0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Περιττο να ειπωθει οτι τα σημεια παρατεθηκσν για να αδρογραφησουν το υπο διαμορφωση νεο τοπιο στη δημοσια εκπαιδευση, εφοσον υιοθετηθουν οι κυβερνητικες εισηγησεις, οχι ως προσωπικη επιθεση εναντιον σου. Μετα το διορισμο σου και με την παροδο του χρονου θα αποκτησεις, εφοσον το επιδιωξεις, μια πληρεστερη εικονα των εκπαιδευτικων πραγματων.
Παράθεση από: Estella80 στις Σήμερα στις 11:44:552. Δεν ειναι δυσμενης η μη χορηγηση αποσπασης, εφοσον δεν υπαρχει αντικαταστατης, ακομη κι αν ο εκπαιδευτικος πληροι τα αντικειμενικα κριτηρια ή ακομη και σε περιπτωσεις που τιθενται ζητηματα υψιστης σοβαροτητας; Αυτό τώρα σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να συμβεί; Αφού πολλοί συνάδελφοι βάζουμε ναι σε όλα ( δε θυμάμαι τώρα τιν ακριβή έκφραση), όσον αφορά τις περιοχές του πρώτου διορισμού.Αναφερομαι σε αποσπαση οχι σε διορισμο.
Η καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής και ο περιορισμός των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης αναμένεται να ενταθεί στα επόμενα δύο χρόνια με την περαιτέρω ενίσχυση των αντίστοιχων μηχανισμών. Η πρώτη αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης κατά 2,5 δις ευρώ το 2011 και 4 δις ευρώ το 2012, ενώ ο περιορισμός των δαπανών υγείας αναμένεται να οδηγήσει σε εξοικονόμηση δαπανών έως και 900 εκ. ευρώ το 2011 και 1,2 δις ευρώ το 2012.
ΠαράθεσηΠαράθεση από: Estella80 στις Σήμερα στις 11:44:552. Δεν ειναι δυσμενης η μη χορηγηση αποσπασης, εφοσον δεν υπαρχει αντικαταστατης, ακομη κι αν ο εκπαιδευτικος πληροι τα αντικειμενικα κριτηρια ή ακομη και σε περιπτωσεις που τιθενται ζητηματα υψιστης σοβαροτητας; Αυτό τώρα σε ποια περίπτωση θα μπορούσε να συμβεί; Αφού πολλοί συνάδελφοι βάζουμε ναι σε όλα ( δε θυμάμαι τώρα τιν ακριβή έκφραση), όσον αφορά τις περιοχές του πρώτου διορισμού.Αναφερομαι σε αποσπαση οχι σε διορισμο. Ναι, το κατάλαβα, απλά ήθελα να πω, ότι οι μόνιμοι αποσπούνται, εφόσον τους αντικαταστήσουν αναπληρωτές, ωρομίσθιοι ή νεοδιόριστοι, οι οποίοι δηλώνουν συνήθως ναι σε όλα. Άρα στη χειρότερη οι νεοδιόριστοι θα πάνε να αντικαταστήσουν αυτόν που φεύγει με απόσπαση, διότι δεν έχουν και επιλογή..., όπου τους στείλουν έιναι...
Καλέ μου/καλή μου Selanik,τα πράγματα εν είναι ακριβώς όπως τα λες. Οι μισθοί στην Αγγλία είναι πολύ κατώτεροι από 2700 ευρώ το μήνα. Παραθέτω τον παρακάτω πίνακα, όπου φαίνονται οι ετήσιοι μισθοί προ φόρων (δηλαδή αυτά που τελικά απίρνει στο χέρι ένας δάσκαλος είναι λιγότερα από αυτό το ποσό).England & Wales Inner London Outer LondonM1 £19,161 £23,001 £22,002 M2 £20,676 £24,315 £23,316 M3 £22,338 £26,007 £24,978 M4 £24,057 £27,756 £26,697 M5 £25,953 £29,676 £28,593Συνήθως ο δάσκαλος που ξεκινά να εργάζεται, μπάινει στην καγτηγορία Μ1. Αν έχει προϋπηρεσία ή άλλα προσόντα, το σχολείο μπορεί να κρίνει και να τον εντάξει σε άλλη κατηγορία. Κάθε χρόνο αλλάζουν κατηγορία. Μετά τα 5 χρόνια (όταν φτάσουν στο Μ5) πηγαίνουν στο U1 (upper level 1) αφού περάσουν από πολύ αυστηρή αξιολόγηση και αφού ληφθεί υπόψη έκθεση που συντάσσει ο διευθυντής.Αυτό για να αποκατασταθεί η εικόνα που υπάρχει για τη διδασκαλία στην Αγγλία.