0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Παράθεση από: Estella80 στις Ιανουαρίου 27, 2010, 05:58:25 pmΔε νομίζω ότι αυτό το “προτεραιότητα θα έχουν οι ανάγκες των μαθητών και όχι των εκπ/κών“ έχει κάποια περαιτέρω επίπτωση σε εμάς. Αυτό σημαίνει όπως το αντιλαμβάνομαι, αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει το Υπουργείο δηλαδή το φρενάρισμα των αποσπάσεων, που δημιουργούσε κενά και μένανε οι μαθητές χωρίς καθηγητές, ενώ οι καθηγητές είχαν ήδη τακτοποιηθεί. Εκεί και μόνο πάει το σχολιάκι νομίζω...Φυσικα και η νεα πολιτικη του Υπεπθ, εφοσον εφαρμοστει απαρεγκλιτα στην πραξη, θα επιφερει δυσμενεις επιπτωσεις στον εργασιακο βιο των εκπαιδευτικων συνολικα. Με καθε σεβασμο, εχω να επισημανω τα εξης: 1. Δεν ειναι δυσμενης η δεσμευση του εκπαιδευτικου στο σχολειο ή στη Δ/νση διορισμου επι τρια ετη, ωσαν να διοριστηκε σε δυσπροσιτο, ανεξαρτητως οικογενειακης καταστασης και λοιπον κοινωνικων κριτηριων;2. Δεν ειναι δυσμενης η μη χορηγηση αποσπασης, εφοσον δεν υπαρχει αντικαταστατης, ακομη κι αν ο εκπαιδευτικος πληροι τα αντικειμενικα κριτηρια ή ακομη και σε περιπτωσεις που τιθενται ζητηματα υψιστης σοβαροτητας;3. Δεν ειναι δυσμενης η ρυθμιση του διορισμου των εκπαιδευτικων στη βαση της υπαρξης πραγματικων οργανικων κενων σε σχολικες μοναδες που θα δηλωνονται ονομαστικα απο τον εκπαιδευτικο στην αιτηση διορισμου, συμφωνα με τις προτεινομενες εισηγησεις; Και αν οι προυπολογισμενοι διοριστεοι ειναι τελικα περισσοτεροι απο τα οργανικα κενα, δεν ειναι λογικο και επομενο ορισμενοι εκπαιδευτικοι, επιτυχοντες και διοριστεοι, να χανουν τον διορισμο τους; Αυτο κι αν αποτελει δυσμενεια...4. Δεν ειναι δυσμενης η απωλεια της δυνατοτητας μεταθεσης των εκπαιδευτικων που, ενω θα συγκεντρωνουν τα απαραιτητα μορια, δεν θα μετατιθενται λογω της υποχρεωτικης τριετους υπηρετησης και θα παιρνουν τη θεση τους αλλοι εκπαιδευτικοι με χαμηλοτερη μοριοδοτηση; 5. Δεν είναι δυσμενης και η ρυθμιση των μεταθεσεων των εκπαιδευτικων στη βαση της υπαρξης πραγματικων οργανικων κενων σε σχολικες μοναδες; Δεν θα μειωσει δραματικα ένα τετοιο μετρο τον αριθμο των μεταθεσεων;6. Δεν γινεται αντιληπτο οτι μια τετοια συλλογιστικη νομιμοποιει λογης λογης αυθαιρεσιων που μπορει να απεργαζεται η διοικηση σε βαρος των εκπαιδευτικων; Ποιος αποκλειει οτι στη συνεχεια και στη λογικη «προτεραιότητα θα έχουν οι ανάγκες των μαθητών και όχι των εκπ/κών» δεν θα τεθει και το ζητημα της αυξησης των ωρων διδασκαλιας, της παρατασης του χρονου παραμονης του εκπαιδευτικου στο σχολειο, της ελαστικοποιησης του ωραριου του κτλ και μαλιστα χωρις καμια απολυτως αντισταθμιστικη μισθολογικη αναβαθμιση; 7. Δεν σου προκαλει εντυπωση οτι επι της ουσιας, το προτεινομενο συστημα διορισμων και εν μερη αποσπασεων και μεταθεσεων δεν συνιστα τιποτα περισσοτερο απο μια γενικευμενη εκδοχη του ισχυοντος μοντελου των δυσπροσιτων (δηλ της πλεον υποβαθμισμενης μορφης των μονιμων εργασιακων σχεσεων στο πλαισιο της δημοσιας εκπαιδευσης); Μπορουν να διατυπωθουν πολλες και ετεροκλητες αποψεις για το νεο θεσμικο πλαισιο, αν ειναι στη σωστη κατευθυνση, αν εχει σφαλματα, αν ειναι δικαιο και για ποιον κτλ. Ενα πραγμα ομως ειναι βεβαιο, οτι θιγει βασικες παραμετρους του υφισταμενου εργασιακου καθεστωτος των εκπαιδευτικων. Ως προς αυτο, δεν πρεπει να υπαρχουν αυταπατες.
