0 μέλη και 1 επισκέπτης διαβάζουν αυτό το θέμα.
Προσωπικά, πολλές φορές εδώ έχω χαρακτηρίσει τους νηπιαγωγούς ειδικά ΗΡΩΕΣ με κεφαλαία γράμματα. Άλλωστε, έχω την αίσθηση ότι αυτό το οποίο για το νηπιαγωγό και το δάσκαλο είναι χαρά, η διδασκαλία δηλαδή σε μικρά παιδιά, για τον καθηγητή είναι ... καταδίκη και αγγαρεία, περισσότερο γιατί δεν ξέρει πώς να τα χειριστεί. Έκαστος εφ' ω ετάχθη, λοιπόν.
συμφωνώ με τον Καρχαρία αλλά όχι με τη θεωρία περί παιδαγωγικών και μη ....οι ΠΕΟ2 και αντίστοιχα οι υπόλοιποι καθηγητές δεν έχουμε παιδαγωγική επάρκεια;έχουμε οπότε προς τί ο χαμός; ο νομοθέτης δε γνωρίζει καλύτερα;γνωρίζει...σχετικο.Η μεταδοτικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και η εμπειρία στην τάξη όλα τ άλλα είναι αλλα λόγια να αγαπιομαστε,τραύματα ψυχολογικα αποκτα τόσο το παιδί όσο και ο ο έφηβος από ανεύθυνους εκπαιδευτικούς.Γιατί δλδ να μη βρεθεί ενα νεό συστημα να βοηθηθούν και οι της δευτεροβαθμιας;Ολοι <<παιδαγωγοι >>δε θεωρούμαστε;Η αγαπη είναι η λύση συναδελφοι μη φαγώνεστε ,δεν είπαμε να θιγούν τα δικαιώματα των δασκάλων αλλα να βρεθει μία λύση για τη δευτεροβάθμια
Παράθεση από: Ερση στις Μαρτίου 09, 2010, 03:45:01 amσυμφωνώ με τον Καρχαρία αλλά όχι με τη θεωρία περί παιδαγωγικών και μη ....οι ΠΕΟ2 και αντίστοιχα οι υπόλοιποι καθηγητές δεν έχουμε παιδαγωγική επάρκεια;έχουμε οπότε προς τί ο χαμός; ο νομοθέτης δε γνωρίζει καλύτερα;γνωρίζει...σχετικο.Η μεταδοτικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και η εμπειρία στην τάξη όλα τ άλλα είναι αλλα λόγια να αγαπιομαστε,τραύματα ψυχολογικα αποκτα τόσο το παιδί όσο και ο ο έφηβος από ανεύθυνους εκπαιδευτικούς.Γιατί δλδ να μη βρεθεί ενα νεό συστημα να βοηθηθούν και οι της δευτεροβαθμιας;Ολοι <<παιδαγωγοι >>δε θεωρούμαστε;Η αγαπη είναι η λύση συναδελφοι μη φαγώνεστε ,δεν είπαμε να θιγούν τα δικαιώματα των δασκάλων αλλα να βρεθει μία λύση για τη δευτεροβάθμια Η παιδαγωγική επάρκεια ή μη δεν είναι το θέμα για μένα. Το θέμα είναι αν ο καθηγητής έχει τις γνώσεις (όχι στο γνωστικό του αντικέιμενο) για να μπει σε μικρή τάξη και να διδάξει παιδιά δημοτικού. Επαναλαμβάνω, τα 10χρονα είναι πολύ διαοφρετικά από τα 13χρονα και τα πιο μεγάλα. Εγώ για να γίνω νηπιαγωγός, έκανα άπειρα μεθήματα ψυχολογίας των παι΄διών μέχρι 6 ετών... Ξέρω πώς σκέφτονται τα μικρά παιδιά, ξέρω πώς θα αντιδράσουν (όσο μπορώ να το ξέρω αυτό), ξέρω πώς να τα προσεγγίσω και να αντιμετωπίσω καταστάσεις, ξέρω πώς να τους "αποσπάσω" πολύτιμες πληροφορίες (χρειάζεται πολλές φορές).Ένας καθηγητής δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Και ξαναλέω, στο γωστικό του αντικείμενο μπορεί να είναι τέλειος!!! Αλλά, π.χ. πώς θα εξηγήσετε σε ένα 5χρονο γιατί οι βάρκες επιπλέουν;;;;; Εμένα μου την έκαναν αυτή την ερωτηση και επιδή φυσικά δεν μπορούσαν α μιλήσω για άνωση και δυνάμεις κλπ ζορίστηκα πολύ να απαντήσω. Παρόμοια είναι και στο δημοτικό...