Τώρα, το πόσο η Αγία Ελένη (που βρίσκεται στη μέση του πουθενά, που δεν έχει αεροδρόμιο, που το κοντινότερο αεροδρόμιο είναι στο Ascension Island, που καράβι έχει 1 φορά στις 10 μέρες και το ταξίδι κρατά 2 μέρες. Στο δε Ascension Island φτάνει κανείς μόνο με πτήση της RAF από την Αγγλία!!!) μπορεί να συγκριθεί με τη Φολέγανδρο ή το κάθε Ελληνικό νησί, νομίζω ότι μιλάμε για τελέιως διαφορετικά πράγματα. Απλά δεν υπάρχει σύγκριση!Ένα δωμάτιο κοσ΄τιζει γύρω στις 300 λίρες Αγγλίας το μήνα, και τα πάντα είναι πανάκριβα γιατί όλα είσαι εισαγώμενα.Αυτά για την Αγία Ελένη.Σίγουρα οι Ελληνικοί μισθοί δεν είναι καλοί. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλά, μην λέμε και ότι 3 χρόνια είναι αβάσταχτα! Δεν ξέρω αν είσαι διορισμένο/διορισμένη, εγώ πάντως που είμαι (και το λέω γιατί θα μιλήσω για την εμπειρία μου) είδα πάρα πολλούς συναδέλφους που δεν έφυγαν μετά τα 2 χρόνια στο δυσπρόσιτο ή πήγαν σε άλλο δυσπρόσιτο για να μαζέψουν μόρια. Και δεν μιλάμε για καταγωγή από μεγάλες πόλεις, απλά δεν μπορύσαν να πάνε σπίτι τους με μόνο τα μόρια των 2 ετών! Επίσης, δεν νομίζω ότι ένας ο οποίος είναι καλός δάσκαλος, θα είναι για 2 χρόνια αλλά δεν θα είναι και για τον τρίτο χρόνο! Ο καλός δάσκαλος είναι και για 3 και για 4 και για 35 χρόνια καλός!Και θα το ξαναπώ, για τα παιδιά (τους μαθητές μας) είναι πολύ καλύτερο ο δάσκαλος τους να μένει μεγαλύτερο διάστημα στο σχολείο. Είναι ολύ δύσκολο κάθε χρόνο να δένονται με έναν καινούριο δάσκαλο.
Emmaki δεν καταλαβαίνω πως τα στοιχεία που παρέθεσες αλλάζουν τη συγκριτική πραγματικότητα Ελλάδας-Αγγλίας. Νομίζω πως αντίθετα επιβεβαιώνουν την τεράστια μισθολογική απόκλιση. Από όσο ξέρω οι 23 χιλιάδες λίρες που παίρνει ο πρωτοδιόριστος στο Λονδίνο σύμφωνα με τον πίνακα που παρέθεσες αντιστοιχούν περίπου σε 26200 ευρώ. Ο πρωτοδιόριστος Έλληνας εκπαιδευτικός (που θέλεις υποχρεωτικά να μένει τρία χρόνια στη χ ψ παραμεθόριο) μαζί με τα επιδόματα (που θέλουν να του κόψουν) δεν παίρνει πάνω από 18000 ευρώ ετησίως. Επίσης, από τον πίνακα που ίσως σκοπίμως δεν παρέθεσες προκύπτει ότι κάθε χρόνο ο άγγλος εκπαιδευτικός λαμβάνει επιπλέον μισθό με αποτέλεσμα από το 5ο έτος υπηρεσίας να λαμβάνει:U1 £30,339 £35,985 £32,979 £31,260U2 £31,464 £37,752 £34,101 £32,385U3 £32,628 £38,916 £35,268 £33,549Εμείς στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα ανεβαίνοντας κλίμακα κάθε 2 και όχι ένα χρόνο, όπως ξέρεις, μετά από 6 χρόνια υπηρεσίας λαμβάνουμε το αστρονομικό ποσό των 20? άντε 21000 ευρώ. Δηλαδή καμιά 15 χιλιάρικα λιγότερα. Φυσικά αν αφήσουμε την Αγγλία και πάμε προς Γερμανία, Ολλανδία ακόμα και Ισπανία ή Ιταλία μεριά, όλοι πληρώνονται πολύ περισσότερα απο τον Έλληνα εκπαιδευτικό (με εξαίρεση την Πορτογαλία). Όσο για το δωμάτιο στην Αγία Ελένη που κοστίζει 300 λίρες, θα σου πω ότι 300 ευρώ πάει η γκαρσονιέρα και στην ελληνική επαρχία (και για να το εμπεδώσουμε: με πολύ μικρότερο μισθό).Όπως και να έχει, σημασία για μένα δεν έχει τι γίνεται στην Αγγλία. Σημασία έχει ότι δεν μπορείς να υποχρεώνεις κάποιον να μείνει τρία χρόνια με το ζόρι μακριά από το σπίτι του ή στην τελική να μην έχει τη δυνατότητα να αλλάξει επαρχία. Πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα της επιλογής. Επιπλέον δε θεωρώ ότι με αυτό τον τρόπο θα λυθούν τα προβλήματα της εκπαίδευσης. Περισσότερο μοιάζει με μέτρο αποθάρρυνσης να πας για καθηγητής γιατί ξέρουν ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ότι μια από τις