυμνάσια έχουν πλέον ένα υπερβολικά μεγάλο ποσοστό μαθητών που περιμένουν απλα να περάσουν 3 χρόνια για να πάνε στο ΕΠΑΛ. Και η αλήθεια είναι ότι για να είναι έτσι, σημαίνει ότι είχαν ήδη αρχίσει να είναι και στο δημοτικό. Αυτό το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται με κατηγορίες σχολείων. Έτσι θα φτάσουμε και στηνΕ δημοτικού το 50% των παιδιών να περιμένει απλα πώς θα πάει στο τεχνικό γυμνάσιο. Και όσο η κοινωνία πάει κατά διαόλου, θα κατεβαίνει αυτή η ηλικία. Η αλήθεια όμως είναι ότι το γενικό γυμνάσιο δεν ωφελεί κανένα παιδί.
Έτσι όπως είναι τα σχολεία στην Ελλάδα είναι μόνο για όσους (λίγους έως ελάχιστους) έχουν κλίση στα Αρχαία ή στα Μαθηματικά. Αυτό έχει σα συνέπεια όσα παιδιά έχουν κλίσεις αλλιώτικες (το μεγαλύτερο κομμάτι) να μην έχουν στο μάθημα ενδιαφέρον. Αυτό αντιμετωπίζεται με το άνοιγμα των σχολείων την εισαγωγή πολλών ειδικοτήτων κι εργαστηρίων την επιλογή μαθημάτων ανάλογα με τα ενδιαφέροντα. Τίποτα δε γίνεται εδώ. Όλοι μαζί σε τμήματα κλουβιά κι όποιου του αρέσει (κανενός). Κι αντί, λοιπόν, να δοθούν οι προαναφερθείσες λύσεις κατηγοριοποιούν τα σχολεία κι όπως το παν θα ξαναδούμε και τ' αναμορφωτήρια.
Δεν διαφωνώ. Ομως υπαρχει και η γενική παιδεία που πάσχει. Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Το σχολείο δεν τους αφορά γιατί η κλίση τους είναι το fortnite και το τικ τοκ.
Τα παιδιά δεν ενδιαφέρονται για τίποτα. Το σχολείο δεν τους αφορά γιατί η κλίση τους είναι το fortnite και το τικ τοκ.
Babysitting με τη βούλα πλέον. Όχι να αναλάβει ο γονιός την ευθύνη να κάτσει σπίτι με το καμάρι του. Να ζοριστεί με τη δουλειά του να καταλάβει να του πει να βάλει μυαλό. Όλη η ευθύνη στο σχολείο.
Καλά εμείς ότανλέμε βάψιμο εννοουμε κάτι που χάλασαν οι ίδιοι άρα είναι μια μικρή επιφάνεια στο ύψος τους, που βάφουν με ένα μικρόρολό. Είναι δυνατόν να ανεβάσεις μαθητή σε σκάλα;
Γι’ αυτό είπα πιο πάνω ότι αν νομοθετηθεί η «κοινωνική εργασία» στο σχολείο αντί της αποβολής, την επίβλεψή της θα εξαναγκαστούν (είτε de jure, είτε de facto) να αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί, ακόμα και στα κενά τους εκ περιτροπής (αν έχουν), δηλαδή θα προστεθεί άλλη μία, ιδιότυπη, «εφημερία». Αλλά το χειρότερο είναι ότι ο εκπαιδευτικός θα πρέπει κυριολεκτικά να στέκεται πάνω από τον μαθητή για να επιτηρεί την «κοινωνική εργασία», έχοντας αναλάβει μια τεράστια ευθύνη αν συμβεί στον δεύτερο ο,τιδήποτε κατά τη διάρκειά της. Φανταστείτε, για παράδειγμα, να γλιστρήσει ο μαθητής και να πέσει ενώ είναι σκαρφαλωμένος σε κάποια σκάλα ή ικρίωμα και βάφει τον τοίχο (μια και αναφέρατε το βάψιμο στο δικό σας σχολείο). Ή, εκεί που κάνει την (οποιαδήποτε) εργασία, να τον πιάσει κάποια κρίση επιληψίας. Πώς θα αποδείξει ο εκπαιδευτικός ότι επιτηρούσε διαρκώς τον μαθητή, ότι δεν τον πίεσε να επισπεύσει, ότι δεν είναι ελέφαντας τέλος πάντων;
Μη στέκεστε στη λεπτομέρεια. Ως παράδειγμα την ανέφερα. Πιστεύω ότι καταλαβαίνετε το πνεύμα της επισήμανσης που κάνω.