Παράθεση από: emmaki στις Μαρτίου 09, 2010, 09:53:26 amΠαράθεση από: Ερση στις Μαρτίου 09, 2010, 03:45:01 amσυμφωνώ με τον Καρχαρία αλλά όχι με τη θεωρία περί παιδαγωγικών και μη ....οι ΠΕΟ2 και αντίστοιχα οι υπόλοιποι καθηγητές δεν έχουμε παιδαγωγική επάρκεια;έχουμε οπότε προς τί ο χαμός; ο νομοθέτης δε γνωρίζει καλύτερα;γνωρίζει...σχετικο.Η μεταδοτικότητα παίζει σημαντικό ρόλο και η εμπειρία στην τάξη όλα τ άλλα είναι αλλα λόγια να αγαπιομαστε,τραύματα ψυχολογικα αποκτα τόσο το παιδί όσο και ο ο έφηβος από ανεύθυνους εκπαιδευτικούς.Γιατί δλδ να μη βρεθεί ενα νεό συστημα να βοηθηθούν και οι της δευτεροβαθμιας;Ολοι <<παιδαγωγοι >>δε θεωρούμαστε;Η αγαπη είναι η λύση συναδελφοι μη φαγώνεστε ,δεν είπαμε να θιγούν τα δικαιώματα των δασκάλων αλλα να βρεθει μία λύση για τη δευτεροβάθμια Η παιδαγωγική επάρκεια ή μη δεν είναι το θέμα για μένα. Το θέμα είναι αν ο καθηγητής έχει τις γνώσεις (όχι στο γνωστικό του αντικέιμενο) για να μπει σε μικρή τάξη και να διδάξει παιδιά δημοτικού. Επαναλαμβάνω, τα 10χρονα είναι πολύ διαοφρετικά από τα 13χρονα και τα πιο μεγάλα. Εγώ για να γίνω νηπιαγωγός, έκανα άπειρα μεθήματα ψυχολογίας των παι΄διών μέχρι 6 ετών... Ξέρω πώς σκέφτονται τα μικρά παιδιά, ξέρω πώς θα αντιδράσουν (όσο μπορώ να το ξέρω αυτό), ξέρω πώς να τα προσεγγίσω και να αντιμετωπίσω καταστάσεις, ξέρω πώς να τους "αποσπάσω" πολύτιμες πληροφορίες (χρειάζεται πολλές φορές).Ένας καθηγητής δεν μπορεί να το κάνει αυτό γιατί δεν έχει τις απαραίτητες γνώσεις. Και ξαναλέω, στο γωστικό του αντικείμενο μπορεί να είναι τέλειος!!! Αλλά, π.χ. πώς θα εξηγήσετε σε ένα 5χρονο γιατί οι βάρκες επιπλέουν;;;;; Εμένα μου την έκαναν αυτή την ερωτηση και επιδή φυσικά δεν μπορούσαν α μιλήσω για άνωση και δυνάμεις κλπ ζορίστηκα πολύ να απαντήσω. Παρόμοια είναι και στο δημοτικό...δεν θα μιλησω για το αν συμφωνω η οχι να αναλαβουν καθηγητες τις μεγαλες ταξεις του δημοτικου...αλλα δεν συμφωνω καθολου μαζι σου σε αυτο που γραφεις.....σαφως και μπορουν οι καθηγητες να υπεραπλουστευσουν μια γνωση.......και επειδη τυγχανει να εχω κανει κ μια χρονια στη νηπιαγωγων δεν συμφωνω μαζι σου οτι οι γνωσεις που μας παρεχουν τοσο στο φιλολογικο οσο και στη νηπιαγωγων ειναι τοσο εξειδικευμενες....δλδ ...τι θα απαντησεις στην εκαστοτε ερωτηση....σου δειχνουν τον τροπο κ απο κει κ περα ...