Δε νομίζω ότι αυτό το “προτεραιότητα θα έχουν οι ανάγκες των μαθητών και όχι των εκπ/κών“ έχει κάποια περαιτέρω επίπτωση σε εμάς. Αυτό σημαίνει όπως το αντιλαμβάνομαι, αυτό που ήδη έχει ξεκινήσει το Υπουργείο δηλαδή το φρενάρισμα των αποσπάσεων, που δημιουργούσε κενά και μένανε οι μαθητές χωρίς καθηγητές, ενώ οι καθηγητές είχαν ήδη τακτοποιηθεί. Εκεί και μόνο πάει το σχολιάκι νομίζω...
Για να πας και τώρα σε αστικό κέντρο απαιτούνται πολλά μόρια. Αυτό σημαίνει ότι για να μαζέψεις αυτά τα μόρια πρέπει να κάνεις αρκετά χρόνια μακριά από τον τόπο σου. Άρα κατά βα΄ση δεν αλλάζει κάτι. Μάλιστα, ίσως είναι και καλύτερα, γιατί θα είσαι σε ένα μέρος για 3 χρόνια και όχι σε διαφορετικό μέρος κάθε χρόνοΚαι κάτι ακόμα από διεθνή εμπειρία και πρακτική.Φίλη μου εκπαιδευτικός Αγγλίδα, διορίστηκε σε σχολείο στο νησί της Αγία Ελένης (εκέι που ήταν εξορία ο ΝΑπολέων, στη μέση του πουθενά), και είναι υποχρεωμένη να μείνει εκεί για 5 χρόνια, μέχρι να αποκτήσει δικάιωμα μετάθεσης σε κάποιο σχολείο της Αγγλίας.
2. Δεν ειναι δυσμενης η μη χορηγηση αποσπασης, εφοσον δεν υπαρχει αντικαταστατης, ακομη κι αν ο εκπαιδευτικος πληροι τα αντικειμενικα κριτηρια ή ακομη και σε περιπτωσεις που τιθενται ζητηματα υψιστης σοβαροτητας; Αυτό τώρα σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να συμβεί; Αφού πολλοί συνάδελφοι βάζουμε ναι σε όλα ( δε θυμάμαι τώρα τιν ακριβή έκφραση), όσον αφορά τις περιοχές του πρώτου διορισμού.
3. Δεν ειναι δυσμενης η ρυθμιση του διορισμου των εκπαιδευτικων στη βαση της υπαρξης πραγματικων οργανικων κενων σε σχολικες μοναδες που θα δηλωνονται ονομαστικα απο τον εκπαιδευτικο στην αιτηση διορισμου, συμφωνα με τις προτεινομενες εισηγησεις; Και αν οι προυπολογισμενοι διοριστεοι ειναι τελικα περισσοτεροι απο τα οργανικα κενα, δεν ειναι λογικο και επομενο ορισμενοι εκπαιδευτικοι, επιτυχοντες και διοριστεοι, να χανουν τον διορισμο τους; Αυτο κι αν αποτελει δυσμενεια... Παιδιά συγγνώμη είμαι διοριστέα και ίσως να μην έχω την απαιτούμενη εμπειρία, αλλά το φαινόμενο αυτό υπάρχει και τώρα, έτσι δεν είναι; Διορίζονται συνάδελφοι και επειδή δεν υπάρχει λειτουργικό κενό στέλνονται αλλού, σε άλλη διεύθυνση, και τοποθετούνται σε σχολείο εν τέλει. Δεν χάνουν όμως το διορισμό τους. Γιατί τώρα να τον χάνουν;
Επειδή είμαι ακόμα εκτός του σχολικού πλαισίου δεν έχω άποψη για όλα, όσα αναφέρεις και ούτε θα το παίξω ότι έχω. Σε γενικές γραμμές ανησυχώ!!! , ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι εις βάρος μας. Αλλά αυτό με το να δηλώνεις σχολείο μου φαίνεται ότι έχει και θετικές πλευρές, διότι με σκοτώνει η αβεβαιότητα του που θα καταλήξω...