ελάχιστες αξιοπρεπείς δουλειές που έχουν απομείνει σε αυτή τη χώρα είναι να είσαι εκπαιδευτικός. Ξέρουν ότι η μόνη δουλειά που σου επιτρέπει να βλέπεις τα παιδιά σου, να μη σε τρέχει ο εργοδότης σου χωρίς να σου πληρώνει υπερωρίες, να μπορείς να έχεις ένα απόγευμα ελεύθερο κλπ κλπ είναι του εκπαιδευτικού. Για αυτό και όλοι κάνουν αμάν να διοριστούν με τον ΑΣΕΠ. Κατά τη γνώμη μου για αυτό θεσπίζεται αυτή η αναγκαστική εξορία των τριών χρόνων για να το καλοσκεφτούν αυτοί που θέλουν να διοριστούν πόσω μάλλον όσοι έχουν οικογένειες, που είναι και οι περισσότεροι.Σε ένα πράγμα συμφωνώ μαζί σου:πράγματι δεν είναι καλό να αλλάζουν κάθε χρόνο τα παιδιά καθηγητή. Μήπως αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του θεσμού των αναπληρωτών και των ωρομισθίων; Τι λες; Και μήπως αν θέλουμε ένα σοβαρό κράτος θα πρέπει να φτιάξουμε πραγματική ολιτική αποκέντρωσης με κίνητρα και επενδύσεις και όχι στέλνοντας φαντάρους, φτιάχνοντας ψευτοπανεπιστήμια και (προσεχώς) στέλνοντας και εκπαιδευτικούς των 950 ευρώ στις απόμακρες επαρχίες;Υ.Γ. Δεν είπα ότι τρία χρόνια είναι αβάσταχτα. Αλλά δεν μπορεί για κάποιους που θα τους είναι ή γίνουν αβάσταχτα να μην μπορούν να φύγουν. Δικαίωμα επιλογής λέγεται. Για μένα προσωπικά, μια και το ανέφερες, μετά τον τέταρτο έκοψα φλέβα. Αλλά ήμουν και σε πόλεις με 30.000 κατοίκους. Έχω φίλους όμως που μετά το δεύτερο χρόνο θέλαν το γιατρό τους και άλλους δεσμευμένους που χωρίσαν γιατί εξ αποστάσεως δουλειά δε γίνεται.
Όπως ανέφερα, αυτοί είναι οι μισθοί προ φόρων!!! Η φορολογία στην Αγγλιά αγγίζει το 40%. Άρα μιλαμε για πολύ μικρότερα ποσά.Ναι, αλλάζουν κλιμάκιο κάθε χρόνο, αλλά αν αλλάξουν σχολείο, δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση ότι δεν θα ξαναρχίσουν από το π΄ρωτο κλιμάκιο. Για να πάνε στο Upper χρειάζεται πολύ αυστηρή αξιολόγηση αλλά και πολύ θετική έκθεση του διευθυντή του σχολείου (που δεν δίνεται πάντα). Και αν θες να υπολογίσουμε όλα τα έξοδα στην Αγγλία, στο Λονδίνο, όπου παίρνουν και ειδικό επίδομα, δεν μπορείς να βρεις δωμάτιο σε σπίτι με λιγότερες από 500 λίρες (550 ευρώ). Στην Αγία Ελένη, επίσης, μπορεί τα ενοίκια να είναι χαμηλότερα, αλλά όλα τα υπόλοιπα προϊόντα, επειδή είναι εισαγώμενα (το νησί δεν έχει τίποτα δικό του) είναι σε διπλάσιες τιμές από τις ήδη ηψυλές τιμές τησ Αγγλίας.Αλλά επιεδή εδώ, όπως είπες, δεν είναι το θέμα μας τι γίνεται στην Αγγλία (εγώ το απρέθεσα απλά ως σύγκριση, για να γνωρίζουμε τι γίνεται και αλλού, και μιας και μένω στο Λνδίνο και στο παρελθόν έχω δουλέψει σε σχολέιο εδώ, επέλεξα αυτή τη χώρα που τη γνωρίζω καλά) δεν θα επαναλάβω την άποψη μου. Πιστεύω ότι την έχω εκθέση πολύ αναλυτικά, εξακολουθώ να την υποστηρίζω ακόμα και αν έχω εκνευρίσει κόσμο, ακόμα και αν κάποιοι έχουν γίνει έξαλοι!Ένα μόνο πράγμα θα πω ακόμα, ότι αν τελικά γίνουν τα πράγματα όπως κυκλοφορεί, τότε θα πρέπει να γίνουν και άλλες αλλαγές. Δεν μπορεί, ας πούμε, ο διευθυντής του Α Σχολείου, που έγινε διευθυ΄ντής επειδή είχα κάποια χρόνια υπηρεσίας και ένα καλό πολιτικό (συνήθως) βύσμα, να κάνει τη δουλειά που θέλουν να κάνει. Δεν μπορεί να αξιολογεί συναδέλφους, να τους προσλαμβάνει, να συνθέτει εκθεσεις αξιολόγησης τους. Αυτό για να γίνει χρειάζεται πολύ προετοιμασία, και γνώση των θεωριών διοίκησης ανθρώπινου δυναμικού (εξειδίκειυση σε αυτές).