ειναι το θεμα στα χερια του εκπαιδευτικου....παντως το παραδειγμα σου δεν με βρισκει συμφωνη.ενας καθηγητης θα μπορουσε να απαντησει κατα τη γνωμη μου αρκει να το θελει....αλλωστε πως ανταποκρινονται δλδ ολοι οι καθηγητες στις ερωτησεις των παιδιων τους...? τους λενε αντε ρωτα τη νηπιαγωγο? το ιδιο ισχυει βεβαια κ για το δημοτικο και μιλαω εκ πειρας καθως κανω μαθηματα και σε παιδια δημοτικου.....οταν διδασκω για το κατηγορουμενο ....λ.χ λεω ακριβως τα ιδια πραγματα....απλα απλουστευμενα.....και με αλλα παραδειγματα και λεξεις......
Πλάκα πλάκα αυτό το σύνθημα της Διαμαντοπούλου "πρώτα ο μαθητής", είναι πολύ εύστοχο για την εκπαίδευση σε αυτή τη χώρα. Όλοι προσπαθούν να προσαρμόσουν το σύστημα στα μέτρα τους ώστε να διοριστούν. Τα παιδάκια δεν τα σκέφτεται κανένας. Όλοι σκέφτονται τον εαυτό τους αλλά κανένας το καλό των παιδιών. Θα πρέπει να καταλάβουμε στο δημοτικό μπαίνουν οι δάσκαλοι και ότι αυτή είναι η δουλειά τους και κανενός άλλου. Έχουμε γίνει όλοι αυθεντίες σε όλα.
οκ, με το σκεπτικό αυτό όλοι μπορούμε να κάνουμε μαθηματικά, έκθεση και φυσική αφού τα έχουμε κάνει στο λύκειο.όλοι μπορούν να μπουν στην τάξη και να διδάξουν τα πάντα. Άλλωστε με την εμπειρία έρχονται. Είναι λυπηρό το γεγονός πως κάποιοι εκπαιδευτικοί εκφράζουν αυτές τις απόψεις και θυσιάζουν την εκπαιδευτική αξιοπρέπειά τους για μια θέση στο δημόσιο
Μα κανείς δεν είπε ότι δεν υπάρχουν άσχετοι δάσκαλοι και ότι δεν πρέπει να γίνει αξιολόγηση. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι καθηγητές είναι καλύτεροι ή είναι καταρτισμένοι για την πρωτοβάθμια. Το πρόβλημά μου δεν είναι συντεχνιακό, άλλωστε δεν είμαι δάσκαλος. Το πρόβλημα που έχω με κάτι τέτοιες "ιδέες" είναι ότι τελευταία συμβαίνουν πολύ συχνά σε αυτή τη χώρα. Στην αρχή διορίζουν άτομα χωρίς πτυχίο πληροφορικής να κάνουν πληροφορική επειδή είχαν "ανάγκες", στη συνέχεια μοιράζουν ψευτοπιστοποιήσεις σε καθηγητές και τους βαφτίζουν ειδικούς στην ειδική αγωγή και δεν διορίζουν αυτούς που έχουν σπουδάσει ειδική αγωγή και γενικότερα όποιος κλάδος ανοίξει και έχει μεγάλη ζήτηση πέφτουν πάνω του τα κοράκια της εκπαίδευσης και τον κατασπαράζουν. Το ίδιο συμβαίνει τώρα και με τους δασκάλους. Θα πρέπει επιτέλους να πάψει σε αυτή τη χώρα η λογική του "ότι δηλώσεις είσαι" και να αντιλαμβανόμαστε ποιο ακριβώς είναι το αντικείμενό μας.