Αλλά, μην λέμε και ότι 3 χρόνια είναι αβάσταχτα! Δεν ξέρω αν είσαι διορισμένο/διορισμένη, εγώ πάντως που είμαι (και το λέω γιατί θα μιλήσω για την εμπειρία μου) είδα πάρα πολλούς συναδέλφους που δεν έφυγαν μετά τα 2 χρόνια στο δυσπρόσιτο ή πήγαν σε άλλο δυσπρόσιτο για να μαζέψουν μόρια. Και δεν μιλάμε για καταγωγή από μεγάλες πόλεις, απλά δεν μπορύσαν να πάνε σπίτι τους με μόνο τα μόρια των 2 ετών! Επίσης, δεν νομίζω ότι ένας ο οποίος είναι καλός δάσκαλος, θα είναι για 2 χρόνια αλλά δεν θα είναι και για τον τρίτο χρόνο! Ο καλός δάσκαλος είναι και για 3 και για 4 και για 35 χρόνια καλός!Και θα το ξαναπώ, για τα παιδιά (τους μαθητές μας) είναι πολύ καλύτερο ο δάσκαλος τους να μένει μεγαλύτερο διάστημα στο σχολείο. Είναι ολύ δύσκολο κάθε χρόνο να δένονται με έναν καινούριο δάσκαλο.
Παράθεση Αλλά, μην λέμε και ότι 3 χρόνια είναι αβάσταχτα! Δεν ξέρω αν είσαι διορισμένο/διορισμένη, εγώ πάντως που είμαι (και το λέω γιατί θα μιλήσω για την εμπειρία μου) είδα πάρα πολλούς συναδέλφους που δεν έφυγαν μετά τα 2 χρόνια στο δυσπρόσιτο ή πήγαν σε άλλο δυσπρόσιτο για να μαζέψουν μόρια. Και δεν μιλάμε για καταγωγή από μεγάλες πόλεις, απλά δεν μπορύσαν να πάνε σπίτι τους με μόνο τα μόρια των 2 ετών! Επίσης, δεν νομίζω ότι ένας ο οποίος είναι καλός δάσκαλος, θα είναι για 2 χρόνια αλλά δεν θα είναι και για τον τρίτο χρόνο! Ο καλός δάσκαλος είναι και για 3 και για 4 και για 35 χρόνια καλός!Και θα το ξαναπώ, για τα παιδιά (τους μαθητές μας) είναι πολύ καλύτερο ο δάσκαλος τους να μένει μεγαλύτερο διάστημα στο σχολείο. Είναι ολύ δύσκολο κάθε χρόνο να δένονται με έναν καινούριο δάσκαλο. Emmaki, επειδή με αυτά που λες έχω αγανακτήσει, κράτησε για τον εαυτό σου την άποψη ότι τρία χρόνια δεν είναι αβάσταχτα. Αλήθεια, εσύ πόσα χρόνια έμεινες σε δυσπρόσιτο; Για να μένει κάποιος σε έναν τόπο πολύ μακρινό από τον τόπο καταγωγής του μπορεί να συντρέχουν πολλοί λόγοι: Π.χ. δεν μπορεί να γυρίσει λόγω μορίων και παραμένει για να μαζέψει μόρια. Ή, ενώ μπορεί να γυρίσει, επιλέγει για προσωπικούς λόγους να μείνει, π.χ. βρήκε κάποιον σύντροφο, κλπ. Σε παρακαλώ, να μην τα παρουσιάζεις όλα ρόδινα.